Για το alerta.gr

Το Alerta είναι ένα ειδησεογραφικό πολιτικό portal που προέκυψε μέσα από πρωτοβουλία της Αναρχικής Ομοσπονδίας έπειτα από την απόφαση που έλαβε στο 1ο τακτικό της Συνέδριο το 2018. Πρόκειται, όμως, για ένα μέσο ενημέρωσης αυτονομημένο από τις εσωτερικές διαδικασίες της Αναρχικής Ομοσπονδίας το οποίο έχει ως στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για κάθε ελευθεριακή φωνή του κινήματος που παίρνει θέση μάχης στο στίβο της ταξικής αναμέτρησης απέναντι στον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου. Ένα ενημερωτικό portal στα χέρια του κινήματος, δηλαδή, που αποσκοπεί στην ανάδειξη των γεγονότων από την σκοπιά της κοινωνικής βάσης, με γνώμονα τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που ορίζει η τρέχουσα συγκυρία, για να έχουν νικηφόρα προοπτική οι αγώνες μας.

Τα πρώτα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει το κίνημα και η τάξη μας, που για την ώρα υπόκειται στην ηγεμονία των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους και τη δικτατορία των αστικών μέσων ενημέρωσης, είναι το για ποια ενημέρωση θα πρέπει να παλέψει. Ενημέρωση από ποιους, για την εξυπηρέτηση ποιων αναγκών και στην υπηρεσία ποιων συμφερόντων.

Στην εποχή του σύγχρονου καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού, όπου το κεφάλαιο διεκδικεί το μονοπώλιο για την ενημέρωση της κοινωνικής βάσης για την προώθηση και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, κρίνουμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κινηματικού μέσου ενημέρωσης που θα τοποθετείται στο πλευρό των ανθρώπων της τάξης μας. Οι καπιταλιστές, είτε έχοντας υπό την ιδιοκτησία τους, είτε ελέγχοντας άμεσα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φαίνεται ότι παίρνουν αρκετά σοβαρά το κομμάτι της διαχείρισης, της επεξεργασίας και της μαζικής μετάδοσης της πληροφορίας στον 21ο αιώνα.

Απέναντι στην αδιάκοπη προσπάθεια κατεύθυνσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, την παραχάραξη των γεγονότων, την απόκρυψη στιγμών που απογυμνώνουν το καπιταλιστικό τους οικοδόμημα και τη φίμωση φωνών που χαλάνε το αστικό τους αφήγημα, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε και να αντισταθούμε αποκτώντας τα κατάλληλα εργαλεία αγώνα.

Η ιδεολογική διαπάλη με το αστικό μπλοκ κυριαρχίας και η πλατιά ενημέρωση από τη σκοπιά της κοινωνικής βάσης καλείται να ιδωθεί όχι ως μια αποκομμένη λειτουργία, αλλά ως άρρηκτο μέρος του αδιάλειπτου και καθημερινού κοινωνικού – ταξικού ανταγωνισμού. Μέσω των δικών μας ενημερωτικών μέσων καλούμαστε, λοιπόν, να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των ανθρώπων της τάξης μας, στη θωράκιση τους από την καθεστωτική παραπληροφόρηση και την αστική προπαγάνδα, στην ανάδειξη των καπιταλιστικών αντιφάσεων και την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων. Καλούμαστε να εκφέρουμε αντίλογο, αποδομώντας κάθε νεοφερμένο αντιδραστικό ιδεολόγημα και να δημιουργήσουμε αγωνιστικά αντισώματα μέσα στο κοινωνικό σώμα απέναντι σε όλα αυτά. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό κάθε αγωνιζόμενου, εκμεταλλευόμενου και καταπιεσμένου υποκειμένου που βρίσκεται μόνο του απέναντι στην κρατική καταστολή, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να αναδείξουμε το δίκαιο του, όταν αυτό θάβεται κάτω από ψεύτικες εικόνες και ειδήσεις ταξικής ειρήνης και καπιταλιστικής ομαλότητας.

Βάσει όλων των παραπάνω το Alerta επιδιώκει να καλύψει και να κινηθεί στους εξής βασικούς άξονες:

1) Στην ενημέρωση και τον σχολιασμό καθημερινών γεγονότων και ζητημάτων της τρέχουσας συγκυρίας, τα οποία κρίνουμε άξια παρουσίασης στη δημόσια σφαίρα. Στην εποχή της αστραπιαίας ενημέρωσης, της επικράτησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χαώδους πληροφόρησης, όπου το εκάστοτε γεγονός και η πληροφορία θάβονται κάτω από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, πληρωμένων άρθρων, fake news κλπ, είναι καίριας σημασίας ο στοχευμένος σχολιασμός και τα άμεσα πολιτικά αντανακλαστικά ενημέρωσης για τη διαμόρφωση των συνειδήσεων.

2) Στην οπτικοακουστική κάλυψη και ανάδειξη πορειών, συγκεντρώσεων, απεργιακών κινητοποιήσεων και ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αγώνων που εκτυλίσσονται σε όλα τα δημόσια και κοινωνικά πεδία. Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης συχνά αποσιωπούν ή κατασυκοφαντούν τους αγώνες μας, με αποτέλεσμα να χάνονται στη λήθη και την ανυποληψία της κοινωνίας στην οποία απευθυνόμαστε. Η άμεση ανταπόκριση από τα μέτωπα του αγώνα και η κοινοποίηση των αγώνων διαμορφώνει καλύτερους συσχετισμούς πάλης για το δικό μας στρατόπεδα.

3) Στην ανάπτυξη ιδεολογικών – πολιτικών αναλύσεων από ελευθεριακή-επαναστατική σκοπιά για την αποκωδικοποίηση της πολυσύνθετης και πολύπλευρης πραγματικότητας που βιώνουμε και στον εμπλουτισμό της επαναστατικής θεωρίας για την υπέρβαση των πολιτικών αγκυλώσεων και την ενδυνάμωση της ταξικής πάλης.

4) Στην ενδοσκόπηση στις σελίδες της επαναστατικής ιστορίας, στην παρουσίαση των εργατικών αγώνων του παρελθόντος, του τρόπου σκέψης και των πεπραγμένων επαναστατών και αγωνιστών που προέρχονται από αναρχικά, ελευθεριακά, κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά ρεύματα της εκάστοτε εποχής. Τα ιστορικά γεγονότα μελετώνται και διερευνώνται συνεχώς με βάση τις ανάγκες, τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των πολιτικών υποκειμένων και των αναγκών και επιθυμιών των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων ταξεων στις εκάστοτε περιόδους. Τα συλλογικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από την εξέταση των επαναστάσεων, των εξεγέρσεων και των αγώνων του παρελθόντος αποτελούν πυξίδα για τους τωρινούς και μελλοντικούς μας αγώνες.

5) Στη μετάφραση άρθρων και προκηρύξεων από επαναστατικές οργανώσεις, συλλογικότητες και συντρόφους του εξωτερικού και στην προώθηση των εξεγέρσεων και των αγώνων της εργατικής τάξης που ξεσπούν σε διαφορετικά μήκη και πλάτη ανά την υφήλιο. Σε μια εποχή όπου το κεφάλαιο έχει παγκόσμιο εκτόπισμα, δηλαδή, στην διεθνοποιημένη οικονομία των αγορών, σε τεταμένους καιρούς όπου οι προλετάριοι όλων των χωρών στενάζουν υπό το βάρος του κεφαλαιοκρατικού συστήματος παραγωγής και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η συγκρότηση και η σύσφιξη των διεθνιστικών σχέσεων αλληλεγγύης με τα κινήματα του εξωτερικού αποτελεί ταξική αναγκαιότητα και συνάμα πολιτικό μας καθήκον.

Κάθε σύντροφος, κάθε κομμάτι του κινήματος που μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς με εμάς, που αντιλαμβάνεται τις ίδιες αναγκαιότητες με εμάς, που αφουγκράζεται τις πολιτικές μας κατευθύνσεις, καλείται να στηρίξει, να ενισχύσει και να πυκνώσει τις γραμμές της κινηματικής ενημέρωσης και αντιπληροφόρησης, είτε μαζί μας είτε με τον δικό του τρόπο.

Οικονομική ενίσχυση

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Εκφράζει απόψεις, θέσεις, συγκεντρώνει πρωτογενές υλικό, ειδησεογραφεί, επιχειρώντας να καλύψει μέρος του κινηματικού κενού μιας οργανωμένης σταθερής και συντονισμένης ιντερνετικής απεύθυνσης σε πλατύτερα ακροατήρια, πέρα από την αντιπληροφόρηση. Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως εργαλείο της κοινωνικής βάσης, στελεχώνεται από ανθρώπους που ανήκουν στην κοινωνική βάση, βασίζεται στην προσπάθειά τους, τις τεχνικές τους γνώσεις, τον χρόνο τους. Ακόμα κι έτσι, ή μάλλον ακριβώς επειδή ανήκουμε στην τάξη τα συμφέροντα της οποίας υπηρετούμε, το οικονομικό φορτίο απόκτησης και συντήρησης των απαραίτητων τεχνικών μέσων είναι δυσβάσταχτο. Σε εμάς δεν υπάρχουν «χορηγίες», επιχειρηματικά συμφέροντα ή κομματικοί μηχανισμοί.  Δεν υπάρχει διαφήμιση. Το σύνολο του υλικού που παράγουμε είναι και θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Για αυτό και απευθυνόμαστε στους αναγνώστες μας, στους ανθρώπους της δικής μας κοινωνικής θέσης και τους καλούμε, στο μέτρο της αναγνώρισης της αξίας του εγχειρήματος και των δυνατοτήτων τους να μας στηρίξουν. Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Η αλληλεγγύη είναι πάντα το όπλο μας

Επικοινωνία

alerta_gr@riseup.net

5 + 6 =

Social media

Κάλεσμα σε οικονομική ενίσχυση του Alerta.gr

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης…

…Για αυτό και απευθυνόμαστε στους αναγνώστες μας, στους ανθρώπους της δικής μας κοινωνικής θέσης και τους καλούμε, στο μέτρο της αναγνώρισης της αξίας του εγχειρήματος και των δυνατοτήτων τους να μας στηρίξουν. Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ