Κατάληψη ΣΘΕ ΑΠΘ και κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητ(ρι)ές

από | 12 Νοέ, 2022

Κατάληψη ΣΘΕ ΑΠΘ και κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητ(ρι)ές

Ανοιχτό Πλαίσιο

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΣΦ Φυσικού 10/11/2022 

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο;

Είμαστε μία πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών Φυσικού, η οποία συναντήθηκε με σκοπό να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και να αναζητήσει απαντήσεις στην επίθεση που εκδιπλώνει το κράτος  απέναντι στον νέο κόσμο και στην κοινωνική βάση. Θεωρούμε ότι ο πολιτικός λόγος και οι δράσεις, οι οποίες κατατίθενται προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση, οφείλουν να είναι προϊόν συνδιαμόρφωσης και ισότιμης συμμετοχής των ατόμων που συμμετέχουν στη δημιουργία του ανοιχτού πλαισίου. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν εξαλείφεται ο διαχωρισμός μεταξύ των ατόμων που διαμορφώνουν τον πολιτικό λόγο και αυτών που υλοποιούν τις πολιτικές αποφάσεις. Επιδιώκουμε να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στις κουβέντες για τις ταξικές και κοινωνικές ανάγκες των φοιτητ(ρι)ών, οι οποίες εκφράζονται μέσα από το συλλογικό όργανό λήψης αποφάσεων, το οποίο είναι η Γενική Συνέλευση. Το κλίμα του ατομικισμού αντιστρέφεται μέσα από τη συνειδητοποίηση των κοινών μας αναγκών και καταπιέσεων και μέσα από τη συλλογική και ισότιμη δράση. 

Καταστολή και ταξικοί φραγμοί στα πανεπιστήμια

Από τον περασμένο Απρίλιο, το κράτος και οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ βρίσκουν σαθρές δικαιολογίες για να διατηρούν την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο. Άλλοτε ήταν το χτίσιμο μιας βιβλιοθήκης πάνω στα συντρίμμια ενός πολιτικού στεκιού και άλλων 2 βιβλιοθηκών, άλλοτε ήταν αόριστα η καλλιέργεια του αισθήματος της «ασφάλειας». Από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει ψηφιστεί ο νόμος 4777, ο οποίος εφαρμόζεται σχεδόν κανονικά σε όλες του τις πτυχές. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου 2 χρόνια τώρα, είναι ο αποκλεισμός 20.000 μαθητ(ρι)ών από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση το Σεπτέμβρη του 2021 και άλλων 25.000 μαθητ(ρι)ών το Σεπτέμβρη του 2022. Πλειοψηφία του κόσμου αυτού, αποτελούν παιδιά οικογενειών των κατώτερων κοινωνικών-ταξικών στρωμάτων, τα οποία δεν έχουν την πολυτέλεια παρακολούθησης φροντιστηρίου και συνεπώς στερούνται τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Η συσσώρευση κεφαλαίου στα χέρια των λίγων και η καπιταλιστική κρίση οδηγεί στην φτώχεια και την ανεργία τεράστια μερίδα της κοινωνίας. Παράλληλα οι αποκλεισμοί από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες του κεφαλαίου και «σπρώχνουν» τα εργασιακά δικαιώματα προς τα κάτω, οδηγώντας χιλιάδες νέων στο να γίνουν φτηνά εργατικά χέρια. Επιπλέον, η κατάργηση του ασύλου από το ΠΑΣΟΚ (2011), τον ΣΥΡΙΖΑ (2019) και τη ΝΔ (2019), μόνο τυχαία δεν είναι με τη συγκυρία, καθώς η παρουσία της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο είναι απαραίτητη για να συνθλίψει τις κοινωνικές αντιδράσεις εντός αυτού.

Η παράλληλη εφαρμογή του ορίου φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, είναι εδώ για να εντατικοποιεί τη ζωή των φοιτητ(ρι)ών με την απειλή της διαγραφής και να εκμηδενίζει τον ελεύθερο χρόνο τους. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι η μετατροπή των φοιτητριών σε πειθήνιο φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και η αποτροπή της συμμετοχής σε πολιτιστικές, πολιτικές και άλλες συλλογικές ασχολίες. Την ίδια ώρα, ο ρόλος των μπάτσων στο πανεπιστήμιο, είναι να διασφαλίσει ότι θα εξουδετερωθούν όλες οι φωνές, οι οποίες αντιστέκονται στην πολιτική και πολιτιστική αποστείρωσή του. Το κράτος, με την έναρξη της φετινής χρονιάς και την παρουσία ΟΠΠΙ και ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο, προσπαθεί να καλλιεργήσει εσωτερικευμένο φόβο στους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες, προειδοποιώντας τους ότι η μόνη αποδεκτή επιλογή, είναι ο ατομικισμός, ο καριερισμός και η συμβατικότητα. Το αντιπαράδειγμα που θέτουμε ως φοιτητές και φοιτήτριες, είναι ο συλλογικός δρόμος, είναι να επανοικειοποιηθούμε τις σχολές μας, να ζωντανέψουμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους μας με Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, δρώμενα και πορείες και να προσπαθήσουμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Φοιτητικές Παροχές, Κόστος φοίτησης και ακρίβεια

Βιώνουμε ένα γενικευμένο κύμα ακρίβειας το οποίο σε συνδυασμό με τη μετατόπιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών, καθιστά τις συνθήκες διαβίωσης αβάσταχτες. Από την μία οι αυξήσεις των ενοικίων και οι λιγοστές θέσεις εστιών που ήδη βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, και από την άλλη οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, και ο αποκλεισμός μεγάλης μερίδας ατόμων από την φοιτητική λέσχη. Επίσης οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου πλέον αντιστοιχούν σε τιμές ενοικίου. Όλα τα αυτά συνεισφέρουν εκθετικά στην απότομη δημιουργία ενός κύματος φτωχοποίησης, το οποίο υποτιμάει και εξαθλιώνει τις ζωές μας καθημερινά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον φόβο διαγραφής στα ν+2 έτη λόγω του ν.4777, εντατικοποιούν την καθημερινότητα και την ζωή μας, ειδικά για τις εργαζόμενες φοιτήτριες που η ζωή τους μετατρέπεται σε μία δυστοπική κατάσταση που περιλαμβάνει αποκλειστικά εργασία και σπουδές.

Τρανταχτή ένδειξη της δυστοπικής αυτής καθημερινότητας αποτελεί το πρόσφατο περιστατικό της πτώσης φοιτητή από το κτήριο της νοπε κατά τη διάρκεια μαθήματος. Η υποβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας και η γενικότερη αδιαφορία για τις ζωές μας ανάγκασαν τον φοιτητή να καθίσει στο περβάζι ενός παραθύρου προκειμένου να παρακολουθήσει μάθημα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Εξυπηρετώντας τις στοχεύσεις κράτους και κεφαλαίου, οι διοικητικοί του πανεπιστημίου προσπάθησαν μετέπειτα να συγκαλύψουν το συμβάν ανακοινώνοντας ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του φοιτητή. 

Απεργία Μαλαματίνας

Ως φοιτητές και φοιτήτριες επιδιώκουμε τη σύνδεση των φοιτητικών αγώνων με τους εργατικούς αγώνες. Σε αυτά τα πλαίσια στηρίζουμε τον αγώνα των απεργών εργατών της οινοποιίας Μαλαματίνα, που από τα μέσα του καλοκαιριού βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Βασικές διεκδικήσεις τους ήταν η επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο αγώνας αυτός όπως και ο δικός μας δέχτηκε και δέχεται συνεχώς κατασταλτικές επιθέσεις από το κράτος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εργάτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλές διμοιρίες ΜΑΤ, ρίψη δακρυγόνων και συλλήψεις. Το κράτος φυσικά είναι εκεί, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αφεντικών, σπάζοντας την απεργία και διασφαλίζοντας την λειτουργία του εργοστασίου με απεργοσπάστες.

Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει

Τις τελευταίες ημέρες μας εξόργισαν για ακόμα μια φορά τα γεγονότα εμφυλης βίας και κακοποίησης που γνωστοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, μαθεύτηκε ότι ο 53χρονος Ηλίας Μίχος βίαζε και εξέδιδε κατ εξακολούθηση ένα δωδεκάχρονο παιδί και ότι δύο μπάτσοι στο α.τ. Ομονοίας βίασαν 19χρονη κοπέλα. Ο Μίχος ήταν στέλεχος της ΝΔ, καταστηματάρχης και διατηρούσε το προφίλ του καλού χριστιανού έλληνα πολίτη. Παράλληλα, στο α.τ. Ομονοίας αποτελεί συχνό φαινόμενο η σαδιστική μεταχείριση αγωνιζομένων , μεταναστ(ρι)ών και λοιπών κρατουμένων. Τόσο οι μπάτσοι όσο και το τσιράκι της νδ εκμεταλλεύτηκαν τα προνόμια που τους δόθηκαν από το κράτος και τη πατριαρχία.

Τέτοια περιστατικά δεν μας σοκάρουν γιατι δεν είναι μεμονωμένα αλλά απόρροια της συνολικής πατριαρχικής βιας. Η πατριαρχία είναι εξουσία και η εξουσία βιάζει και σκοτώνει. Τα σώματα και οι ζωές των θυληκοτητων γίνονται καθημερινά αντικείμενο καταπίεσης και εκμετάλλευσης από τους ευνοούμενους της πατριαρχικής εξουσίας. Μιας εξουσίας που βιάζει κοπέλες, σεξουαλικοποιει και κακοποιεί ανήλικα. Σύμφωνα με τη κοινή μισογυνιστικη αντίληψη και θεωρία , τα “γυναικεία” σώματα υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα θελήματα και τις επιδιώξεις του κάθε συζύγου, αφεντικού, εξουσιαστή. Η υπάρχουσα σεξιστική κοινωνική και κρατική δομή οπλίζει τα χέρια των (παρα)βιαστων, κάνοντας συνεχόμενο victim blaming και ξεπλένοντας σε δικαστήρια και ΜΜΕ τους θύτες. Να πούμε εδώ, ότι δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο από την αστική δικαιοσύνη που παίρνει αποφάσεις κατεξοχήν βασιζόμενη σε έμφυλα, ταξικά, φυλετικά κριτήρια (Λιγνάδης, δολοφόνοι Zackie, δολοφόνοι Σαμπάνη κλπ). Καμία εμπιστοσύνη στους κρατικούς φορείς.

Ζώντας σε αυτό το αυταρχικό πατριαρχικό- κρατικό σύστημα ας οπλισουμε τα σώματά μας με αντίσταση και αλληλεγγύη και ας δώσουμε μαχητικές απαντήσεις στις επιθέσεις πατριαρχίας και κράτους.

Εξώσεις μεταναστών

Μέχρι τις 15 Νοέμβρη οι ΜΚΟ που έδιναν σπίτια σε μετανάστ(ρι)ες, έχουν δώσει προθεσμίες για να φύγουν. Ήταν αρχικά μόνο 80 σπίτια και πλέον έχουν μείνει ελάχιστα μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα camps. Τώρα τους αναγκάζουν να επιλέξουν ανάμεσα στις άθλιες συνθήκες τις μή βιώσιμες στα camps ή τον δρόμο.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Κατάληψη σχολής από Τρίτη 15/11/22 μέχρι Πέμπτη 17/11/22
  • Πορεία την Πέμπτη 17 Νοέμβρη
  • Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την διεξαγωγή των δράσεων
  • Συμμετοχή σε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων
  • Παρέμβαση στην Λέσχη και εσωτερικά ζητήματα σχολής (εργαστήρια, μαζικά κοψίματα κλπ)
  • Στήριξη των δράσεων των απεργών στη Μαλαματίνα
  • Επομένη συνέλευση συλλόγου Δευτέρα 21/11, 13:00 Α12
  • Πορεία ενάντια στις εξώσεις των μεταναστ(ρι)ών Δευτέρα 14/11, 18:00 Άγαλμα Βενιζέλου
  • Πορεία για τις εξεγερμένες του Ιράν Σάββατο 19/11, 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου

ψήφισμα αλληλεγγύης συλλήψεις 9-11-22

CamScanner 11-10-2022 18.35

 

 

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...