Το Δικηγορικό Γραφείο του Λαού στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο Mustafa Koçak έπεσε μάρτυρας έπειτα από 297 μέρες απεργίας πείνας. Ο Mustafa Koçak είχε ξεκινήσει απεργία πείνας στις 3 Ιουλίου 2019 μετά από την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από την ψευδή κατάθεση του ρουφιάνου Berk Ercan. Είχε κατηγορηθεί πως είχε προμηθεύσει οπλισμό στους Şafak Yayla και Bahtiyar Doğruyol που στις 31 Μαρτίου του 2015 είχαν κρατήσει όμηρο κι εκτελέσει τον εισαγγελέα Mehmet Selim Kiraz. Ο εισαγγελέας είχε αρνηθεί να ανοίξει φάκελο για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Berkin Elvan από την τουρκική αστυνομία κατά την εξέγερση του Gezi Park, επιτρέποντας έτσι στους δολοφόνους του να συνεχίσουν να ζουν ατιμώρητα ελεύθεροι. Ο Koçak είχε υπομείνει βασανιστήρια για να καταδώσει ψευδώς συντρόφους του ενώ τον είχαν απειλήσει με βιασμό της μικρής του αδερφής όμως δεν έσπασε. Έγινε άλλος ένας μάρτυρας στη μακριά λίστα των συντρόφων που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον φασισμό του τουρκικού κράτους. Τον Μάρτιο είχε υποβληθεί μαζί με τον Ibrahim Gökçek σε αναγκαστική σίτιση, μια πρακτική που έχει χαρακτηριστεί βασανιστήριο κι έχει αφήσει πολλούς νεκρούς και σακατεμένους αγωνιστές. Είχε αποφυλακιστεί στις 24/2/2020 όμως συνέχισε την απεργία πείνας με τα εξής αιτήματα:

  • Nα καταργηθούν τα ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς κρατούμενους.
  • Nα καταργηθούν οι νόμοι που αναγνωρίζουν τις καταθέσεις των ρουφιάνων. Δεν θέλουμε κοινωνία με ρουφιάνους.
  • Να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν οι βασανιστές αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη
  • Να ακυρωθεί η παράνομη ποινή με την οποία με καταδίκασαν. Τα βασανιστήρια είναι αδίκημα σε βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων
  • Να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο δικαστήριο για την υπόθεσή μου
  • Να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του και όλου του λαού.

Τον είχε προλάβει η Helin Bölek, μέλος του Grup Yorum στις 3 Απριλίου έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας. Ο Ibrahim Gökçek, επίσης μέλος του Grup Yorum συνεχίζει την απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 303η μέρα διεκδικώντας:

  • Να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του Grup Yorum και να αποσυρθούν οι δικαστικές διώξεις.
  • Nα σταματήσουν οι έφοδοι της αστυνομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Idil
  • Να καταργηθεί η επικήρυξη με αμοιβή των μελών του Grup Yorum και να ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψης.
  • Να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών του Grup Yorum.

Έστω και την ύστατη στιγμή είναι άμεσο καθήκον να σώσουμε τον Ibrahim Gökçek δίνοντας ένα τέλος στις φασιστικές πρακτικές του τουρκικού κράτους που υπό το πρόσχημα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” συνεχίζει να εξαπολύει κύμα διώξεων ενάντια στους αγωνιστές και στα κινήματα των λαών της Τουρκίας.

Ο Mustafa Kocak μίλησε για τελευταία φορά με την οικογένεια του χθες στο τηλέφωνο.

Ο τελευταίος διάλογος του Mustafa με την οικογένειά του:

Μustafa : Είμαι πολύ χάλια.

Αδελφός : Τι έχεις αδελφέ ; Πως είσαι ;

Mustafa : Τα πόδια μου ειναι ματωμένα έχει μαζευτεί όλο το αιμα στις πατούσες μου. Όλο το σώμα μου είναι πρησμένο, το στομάχι μου είναι πολύ πρησμένο. Δεν μπορώ να αναπνεύσω δυο μέρες τώρα.

Αδελφός : σε παρακαλώ κάνε κουράγιο.

Mustafa : Δεν έχω πολύ χρόνο.
Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να κινηθώ.

Αδελφός : Εντάξει, θα καλέσω τους δικηγόρους αμέσως. Θα έρθουν. Πιέζουμε τους πάντες , αλλά σε παρακαλώ άντεξε λίγο ακόμη.

Mustafa : Δεν μπορώ να αναπνέω πια, δεν μπορώ να κινηθώ. Ίσως να μην μπορέσω να τηλεφωνήσω την Κυριακή.

Πατέρας : Πώς είσαι ο Μουσταφά μου, γιαβρί μου;

Mustafa : Μπαμπά, είμαι πολύ άσχημα.

Πατέρας : Αχ να πεθάνω εγώ γιέ μου…

Mustafa : Δεν μπορώ να αναπνεύσω πια, το στομάχι μου πρήζεται. Πονάω πολύ.
Δεν μπορώ να γυρίσω στο κρεβάτι πια. Δεν ξέρω τι θα συμβεί.
Είμαι 2 μέρες έτσι.

Πατερας : Εχεις νέα από τις αναφορές;

Mustafa : Όχι.

Μητέρα : Γιε μου , Μουσταφά μου

Mustafa : Μαμά, δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Μητέρα : Γιε μου να πεθάνω εγώ ! να πεθάνω εγώ για την αναπνοή σου ,
Γιαβρή μου , να πεθάνω εγώ για σένα ζήσε εσυ γιέ μου …

Πατέρας : Σε αγαπάμε πάρα πολύ. Μουσταφά μου , εχεις χαιρετίσματα από όλο τον κόσμο

Mustafa : Μπαμπά, δεν μπορώ να αναπνέω πολύ.

Πατέρας: Εντάξει, μην μιλάς, θα μιλήσουμε εμείς. Δεν έχουν τον θεό τους αυτοί ! Δεν φοβούνται τον θεό. Αρκετά πια φτάνει. Θα αυτοπυρποληθώ. Μα το Θεό θα έρθω μπροστά στην φυλακή και θα αυτοπυρποληθώ. Θα το κάνω!

Mustafa : Πατέρα Όχι.

Πατερας : Λες όχι, αλλά εσυ λιώνεις γιε μου, λιώνεις μπροστά στα μάτια μας, δεν βλέπουμε γιέ μου!

Μητέρα : Μουσταφά, θα είμαι εγώ τα πόδια σου γιαβρί μου , να πεθάνω εγώ για εσένα, γιαβρί μου.

Πατέρας : Θα σου δώσουμε εμείς ανάσα γιέ μου.

Mουσταφά: Κλείνω.

Μητέρα : Εντάξει κλείσε γιέ μου , να ξερεις πως σαγαπάμε πάρα πολύ…

Ανακοίνωση της Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, του Λαϊκού Μετώπου Ελλάδας και του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου-τομέας Ελλάδας

Πέθανε ο Mustafa Koçak μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας.

Ο Koçak είχε υπομείνει βασανιστήρια για να καταδώσει ψευδώς συντρόφους του ενώ τον είχαν απειλήσει με βιασμό της μικρής του αδερφής όμως δεν έσπασε. Έγινε άλλος ένας μάρτυρας στη μακριά λίστα των συντρόφων που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον φασισμό του τουρκικού κράτους

Ο Μουσταφά αρνήθηκε να καταδώσει τους συντρόφους του, για αυτό και φυλακίστηκε! Βασανίστηκε 73 φορές με αναγκαστική σίτιση στο νοσοκομείο των φυλακών! Και τις 73 φορές έβγαλε με τα δόντια του τον ορό! Ένας άνθρωπος δεμένος, 30 κιλά και 28 χρόνια… μας θυμίζει, τι θα πει αξιοπρέπεια και στέκεται κι εκείνος, τόσο ηρωικά και ανυποχώρητα στο δύσκολο δρόμο της αντίστασης ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό!

Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους από την τουρκία και το κουρδιστάν
Λαϊκό Μέτωπο Ελλάδας
Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο-τομέας Ελλάδας


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ