Ο Μπολσονάρο σχεδιάζει ανοιχτά να γίνει ο λευκός φασίστας στρατιωτικός δικτάτορας 212 εκατομμυρίων ανθρώπων

από | 4 Ιούλ, 2020

από το counterpunch.org / από τον Raphael Tsavkko Garcia  Προστέθηκαν εικόνες

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Bolsonaro να σταματήσει να δημοσιεύει δεδομένα σχετικά με την πανδημία COVID-19 καθώς ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 40.000 έχει προκαλέσει διεθνή αναταραχή και βαθύτερη εγχώρια δυσαρέσκεια. Μια έρευνα του DataPoder360, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου έδειξε ότι το άθροισμα εκείνων που βλέπουν τη διοίκηση του Jair Bolsonaro ως «κανονική» (22%) ή «κακή ή απαίσια» (47%) έχουν γίνει η μεγάλη πλειοψηφία.

Ο Μπολσονάρο έχει απομονωθεί διεθνώς και ακόμη και ο κύριος σύμμαχός του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία – όχι χωρίς να στείλει πρώτα δύο εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης, μια θεραπεία που η παγκόσμια ακροδεξιά έχει προωθήσει ως θαυματουργή θεραπεία για την ασθένεια παρά την έλλειψη ιατρικής συναίνεσης. Με την στήριξη σε  ελεύθερη πτώση, αλλά εξακολουθώντας να διατηρεί τη βάση του περίπου 30% των Βραζιλιάνων, ο πρόεδρος της Βραζιλίας μετακινήθηκε όλο και περισσότερο στην άκρα δεξιά.

Η μαύρη ζωή και οι φαβέλες έχουν σημασία

Καθώς η δημοτικότητά του μειώνεται, ο Μπολσονάρο βασίζεται όλο και περισσότερο στην υποστήριξη υπερεκτιμητικών ομάδων και ακτιβιστών κοινωνικών μέσων. Αρκετές από τις πιο εξέχουσες αναμεσά τους διερευνούνται από το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο για διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και ρητορικής μίσους και επιθέσεων σε ιδρύματα. Υποστηρίζουν τη βίαιη καταστολή αριστερών ακτιβιστών και περιλαμβάνουν στις τάξεις τους  φασιστές και νεοναζί ακτιβιστές και ομάδες. Κάποιοι ζήτησαν ανοιχτά ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και ένα καθεστώς βίαιης καταστολής των μαύρων και αυτόχθονων πληθυσμών της Βραζιλίας.

“Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει μια σταδιακή διάβρωση της βάσης υποστήριξης του Bolsonaro”, λέει ο David Magalhães, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο  Pontifical Catholic University του Σάο Πάολο. «Όταν εξελέγη το 2018 είχε την υποστήριξη διαφόρων ομάδων στη δεξιά βραζιλιάνικη πτέρυγα, την-μεσαία τάξη, την ψήφο εκείνων που φαινόταν να έχουν αλλεργία στους πολιτικούς, αλλά επέλεξαν το Μπολσονάρο μετά τον Λάβα Jato [Car Wash], οι «φιλελεύθεροι» κ.λπ. Η πλειοψηφία αυτού του εκλογικού σώματος απομακρύνθηκε από το Μπολσονάρο για διάφορους λόγους, αφήνοντας έναν σκληρό, ιδεολογικό και όλο και πιο φανατικό πυρήνα », λέει.

«Είναι ένας φυσικά ριζοσπαστικός πυρήνας, που φλερτάρει με την Εναλλακτική δεξιά των ΗΠΑ, τον θρησκευτικό εθνικισμό του Βίκτορ Σρμπάν και τον Πολωνικό αντιδραστισμό. Όσο περισσότερο παρενοχλείται, τόσο πιο βίαιο και φασιστικό αυτό το γκρουπ αποκαλύπτεται.

Σχολιάζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση της  δεξιάς, ο φιλόσοφος και καθηγητής του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου της Βραζιλίας (ULBRA), ο Moysés Pinto Neto, λέει ότι «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αντιμετωπίζουμε κλιμάκωση ή την επιθετική υποχώρηση ενός εγκλωβισμένου ζώου».

Ο Neto προσθέτει ότι «η κυβέρνηση είναι αδύναμη και η αδυναμία δεν σημαίνει απουσία κινδύνου. Μερικές φορές τα φασιστικά καθεστώτα ενοποιούνται από την αδυναμία των αντιπάλων τους να οργανωθούν, εκμεταλλευόμενοι τον κατακερματισμό υπέρ τους και κυβερνώντας με αυταρχικό τρόπο χωρίς πλειοψηφία. Μόλις συμβεί αυτό, η επιστροφή είναι περίπλοκη και δύσκολη. “

δείτε επίσης… Ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊούς της Βραζιλίας ξεπερνά τους 60.000: Ζωντανές ενημερώσεις Η Βραζιλία κατέγραψε 1.038 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες καθώς η πανδημία επιδεινώθηκε στη χώρα με τους δεύτερους υψηλότερους θανάτους 02 Ιουλίου 2020

Οι ακροδεξιές ομάδες στις κύριες βάσεις του Μπολσονάρο είναι μικρές, αλλά ασκούν υπερβολική επιρροή σε μια κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει τη συνάφειά της με το τοξικό μείγμα ρατσισμού, μισογυνίας και μιλιταρισμού.

Μεταξύ των ομάδων υποστήριξης του προέδρου είναι το ” 300 do Brasil ” (οι 300 της Βραζιλίας, μια αναφορά στην ταινία του 2006 ” 300 ” που αφηγείται την ιστορία της Μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. . Οι οπαδοί του ενθαρρύνουν τη χρήση βίας. Μερικοί έχουν στρατοπεδεύσει μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μπραζίλια, περιστασιακά απειλώντας υπουργούς του δικαστηρίου και υπονοώντας ότι θα εισβάλουν στο κτίριο. Το δικαστήριο είχε μπλοκάρει κάποια απο τα περιεχόμενα της ατζέντα του Μπολσονάρο, κερδίζοντας έτσι την εχθρότητα των υποστηρικτών του.

Το 300 do Brasil δεν πλησιάζει καν τους 300. Η ομάδα έχει μόνο μία ή δύο δωδεκάδες μέλη, ωστόσο, είναι πολύ φωνακλάδες και αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου μαχητικού μπλοκ pro-Bolsonaro που περιλαμβάνει ένα δίκτυο μπλόγκερ και πλαστών ιστότοπων ειδήσεων. Πρώην μέλη αποκάλυψαν ότι υπάρχει το λεγόμενο Γραφείο μίσους , ο πυρήνας της κυβερνητικής προπαγανδιστικής μηχανής, με επικεφαλής τον Carlos Bolsonaro, έναν από τους γιους του προέδρου.

Το ” 300 do Brasil ” καθοδηγείται από την πρώην ιδρυτή του βραζιλιάνικου τομέα της ουκρανικής φεμινιστικής ομάδας FEMEN που έγινε αντι-φεμινίστρια Χριστιανή, Sara Winter, η οποία έχει ιστορία νεοναζιστικής μαχητικότητας και σιδερένιο σταυρό στο τατουάζ. Η Winter, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Sara Fernanda Giromini, υιοθέτησε το ψευδές όνομα του ναζιστή υποστηρικτή και ηγέτη της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, Sarah Winter née Domville-Taylor – αν και δημοσίως ισχυρίζεται ότι το επώνυμο είναι σύμπτωση.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλιάνοι κάτοικοι «άδεια να σκοτώσουν»

Στις 31 Μαΐου η ίδια και της υποστηρικτές διαδήλωσαν στους δρόμους της Μπραζίλια με δάδες και μάσκες για να διαμαρτυρηθούν της απόφασης του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Alexander de Moraes’ για διερεύνηση  των απειλών κατά του δικαστηρίου και για τη διαμόρφωση μιας ιδιωτικής πολιτοφυλακής. Ο ακροδεξιος γκουρού, Olavo de Carvalho, ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηχογράφησε επίσης ένα βίντεο στο οποίο ζητά τη θανατική ποινή για τον Moraes.

«Πιστεύω ότι η αύξηση της βίας εκ μέρους της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της δράσης των αστυνομικών δυνάμεων, οφείλεται στην αντίληψη της αύξησης της ευπάθειας τους. Με άλλα λόγια, είναι μια αντίδραση στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση », εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας και συντονιστής του Professional Master στη Διοίκηση και τις Δημόσιες Πολιτικές στο Ίδρυμα Getúlio Vargas (FGV), Claudio Couto.

Προσθέτει, «Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η βία, τόσο συμβολική όσο και πραγματική, είναι ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της ακροδεξιάς. καλλιεργούν τη βία και την ασκούν όποτε είναι δυνατόν, έτσι τέτοιες ενέργειες είναι, σε μεγάλο βαθμό, αναμενόμενο αποτέλεσμα του πολιτικού της προσανατολισμού. “

Ο Μπολσονάρο έχει απομονωθεί πολιτικά , ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του, Σεργίου Μόρο, στις 24 Απριλίου, ο οποίος έφερε μαζί του μια σημαντική πολιτική βάση για τον πρόεδρο. Οι πολιτικές του Μπολσονάρο για άρνηση της σοβαρότητας της πανδημίας του κοροναϊού, που οδηγεί τη Βραζιλία στην κορυφή της λίστας των ποσοστών θνησιμότητας, του κόστισε επίσης σημαντική υποστήριξη.

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης αντιδράσεις λόγω ερευνών κατά μελών της οικογένειας και πολιτικών συμμάχων για συμμετοχή σε πλαστά δίκτυα ειδήσεων. Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο έχουν επίσης εμπλακεί σε έρευνες για τη δολοφονία της βουλευτής Μαριέλ Φράνκο τον Μάρτιο του 2018 και τη συμμετοχή  σε πολιτοφυλακές στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο αυταρχικός τόνος του προέδρου, που επαναλαμβάνεται από πολλούς υποστηρικτές του, έχει διαβρώσει τη βάση του ανάμεσα σε τομείς που προηγουμένως υποστήριζαν την προεδρία του.

Τον Απρίλιο, η ακροδεξιά μπλόγκερ Allan dos Santos, που ερευνήθηκε από τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ερευνών του Εθνικού Κογκρέσου για τη διάδοση των Fake News, έγραψε στο Twitter τους οπαδούς του για να δημιουργήσει εφαρμογές και να εντοπίσει «εκείνους που γιορτάζουν και προωθούν τον κομμουνισμό»

Πρόσφατες δηλώσεις έχουν δείξει την πιθανότητα αυτο-πραξικοπήματος. Ο ίδιος ο πρόεδρος πιάστηκε σε βίντεο που υποστηρίζει την παράδοση όπλων στον πληθυσμό, λέγοντας ότι «είναι εύκολο να επιβάλουμε δικτατορία στη Βραζιλία. Γι ‘αυτό θέλω οι άνθρωποι να οπλιστούν. “

Τους τελευταίους μήνες, ο Μπολσονάρο ενέκρινε και συμμετείχε άμεσα σε  αρκετές διαδηλώσεις στη Βραζιλία που απαιτούσαν το κλείσιμο του εθνικού συνεδρίου (όπου ο Μπολσονάρο δυσκολεύεται να σχηματίσει πλειοψηφία) και επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας . “Είναι κάτι περισσότερο από το δικαίωμά σας – είναι υποχρέωσή σας να παλέψετε για τη χώρα σας”, δήλωσε ο Μπολσονάρο σε ένα πλήθος διαδηλωτών υπέρ του πραξικοπήματος κατά των τοπικών μέτρων περιορισμού στις 19 Απριλίου. “Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε τίποτα. Θέλουμε δράση για τη Βραζιλία. “

Ο πρόεδρος και οι διαδηλωτές αντιτίθενται στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης κατά την πανδημία Covid-19, αμφισβητώντας την απόφαση των κυβερνητών να επιβάλουν μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Διαδηλώσεις κατά της κοινωνικής απομόνωσης έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα , συγκεντρώνοντας εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους.

Στόχευση της Αριστεράς

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, τα αριστερά κινήματα έχουν οργανωθεί να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Μπολσονάρο. Την Κυριακή, 31 Μαΐου, αντιφασιστικά μέλη από ποδοσφαιρικούς συλλόγους διαδήλωσαν στη λεωφόρο Paulista στο Σάο Πάολο, όπου αντιμετώπισαν δεξίες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων νεοναζί που είχαν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουν το Μπολσονάρο – όπως κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο.

Η στρατιωτική αστυνομία επιτέθηκε στους αντιφασιστές με βόμβες και λαστιχένιες σφαίρες αγνοώντας τους δεξιούς διαδηλωτές. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 6 αντιφασιστικοί ακτιβιστές .

Λίγο αργότερα, ο νομοθέτης και ο υποστηρικτής του Μπολσονάρο, ο Ντάγκλας Γκαρσία (PSL-SP) ζήτησε από τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να του στείλουν ονόματα, φωτογραφίες και οποιαδήποτε δεδομένα αντιφασιστών ακτιβιστών, τους οποίους ονόμασε εγκληματίες , αν και δεν υπάρχει νομοθεσία που να ποινικοποιεί την πράξη ή πρακτική κατά του φασισμού στη Βραζιλία.

Στην αρχή οι ακτιβιστές, έλαβαν την πρωτοβουλία του Γκαρσία ως αστείο. Κάποιοι οργάνωσαν μια εκστρατεία για την αποστολή φωτογραφιών του πρώην ποδοσφαιριστή Vampeta, γυμνού, στους βουλευτές. Αλλά δεν αστειεύτηκε. Μέρες αργότερα κυκλοφόρησε  μια λίστα 999 σελίδων με ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης (μεταξύ άλλων ευαίσθητων δεδομένων) χιλιάδων αντιφασιστών. Η συγκεντρωμένη λίστα κοινοποιείται σε ομάδες WhatsApp και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες άτομα.

Ο νομοθέτης Garcia διερευνάται από το Ανώτατο Δικαστήριο για συμμετοχή σε πλαστό δίκτυο ειδήσεων. Ο ίδιος λέει, ωστόσο, ότι η έρευνα είναι ένας τρόπος για να «φιμώσει τη φωνή των συντηρητικών.» Στις 27 Μαΐου, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία μπήκε στο γραφείο του Γκαρσία για να συλλέξει έγγραφα που συνδέουν τον επικεφαλής του προσωπικού, Έντσον Σαλομά, με το ψεύτικο δίκτυο ειδήσεων. Το δημόσιο υπουργείο του Σάο Πάολο εξετάζει εάν ο Γκαρσία “χρησιμοποίησε τη δομή του γραφείου του για την προώθηση διαδηλώσεων μίσους στο Διαδίκτυο εναντίον πολιτικών αντιπάλων” και συλλέγει υπογραφές για τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού πολιτικού κόμματος, της Συμμαχίας για τη Βραζιλία, το οποίο Ο Τζάιρ Μπολσονάρο θα ηγηθεί, ανέφερε η εφημερίδα O Globo.

Ο Μπολσονάρο επί του παρόντος δεν ανήκει σε κόμμα, έχοντας δεσμούς με το Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PSL), το οποίο τον εξέλεξε. Το PSL χωρίζεται σε δύο μπλοκ, ένα που τον υποστηρίζει και ένα άλλο που έχει περάσει στην αντιπολίτευση.

Μην κατηγορείτε τα βιντεοπαιχνίδια, κατηγορήστε το White-Supremacist-In ...

Τα ψεύτικα δίκτυα ειδήσεων κοντά στον πρόεδρο διώκουν επίσης δημοσιογράφους, με την προώθηση του doxxing (αποκαλύπτοντας δεδομένα σχετικά με ανθρώπους και τις οικογένειές τους για να τους εκφοβίσουν), χρησιμοποιώντας bots και εικονική μαχητικότητα για παρενόχληση με κατηγορίες και απειλές και προώθηση επιθέσεων σε δημοσιογράφους που καλύπτουν πράξεις και ομιλίες του προέδρου.

Στις 2 Ιουνίου, ένας λογαριασμός Twitter που συνδέθηκε με την ακροδεξιά διαρροή προσωπικών δεδομένων για την Gabriela Biló, δημοσιογράφο για την εφημερίδα O Estado de São Paulo. Τον Φεβρουάριο, η δημοσιογράφος Vera Magalhães, της ίδιας εφημερίδας, υπέστη παρόμοια επίθεση.

Σε απάντηση στον κατάλογο του Garcia, ο Ακτιβιστικός Πάγκος – μια ομάδα από 9 νομοθέτες μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κόμματος της Ελευθερίας (PSOL) – θα ζητήσει την απαλλαγή του Γκαρσία λόγω της παραβίασης του κογκρέσου. Αρκετοί εξέχοντες δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν αποκαλύψει τα δεδομένα τους, καθώς αυξάνεται η δημόσια οργή.

Ωστόσο, οι βραζιλιάνικοι νόμοι παρέχουν λίγη καθοδήγηση σχετικά με το σχετικά νέο φαινόμενο ενορχήστρωσης επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Με μια ματιά, ο νομοθέτης δεν έχει διαπράξει κακούργημα», εξηγεί ο ποινικολόγος δικηγόρος και καθηγητής στο Κέντρο Νομικών και Επιχειρηματικών Σπουδών, Marcelo Sarsur. «Εάν συνέλεξε δημόσια δεδομένα, άμεσα διαθέσιμα σε προφίλ κοινωνικών μέσων, η δράση του μπορεί να συνοψιστεί ως εσφαλμένη, αλλά όχι απαραίτητα εγκληματική».

«Οποιαδήποτε κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων για τη σύνταξη αυτού του καταλόγου μπορεί να εξεταστεί από εσωτερικές έρευνες στην κρατική συνέλευση του Σάο Πάολο ή από την Εισαγγελία. Ωστόσο, η πιθανότητα κυρώσεων είναι μικρή. “

Από την άλλη πλευρά, ο Sarsur σημειώνει ότι «το να καλείς τον εαυτό σου ως« antifa »ή να συμμετέχεις σε ομάδες συζήτησης« antifa »δεν μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα, είτε« ανήκουν σε εγκληματική επιχείρηση »(άρθρο 288 του Βραζιλιάνου Ποινικού Κώδικα) είτε« ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση »(Άρθρο 3, Ομοσπονδιακό Καταστατικό 13.260 / 2016 – Αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο). Εάν ο νομοθέτης παραδώσει τον λεγόμενο «κατάλογο Antifa» στις ομοσπονδιακές αρχές, ή ακόμη και σε ξένες πρεσβείες, δεν μπορεί να αναληφθεί νομική ενέργεια εναντίον των ανθρώπων των οποίων τα δεδομένα είχαν εκτεθεί.

Καταστολή εξωτερικής ανάθεσης | NACLA

Προσθέτει, «Ωστόσο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, 70 χρόνια μετά το κίνημα των Μακαρθιστών στις ΗΠΑ, κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί την ιδέα μιας« ανατρεπτικής λίστας »ως κάτι ολοκαίνουργιο ή προς το δημόσιο συμφέρον».

Ο Sarsur σημειώνει ότι τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα ενδέχεται να προωθήσουν αστικές αγωγές λόγω της παράνομης δημόσιας έκθεσης προσωπικών δεδομένων. Υπάρχουν αναφορές ότι άτομα που εκτίθενται στη λίστα απολύθηκαν από τη δουλειά τους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μέρη που συχνάζουν οι αριστεροί ακτιβιστές, όπως μπαρ, βιβλιοπωλεία, καταστήματα και δημόσιες πλατείες σε πολλές πόλεις και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που στοχεύουν ενδεχομένως αυτά τα μέρη για επιθέσεις.

Ο Γκαρσία έγραψε στο Twitter ότι παρέδωσε τον κατάλογο στην ομοσπονδιακή αστυνομία και μέλη του κόμματός του σε πολλές πολιτείες. Μετά τη δημοσίευση της λίστας, ωστόσο, πήγε ξανά στο Twitter για να πει ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τον φάκελο, κατηγορώντας την αριστερά ότι είναι ψεύτες, εγκληματίες και τρομοκράτες και απειλούσε να μηνύσει όλους όσους τον κατηγόρησαν ότι διέρρευσε τη λίστα που συνέταξε. Ο κατάλογος άρχισε να κυκλοφορεί την ημέρα που ο νομοθέτης έδειξε μια σειρά σελίδων που ισχυρίζονται ότι είναι μια λίστα με ονόματα αντιφασιστών. Ηχογράφησε επίσης ένα θολό βίντεο που δείχνει εικόνες από τον φάκελο.

Ο συνεργάτης των πολιτών στην Παγκόσμια Τράπεζα και με διδακτορικό στην κοινωνιολογία Eduardo Caducos και ο τεχνολόγος Lucas Lago δημιούργησαν ένα εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μάθουν αν το όνομά τους περιλαμβάνεται στη λίστα χωρίς να αποκαλύπτουν ευαίσθητα δεδομένα. Ερευνώντας στο διαδίκτυο, οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές προσπαθούν να αποφύγουν πιο διαδεδομένη διαρροή δεδομένων που συμβάλλει στη δίωξη ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης του Μπολσονάρο, οι δημοσιογράφοι απειλήθηκαν και αναφέρθηκαν περιπτώσεις σωματικής επίθεσης.

Την 1η Ιουνίου, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Ντάνιελ Σίλβειρα (PSL-RJ), επίσης στρατιωτικός αστυνομικός, πρότεινε να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε από την τότε πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ για να συμπεριλάβει αντιφασιστικές ομάδες, ή Αντίφα, ως τρομοκράτες. Η πρόταση εκλάπη απο το tweet του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη μέρα. Εάν εγκριθεί, η νομοθεσία της Silveira θα ποινικοποιήσει οποιονδήποτε ακτιβιστή που διαμαρτυρήθηκε εναντίον της κυβέρνησης και αντιτάχθηκε στον φασισμό, οδηγώντας σε βαριές ποινές φυλάκισης.

Ειδήσεις BBC | SCI / TECH | Ο φορητός υπολογιστής είναι κυβερνοχώρος και κριτική επιτροπή

Τόσο ο Neto όσο και ο Couto αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

«Ο μπολσοναρισμός είναι ένα εξτρεμιστικό κίνημα και, ως εκ τούτου, τρέφεται από τη σύγκρουση και την κλιμάκωση των συγκρούσεων, οπότε η διατήρηση της σύγκρουσης και η ανάδευσή της είναι εγγενής στη φύση της», λέει ο Couto. «Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το σημείο της μη επιστροφής στη σύμπραξή της με άλλους πολιτικούς παράγοντες, οι υποχωρήσεις της από τώρα και στο εξής, εάν συμβούν, θα είναι μόνο τακτικές και πολύ μικρής διάρκειας. Η τάση είναι αυτή η κυβέρνηση να εξαναγκάσει τη ρήξη και, για το σκοπό αυτό, να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν. “

DemocraciaAbierta | ανοιχτή Δημοκρατία

Πριν γράψω αυτό το άρθρο, ανακάλυψα ότι είμαι στη λίστα των αντιφασιστών – συμπεριλαμβανομένου του ονόματός μου, του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης, της ημερομηνίας γέννησης και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεδομένου ότι μένω έξω από τη Βραζιλία, είμαι ασφαλέστερος από τους συναδέλφους δημοσιογράφους και ακτιβιστές που θα μπορούσαν να είναι ο στόχος της βίας στη Βραζιλία.

Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό το να βλέπεις τη μακρά εμβέλεια της μηχανής μίσους που συνδέεται με τον Πρόεδρο Jair Bolsonaro.

Καθώς ο πρόεδρος της Βραζιλίας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο σχηματισμό ενός νέου κόμματος και στη διατήρηση της εκλογικής του βάσης, και η οικογένειά του και οι στενότεροι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν πολλές έρευνες που θα μπορούσαν πολύ καλά να τον ανατρέψουν, εξαρτάται από τις υπερδεξιές φατρίες που τον υποστηρίζουν άνευ όρων.

Ο καθηγητής της φιλοσοφίας, Neto, εξηγεί: «[Ο Μπολσονάρο] θα διακινδυνεύσει τα πάντα, επειδή είναι ένα ορμητικό και επιθετικό άτομο – και δεν έχει τίποτα να χάσει». Λάβετε μέρος στη συζήτηση στο Facebook Περισσότερα άρθρα από: Raphael Tsavkko Garcia

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...