Δεξιά στροφή στην κάλπη, μόνη αντιπολίτευση η αυτοοργάνωση της βάσης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο την ολική δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας ενώ οι δημοσκοπήσεις έπεσαν και πάλι έξω, αδικώντας αυτή τη φορά, και μάλιστα κατά πολύ, το κόμμα που κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση.

Ξεκινάω από τα αυτονόητα: Ο μεγάλος και αδιαφιλονίκητος νικητής των εκλογών είναι η ΝΔ. Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ότι διάβασε καλύτερα από όλους την υπάρχουσα κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, απορρόφησε ολόκληρο το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και τους ακροκεντρώους για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, τάισε γενναιόδωρα τα κυρίαρχα ΜΜΕ εξασφαλίζοντας την ψήφο των εκατομμυρίων ανθρώπων (πχ συνταξιούχων) που ενημερώνονται αποκλειστικά από αυτά για τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις και επένδυσε στο φόβο του σκλάβου που φοβάται να χάσει τις αλυσίδες του.

Θα αναφέρω δύο στοιχεία που δεν θυμάμαι να έχουν ξανασυμβεί ποτέ στα 39 μου χρόνια. Πρώτον, το νησί της Κρήτης να έχει γίνει ολόκληρο μπλε και δεύτερον την πρωτιά της ΝΔ μέχρι και στις νέες ηλικίες των ατόμων μεταξύ 17-24! Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο αυτής της σαρωτικής νίκης του Μητσοτάκη σε ολόκληρη την επικράτεια πλην Ροδόπης; Προσπερνάω τον καταλυτικό ρόλο της ανθρώπινης βλακείας που ζει τις καλύτερες μέρες της και την απουσία της μνήμης για να εστιάσω λίγο στην καθημερινότητά μας εν έτη 2023.

Ο θάνατος κάθε συλλογικού εγχειρήματος, η άρνηση της πραγματικότητας, η ιδιοτέλεια, ο ατομικισμός, η τάση για αυτοπροβολή, οι ελάχιστοι που κατεβαίνουν στους δρόμους, με εξαίρεση τις μαζικές πορείες μετά το έγκλημα των Τεμπών, ο φόβος της ευθύνης και η αγάπη της ανέξοδης ιντερνετικής κριτικής δεν είναι ουδέτερα φαινόμενα. Δείχνουν προς τα πού κινείται η πλειοψηφία, οριοθετούν το κάδρο του πολιτικού παιχνιδιού, φανερώνουν προς τα πού φυσάει το αεράκι της εποχής μας και στέλνουν καθημερινά μηνύματα. Όλα αυτά είναι συμπεριφορές που ταιριάζουν στο συντηρητισμό.

Στους νικητές συγκαταλέγεται και το ΠΑΣΟΚ που με το 12% πλέον απέχει μόλις 8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2019 είχε 23% διαφορά. Τι σημαίνει αυτό; Στον ορίζοντα αχνοφαίνεται η μελλοντική κυριαρχία του γνωστού, παλιού, δοκιμασμένου και καταστροφικού δίπολου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην ελληνική χρεοκοπία του 2010 και πιθανότατα θα οδηγήσει και στην επόμενη που από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει. Το ΚΚΕ είχε την άνοδο που φαινόταν ότι θα έχει χωρίς όμως να φτάσει κοντά στο 10% που θα τάραζε τα νερά.

Όσον αφορά τις προβλέψεις μου, είχαν αρκετές λάθος εκτιμήσεις: Παρότι έβλεπα την πρωτιά της ΝΔ να έρχεται, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω, για την ακρίβεια ούτε καν να διανοηθώ, ότι θα καταφέρει μετά από 4 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης να πιάσει αυτά τα νούμερα, δηλαδή να διατηρήσει και να αυξήσει το ποσοστό της. Ομοίως, πριν τις εκλογές δεν μπορούσα να βρω τρόπο να προβλέψω τέτοια πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να πέσει κάτω από το 30% παρά την ήπια αντιπολίτευση, τα απανωτά αυτογκόλ και την έλλειψη στρατηγικής τους. Έπεσα μέσα στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης ενώ έχασα για λίγο το ΜΕΡΑ 25 που δεν μπήκε στη Βουλή. Η αποχή κυμάνθηκε περίπου στο 40%.

Για όσες και όσους δεν έχουν εκλογικές αυταπάτες, τίποτα δεν έχει αλλάξει και δεν χρειάζεται απογοήτευση. Οι δικές μας οι μάχες δεν θα παιχτούν στο γήπεδο της κάλπης. Χρειάζεται πίστη, αυτοοργάνωση, επαγρύπνηση, τόλμη και καθημερινή παρουσία στα κοινά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε μια ζωή που θα σημαίνει κάτι παραπάνω από επιβίωση. Ο αγώνας συνεχίζεται.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ