του classreverb

Με κράνη και κλωτσιές υποδέχτηκαν τον νέο μάνατζερ της FESCO οι απεργοί λιμενεργάτες του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία. Οι λιμενεργάτες κατέβηκαν σε απεργία στη 1 Οκτώβρη εξαιτίας της απόφασης της διοίκησης να απολύσει τον προηγούμενο μάνατζερ, όταν εκείνος πήρε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει αυξήσεις μισθών. Ο νέος μάνατζερ όχι μόνο αρνήθηκε τις αυξήσεις αλλά αναφέρθηκε στους απεργούς με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που τα αφεντικά προσέρχονται για διαπραγματεύσεις με τους εργάτες. Μετά λοιπόν τις «διαπραγματεύσεις» η διοίκηση υποχώρησε και υποσχέθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των λιμενεργατών. Αυτά να τα βλέπουν εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ο εργατικός πασιφισμός του κομματικού συνδικαλιστικού χώρου δεν προχωράει τα πράγματα παραπέρα. Να καταλάβουν γιατί οι εργατικές ηγεσίες τους λένε συνέχεια «τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η οργανωμένη εργατιά» αλλά δεν τους λένε ποτέ «τι θα γινόταν» αν η εργατιά απενοχοποιούσε την ταξική βία και απελευθέρωνε τη φαντασία της σε επίπεδο οργάνωσης και τακτικής.

Μην νομίζετε βέβαια ότι η ηγεσία των απεργών του Βλαδιβοστόκ είναι τίποτα επαναστάτες. Σε δηλώσεις του ένας εκ των ηγετών πλέκει το εγκώμιο του προηγούμενου αφεντικού του δηλώνοντας ότι «υπήρξε ένας πραγματικός ηγέτης για τους εργάτες» και ελπίζει ότι η απεργία τους «θα καταφέρει να τον υπερασπιστεί». Παρόλα αυτά, το σκηνικό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί οι πολιτισμένες διαπραγματεύσεις με τα αφεντικά δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Αντιθέτως, δείχνει ότι όταν η εργατική μαχητικότητα και η προλεταριακή φαντασία δεν καταστέλλονται από τους εργατοπατέρες μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

Πηγές:

https://nantes-revoltee.com/%f0%9f%87%b7%f0%9f%87%ba-russie-des-dockers-jettent-leurs-casques-sur-leur-patron-ils-obtiennent-gain-de-cause

https://themoscowtimes.com/2020/10/05/striking-dockers-in-far-east-russia-pelt-new-management-with-helmets-a71655