Οι επιθέσεις με οχήματα αυξάνονται καθώς δεξιοί εξτρεμιστές στοχεύουν διαδηλωτές

από | 22 Ιούν, 2020

Οι δεξιοί εξτρεμιστές μετατρέπουν τα αυτοκίνητα σε όπλα, με αναφορές για τουλάχιστον 50 περιστατικά επιθέσεων με οχήματα από τη στιγμή που ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στα τέλη Μαΐου.

Τουλάχιστον 18 κατηγοριοποιούνται ως εσκεμμένες επιθέσεις. Άλλες δύο δωδεκάδες είναι ασαφείς ως προς το κίνητρο ή βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ο Ari Weil, ερευνητής τρομοκρατίας στο Σχέδιο Ασφάλειας και Απειλών του Πανεπιστημίου του Σικάγο στο Σικάγο .

Τα 20 άτομα που αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη ως κακοποιοί περιλαμβάνουν έναν αρχηγό της  Κου Κλουξ Κλαν  της πολιτείας της Βιρτζίνια, καθώς και έναν άνδρα απο την Καλιφόρνια που κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας μετά από συμπλοκή με διαδηλωτές και στη συνέχεια οδήγησε κατα πάνω τους, χτυπώντας μια έφηβη. Βιντεοσκοπημένο υλικό από κάποιες επιθέσεις δείχνει τους οδηγούς να φωνάζουν ή να απειλούν τους διαδηλωτές του Black Lives Matter πριν πέσουν πάνω στην διαδήλωση.

“Το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν είναι,” Πρέπει να βγείτε από το δρόμο και να σταματήσετε αυτές τις διαμαρτυρίες “, είπε ο Weil. “Προσπαθούν να εκφοβίσουν το πιο πρόσφατο κύμα διαδηλωτών BLM, για να σταματήσουν το κίνημά τους”.

Το τελευταίο περιστατικό επίθεσης οχημάτων συνέβη το 2015 και το 2016, δήλωσε ο Weil, όταν το meme ” Run Them Over ” διαδόθηκε στους ακροδεξιούς κύκλους ως απάντηση σε διαδηλώσεις του Black Lives Matter και διαδηλώσεις κατά του αμφιλεγόμενου αγωγού πρόσβασης στη Ντακότα.

Η πιο ακραία επίθεση σημειώθηκε ένα χρόνο αργότερα, κατά τη διάρκεια του 2017 Unite the Right rally στο Charlottesville της Βιρτζίνια. Ένας λευκός supremacist οδηγεί το αυτοκίνητό του ενάντια στο πλήθος, σκοτώνοντας την 32χρονη Heather Heyer και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους σε ένα αιματηρό Σαββατοκύριακο που συγκλόνισε τη χώρα και την ανάγκασε να αναγνωρίσει την επανεμφανιζόμενη απειλή της ακροδεξιάς βίας.

“Η χρήση επιθέσεων με αυτοκίνητα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών αποτελεί ολοένα και πιο σκόπιμη τρομοκρατική τακτική για λευκούς υπερασπιστές”, δήλωσε η Amy Spitalnick, εκτελεστική διευθύντρια της Integrity First για την Αμερική, μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αστικών δικαιωμάτων που ηγείται αστικής αγωγής για λογαριασμό των θυμάτων του Charlottesville. Ο στόχος της αγωγής είναι να χρεοκοπήσει και να διαλύσει πολλές ομάδες μίσους που βοήθησαν στην οργάνωση της ρατσιστικής εκστρατείας.

“Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στην αγωγή μας, η βία στο Charlottesville είχε προγραμματιστεί μήνες νωρίτερα στο διαδίκτυο – συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων για χτύπημα διαδηλωτών με αυτοκίνητα”, δήλωσε η Σπιτάλνικ.

Ο Weil είπε ότι η υποστήριξη για τις επιθέσεις δεν παρατηρείται μόνο στα εξτρεμιστικά κανάλια του διαδικτύου αλλά επίσης εξαπλώνεται σε κατακύριο λόγο Ρεπουμπλικανικούς και συντηρητικούς χώρους.

Μετά την επίθεση στο Charlottesville, η Fox News διέγραψε και ζήτησε συγγνώμη για την δημοσίευση ενός προγράμματος που ενθάρρυνε τις επιθέσεις με αυτοκίνητο. Αρχικά δημοσιεύθηκε από το δεξιό Daily Caller, το διαδικτυακό άρθρο περιελάμβανε ένα μοντάζ βίντεο με επιθέσεις αυτοκινήτων υπό τον τίτλο “Εδώ είναι ένα κομβόι αυτοκινήτων που επιτίθενται σε διαδηλωτές που προσπαθούν να μπλοκάρουν το δρόμο.”

Μετά από δημόσια αντίδραση, το Fox News διέγραψε την έκδοση που είχε εκτελεστεί στο Fox Nation. Ένας διευθυντής της Fox News είπε στο CNN Money ότι “το αντικείμενο ήταν ακατάλληλο και το καταργήσαμε.” Το Daily Caller διέγραψε επίσης την αρχική του ανάρτηση.

“Θέλω να προειδοποιήσω ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα ακροδεξιό, νεοναζιστικό πράγμα, αλλά γίνεται κάτι που ενθαρρύνεται ευρέως και νομίζω ότι αυτό πρέπει να ανησυχεί όλους”, δήλωσε ο Weil.

Από τις 27 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου, ο Weil κατέγραψε τουλάχιστον 50 περιστατικά σε όλον τον κόσμο. Από αυτούς, πέντε ήταν από τους άνδρες επιβολής του νόμου και 45 από πολίτες. Τουλάχιστον 18 από τα ατυχήματα αφορούσαν πολιτικές αντιδικίες και άλλα 23 παραμένουν ασαφή ως προς το κίνητρο, σύμφωνα με την ανάλυση του Weil για αστυνομικά και δικαστικά αρχεία, καθώς και ειδήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε τις πρώτες 14 ημέρες διαδηλώσεων.

“Το να βλέπουμε δεκάδες από αυτά τα περιστατικά να συμβαίνουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα ήταν εκπληκτικά σοκαριστικό”, δήλωσε ο Weil.

1 dead as car hits crowd after a 'Unite the Right' rally in ...

Τέσσερις επιθέσεις κρίθηκαν τυχαίες, συμπεριλαμβανομένου του ιογενούς συμβάντος όταν ένα βυτιοφόρο σε έναν αυτοκινητόδρομο στη Μινεάπολη, επιτέθηκε αναγκάζοντας τρομοκρατημένους διαδηλωτές που τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους. Οι αρχές αργότερα απελευθέρωσαν τον οδηγό χωρίς κατηγορίες, λέγοντας ότι ενήργησε ανόητα αλλά δεν σκόπευε σκόπιμα τους διαδηλωτές.

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε βίντεο . Το βίντεο ακολουθεί ένα ζοφερό μοτίβο: Οι διαδηλωτές δείχνουν να περπατούν ήρεμα όταν, ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό εμφανίζεται στο πλαίσιο και κινείτε προς το πλήθος. Οι άνθρωποι τρέχουν, σκύβουν και φωνάζουν, “Θεέ μου!” Τότε ο οδηγός καταφέρνει να επιταχύνει ή να περιβάλλεται από τους εξοργισμένους διαδηλωτές.

Μία επίθεση στη Βοστώνη μεταδόθηκε ζωντανά στις τοπικές ειδήσεις της τηλεόρασης, με τον δημοσιογράφο στη σκηνή να λέει, “Αρκετοί άνθρωποι μόλις χτυπήθηκαν! Αρκετοί άνθρωποι μόλις έπεσαν!”

Ο Weil είπε ότι υποψιάζεται ότι η καταμέτρησή του είναι υποτιμημένη επειδή τα περιστατικά δεν καταγράφονται.

Για παράδειγμα, ο διαμαρτυρόμενος της Μινεσότα Nuny Nichols, δεν ανέφερε ποτέ τι συνέβη σε αυτήν και σε μερικούς φίλους το βράδυ της 30ης Μαΐου. Μόλις επέστρεψαν στο St. Paul, Minn. στη Μινεάπολη. Οι τρεις από αυτές – όλες μαύρες γυναίκες – περπατούσαν στο μέρος του Nichols όταν έφτασαν σε μια διασταύρωση όπου περίμενε ένας λευκός με ένα SUV στο φως.

“Μου άρεσε να έρθουμε, ξέρεις, όπως,”, είπε η Νίκολς. “Αρχίσαμε λοιπόν να περπατάμε έξω. Και μόλις φτάσαμε ακριβώς μπροστά από το αυτοκίνητό, αυτό επιτάχυνε.”

Η Νίκολς και οι φίλες της φώναζαν και έτρεξαν. Έφυγαν χωρίς να τους χτυπήσουν, αλλά η Νίκολς είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ πώς ένιωθε να έχει ένα αυτοκίνητο που στοχεύει στο σώμα της. Είναι πεπεισμένη ότι ο οδηγός ήξερε ακριβώς τι έκανε.

πηγή: https://www.npr.org/2020/06/21/880963592/vehicle-attacks-rise-as-extremists-target-protesters

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Γιατί Spinoza;

Γιατί Spinoza; Αναδημοσίευση από το fragmentary program Ένα ερώτημα κατακλύζει καθημερινά κανάλια, ιστοσελίδες, εφημερίδες και social media, κοντράροντας στα ίσα τις ενημερώσεις για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νέα από την καινούρια,...

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11)

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11) Κείμενο, αφίσα και κάλεσμα της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola (Θεσσαλονίκη) για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία - Σάββατο 25/11, 18:30, Καμάρα. (Δείτε όλα τα καλέσματα...

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων – Όχι στο όνομά μας!

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων - Όχι στο όνομά μας Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων για την επαίσχυντη συμφωνία Ράμα-Μελόνι. (Aπό την σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook) Όχι στο όνομά μας! Με μεγάλη...

Cry for me Argentina

Cry for me Argentina Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής μετά την «καθαρή» νίκη με 55,7% έναντι του περονιστή αντιπάλου του Σέργκιο Μάσσα που συγκέντρωσε 44,3% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Είναι άγνωστο τι...

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του   Βύρωνας: Παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (ΒΚΠ) το πρωί της Κυριακής 19 Νοέμβρη 2023, στα...

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι που πεθαίνει σαν σήμερα [VIDEO]

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι José Buenaventura Durruti Dumange (14 Ιουλίου 1896 – 20 Νοεμβρίου 1936) «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι...

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936 «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι Μπουοναβεντούρα Ντουρρούτι, εγγραφόταν στους καταλόγους των μελών της...

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού Το Alerta.gr συνεχίζει την παραγωγή σειρών και επεισοδίων podcast υπό τον γενικότερο τίτλο a-pod. Μετά το πρώτο επεισόδιο γύρω από τον Εσπεσιφισμό (δείτε ΕΔΩ),στο δεύτερο επεισόδιο του podcast EmVolya, ο...

Φωτο-οδοιπορικό από τη 17η Νοέμβρη 1973

Φωτο-οδοιπορικό από τη 17η Νοέμβρη 1973 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που σηματοδότησε την πτώση της Χούντας, η ημέρα αυτή παραμένει επίκαιρη και ζωντανεύει ξανά μέσα από το φιλμ του φωτογράφου Σπύρου Τρουπάκη. Σε μια περίοδο που...

50 χρόνια μετά η εξέγερση του Νοέμβρη ζει [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

50 χρόνια μετά η εξέγερση του Νοέμβρη ζει [VIDEO & φωτορεπορτάζ] Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 ήταν η κορυφαία πράξη αντίστασης στη Χούντα των συνταγματαρχών που διέλυσε τα σχέδια της για ένα μακρόχρονο ημιστρατιωτικό καθεστώς μέσα από τη...