Ο Κουφοντίνας σε κρίσιμη κατάσταση – Άγρια καταστολή στην Αθήνα και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις (photo & video)

από | 5 Μαρ, 2021

Ο Κουφοντίνας σε κρίσιμη κατάσταση – Άγρια καταστολή στην Αθήνα και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Οξεία νεφρική ανεπάρκεια υπέστη σήμερα το πρωί ο απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας. Για την εξέλιξη εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου το νοσοκομείο Λαμίας:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΛΑΜΙΑ 05-03-2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υ.ΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 18η ημέρα στην ΜΕΘ, σήμερα 05 Μαρτίου 2021 εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Έπειτα από παραινέσεις των προσωπικών γιατρών του Δ. Κουφοντίνα, ο απεργός πείνας δέχτηκε να του χορηγηθεί ορός ενυδάτωσης. Οι γιατροί του Δ. Κουφοντίνα προειδοποιούν πως η κλινική του κατάσταση είναι κρίσιμη κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει σε κώμα ή να πεθάνει. Επίσης καταγγέλουν πως τους απαγορεύεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας η επίσκεψη στον ασθενή τους:

Η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κώμα ή να επέλθει αιφνίδιος θάνατος.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ως γιατροί της προσωπικής επιλογής του Δ. Κουφοντίνα, που τον έχουμε κατ’ επανάληψη επισκεφτεί και στη Φυλακή Δομοκού, και στην Παθολογική Κλινική και στη ΜΕΘ, ζητήσαμε από τη διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας να μεταβούμε στο νοσοκομείο. Με το αίτημά μας είναι σύμφωνοι και οι συνάδελφοι της ΜΕΘ του Γ.Ν. Λαμίας.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε τη σχετική άδεια, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό.

Χθες, ο διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Κολοκυθάς, προφανώς καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης, αρνήθηκε -με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για την COVID 19- να μας στείλει τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Σήμερα, δεν απαντάει στις κλήσεις μας στο προσωπικό του τηλέφωνο, στο γραφείο του και στα e-mail. Tη μοναδική φορά που καταφέραμε να σηκώσει το τηλέφωνο, προφασίστηκε κλήση από την ΥΠΕ δηλώνοντας ότι θα μας ενημερώσει αργότερα, πράγμα που δεν έγινε.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική και να επιτρέψουν την επίσκεψή μας στον Δ. Κουφοντίνα, αποστέλλοντας τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Ζδούκος Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Ντουζέπη Κατερίνα, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ

Οι νέες εξελίξεις στην κατάσταση της υγείας του Δ. Κουφοντίνα σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις στο νομικό πεδίο καταδεικνύουν όλο και περισσότερο πως η κυβέρνηση της ΝΔ συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν μαφία. Η σημερινή καταστολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην Αθήνα συνηγορούν σε αυτό.

Άγρια καταστολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην Αθήνα

Από νωρίς η αστυνομία έδειξε τις προθέσεις της για τη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν στηθεί περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος κάνοντας συνεχείς ελέγχους σε πολίτες και δημοσιογράφους, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά την πρόσβαση στο σημείο συγκέντρωσης. Περίπου 300 άτομα που κατάφεραν να συγκεντρωθούν δέχτηκαν κυκλωτική κίνηση κι επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κι αναγκάστηκαν να βγουν σε πορεία στη Σταδίου. Εκ νέου επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα και αύρα διέλυσε την πορεία. Έγιναν πολλές προσαγωγές πολιτών ενώ η ομάδα ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν σε όποιον προσπάθησε να προσεγγίσει ή να απομακρυνθεί από το σημείο. Μικρές συγκεντρώσεις που επιχειρήθηκαν να γίνουν στην Πανεπιστημίου και στην Ομόνοια διαλύθηκαν με τη χρήση αύρας, ΜΑΤ και δακρυγόνων. Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής μιλούν για τουλάχιστον 10 προσαγωγές.

Η σημερινή άγρια καταστολή έρχεται μετά από τις συνεχείς μαζικές και δυναμικές πορείες των τελευταίων ημερών που συσπείρωσαν μέχρι και 10 χιλιάδες κόσμου που συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα. Πρέπει να σημειωθεί πως και στη σημερινή συγκέντρωση δεν υπήρξε το παραμικρό που να δώσει έστω την αφορμή για να διαλυθεί η συγκέντρωση. Με τον αέρα ακραίου αυταρχισμού που την ακολουθεί από την πρώτη μέρα της θητείας της, η κυβέρνηση απλώς αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση και την πορεία κάνοντας ακόμη ένα βήμα στον ολοκληρωτικό κατήφορο των τελευταίων μηνών. Το κράτος στην περίπτωση της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα και του κινήματος αλληλεγγύης λειτουργεί με όρους μαφίας και σίγουρα μακριά έστω κι από αυτά τα φληναφήματα της αστικής δημοκρατίας.

Μεγάλη πορεία για ακόμη μια μέρα στη Θεσσαλονίκη

Αρκετά διαφορετικό ήταν το κλίμα στη Θεσσαλονίκη που τις τελευταίες μέρες (έπειτα από την καταστολή στην Πρυτανεία του ΑΠΘ) φαίνεται να ζει μια μικρή κινηματική άνοιξη. Περίπου 800 άτομα συμμετέχουν στην πορεία αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου που είχε καλεστεί από την Κατάληψη του Εργατικού Κέντρου. Τη συγκέντρωση προσέγγισε και μικρή πορεία αριστερών δυνάμεων και φοιτητών που νωρίτερα είχε κάνει παρέμβαση στην παραλία. Η Κατάληψη του Εργατικού Κέντρου για την αλληλεγγύη στον απεργό πείνας συνεχίζεται όπως επίσης κι η κατάληψη της Πρυτανείας ΑΠΘ αλλά και διάφορων πανεπιστημιακών σχολών που έχουν αρχίσει να κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Πορείες και συγκεντρώσεις σε Πάτρα, Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις

Για ακόμη μια μέρα συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα. Περίπου 200 με 250 άτομα συμμετείχαν στην πορεία. Η πορεία ακολούθησε κεντρικό δρομολόγιο με δυναμικό παλμό και έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε πολλές περιοχές του κέντρου.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε επίσης στην Καλαμάτα ενώ συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί σε Ηράκλειο, Χανιά, Ξάνθη, Αγρίνιο, Κέρκυρα και Λάρισα.

Ο Κουφοντίνας σε κρίσιμη κατάσταση - Άγρια καταστολή στην Αθήνα και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις (photo & video)

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...