Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum: κι όμως είμαστε ακόμη εδώ

Η πορεία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο THESSALONIKI HELEXPO FORUM, ολοκληρώθηκε με την δυναμική και μαζική παρουσία τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτών. Καλέσματα από αναρχικές κι αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, τοπικές πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις ενάντια στη λεηλασία της φύσης, ταξικά σωματεία κι εργατικές πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα, έκαναν χιλιάδες ανθρώπους να ανταποκριθούν πυκνώνοντας τις γραμμές του κοινωνικού και ταξικού αγώνα. Παρά τη ματαίωση της φετινής ΔΕΘ και το δυσμενές κλίμα λόγω της πανδημίας κι όχι μόνο, για ακόμη μια χρονιά το ανεξάρτητο κάλεσμα της Καμάρας συσπείρωσε ένα σημαντικό δυναμικό ανθρώπων που δε σταματούν να αντιστέκονται και να παλεύουν.

Η συγκέντρωση της Καμάρας ήταν καλεσμένη για τις 18:00, με τα μπλοκ να στοιχίζονται συγκροτημένα στο δρόμο στις 19:00 για να ξεκινήσει η πορεία. Η πορεία ακολούθησε το δρομολόγιο Εγνατία – Αγ. Σοφίας – Τσιμισκή – Αγγελάκη για να καταλήξει και πάλι στο σημείο της συγκέντρωσης. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα αναρχικά/αντιεξουσιαστικά/ελευθεριακά μπλοκ που αριθμούσαν πάνω από 1000 άτομα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που ακολουθούσε την πορεία δεξιά και αριστερά των μπλοκ, κάνοντας το κλίμα της διαδήλωσης ασφυκτικό. Πίσω από τις πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δύο ομάδες των δέκα κουκουλωμένων ασφαλιτών οι οποίοι παραμόνευαν με γεμάτα σακίδια στις πλάτες τους. Σακίδια με ‘’ευρήματα’’ έτοιμα να φορτωθούν στις πλάτες διαδηλωτών έπειτα από μια ενδεχόμενη σύλληψη της αστυνομίας. Οι κατασκευασμένες κατηγορίες για την πλημμεληματική ή κακουργηματική δίωξη διαδηλωτών είναι γνωστή τακτική των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών για τον εκφοβισμό των εκμεταλλευόμενων, την πάταξη των αγωνιστών και την ουσιαστική απονεύρωση των ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

Σε μια εποχή υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, όπου η καθημερινότητα των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνικής – ταξικής πυραμίδας αποσταθεροποιείται όλο και περισσότερο, με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές να εξαπολύουν μια δυσθεώρητη επίθεση σε κεκτημένα αγώνων, εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες, είναι επιτακτικό περισσότερο από ποτέ, να οργανώσουμε την αυτοάμυνα των συμφερόντων μας και την αντεπίθεση της τάξης μας. Τόσο το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, οι εκκενώσεις καταλήψεων, τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ, το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, η χαρτογράφηση και το διάνοιγμα νέων ενεργειακών αναπτυξιακών οδών, όσο και το φόρτωμα των “σπασμένων” της πανδημίας στις δικές μας πλάτες, καταδεικνύουν τις προσπάθειες που καταβάλουν οι καπιταλιστές για να υπερβούν την κρίση κερδοφορίας, στην οποία έχουν περιέλθει, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σε μια εποχή όπου τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν τόσο στην περιοχή μας λόγω των διακρατικών ανταγωνισμών με το γειτονικό κράτος της Τουρκίας, όσο και παγκόσμια, με βάση τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στον χάρτη των διεθνών αγορών, αποτελεί καθήκον του δικού μας στρατοπέδου η υπεράσπιση και προώθηση των ταξικών μας αγώνων, στις γραμμές της αντιπολεμικής δράσης, του διεθνισμού και της συναδέλφωσης των λαών.

Οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ., οι πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, οι δάσκαλοι, τα ταξικά σωματεία, οι πρωτοβουλίες ενάντια στην καύση σκουπιδιών, οι χιλιάδες αναρχικοί και αριστεροί που βρέθηκαν μαζί στην πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum φώναξαν πως είμαστε ακόμη εδώ και πως τίποτα δεν έχει τελειώσει.

 

Το κοινό αναρχικό μπλοκ από Αναρχική Ομοσπονδία, Terra Incognita, Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, συντρόφισσες και συντρόφους

Το πανό του ΕΚΧ Σχολείο

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Το μπλοκ της ΑΠΟ

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Το μπλοκ της ΕΣΕ

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Το μπλοκ της ΒΙΟ.ΜΕ.

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Το μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

Μπλοκ πρωτοβουλίας μουσικών – καλλιτεχνών

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Το μπλοκ της Ταξικής Αντεπίθεσης

Το μπλοκ της Δικτύωσης Κινημάτων για Γη & Ελευθερία

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Μπλοκ συλλόγων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ

Πρωτοβουλίες από Καρδίτσα και Βόλο

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Κουκουλωμένοι ασφαλίτες με γεμάτα σακίδια δίπλα από την πορεία

Κουκουλωμένοι ασφαλίτες με γεμάτα σακίδια δίπλα από την πορεία

Κουκουλωμένοι ασφαλίτες με γεμάτα σακίδια δίπλα από την πορεία

Το πίσω μέρος της πορείας στην Τσιμισκή

Πορεία για το Helexpo Thessaloniki Forum

Άποψη της πορείας στην οδό Αγ. Σοφία με τα ΜΑΤ να είναι ασφυκτικά δίπλα της


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ