webhelp

Τηλεφωνικά κέντρα: Σωματείο & διαπραγματεύσεις η Webhelp, μήνυση η TP!

από | 23 Φεβ, 2024

Τηλεφωνικά κέντρα: Σωματείο & διαπραγματεύσεις η Webhelp, μήνυση η TP!

Ένας μαζικός εργατικός αγώνας με πανελλαδικά και διεθνιστικά χαρακτηριστικά λαμβάνει χώρα τον τελευταίο μήνα: Αυτός στα τηλεφωνικά κέντρα και τις τηλεπικοινωνίες γενικότερα. Είναι ένας αγώνας που έχει βέβαια περάσει “κάτω από το ραντάρ” των καθεστωτικών ΜΜΕ. Και πώς θα μπορούσε φυσικά να αποκτήσει την οποιαδήποτε προβολή από αυτά, αφού εταιρίες όπως το εργασιακό κάτεργο της Teleperformance είναι το μοντέλο “επιχειρηματικότητας” που προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα πρόσφατα “κολλητιλίκια” με την κυβέρνηση του ακροδεξιού Μόντι στην Ινδία δείχνουν πως το ελληνικό κράτος επιδιώκει να μάθει από την εμπειρία μιας χώρας στην οποία η συγκεκριμένη βιομηχανία “άνθισε” -εις βάρος των εργαζομένων- τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, ακόμη και υπό την απόλυτη σιωπή των μεγάλων Μέσων, τα νέα που φτάνουν καθημερινά από τις εργατικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις στον κλάδο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Τελευταίο ευχάριστο νέο αποτελεί η ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στην εταιρία Webhelp και φυσικά το κάλεσμα της ίδιας της εταιρίας στους εκπροσώπους των εργαζομένων για την διαπραγμάτευση υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας!

Όλα αυτά φυσικά δεν συνέβησαν από μόνα τους. Η συνεχής κινητοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο έφερε την μαζική απεργία στις 8/2, την οποία ακολούθησε μια ακόμη μαζικότερη στις 19/2, που συσπείρωσε πάνω από 4000 εργαζόμενους! Ενδιάμεσα, είχαμε την τεράστια επιτυχία της ίδρυσης επιχειρησιακού σωματείου στην μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, την Teleperformance, το ΣΕΤΕΠ, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τις μαζικές διαδικασίες των εργαζομένων στο κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ Αττικής. Αυτές οι εξελίξεις βέβαια δεν άρεσαν και πάρα πολύ στην εταιρία, η οποία προχώρησε σε μήνυση(!) στο κλαδικό ΣΕΤΗΠ, με διάφορες αστείες δικαιολογίες όπως ότι “η Teleperformance δεν είναι τηλεφωνικό κέντρο” (μάλλον είναι πιτσαρία) αλλά και πιο σοβαρές, που έχουν να κάνουν με την μαχητική στάση του Σωματείου να μην υποκύψει σε διάφορες παραμέτρους του Νόμου Χατζηδάκη, όπως το φακέλωμα των μελών του από το κράτος και τους εργοδότες μέσω του ΓΕΜΗΣΟΕ (διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ Αττικής επάνω στο ζήτημα ΕΔΩ).

H Webhelp καλεί το ΣΕΤΗΠ σε διαπραγματεύσεις -Ίδρυση σωματείου!

Σε αντίθεση με την στάση της Teleperformance, μια άλλη μεγάλη εταιρία του κλάδου, η Webhelp, προφανώς υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, κάλεσε το ΣΕΤΗΠ Αττικής σε διαπραγματεύσεις. Διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Συνδικάτου:

“ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι στη Webhelp,

Η πίεση των μεγάλων μας απεργιακών κινητοποιήσεων, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων, υποχρέωσε την εργοδοσία της Webhelp “να καθίσει στο τραπέζι”, αποστέλλοντας στο κλαδικό μας συνδικάτο ΣΕΤΗΠ αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την Παρασκευή 23/02/2024.

Διαδικασία στην οποία το ΣΕΤΗΠ θα προσέλθει με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, για αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των εργαζομένων, επίδομα ξένης γλώσσας 10%, Ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15% κ.α.

Αυτή η εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης νίκης των εργαζομένων με τη δημιουργία επιχειρησιακού Σωματείου, το οποίο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι μακρά και δύσκολη και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ενταθεί η πίεση στην εργοδοσία. Για να αποσπαστεί οποιαδήποτε κατάκτηση, το όπλο μας είναι οργανωμένη πάλη και η μαζική οργάνωση όλων των συναδέλφων στο σωματείο τους.

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική επιδίωξη της εργοδοσίας είναι η αύξηση της κερδοφορίας της, οι στόχοι της, για αυτό και τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερους όρους δουλειάς.

Συζητάμε και αποφασίζουμε τα επόμενα βήματά μας, συμμετέχουμε μαζικά στη Σύσκεψη των εργαζομένων της Webhelp την Κυριακή 25/2, 17:00 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνης).

 

-Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, οι εργαζόμενοι στην Webhelp έκαναν κι αυτοί το επόμενο βήμα, ιδρύοντας επιχειρησιακό σωματείο! Παραθέτουμε την κοινή τους ανακοίνωση μαζί με το ΣΕΤΗΠ Αττικής:

“Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι μετά από δύο εβδομάδες μαζικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της WEBHELP προχώρησαν στην δημιουργία δικού τους επιχειρησιακού σωματείου!

Μετά την μεγάλη επιτυχία των δύο απεργιακών μαχών στις 8 και στις 19 Φλεβάρη, τις κινητοποιήσεις έξω από την Βουλή και το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι της WEBHELP έχοντας στο πλευρό τους τούς αγωνιζόμενους συναδέλφους τους από την Teleperformance, την T-TEC, την Cosmote-Evalue και την Foundever, έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι δε θα κάνουν πίσω αν δε δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο αγώνας έχει αρχίσει να φέρνει αποτέλεσμα! Οι εργαζόμενοι ξεκινάνε να κερδίζουν. Αυτό δείχνει η ίδρυση του σωματείου που αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Τους δείξαμε την δύναμή μας και μας έδειξαν ότι φοβούνται!

Η εργοδοσία όλη αυτή την περίοδο αναγκάστηκε να φανερώσει το πραγματικό της πρόσωπο και να αφήσει το σύνθημα “think human” διαδίδοντας κάθε είδους ψέματα και προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μη πάρουν μέρος στην απεργία. Ωστόσο, πέτυχαν το αντίθετο! Οι εργαζόμενοι έγιναν πιο μαχητικοί και πιο αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν. Όχι μόνο δεν φοβήθηκαν αλλά πραγματοποίησαν μια ακόμα μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση και έξω από την εταιρεία και έξω από το υπουργείο με αίτημα να καθίσει η εταιρεία στο τραπέζι για διαπραγμάτευση συλλογικής σύμβασης.

Η αρχή έγινε. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και μαχητικά. Τους πιέζουμε ακόμα περισσότερο. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πανελλαδική απεργία την Τετάρτη, 28 Φλεβάρη.

Ένας για όλους και όλοι για έναν. Από τη μία είναι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και από την άλλη οι ζωές και οι σύγχρονες ανάγκες μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ WEBHELP ΣΕ

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/2 ΣΤΙΣ 17:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

(Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48β ΚΑΙ ΜΑΡΝΗ)”

Ένας αγώνας πανελλαδικός και διεθνιστικός

Να υπενθυμίσουμε πως, παράλληλα με τον αγώνα στην Αττική, ο αγώνας διεξάγεται και πανελλαδικά, αφού η φύση της εργασίας σε αυτές τις εταιρίες, με την μαζική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας (remote), ευνοεί την διάσπαση του εργασιακού χώρου και την διάχυση του εργασιακού δυναμικού σε κάθε γωνιά της χώρας, οπότε απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις.

Κατά την διάρκεια του πανελλαδικού αυτού αγώνα το ΣΕΤΗΠ Ν. Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει επίσης απεργίες σε όλες τις ημερομηνίες που κάλεσε και το αντίστοιχο της Αττικής, ενώ την Δευτέρα που μας πέρασε, στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων, μέλη του Συνδικάτου και εργαζόμενοι/ες σε εταιρίες του κλάδου προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις σε διάφορους εργασιακούς χώρους (Teleperformance, TaskUs, OTE/E-Value και Holder), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τους παράλληλους αγώνες που δίνονται από το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης στην TaskUs και στο ΕΚΕΤΑ (μαζί με άλλα σωματεία), όπου οι εργοδοσίες έχουν προβεί σε απολύσεις εργαζομένων.

Σήμερα, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο το ΣΕΤΗΠ Ν.Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη τους εργαζομένους στα τηλεφωνικά κέντρα για την συνέχιση του αγώνα.

Να μην ξεχάσουμε επίσης να αναφέρουμε πως και στα Χανιά, οι εργαζόμενοι/ες της Teleperformance απήργησαν κατά 95% στην απεργία της 8/2, μετατρέποντας αυθόρμητα την 4ωρη στάση εργασίας  που αποφάσισε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων σε 24ωρη απεργία!

Φυσικά, ένας από τους πιο σημαντικούς άξονες αυτών των απεργιακών εργατικών διεκδικήσεων έχει να κάνει με το καθεστώς της σύγχρονης δουλείας που επιβάλλεται στους/στις εργαζόμενους/ες των τηλεφωνικών κέντρων που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε., οι οποίοι/ες μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και την απέλαση αν χάσουν την δουλειά τους, καθώς η εργασιακή τους βίζα έχει να κάνει μονάχα με την απασχόληση στον συγκεκριμένο κλάδο! Επάνω σε αυτό  το ζήτημα το ΣΕΤΗΠ Αττικής μαζί με το ΣΕΤΕΠ είχαν προχωρήσει σε παρέμβαση στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας. Να τονίσουμε κάπου εδώ πως αυτό το ιδιαίτερα ευάλωτο κομμάτι της τάξης μας και του κλάδου, οι μετανάστες/τριες εργάτες/τριες εκτός Ε.Ε. -και ειδικά αυτοί/ες από τις χώρες της Β. Αφρικής- είναι που έχει πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις του κλάδου, με εξαιρετικά μαζική συμμετοχή στις απεργίες, καθιστώντας αυτό τον αγώνα παράδειγμα διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης και αναδεικνύοντας την φύση του πολυεθνικού προλεταριάτου των μητροπόλεων του σύγχρονου καπιταλισμού. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα σωματεία και τα συνδικάτα από χώρες του εξωτερικού που έσπευσαν να δηλώσουν την στήριξή και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα στην Ελλάδα (δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα που δημιουργήθηκε για τον αγώνα αυτόν στο Facebook, Enough is Enough!).

Η Teleperformance να κάνει πίσω! Κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος!

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι απεργίες, η ίδρυση νέων σωματείων στους εργασιακούς χώρους των τηλεπικοινωνιών, φάνταζαν σαν κάτι το εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και στους πιο αισιόδοξους πριν από μερικά χρόνια. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο, με την πολύχρονη δουλειά μυρμηγκιού, απέδειξαν πως κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος, κανένας αγώνας δεν χάνει πριν δοθεί και όταν η πολυεθνική εργατική τάξη ενωθεί, τα πάντα είναι πιθανά και δυνατά! Ακόμη και στην περίπτωση που οι αγώνες αυτοί δεν καταφέρουν εν τέλει να κατακτήσουν κανένα από τα αιτήματά τους -πράγμα που φαντάζει απίθανο δεδομένων και των εξελίξεων στην Webhelp- το σκηνικό δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο στον κλάδο! Η αλληλεγγύη, η αγωνιστικότητα και η αυτο-συνειδητοποίηση ενός μαζικού ταξικού υποκειμένου, η συνάντησή του και η οργάνωσή του στους χώρους εργασίας του, είναι κεκτημένα μιας ολόκληρης συλλογικής διαδικασίας, η οποία πλέον δεν γυρνάει πίσω. Το βέβαια είναι πως από εδώ και πέρα, οι εργαζόμενοι/ες στα τηλεφωνικά κάτεργα δεν θα είναι ποτέ πια μόνοι/ες. Οι σχέσεις και οι δομές που δημιουργούνται, θα το εξασφαλίσουν αυτό για το μέλλον.

Αυτό βέβαια μένει να το πάρουν χαμπάρι, να το συνειδητοποιήσουν καλά και να το βάλουν στο μυαλό τους τα αφεντικά του κλάδου, που μέχρι τώρα, υπό την προστασία των αστικών αντεργατικών νόμων και του ίδιου του Κράτους, πίστευαν πως θα έκαναν για πάντα πάρτι απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονταν ως ένα διασπασμένο και εξατομικευμένο εργατικό δυναμικό. Καλείται λοιπόν και η “ναυαρχίδα” του κλάδου, η Teleperformance, να αφήσει στην άκρη τις παλινωδίες, τις μηνύσεις και τις αστείες δικαιολογίες και να ακολουθήσει τον δρόμο της λογικής, όπως φαίνεται πως έχει κάνει σε πρώτο βαθμό η Webhelp -αναμένουμε βέβαια και τις εξελίξεις. Η εποχή και ο αγώνας απαιτεί άμεσες λύσεις: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Και όχι αναλωσιμότητα, απολύσεις και “ανακύκλωση” εργαζομένων.

Στο κάτω-κάτω, οι εργαζόμενοι/ες μπορούν και χωρίς τα αφεντικά. Το αντίστροφο δεν ισχύει επ’ ουδενί!

Ο αγώνας έχει μόλις  ξεκινήσει. Ορίζοντας η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 28/2. Εκεί οι εργαζόμενοι των τηλεπικοινωνιών θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν πλάι-πλάι με την υπόλοιπη τάξη τους, έναν χρόνο μετά το μεγάλο έγκλημα στα Τέμπη.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...