Ο Ibrahim Gökçek, μπασίστας του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, ηγήθηκε της απεργίας πείνας για 323 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική καταστολή εναντίον του συγκροτήματός του. Με τη διαμαρτυρία, ο 39χρονος μουσικός απαίτησε την άρση της απαγόρευσης συναυλιών των Grup Yorum, το τέλος των επιδρομών της αστυνομίας εναντίον του πολιτιστικού κέντρου Idil, την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων μελών του συγκροτήματος και την παύση όλων των νομικών διαδικασιών δίωξης.

Ο αγωνιστής μουσικός τερμάτισε την απεργία πείνας, στις 5 Μαΐου, αφού οι Τούρκοι αξιωματούχοι συμφώνησαν σε μια συνομιλία με το συγκρότημα για να λάβουν άδεια για να κάνουν συναυλίες.

Αφού διέκοψε την απεργία πείνας, ο Γκόκσεκ μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Reyap της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, μια δήλωση που έγινε στο λογαριασμό της μουσικής μπάντας στο Twitter ανέφερε: «Μόλις μάθαμε για το μαρτύριο του İbrahim Gökçek στο νοσοκομείο στο οποίο είχε μεταφερθεί. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους ανθρώπους μας και σε όλη την ανθρωπότητα της οποίας η καρδιά χτυπά μαζί μας! »

Μια δήλωση που κυκλοφόρησε το συγκρότημα για την κατάσταση της υγείας του Γκόκκεκ χθες ανέφερε: «Δεν έχει απομείνει αίμα στο σώμα του. Χθες έλαβε μετάγγιση αίματος τριών λίτρων, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα. Επί του παρόντος λαμβάνει αγγειακή σίτιση και θα του δοθεί φόρμουλα στο στομάχι μετά από 24 ώρες. Θα παραμείνει σε εντατική περίθαλψη για ένα μήνα. “

Ο Gökçek φέρεται να συνδέθηκε εε αναπνευστήρα αφού η κατάστασή του επιδεινώθηκε χθες το βράδυ. Η καρδιά του μουσικού σταμάτησε σήμερα στις 13:00 (τοπική ώρα Τουρκίας).

Η μουσικός Helin Bölek, άλλο μέλος της αριστερής μουσικής μπάντας, πέθανε στην 288η ημέρα της απεργίας πείνας. Η Bölek και ο Ibrahim Gökçek συνελήφθησαν πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη διάρκεια έρευνας στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγορήθηκαν ότι ανήκαν στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Επαναστατικό Μέτωπο / Κόμμα (DHKP-C). Μετά την έναρξη της απεργίας πείνας, ηBölek απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και ο Gökçek στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Και οι δύο μουσικοί συνέχισαν την απεργία πείνας απαιτώντας τον τερματισμό των αντιποίνων ενάντια στο δημοφιλή μουσικό σχήμα της αριστεράς.

ΠΗΓΗ: ANF / Έκδοση: Κουρδιστάν Λατινική Αμερική


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ