Για το alerta.gr

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Εκφράζει απόψεις, θέσεις, συγκεντρώνει πρωτογενές υλικό, ειδησεογραφεί, επιχειρώντας να καλύψει μέρος του κινηματικού κενού μιας οργανωμένης σταθερής και συντονισμένης ιντερνετικής απεύθυνσης σε πλατύτερα ακροατήρια, πέρα από την αντιπληροφόρηση. Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως εργαλείο της κοινωνικής βάσης, στελεχώνεται από ανθρώπους που ανήκουν στην κοινωνική βάση, βασίζεται στην προσπάθειά τους, τις τεχνικές τους γνώσεις, τον χρόνο τους.

Λίγα λόγια για την σημερινή συγκυρία στο τοπίο της ενημέρωσης

Ο μονοπωλιακός  έλεγχος της πληροφορίας και της ενημέρωσης  από το Κράτος και το Κεφάλαιο είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους επιβολής της πολιτικής και πολιτισμικής τους  τους κυριαρχίας επάνω στους καταπιεσμενους.  Σήμερα, αυτό έχει επιτευχθεί σε σχεδόν απόλυτο βαθμό, μέσω των κυρίαρχων  ΜΜΕ, τα οποία τελούν  στο σύνολο τους υπό την ιδιοκτησία σημαντικών εκπροσώπων του Κεφαλαίου ή, στην περίπτωση των “δημόσιων” μέσων ενημέρωσης,  ελεγχονται αποκλειστικά από τους μηχανισμούς του Κράτους και απλά αναπαράγουν την Κυβερνητική γραμμή, ουσιαστικά δηλαδή μόνο δημόσια δεν είναι με την κυριολεκτική εννοια της λέξης, καθώς δεν προωθούν τα συμφέροντα των πολιτών, αλλα της πολιτικής εξουσίας.

Οι φωνές αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτής,  είτε  κινηματικές, ριζοσπαστικες και πολιτικές, είτε απλά περισσότερο “αντικειμενικες” (όσο μπορεί η δημοσιογραφια να είναι αντικειμενική) είναι ελάχιστες και έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από εργαλεία που το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα διαθέτει για να τις περιθωριοποιεί. Αυτό συμβαίνει λοιπόν είτε με την άμεση επίθεση (καταστολή) σε αυτές τις φωνές με κάποια πρόφαση “επιβολής της νομιμότητας” , είτε με την έμμεση, δηλαδή με τον ουσιαστικό  παραγκωνισμό  των αντιπολιτευώμενων φωνών από το κεντρικό πεδίο παρέμβασης και ενημέρωσης, μέσω οικονομικών ή δομικών αποκλεισμών. Τέλος, η εξαγορά συνειδήσεων και απόψεων με τον χρηματισμό των Μέσων προκειμένου να αγκιστρωθούν στα συμφέροντα του κεφαλαίου και του κράτους είναι ακόμη ένας τρόπος σίγασης της υποτιθέμενης πολυφωνίας.

Μερικά μόνο παραδείγματα για όλα τα παραπάνω είναι Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες, οι οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν και πωλήθηκαν  πριν μερικές δεκαετίες με εξωφρενικά ποσά, ως ένας εκ των οικονομικών τρόπων που εξασφάλιζε ακριβώς πως, εκτός απ το Κράτος, μόνο όσοι έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο μπορούν να προπαγανδιζουν τα συμφέροντα και την ιδεολογία τους σε πανελλαδική εμβέλεια και με μαζικό τρόπο. Επίσης, η καταστολή της ελεύθερης ραδιοφωνίας την δεκαετία του 80-90 ήρθε να προστεθεί σε αυτό ως ο κατασταλτικός παράγοντας. Η ελεύθερη ΕΡΤ, ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα αυτοδιαχείρισης της ενημέρωσης από τους εργαζομένους με διευρυμένα κινηματικους μάλιστα όρους, και ο τρόπος με τον οποίο ελέγχθηκε και αφομοιώθηκε από την “πρώτη φορά αριστερά” είναι επίσης χαρακτηριστικό. Τέλος, η γνωστή υπόθεση της “λίστας Πέτσα” με τον χρηματισμό των ΜΜΕ προκειμένου να παπαγαλίζουν την κυβερνητική γραμμή εν μέσω πανδημίας ειναι σε όλους μας γνωστή.

Μεσα σε αυτό το πλαίσιο, την τελευταία δεκαετία το διαδίκτυο έδειξε πως μπορεί να δώσει μια διεξοδο για την πολυφωνία και την ριζοσπαστική δημοσιογραφία και αντιπληροφόρηση. Διατηρούμε την πεποίθηση πως το πεδίο αυτό του διαδικτύου είναι ακόμη πρόσφορο για μαζική απευθυνση, πάρα τις απεγνωσμενες προσπάθειες του Κράτους (εγχώρια και διεθνώς) να επιβάλει λογοκρισία και έλεγχο και στα social media, με την συνεργασία των ιδιοκτητών τους μάλιστα, όπως η διαγραφή ολόκληρων προφίλ και σελίδων χρηστών και Μέσων που δεν “συμμορφωνονταν” με τις κρατικές/κυβερνητικές εντολές σε διάφορες περιόδους, ανάμεσα τους και της αρχικής, πολύ ευρείας απήχησης σελίδας του Alerta.gr στο Facebook.

Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως μέσα στην ίδια των δομή και την μορφή των social media ενυπάρχει και ενας αλλος τρόπος που μπορεί να δυσχεραίνει τις απόπειρες σπασίματος του μονοπωλίου του καθεστωτικού λόγου,  και αυτός είναι το “πνίξιμο” της “είδησης” μέσα σε έναν ωκεανό πληροφοριών,fake news ή απλά “διαφορετικών απόψεων” . Όπως καταβαίνουμε πολύ καλά,  όποιος έχει τα υλικά μέσα να ελέγχει τα μεγάλα καθεστωτικά ΜΜΕ, μπορεί να διαθέσει και τα αντίστοιχα υλικά μέσα για να “βομβαρδίζει” τα Social media Και το διαδίκτυο με έναν όγκο άρθρων και απόψεων που εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα και αναπαράγουν την δική του άποψη.Μπορεί δε να τα παρουσιάζει αυτά και με μια μορφή που προσιδιάζει σε πλουραλισμό της άποψης, αλλα που ουσιαστικά είναι απλά η αναπαραγωγή του ίδιου κυρίαρχου  λόγου με μικρές διαφορές στην απόχρωση. Βλέπουμε λοιπόν πως και στο διαδίκτυο και στα Social Media μαίνεται ένας  πόλεμος πληροφοριών στον οποίο  οφείλουμε να λάβουμε  μέρος με τις δικές μας δυνάμεις.

Και έτσι, τα τελευταία χρόνια, αρκετές αξιόλογες προσπάθειες στο κομμάτι της ενημέρωσης έχουν ξεπηδήσει στο διαδίκτυο, είτε με  κινηματικούς είτε με συνεργατικούς όρους λειτουργίας. Όπως γράψαμε και παραπάνω βέβαια, δεν εχουμε αυταπάτες για τα όρια των μέσων κοινωνική δικτύωσης και τον χαρακτήρα τους, για αυτό και έχουμε επιλέξει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στα δικά μας εργαλεία, δηλαδή την ιστοσελίδα μας – την οποία μάλιστα πρόσφατα ανανεωσαμε- που σε περιόδους έντονης κρατικής καταστολής (βλ. απεργία πείνας Κουφοντίνα, πανδημία) μας έδωσε την δυνατότητα να παρακάμψουμε τις αποπειρες διαδικτυακής κρατικής καταστολής.

Ποιες είναι οι υπαρκτές ανάγκες, τι έχουμε κάνει ήδη και τι προσδοκούμε

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ως Alerta.gr θεωρούμε υψίστης σημασίας την ύπαρξη ενός ισχυρού πόλου ενημέρωσης απο την μεριά και από την σκοπιά των “από τα κάτω” και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να συμβάλουμε σε αυτή η κατεύθυνση. Μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας μας έχουμε καταφέρει, στο επίπεδο των δυνάμεων μας (από άποψης υποδομής αλλά αλλά και ανθρώπινου δυναμικού) να καλύψουμε, να προπαγανδισουμε και να δώσουμε προβολή σε μια σειρά ζητημάτων και αγώνων της τάξης μας και της κοινωνικής βάσης τα οποία  σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν διαστρεβλωθεί ή θαφτεί ολοκληρωτικά από τα καθεστωτικά ΜΜΕ: Από τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις στο ΑΠΘ, μέχρι τις τεράστιες απεργιακές και όχι μόνο διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, τα ζητήματα υπεράσπισης ελεύθερων δημόσιων χώρων από το Κεφάλαιο και των καταλήψεων από το Κράτος, της ανάδειξης του ζητήματος των γυναικοκτονιών, του Μεταναστευτικού ζητήματος κ.α.. Επίσης, προσπαθήσαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και πάλι, να μην μείνουμε μονάχα στο κομμάτι της κάλυψης όλων των παραπάνω σε επίπεδο ρεπορτάζ, αλλα να φιλοξενήσουμε και άρθρα γνώμης επάνω στην επικαιρότητα, πολιτικά και θεωρητικά άρθρα και αναλύσεις, καθώς και μεταφράσεις κάθε είδους, συναφείς με την κατεύθυνση του Μέσου. Για όλα τα παραπάνω αναγνωρίζουμε πως υπάρχει πολύς χωρος και μεγάλη δυνατότητα βελτίωσης, αρκεί να πληρούνται κάποιοι όροι που να το επιτρέπουν.

Αναγνωρίζουμε λοιπόν  πως ένα Μέσο όπως το Alerta.gr, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου και όγκου εργασιών που συνεπάγεται η ενασχόληση τόσο λίγων ανθρώπων με τόσα πολλά κινηματικά και κοινωνικά ζητήματα, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει και να συνεχίσει να διαθέτει την ίδια (και επιθυμητά μεγαλύτερη) ποιότητα και ποσότητα στο παραγόμενο αποτέλεσμα χωρίς ευρείες κοινωνικές και κινηματικές διασυνδέσεις και συνεργασίες. Οι συνεργασίες αυτές, όχι μόνο θα αυξήσουν κατακόρυφα την λειτουργικότητα του Μέσου και τον παραγόμενο όγκο δουλειάς, αλλά θα αυξήσουν και ποιοτικά τα αποτελέσματα, μέσω της ύπαρξης περισσότερων διαφορετικών φωνών και πιο άμεσων πηγών πληροφόρησης, για περισσότερα ζητήματα από όσα μπορούν σήμερα να καλυφθούν από το Μέσο. Αυτό με την σειρά του θα αυξήσει την ίδια την χρησιμότητα ενός Μέσου όπως το Alerta.gr προς την κοινωνική βάση και τα κινήματα, που ήταν άλλωστε και ο μοναδικός γνώμονας της δημιουργίας του, καθώς ούτε επαγγελματίες δημοσιογράφοι είμαστε, ούτε και αποκομίζουμε κάποιο προσωπικό όφελος από την ενασχόληση μας αυτή, πέρα από την πεποίθηση και την ικανοποίηση  ότι πράττουμε κάτι κοινωνικά, ταξικά και κινηματικά χρήσιμο και αναγκαίο, όπως και τόσες άλλες λειτουργίες που επιτέλους εκατοντάδες ανθρωποι καθημερινά προς την ίδια κατεύθυνση επιτελούν εκατοντάδες ανθρωποι καθημερινά προς την ίδια κατεύθυνση.

Συμμετοχή

Το Alerta οργανώνεται με οριζόντιο τρόπο και στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ενεργό συμμετοχή των αναγνωστών και των φίλων του. Οι ανάγκες για την ορθή λειτουργία του μέσου σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ μεγάλες ενώ αν αναλογιστούμε τον στόχο της ευρύτερης αναβάθμισης ενός πόλου ενημέρωσης από τα κάτω γίνονται ακόμη μεγαλύτερες. Έτσι είναι συνεχής η ανάγκη για βοήθεια και συμμετοχή που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

Πλήρης συμμετοχή στη ΣΟ του Alerta

Ο καθένας/καθεμία μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΣΟ του Alerta αν συμφωνεί με τις αρχές και τους όρους λειτουργίας μας. Οι λειτουργίες που υπάρχουν καθημερινά είναι πολλές και καθένας/καθεμία μπορεί να επιλέξει που μπορει και θέλει να προσφέρει περισσότερο. Ρεπορτάζ δρόμου, συγγραφή άρθρων γνώμης, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικής κριτικές και κριτικές ταινιών, μεταφράσεις, εύρεση άρθρων για αναδημοσιεύσεις, συνεντεύξεις και διαχείριση των social media είναι μόνο μερικά από τα πεδία που μπορείς να συνεισφέρεις.

Εξωτερική βοήθεια

Κατά καιρούς ένα σημαντικό τμήμα της άμεσης ενημέρωσης που παρέχουμε προέρχεται από αναγνώστες/στριές μας. Μια φωτογραφία και μια μικρή περιγραφή από μια πορεία, μια κινηματική δράση, ένα περιστατικό αστυνομικής βίας & αυθαιρεσίας ή οτιδήποτε άλλο εμπίπτει στην έννοια της επικαιρότητας βοηθάει στην προώθηση του γεγονότος από τη σκοπιά της βάσης. Εκτός αυτού, αν θέλεις να γράψεις ένα άρθρο ή να κάνεις μια μετάφραση που θέλεις να δημοσιευτεί στο Alerta είμαστε πάντα ανοιχτοί/ές για αυτό.

Δημιουργία νέου περιεχομένου σε μορφή ήχου ή βίντεο

Αν έχεις κάποια ιδέα για ένα podcast, μια σειρά εκπομπών, συνεντεύξεις ή οτιδήποτε αφορά τη χρήση πολυμεσικών τεχνολογιών μη διστάσεις να μας στείλεις την ιδέα σου για να τη συζητήσουμε και να δούμε αν και πως μπορεί να υλοποιηθεί. Κατάλληλος εξοπλισμός υπάρχει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και γίνεται συνεχής προσπάθεια για την αναβάθμισή του.

Έλα σε επαφή

Αν σε όλα τα παραπάνω βρίσκεις έναν τρόπο για συμμετοχή οποιουδήποτε είδους έλα σε επαφή μαζί μας είτε στο mail alerta_gr@[at]riseup.net είτε μέσω των social media του alerta είτε στη φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται παρακάτω σε αυτή τη σελίδα

Επικοινωνία

6 + 9 =

Donate

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Εκφράζει απόψεις, θέσεις, συγκεντρώνει πρωτογενές υλικό, ειδησεογραφεί, επιχειρώντας να καλύψει μέρος του κινηματικού κενού μιας οργανωμένης σταθερής και συντονισμένης ιντερνετικής απεύθυνσης σε πλατύτερα ακροατήρια, πέρα από την αντιπληροφόρηση. Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως εργαλείο της κοινωνικής βάσης, στελεχώνεται από ανθρώπους που ανήκουν στην κοινωνική βάση, βασίζεται στην προσπάθειά τους, τις τεχνικές τους γνώσεις, τον χρόνο τους. Ακόμα κι έτσι, ή μάλλον ακριβώς επειδή ανήκουμε στην τάξη τα συμφέροντα της οποίας υπηρετούμε, το οικονομικό φορτίο απόκτησης και συντήρησης των απαραίτητων τεχνικών μέσων είναι δυσβάσταχτο. Σε εμάς δεν υπάρχουν «χορηγίες», επιχειρηματικά συμφέροντα ή κομματικοί μηχανισμοί. Δεν υπάρχει διαφήμιση. Το σύνολο του υλικού που παράγουμε είναι και θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Για αυτό και απευθυνόμαστε στους αναγνώστες μας, στους ανθρώπους της δικής μας κοινωνικής θέσης και τους καλούμε, στο μέτρο της αναγνώρισης της αξίας του εγχειρήματος και των δυνατοτήτων τους να μας στηρίξουν. Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Όποιος/α θέλει να συνδράμει μπορεί να το κάνει στην παρακάτω φόρμα:

Social media