Με πληροφορίες από το popaganda.gr κι από αυτόπτη μάρτυρα που επικοινώνησε με το Alerta.

Ένα νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας συνέβη σήμερα το μεσημέρι στα Σεπόλια. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 24/5, περίπου στις 14:00 στη συμβολή των οδών Κρέοντος και Αντιγόνης ο 24χρονος Α.Σ. συναντήθηκε με τον πατέρα του για να του δώσει το μηχανάκι του. Σε κοντινή απόσταση, στον απέναντι φούρνο βρισκόταν ένας φίλος του, ο Β.Γ. Ο 24χρονος με τον πατέρα του συναντήθηκε με τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Όπως ισχυρίζεται, τους κοίταξε κι αυτοί με το γνωστό στυλ που παραπέμπει σε σερίφηδες του απευθύνθηκαν λέγοντάς του “Τι κοιτάς;”. Ο Α.Σ. ρώτησε αν υπάρχει πρόβλημα για να λάβει την απάντηση “Έλα εδώ να μου το πεις”. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί άρχισαν να ξυλοκοπούν τον 24χρονο και να του φορούν χειροπέδες ενώ ο Β.Γ. βγήκε τρέχοντας από τον φούρνο καλώντας τους να σταματήσουν. Τότε οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και σε αυτόν με τα γκλομπ ανοίγοντάς του το κεφάλι. Αμφότεροι, οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου για τουλάχιστον 2.5 ώρες δεν τους παρασχέθηκε καμία ιατρική βοήθεια. Το βίντεο που ακολουθεί είναι λίγο πριν τη διακομιδή του Β.Γ. σε νοσοκομείο όπου του έγιναν 10 ράματα. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν τους έχει εξετάσει ιατροδικαστής ενώ δεν είναι γνωστό αν οι προσαγωγές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την πάγια τακτική της ΕΛ.ΑΣ. να φορτώνει με ψευδείς κατηγορίες όσους ξυλοκοπεί, κάτι τέτοιο θεωρείται βέβαιο.

Αυτό το νέο περιστατικό βίας από αστυνομικούς απέναντι σε πολίτη που απλά είχε την ατυχία να βρεθεί στον δρόμο τους έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων (όπως ο τραμπουκισμός διερχόμενου οδηγού από μέλη της προσωπικής ασφάλειας κυβερνητικού προσώπου) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. Διαχρονικά τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιμετωπίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αντίθετα πριμοδοτούνται μέσω της ατιμωρησίας, των προσχηματικών ΕΔΕ και της μόνιμης δικαιολογίας περί “μεμονωμένου περιστατικού” έτσι ώστε να τονώνεται το ηθικό των λεγόμενων “μάχιμων ομάδων” της ΕΛΑΣ και να εμπεδώνεται το “αίσθημα ασφάλειας” στους πολίτες. Μπορεί να ακούγεται σαν ειρωνεία αλλά αυτό ακριβώς εννοεί το κράτος όταν μιλάει για “αίσθημα ασφάλειας”.

Πηγή φωτογραφίας: Popaganda.gr

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό γίνεται εμφανές ότι τον τελευταίο καιρό αυτές οι συμπεριφορές δεν πριμοδοτούνται απλά από την κυβέρνηση αλλά οργανώνονται κεντρικά από το υπουργείο δημόσιας τάξης. Οι κατασταλτικές επιχειρήσεις σε Αγ. Παρασκευή, Κυψέλη, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης κι οι βιαιοπραγίες οι οποίες έγιναν από τις κατασταλτικές δυνάμεις εναντίον κατοίκων και ανθρώπων που το έγκλημά τους ήταν να κάθονται σε πλατείες, συνηγορούν σε αυτή την άποψη. Ο κρατικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει την ισχυροποίηση των δυνάμεων καταστολής για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον εχθρό-λαό.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση περιστατικών αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας αποτελεί ένα όπλο στα χέρια του κινήματος αντίστασης κι εν γένει της κοινωνικής βάσης. Αποκαλύπτει την αλήθεια για τον ρόλο της αστυνομίας και δημιουργεί ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων. Ως εκ τούτου καλούμε τον/την καθένα/καθεμία που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας τέτοιων περιστατικών να προσπαθεί να τα καταγράφει και να έρχεται σε επαφή με το Alerta.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ