βιολογικό

Θεσσαλονίκη | Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» (16/12)

από | 15 Δεκ, 2021

Θεσσαλονίκη | Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» (16/12)

Την Πέμπτη 16/12, στις 18.00 στην Καμάρα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», αλλά και υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου γενικότερα. Το Στέκι στο Βιολογικό , το οποίο αποτελεί την μακροβιότερη κατάληψη της πόλης, φαίνεται πως έχει μπει στο μάτι της κρατικής καταστολής, καθώς μετά από κάποιες “αλλαγές” στην διαμόρφωση των εσωτερικών διαδρόμων πέριξ της κατάληψης που παρατηρήθηκαν στα μέσα του Νοέμβρη και έπειτα από σχετική έρευνα στην Διαύγεια, οι σύντροφοι/ες ανακάλυψαν πως ήδη έχει ανατεθεί από τον Σεπτέμβριο σε εργολαβία έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, με θέμα: “ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε.”.

Τις αποκαλύψεις αυτές ακολούθησε και τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους στον Τύπο σχετικά με την επικείμενη εκκένωση: “Επίκειται κλείσιμο ενός από τα στέκια, μάλλον του μοναδικού στεκιού, ας μου επιτραπεί ο όρος, που είναι μέσα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Βιολογικό…”.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη οξυμένη παρουσία της ΕΛΑΣ το τελευταίο διάστημα στον χώρο του ΑΠΘ αλλά και πέριξ αυτού, όπως η μπούκα 10 κουκουλοφόρων ασφαλιτών στην ΣΘΕ, οι οποίοι εκδιώχθηκαν εν τέλει από τους φοιτητές, αλλά και η διμοιρία των ΜΑΤ (παρούσα λόγω της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Πλεύρη) που βρήκε καταφύγιο σε… κτίριο του ΑΧΕΠΑ, την επόμενη ημέρα, την ώρα που οι φοιτητές πραγματοποιούσαν διαδήλωση υπεράσπισης του ασύλου.

Παρακάτω παραθέτουμε τα καλέσματα και τις αφίσες συλλογικοτήτων και οργανώσεων του Α/Α χώρου, φοιτητικών σχημάτων και κατειλημμένων χώρων σχετικά με την συγκέντρωση της Πέμπτης στην Καμάρα.


Κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό”

34 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ

ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021, παρατηρήσαμε κάποιες “αλλαγές” εντός του κτηρίου του Βιολογικού και συγκεκριμένα στο χώρο του φουαγιέ, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων που απέκλειαν το μισό χώρο, αφήνοντας ένα διάδρομο μεταξύ των δύο εισόδων του κτηρίου. Μάλιστα είχαν το θράσος να αφήσουν κάποια ευδιάκριτα σημάδια σε τοίχους, περιλαμβάνοντας τοίχο του στεκιού και προμηνύοντας την κατεδάφισή τους.

Μετά από σχετική έρευνα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του προγράμματος Διαύγεια (διαφάνεια στο κράτος), διαπιστώσαμε ότι στις 16 Σεπτέμβρη 2021, ανατέθηκε σε εργολαβία, έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, με θέμα: “ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε. (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο)”. Το χρονοδιάγραμμα τους προβλέπει ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα 16 μηνών από την ανάρτηση – υπογραφή της συμφωνίας κι από τα σχέδια τους φαίνεται ξεκάθαρα ότι προορίζουν για “αίθουσα αναμονής” το χώρο του στεκιού, κάτι “άκρως απαραίτητο” άλλωστε για τη λειτουργία της σχολής. Ήδη πρυτάνεις και εργολάβοι ανέλαβαν δράση για την αναδιαμόρφωση “χρηστικών” χώρων και τη διεκπεραίωση του.

Τη στιγμή που η φοιτητική κοινότητα το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση, με τη ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου και των “μέτρων φύλαξης” εντός των Πανεπιστημίων, (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) κι ενώ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη χείριστη κρατική διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αντί να αναβαθμιστούν οι χώροι της εκπαίδευσης και ειδικότερα τα Πανεπιστήμια, προτιμούν την υποβάθμιση (όπως επίσης και στον τομέα της υγείας). Το κράτος, για πολλοστή φορά το, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι η αποστείρωση του πανεπιστημίου, η αποδυνάμωση και η καταστολή οποιασδήποτε πολιτικής φωνής και ριζοσπαστικοποίησης και φυσικά η κερδοσκοπία προς όφελος μερικών τσεπών και όχι των ίδιων των φοιτητ(ρι)ών.

Δε μας εκπλήσσει καθόλου και δε ξεχνάμε ότι όσο μας δείχνουν τα δόντια τους εμείς θα τα σπάμε. Έχουν ιστορία και παρελθόν οι σχέσεις των πρυτανικών αρχών με το κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς. Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας, Terra Incognita, Rosa Nera, Βανκούβερ Απάρτμαν, Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., τις εισβολές στη Φ.Ε.Π.Α. και τις εκτεταμένες φθορές στους υπό κατάληψη πολιτικούς χώρους, τη μελλοντική πρόσληψη ειδικών σωμάτων φύλαξης, μπάτσων δηλαδή και το φύτεμα τους εντός των πανεπιστημίων, μέχρι την πρόσφατη παρωδία του μείγματος D.N.A. και τις διώξεις των 14 αγωνιστρ(ι)ών της κατειλημμένης πρυτανείας του Ε.Μ.Π. της Αθήνας.

Το είχαμε πει και θα το ξαναπούμε, έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς και θα λογαριαστούμε. Το στέκι στο βιολογικό εδώ και 34 χρόνια λειτουργεί ως κατειλημμένος χώρος εντός του πανεπιστημίου και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης με βασικό άξονα την αυτοοργάνωση με αντιεμπορευματικούς όρους, την αλληλεγγύη στα έγκλειστα συντρόφια και την καθημερινή διεκδίκηση των ζωών μας. Έχουν συστεγαστεί και συστεγάζονται ομάδες και εγχειρήματα, κάποια μακροβιότερα άλλων και πάντα διατηρώντας την πολυμορφία της έκφρασης, της δράσης και των αγώνων. Το πλαίσιο καταστολής το οποίο έχει υποστεί η κατάληψη ανά τα χρόνια, προέρχεται κυρίως από ενδοπανεπιστημιακές αρχές και κοσμητείες και ουκ ολίγες φορές έχουν στοχοποιηθεί άτομα, φοιτητές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνταν και δραστηριοποιούνται στο στέκι.

Για εμάς, αυτοί οι χώροι είναι χώροι ελευθερίας, που απορρίπτουν τις έννοιες της ιεραρχίας, της ιδιοκτησίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Αν νομίζουν ότι θα περιμένουμε άπραγα την εκκένωση του στεκιού, γελιούνται.

Είμαστε εδώ λοιπόν.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ» ΠΕΜΠΤΗ 16/12 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Όταν αγωνίζεσαι μπορεί και να χάσεις, όταν δεν αγωνίζεσαι έχεις ήδη χάσει

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

βιολογικό

βιολογικό


Κατάληψη Terra Incognita

Κάτω τα ξερά σας από την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό»

Εδώ και 34 χρόνια το στέκι στο Βιολογικό λειτουργεί ως κατειλημμένος χώρος εντός του ΑΠΘ, ως σημείο συνάντησης των αγωνιζομένων, ως τόπος έκφρασης και δημιουργικότητας, μακριά και ενάντια στο εμπόρευμα και την εκμετάλλευση, με όπλο την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Ανά καιρούς έχουν συστεγαστεί και συστεγάζονται διάφορες πολιτικές ομάδες, δομές αλληλεγγύης και εγχειρήματα πραγματοποιώντας εκδηλώσεις, προβολές, καφενεία, συγκεντρώσεις/πορείες διατηρώντας φυσικά η καθεμία τα χαρακτηριστικά της στο λόγο και στις δράσεις της. Ως μία από αυτές τις ομάδες λοιπόν και εμείς, που ως συλλογικότητα υπερασπιζόμαστε αδιάλλακτα εδώ και 17 χρόνια την επιλογή της κατάληψης, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης των καταλήψεων και της υπεράσπισης αυτών, γιατί οι καταλήψεις δεν είναι κάτι ξεπερασμένο. Δεν πρέπει να αποτελέσουν μία εικόνα του παρελθόντος αλλά να κρατηθούν ζωντανές και παρούσες στους αγώνες που υπάρχουν και που έρχονται.

Μέσα σε αυτούς τους χώρους οργανώνουμε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, από την κάλυψη των βασικών μας αναγκών μέχρι τη διασκέδαση μας με βάση πολιτικά κριτήρια και όχι κριτήρια μαζικής αποχαύνωσης. Μαθαίνουμε να ζούμε μέσα σε κοινότητες μακριά και απέναντι στο αδιέξοδο της εξατομίκευσης και της αλλοτρίωσης. Βρίσκουμε συλλογικές λύσεις στα υπαρκτά ατομικά προβλήματα ενώ αμφισβητούμε στην πράξη τα επίπλαστα αδιέξοδα που πλασάρει ο καπιταλισμός. Μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τη δημιουργικότητα και τις επιθυμίες μας χωρίς αυτές να φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα της κερδοσκοπικής αξιοποίησης. Με βάση την οριζοντιότητα και την αυτοοργάνωση πολεμάμε στην πράξη κάθε μορφή ιεραρχίας. Οι καταλήψεις δεν είναι μέρη όπου χωράνε όλοι. Εξουσιαστικές συμπεριφορές και επιτελέσεις, μάτσο και σεξιστικές λογικές είναι εχθρικές και ως τέτοιες οφείλουν να αντιμετωπίζονται. Ένας τέτοιος χώρος είναι και το στέκι στο Βιολογικό το οποίο ενοχλεί τις πρυτανικές αρχές, που σε συνεργασία με τους μπάτσους ανά τα χρόνια, βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να το εκκενώσουν.

Ερχόμαστε στο τώρα λοιπόν, που στις 18 Νοέμβρη 2021 παρατηρήσαμε κάποιες «δομικές παρεμβάσεις» εντός του κτηρίου του Βιολογικού και συγκεκριμένα στο χώρο του φουαγιέ, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων που απέκλειαν το μισό χώρο εμπερικλείοντας και το κλείσιμο των τουαλετών. Έπειτα, μάθαμε ότι στις 16/9/21 υπογράφτηκε έργο εκμετάλλευσης του ισογείου της σχολής του Βιολογικού, δηλαδή και του στεκιού, ένα έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, για τη δημιουργία βιβλιοθήκης και από τα σχέδια τους φαίνεται ξεκάθαρο ότι το στέκι προορίζεται για «αίθουσα αναμονής»…

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι το κράτος προσπαθεί να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο του για την πλήρη αποστείρωση και αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου μέσα από τη φίμωση κάθε φωνής για ελευθερία και δικαιώματα, την καταστολή κάθε ριζοσπαστικής δράσης και την απονέκρωση των ελεύθερων αυτών χώρων, με τις εξαγγελίες του για το φύτεμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, του ελέγχου στις εισόδους με κάμερες, τις κάρτες σίτισης, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και όλο αυτό να εντάσσεται στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη 4777. Και ενώ η φοιτητική κοινότητα το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε όλη αυτή την επίθεση και απάντησε συλλογικά με τις πολύμηνες καταλήψεις, τώρα είναι αντιμέτωπη με όλα τα παραπάνω μαζί αλλά και με τα ανύπαρκτα μέτρα υγειονομικής προστασίας στις αίθουσες και χωρίς προσλήψεις επιπλέον προσωπικού γιατί τα λεφτά ξοδεύονται ως προς το όφελος και πάλι του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών.

Οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά το αφήγημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων και της φοιτητικής κοινότητας από την «ασύδοτη δράση των εξωπανεπιστημιακών που έχουν ως ορμητήρια τα στέκια τους» ανακοίνωσαν ότι θα κλείσει και το τελευταίο αναρχικό στέκι στο ΑΠΘ (αναφερόμενοι στο Βιολογικό), με παρόμοιες δηλώσεις στοχοποίησης του χώρου να κάνει και ο υφυπουργός Παιδείας Συρίγος. Για μια ακόμη φορά μιλάνε για ζημιές, ξυλοδαρμούς φοιτητών κατηγορώντας αγωνιστές/ριες, παραποιώντας τα γεγονότα από τη δική τους πλευρά φυσικά, ενώ μέσα στο ίδιο το campus η μαφία των ναρκωτικών δρα ανενόχλητη, παρενοχλώντας κόσμο που μπαινοβγαίνει μόλις σκοτεινιάσει και ορισμένες φορές επιτίθεται για να κλέψει… Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνεται επίτηδες η μαφία σε τέτοιους χώρους καθώς χρησιμοποιείται το πρόσχημα των ναρκωτικών για να εισβάλλουν οι μπάτσοι πιο εύκολα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπάτσοι και πρυτανικές αρχές συνεργάζονται άψογα. Τα παραδείγματα πολλά με αρχή τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας: κατάληψη Terra Incognita, Βανκούβερ Απάρτμαν, Rosa Nera (η οποία έχει ανακαταληφθεί), το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, οι εισβολές στις ΦΕΠΑ, το σφράγισμα του κτηρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, η σκευωρία δίωξης για υποχρεωτική λήψη DNA των 14 αγωνιστών της κατάληψης πρυτανείας του ΕΜΠ, η καταπάτηση του ασύλου με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα την εισβολή (και εκδίωξη) στη ΣΘΕ ομάδας κουκουλοφόρων ασφαλιτών, βραδινές ώρες στις 11/12, ψάχνοντας κάτι ή κάποιους, με κάποιους εξ αυτών να κρατάνε πτυσσόμενα γκλοπ.

Το κράτος τα τελευταία χρόνια επιζητεί την ευθεία αντιπαράθεση με τις μαχόμενες δυνάμεις της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Στέλνει τελεσίγραφα, κακοποιεί και βασανίζει στους δρόμους και στα σωφρονιστήρια, δολοφονεί και πνίγει μετανάστριες και μετανάστες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, σημαδεύει τον καθένα και την καθεμία μας ξεχωριστά με το χέρι στη σκανδάλη. Είναι η δική μας στιγμή να περάσουμε στην ολομέτωπη επίθεση. Στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο. Στη βία του κρατικού και καπιταλιστικού αυταρχισμού απαντάμε με βία. Στη βαρβαρότητα της εξατομίκευσης απαντάμε συλλογικά οξύνοντας την μαχητική αντιπαράθεση.

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους και για χιλιάδες άλλους είμαστε εδώ για να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», που απειλείται με εκκένωση. Είναι επιτακτικό, τώρα περισσότερο από ποτέ, να μην αφήσουμε να μας πάρουν κι άλλα από τα απελευθερωμένα μας εδάφη.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Κάτω τα ξερά σας από το Βιολογικό

Πέμπτη 16/12 στις 18:00 Καμάρα – Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό»


Φοιτητικά Σχήματα και Συνελεύσεις

Όλοι/ες στην αντικατασταλτική συγκέντρωση υπερασπισης των καταλήψεων

στις 16/12 στην Καμαρα στις 18:00

34 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΚΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Πρυτανεία ΑΠΘ – Κοσμητεία ΣΘΕ σε αγαστή συνεργασία με κράτος και κεφάλαιο αποφασίζουν για άλλη μια φορά την εκκένωση κατάληψης, αυτή τη φορά μεσα στον χώρο του ΑΠΘ. Αυτή η κίνηση αφορά, τόσο την καταστολή των καταλήψεων εκτός πανεπιστημίων, όσο και την εφαρμογή του νόμου 4777 εντός αυτών, αποσκοπώντας στην αποστείρωση των χώρων του πανεπιστημίου, την εντατικοποίηση των φοιτητ(ρι)ών και την πειθαρχησή μας στις επιταγές του κεφαλαίου.

Εναντια στον έλεγχο, στην επιτήρηση, στα Lockout και στην αστυνόμευση.

Να μην αφήσουμε τα εδάφη του αγώνα στην κρατική και καπιταλιστική κυριαρχία.

Όλοι και όλες στις γενικές συνελεύσεις και στους δρόμους του αγώνα.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού
Αυτόνομη Παρέμβαση στους Ηλ-Μηχ
Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Μηχανικών
Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής
Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής
Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού
Ελευθεριακό Σχήμα Δασολογίας και ΦΠ
Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτητ(ρι)ών ΔΙΠΑΕ/ΑΤΕΙΘ
Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής

Ασφαλίτες στις σχολές – Απειλές για εκκενώσεις

Ούτε να το σκέφτεστε

Όλες/οι στις Γενικές Συνελεύσεις

Τετάρτη 15/12

13.00 σύλλογος Φιλολογίας

16.00 σύλλογος Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Πορεία Υπεράσπισης του Ασύλου & της κατάληψης Στέκι στο Βιολογικό Πέμπτη 16/12, 18.00 στην Καμάρα

Πανεπιστημιόμπατσοι, διαγραφές, πειθαρχικά, ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν αναδιαρθρώνουν απλά την εκπαίδευση, αλλά συνιστούν το πανεπιστήμιο του αποκλεισμού και της υποταγής. Ο νόμος 4777 ρυθμίζει και καθοδηγεί την παρουσία μέσα στα πανεπιστήμια επιβάλλοντας τη μονοθεματικότητα της στείρας εκπαίδευσης, έναντι ό,τι ζωτικού υπάρχει. Ανασκευάζει τα πανεπιστήμια σε παγερά επιμορφωτικά ιδρύματα που συνοπτικά αποτελούν γραμμές παραγωγής “αποδοτικών εργαζομένων” για μια ζωή συνοπτική. Η κάθε φοιτητική μονάδα ή ομάδα -που μέλλει να γίνει παραγωγική- επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του πανεπιστημίου αποκλειστικά και μόνο για να σπουδάζει, ειδάλλως καμία δουλειά δεν έχει, και θα αντιμετωπίζεται δεόντως.

Ο ρυθμός της ζωής παρασύρεται απ’ το ρυθμό των σπουδών, καθώς πρέπει, μέσα στη συνολική εντατικοποίηση, να δουλέψεις για βγάλεις νοίκι και ρεύμα, ενώ ο νόμος σα μαγνητικός πόλος σε έλκει απευθείας προς το πανεπιστήμιο απαγορεύοντας σου μια δεύτερη δουλεία. Άγχος και επισφάλεια μην αποκλίσεις στο ελάχιστο και περάσεις από “πειθαρχικά δικαστήρια” και διαγραφείς. Μπάτσοι στα πανεπιστήμια ως συντηρητές και περιφρουρητές της τάξης αυτής, σε διττό ρόλο: τιμωροί και προστάτες. Κοινώς αποστείρωση, αποπολιτικοποίηση, κοινωνικό μούδιασμα, μιζέρια και υποτακτικότητα.

Η συνθήκη αυτή που ολοκληρωτικά καιρό με τον καιρό κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλλουν, εφαρμόζοντας πληθώρα πτυχών του νόμου δεν αποτελεί ξέχωρη πρακτική της εξουσίας. Πρόκειται για μεθοδευμένη επίθεση στους χώρους όπου γεννιούνται συνειδήσεις, στους χώρους αγώνα, σε στέκια, σχήματα και καταλήψεις – κάτι που δε μπορεί να μείνει αναπάντητο. Η αυτοοργάνωση, η αντιιεραρχία, η άρνηση των κοινωνικών ρόλων και η αλληλεγγύη είναι έννοιες ακατάληπτες για την εξουσία κι έτσι της μάχεται με μένος, για εμάς όμως είναι όλα όσα έχουμε και δε θα κάνουμε καμία υποχώρηση. Το “Στέκι στο Βιολογικό” είναι μια κατάληψη που σε διάστημα 34 χρόνων έχει υπάρξει κοινωνός και σηματοδότης των παραπάνω εννοιών και τώρα που λένε πως “έρχεται λουκέτο στο τελευταίο στέκι αναρχικών στο ΑΠΘ”, τώρα που πέφτει λευκή μπογιά αποστείρωσης σε ότι ποτέ είχε χρώμα και ζωή η υπεράσπισή του δεν αποτελεί ερώτημα, αλλά υπόσχεση.

Γιατί στη στις καταλήψεις δεν είμαστε μόνες και μόνοι

Γιατί δημιουργούμε συντροφικούς δεσμούς στη θέση των εξουσιαστικών αλυσίδων

Γιατί στις καταλήψεις ανασαίνουμε, ενώ στον κόσμο της εξουσίας ασφυκτιούμε.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ “ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ”

Στις 16 Σεπτέμβρη του 2021 ανατέθηκε σε εργολαβία έργο με τίτλο «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε.» (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο), στα σχέδια του οποίου περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση ενός μέρους της σχολής του Βιολογικού και συγκεκριμένα η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης και η δημιουργία αίθουσας αναμονής. Δύο μήνες μετά τις υπογραφές πρυτάνεων και εργολάβων, την Πέμπτη 18 Νοέμβρη του 2021, αρχίζει σταδιακά η υλοποίηση του έργου, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων αλλά και σημαδιών (Χ) σε όσους τοίχους είναι προς κατεδάφιση. Όλως τυχαίως μέρος των τμημάτων που προβλέπεται να κατεδαφιστούν αποτελεί και το Στέκι στο Βιολογικό, ένας χώρος εντός του πανεπιστημίου που τελεί υπό κατάληψη τα τελευταία 34 χρόνια.

Με αυτό το γεγονός γίνεται εύκολα αντιληπτό πως υπό τον μανδύα κατασκευής ενός πολυδάπανου έργου για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών, εξωραΐζεται και ταυτόχρονα προωθείται, χωρίς αντιδράσεις, άλλη μια κατασταλτική κίνηση από μεριάς του κράτους. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί συνέχεια της πολιτικής στοχοθεσίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προεκλογικά ακόμη με δηλώσεις στελεχών της αποκρυστάλλωνε την πρόθεσή της για εφαρμογή του δόγματος «νόμος-τάξη-ασφάλεια». Δηλώσεις προκλητικές, που μέχρι και σήμερα επαναλαμβάνονται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για «λουκέτο στο τελευταίο στέκι αναρχικών του ΑΠΘ». Άλλωστε, οι πρακτικές αυτές βρίσκονται διαχρονικά υψηλά στην κρατική ατζέντα, αφού η διάλυση των καταλήψεων και των δομών αγώνα σε πρώτο χρόνο, αλλά και η επακόλουθη ισοπέδωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, αποτελούν διακαή στόχο των κατασταλτικών επιταγών του κράτους.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Στέκι στο Βιολογικό βρέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής είναι επειδή αποτελεί κατάληψη εντός του πανεπιστημιακού campus. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, λοιπόν, τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ αυτής της κρατικής επιλογής και της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Είναι αδιαμφισβήτητο πως μια κατάληψη που είναι συνδεδεμένη με τον αναρχικό χώρο και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές αποτελεί ένα υπαρκτό εμπόδιο για τα κρατικά σχέδια μετατροπής του πανεπιστημίου σε ένα αποστειρωμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον, σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που οι κυρίαρχοι επιζητούν να είναι απαλλαγμένο από πολιτιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται από τα κάτω και αμφισβητούν το κυρίαρχο παράδειγμα. Τα θεμέλια της υλοποίησης αυτών των σχεδίων τέθηκαν με την ψήφιση μιας σειράς αντικοινωνικών νόμων, όπως το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και ο νόμος 4777, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Το Στέκι στο Βιολογικό έχει ιστορία. Είναι η παλαιότερη κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί οργανικό μέρος του ευρύτερου ανταγωνιστικού και αναρχικού κινήματος, όντας ένας πολιτικός και πολιτιστικός χώρος που λειτουργεί οριζόντια με όρους αυτοδιαχείρισης. Όλα αυτά τα χρόνια στο Στέκι στο Βιολογικό διοργανώθηκαν αμέτρητες DIY συναυλίες (punk, metal, grindcore, hip hop, ρεμπέτικα), χωρίς αντίτιμο, με ελεύθερη συνεισφορά, στις οποίες συμμετείχαν μουσικά σχήματα και συγκροτήματα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Το στέκι αυτό αποτελεί έναν χώρο στον οποίο καλλιεργείται ένα διαφορετικό πολιτιστικό παράδειγμα, μακριά από την εμπορευματοποίηση της τέχνης και της μουσικής και τους διαχωρισμούς που τις διέπουν στο καπιταλιστικό σύστημα. Στο στέκι στο Βιολογικό όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανωθεί, επίσης, bazaar βιβλίων και δίσκων, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Πολιτικές ομάδες, πρωτοβουλίες, εγχειρήματα, αλλά και ανοιχτές συνελεύσεις του φοιτητικού, του αντικαπιταλιστικού και του αναρχικού κινήματος έχουν πραγματοποιήσει σε αυτόν τον χώρο τις πολιτικές τους διαδικασίες.

Το Στέκι στο Βιολογικό είναι ένας ιστορικός χώρος της ριζοσπαστικής αντικουλτούρας, των κινημάτων και των αγώνων. Και ως τέτοιον καλούμαστε να τον υπερασπιστούμε απέναντι στα κατασταλτικά σχέδια του κράτους. Υπερασπιζόμενοι το Στέκι στο Βιολογικό υπερασπιζόμαστε συνολικά την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική έκφραση και τις αντίστοιχες διαδικασίες μέσα στον χώρο τον πανεπιστημίων, όπου το κράτος φιλοδοξεί να απλώσει το κατασταλτικό του χέρι, για να απονεκρώσει κάθε αγωνιστικό εγχείρημα που λειτουργεί αντιπαραθετικά με τους δικούς του καταπιεστικούς και εκμεταλλευτικούς όρους. Ο κόσμος του αγώνα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όσοι και όσες έχουμε βρεθεί στο Στέκι στο Βιολογικό, είτε για κάποια συνέλευση είτε για κάποια εκδήλωση ή για κάποια συναυλία, οφείλουμε να υπερασπιστούμε στον δρόμο αυτήν την κατάληψη και να εμποδίσουμε κάθε επιχειρούμενη κατασταλτική κίνηση του κράτους απέναντί της.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ:
ΠΕΜΠΤΗ 16/12, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com


Ταξική αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (Ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

Αλληλεγγύη στην κατάληψη ” Στέκι στο Βιολογικό” που απειλείται με εκκένωση

Τα τελευταία χρόνια είτε με το κράτος της αριστεράς (Σύριζα) είτε με το κράτος της ακροδεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης (ΝΔ) βλέπουμε μια όξυνση της καταστολής γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα, τις κοινότητες του και ως και τούτου και τις ίδιες τις καταλήψεις.

Από την εποχή του Σύριζα και την “αριστερή” διακυβέρνηση αρκετά εγχειρήματα απειλούνται άλλες φορές έμμεσα και άλλες φορές άμεσα από την καταστολή (χαρακτηριστικά παραδείγματα η εκκένωση της ιστορικής Βίλας Ζωγράφου, τα κατειλλημένα προσφυγικά που δέχονται διαρκώς πιέσεις εκκένωσης κ.α.) Αυτή η συνέχεια του κράτους μετουσιώθηκε σε ατζέντα και πολιτική στρατηγική του κράτους νταβατζή της τάξης μας από την ακροδεξιά ρητορική της νέας τρομοκρατίας κατά την έλευση της στο προσκήνιο στις εκλογές του 2019.

Για λόγους υπεραξίας και μικροπολιτικής σκοπιμότητας κατά την έλευση της ακροδεξιάς στο βάθρο της εξουσίας ο τότε νυν πλέον πρώην Υπουργός Προστασίας του πολίτη ανακοινώνει ένα τελεσίγραφο προς του κατειλημμένους χώρους από τους οποίους ζητάει την οικειοθελή τους αποχώρηση εντός 15 ημερών. Αμέσως μετά εξαπολύεται άγριο πογκρόμ (κυρίως) σε καταλήψεις στέγασης μεταναστών αλλά και πολιτικών καταλήψεων και επικοινωνείται στα μίντια ως εκπλήρωση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για ”καμία ανοχή στην πολιτική βία” και τον ”τερματισμό των καταλήψεων εντός εξαμήνου”.

Το κράτος και το κεφάλαιο που εκμεταλλεύονται τον λαό και τον πλούτο του με τον πλέον αισχρό και αηδιαστικό τρόπο μέσα στην διετή πανδημία η οποία έχει εξαντλήσει-τρομοκρατήσει και αποδεκατίσει τα λαϊκά στρώματα επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο μία πολιτική ατζέντα απέναντι στους πολιτικούς χώρους που επιλέγουν να αντισταθούν στην λογική της σήψης που εφαρμόζεται πλέον στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Το ιμπεριαλιστικό κράτος με την πλέον καταφανώς αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας με την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος για αστυνομικό και στρατιωτικό εξοπλισμό (ραφάλ, φρεγάτες κλπ). Το κράτος της καταστολής και της ξέφρενης βίας, των δακρυγόνων και των γκλόπ, που εξοπλίζεται με περιπολικά και αύρες την ίδια στιγμή που Non-Covid ασθενείς πεθαίνουν λόγω μη διαθέσιμων ΜΕΘ και που τα δάση του τόπου κάθε χρόνο για χάρη της πράσινης ανάπτυξης γίνονται μια όμορφη ανάμνηση.

Το κράτος που για χάρη των ιμπεριαλιστικών του συμμαχιών κατασπαταλάει το δημόσιο χρήμα και υποβαθμίζει την ζωή των πολιτών κάθε μέρα με υποβάθμιση υγείας και παιδείας. Που καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί μια ζωή εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Το κράτος που οι θεσμοί του για την προστασία του πολίτη όταν δεν βασανίζουν, σκοτώνουν η επαναπροωθούν του κολασμένους αυτής της γης δίνουν συμβουλές σε μελλοντικούς γυναικοκτόνους σε τηλεοπτικά πάνελ και καταχράζονται την εξουσία που τους δίνεται για προσωπικό όφελος μέσω της εμπορίας ναρκωτικών και το trafficking.

Αυτό το αντικοινωνικό έκτρωμα λοιπόν που ονομάζεται “κράτος πρόνοιας” έχει εξαπολύσει μια ηθική και πολιτική επίθεση προς το ευρύτερο ανταγωνιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα και τις δομές του. Από την φασιστοποίση της κοινωνίας(Μακεδονικό, Ψεκασμένοι, Σταυρούπολη κλπ) από την εκκένωση καταλήψεων θεσμικά ή μη (Terra Ingognita, Libertatia, Ματρώζου κλπ.) ,από την απαγόρευση διάδοσης πολιτικού λόγου μέσα στην πανδημία (Χτύπημα συγκεντρώσεων 17Ν,6Δ,Κουφοντίνα) την στοχοποίηση και την φυλάκιση αγωνιστών (Κάμερες σε πολιτικούς χώρους, Προφυλακίσεις αγωνιστών κλπ.)

Η επαναφορά της ολικής επίθεσης σε όποιον αντιστέκεται δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάδειξη μιας ακόμα κρίσης του καπιταλισμού.

Οι καταλήψεις στέγης, οι πολιτικές καταλήψεις και τα κατειλημμένα στέκια σε πανεπιστημιακούς χώρους ενοχλούν. Ενοχλούν γιατί καταργούν την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας και προτάσσουν την συμβίωση, καταργούν την ιεραρχία στις ανθρώπινες σχέσεις και χτίζουν δεσμούς αλληλεγγύης και κατανόησης. Καταργούν την καθημερινότητα του ανταγωνισμού, αλλοιώνουν τον οχετό που οι αστοί ονομάσανε ζωή και δίνουν μια ανάσα ελευθερίας σε κτήρια χρόνια δέσμια της ερημιάς και της εγκατάλειψης. Έκτος όμως από την πολιτικοποίηση της καθημερινότητας τα στέκια και οι καταλήψεις αποτελούν πολιτικούς χώρους όπου μέσα τους στις περίπου 4 δεκαετίες που το καταληψιακό ιστορικά υπάρχει στον ελλαδικό χώρο, χιλιάδες πολιτικά υποκείμενα μέσα εκεί γεννήθηκαν, ζυμώθηκαν και ενσωματώθηκαν εν τέλει σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ανταγωνιστικό κίνημα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το κράτος έχει αυτό το μένος απέναντι τους, γιατί οι καταλήψεις όσο και αν τις αποκαλούν εστίες ανομίας εμείς θα τις αποκαλούμε ανάσα ελευθερίας, γιατί όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για την εκμετάλλευση κτηρίων που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη του χρόνου εμείς ξέρουμε πολύ καλύτερα ότι η μόνη εκμετάλλευση του κράτους και του κεφαλαίου είναι αυτή απέναντι στην εργατική τάξη, στη νεολαία και την αγωνιζόμενη κοινωνία.

Μία από αυτές τις καταλήψεις που απειλούνται με εκκένωση είναι και η πλέον παλιότερη κατάληψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης η κατάληψη ”στέκι στο βιολογικό”. Οι πρυτανικές αρχές την ηγεσία της οποίας έχει αναλάβει ο αρχιρουφιάνος Παπαιωάννου επέλεξαν να χτυπήσουν ένα στέκι στο άσυλο με το πρόσχημα της εκμετάλλευσης του χώρου στον οποίο βρίσκεται το στέκι επί 34 συναπτά έτη βάζοντας και αυτό το μερίδιο του στον χωροχρόνο της πολιτικής ιστορίας. Καθήκον κάθε πολιτικού υποκείμενου είναι να υψώσουμε όλοι μαζί ο καθένας με το λιθαράκι του και από το μετερίζι του τα αναχώματα που θα ανακάμψουν την κρατική επίθεση στα “βιολογικά” αυτού του κόσμου. Γιατί τα 34 χρόνια δεν είναι αρκετά. Γιατί τα στέκια και οι καταλήψεις δεν είναι ντουβάρια και καρέκλες, αλλά αυτοί που δεσμεύονται μαζί τους.

Μέχρι όλα να ανήκουν σε όλες και σε όλους μας, οι απελευθερωμένοι χώροι του αγώνα
είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε για αυτή την κοινωνία.

Να βάλουμε φρένο στις επιθετικές στρατηγικές του κράτους απέναντι στην κοινότητα των καταλήψεων.

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


Κατάληψη Mundo Nuevo

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ “ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ”

Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021, παρατηρούνται επεμβάσεις στο χώρο της κατάληψης «στέκι στο βιολογικό». Συγκεκριμένα, τοποθετούνται γυψοσανίδες στο χώρο και σημαδεύονται τείχη προς κατεδάφιση. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέθεσε εργολαβία για την αναδιαμόρφωση του χώρου προορίζοντας το στέκι για αίθουσα λειτουργίας της σχολής της ΣΘΕ.

Μετράμε πλέον σχεδόν 18.000 νεκρούς από την πανδημία του covid-19, ευθύνη για τους οποίου φέρει μοναχά η κρατική διαχείριση της, μετράμε χιλιάδες ανέργους, και επισφαλώς εργαζομένους, νεκρούς εργάτες κάθε βδομάδα, ασθενείς στην αναμονή για χειρουργεία λόγω της αποσάθρωσης του ΕΣΥ. Μετράμε μία γυναικοκτονία κάθε μήνα, νεκρούς από σφαίρες μπάτσων, νεκρούς μετανάστες στα σύνορα και τον υγρό τάφο του Αιγαίου από την κρατική μεταναστευτική πολιτική. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη της κοινωνικής αποσάθρωσης και του κανιβαλισμού της κοινωνικής βάσης, είναι προφανές ότι για τους διαχειριστές της κρατικής εξουσίας, η επιστροφή στην κανονικότητα περνάει μέσα από τη συνέχιση της επίθεσης στην κοινωνική βάση και το χτύπημα των κέντρων της κοινωνικής αντίστασης, στις δομές και τους ανθρώπους του.

Η επίθεση εναντίον του κατειλημμένου στεκιού, ενός χώρου του κινήματος που μετράει ήδη 35 χρόνια στους αγώνες αποτελεί μιαν ακόμα επίθεση κράτους και κεφαλαίου απέναντι στις κινηματικές δομές, σε συνεργασία αυτή τη φορά με την πρυτανική αρχή, η οποία δεν ξεχνάμε ότι καθόλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, έδωσε πολλακις τη συγκατάθεσή της για εισβολή των μπάτσων μέσα στο άσυλο των πανεπιστημίων, για εκκένωση της κατειλημμένης από αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες πρυτανείας ενάντια στο νόμο Κ/Χ. Δε μας προκαλεί βέβαια έκπληξη η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους με τις πρυτανικές αρχές. Εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών που βρίσκονται σε καθεστώς ιδιοκτησίας πανεπιστημιών, όπως η κατάληψη Terra Incognita, το στέκι της ΑΣΟΕΕ, οι εισβολές των μπάτσων στις ΦΕΠΑ και στο ΕΜΠ, το σφράγισμα του κτιρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, η σκευωρία δίωξης για υποχρεωτική λήψη DNA των 14 αγωνιστών της κατάληψης πρυτανείας του ΕΜΠ. Γενικώς, η κατάργηση του Ασύλου, οι πολλαπλές έφοδοι της αστυνομίας στο πανεπιστημιακό χώρο και ο σχεδιασμός για τη μελλοντική σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) αποτελούν το μέσο για την ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας εντός κι εκτός πανεπιστημίων.

Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, το έδαφος όπου προετοιμάζονται τα σχέδια της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και για αυτό πρέπει να χτυπηθούν, στο πλαίσιο της «προληπτικής αντιεξέγερσης» για να μην βρουν κοινωνικές προσβάσεις να μην έρθουν σε ώσμωση με την διογκούμενη οργή των πληβειακών μαζών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα προτάγματα του αναρχικού αγώνα είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν μιαν απάντηση στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουμε. Αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και αλληλοβοήθεια. Όπως λοιπόν απέτυχαν και οι προηγούμενες κατασταλτικές ενέργειες τους θα αποτύχουν και αυτές οι τωρινές. Η έντονη και διαρκής παρουσία των αναρχικών αγωνιστών σε όλα τα μέτωπα πάλης, η σύνδεσή τους με τους κοινωνικούς αγώνες, η συμμετοχή της νεολαίας, των φοιτητών και των μαθητών, των νέων εργαζόμενων, των ανθρώπων με αξιοπρέπεια σε αναρίθμητα εγχειρήματα του αναρχικού και αντικρατικού αγώνα έχουν διαμορφώσει ένα αγωνιστικό υποκείμενο το οποίο διεκδικεί χωρίς να παρακαλά κανέναν, επιτίθεται χωρίς να μεμψιμοιρεί. Και ως σχέση δεν καταστέλλεται. Το αναρχικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από σχέσεις αμοιβαίας κοινωνικής αλληλοβοήθειας, αναπτύχθηκε και ενέπνευσε με το όπλο της -δίχως προϋποθέσεις και όρους- αλληλεγγύης και αυτό παραμένει το ιδανικό και ο προσανατολισμός του για την κοινωνία που οραματίζεται.

Από το κατειλημμένο έδαφος της Mundo Nuevo δηλώνουμε:

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΠΕΜΠΤΗ 16/12 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

*Στηρίζουμε το μπλοκ των φοιτητικών σχημάτων.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...