Το Grup Yorum ανακοίνωσε πως η Helin Bölek πέθανε σήμερα, στη 288η μέρα απεργίας πείνας της.

“Σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 288 μέρες, το μέλος του Grup Yorum Helin Bölek έπεσε μάρτυρας… Καλούμε τους πάντες στο Σπίτι της Αντίστασης για να αποτίσουμε τιμή στη μάρτυρά μας”, έγραψε ο επίσημος λογαριασμός του συγκροτήματος στο Twitter.

Κατεβαίνοντας σε απεργία πείνας διεκδικώντας την απελευθέρωση των κρατούμενων μελών του Grup Yorum, την άρση των εγγυήσεων, αλλά και της διακοπής των συναυλιών τους και των επιθέσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil, τα μέλη του συγκροτήματος Helin Bölek και İbrahim Gökçek μετέτρεψαν την απεργία πείνας σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Η Aygül Bilgi, μητέρα της Helin Bölek είχε σημειώσει:

“Δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ, επειδή οι απολήξεις των νεύρων της έχουν πληγεί. Δεν υπάρχει ύπνος για αυτή, επειδή υποφέρει από φριχτούς πόνους. Θέλω η κόρη μου να τραγουδήσει ξανά λαϊκά τραγούδια, δε θέλω να πεθάνει το παιδί μου. Δε θέλετε να ξαναδείτε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους στη σκηνή; Παρακαλώ όποιον ακούει τα λόγια μου: Κάντε κάτι, αλλά γρήγορα.”

Τι έχει συμβεί

Το Πολιτιστικό Κέντρο Idil στο Okmeydanı της Κωνσταντινούπολης έχει δεχτεί εισβολή της αστυνομίας πάνω από 10 φορές τα τελευταία 2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των εισβολών τα όργανα των μελών του Grup Yorum είτε καταστράφηκαν είτε εξαφανίστηκαν και τα βιβλία μουσικής τους επίσης καταστράφηκαν. Από τις εισβολές υπήρξαν 30 συλλήψεις, ενώ 7 μέλη του συγκροτήματος παραμένουν ακόμη κρατούμενα.

Τα μέλη του Grup Yorum που κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου διεκδικούν:

  • Παύση των αστυνομικών επιχειρήσεων εναντίον του Πολιτιστικού Κέντρο Idil όπου το συγκρότημα διεξάγει τις δράσεις του, το οποίο συνεχώς δέχεται εισβολές σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης.
  • Απομάκρυνση των μελών του Grup Yorum από τις λίστες καταζητούμενων τρομοκρατών.
  • Άρση της απαγόρευσης συναυλιών του Grup Yorum, καθώς όλες οι συναυλίες των τελευταίων τριών χρόνων έχουν απαγορευτεί.
  • Παύση των διώξεων και των δικογραφιών εναντίον μελών του Grup Yorum.
  • Απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μελών του συγκροτήματος.

Ο θάνατος της Helin Bölek γεμίζει θλίψη τους ανθρώπους που αγωνίζονται σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να μας ωθήσει να εντείνουμε τον αγώνα, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι: “Haklıyız Kazanacağız”. Έχουμε δίκιο, θα νικήσουμε!

Το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας και το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας) εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κοιμήσου, κόκκινη αδελφή της Επανάστασης.
Μην πικραίνεσαι
που ’ναι τα μάτια μας λιγάκι κόκκινα.
Δεν είναι από το κλάμα,
μα απ’ την οργή κι απ’ την αγρύπνια,
απ’ την αγρύπνια στο πρώτο χαράκωμα,
εκεί πού στάθηκες πάντα,
εκεί πού έπεσες.
Κοιμήσου ήσυχα, συντρόφισσα.

(Γ.Ρίτσος ποίημα για την Ηλέκτρα Αποστόλου)

Σήμερα, 3/4/2020, το πρωί, πέθανε, η συντρόφισσα Helin Bölek , απεργός πείνας, μέλος του μουσικού επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, μέσα στο σπίτι της Αντίστασης, στην Αρμουτλού.

H συντρόφισσα μας έπεσε μάρτυρας, στα 28 της χρόνια, τη 288η μέρα απεργίας, αντιστεκόμενη στο φασιστικό καθεστώς του ΑΚΡ, στην καταπίεση και τη φίμωση που αυτό επιβάλλει στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας.

Έπεσε μάρτυρας αγωνιζόμενη για τα δίκαια αιτήματα της απεργίας πείνας του Grup Yorum , για να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών τους, για να σταματήσουν οι συνεχόμενες επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο Idil, για να αφαιρεθούν από τη λίστα επικήρυξης, της τούρκικης “αντι”τρομοκρατικής, τα μέλη του συγκροτήματος, για να σταματήσουν οι διώξεις εις βάρος τους και να αποφυλακιστούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος.

Έπεσε μάρτυρας για να μπορούν να παίζουν τα τραγούδια τους, σε δημόσιους χώρους χωρίς να συλλαμβάνονται και να βασανίζονται.

Σάρκα από τη σάρκα των λαϊκών και ταξικών αγώνων στην Τουρκία, η φωνή της είναι η φωνή των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των ξεριζωμένων, των μεταναστών, των πολιτικών κρατουμένων, των αγωνιστών, των αντιιμπεριαλιστών, των διεθνιστών και των ανταρτών ανά τον κόσμο. Γι’ αυτό και δε θα μπορέσουν όσο και να το θέλουν οι δολοφόνοι της, να σιωπήσουν τη φωνή της και τη φωνή του Grup Yorum.

Γιατί εδώ και 4 δεκαετίες, παρά τις επιθέσεις, την καταστολή τις φυλακές και τα βασανιστήρια, δεν καταφέρανε να το σταματήσουν. Γιατί το Grup Yorum, πηγάζει από το λαό, τον διαπαιδαγωγεί και τον παροτρύνει σε αγώνα. Αυτή η αδιάρρηκτη σχέση είναι που μετατρέπει τα τραγούδια τους σε ύμνο των αντιστεκόμενων, σε μουσική υπόκρουση των απεργιών, των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων και εν τέλει σε ζωντανή αφήγηση των αγώνων του εργαζόμενου λαού και των θυσιών του.

Η φωνή της θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά μας, οδηγός στις καλές και δύσκολες στιγμές του αγώνα.

Γιατί η συντρόφισσα Helin Bölek, έδωσε τη ζωή της, για την ελευθερία της έκφρασης εναντιωμένη στο φασισμό, την ιμπεριαλιστική και ταξική εκμετάλλευση. Πάλεψε με πίστη και υπομονή, με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για την οικοδόμηση του νέου κόσμου και του νέου ανθρώπου…Και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία…

ΩΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ…ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

HELİN BÖLEK ΑΘΑΝΑΤΗ!

HELİN BÖLEK ÖLÜMSÜZDÜR!

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ İBRAHİM GÖKÇEK, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 291Η ΜΈΡΑ.

Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ