Το Jinwar, γνωστό ως το γυναικείο χωριό της Ροζάβα, είναι ένα έργο που οργανώθηκε από το γυναικείο κίνημα στη βόρεια και ανατολική Συρία. Ξεκίνησε να ανεγείρεται από τις ρίζες με μια οικολογική και βιώσημη προοπτική, όπου όλα τα κτίσματά της είναι φτιαγμένα από πηλό με παραδοσιακό τρόπο και προστατεύουν το περιβάλλον. Ο τόπος διαθέτει μεγάλες εκτάσεις οπωρώνων και οπωροφόρων δένδρων, φούρνο ψωμιού και παντοπωλείο, καθώς και ένα δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούν τα κορίτσια και αγόρια του Jinwar, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις. Δεν είναι ο μόνος χώρος διδασκαλίας: μια ακαδημία παρέχει κατάρτιση – στην αγγλική γλώσσα ή την επιστήμη των υπολογιστών – στις γυναίκες. Το Jinwar κατοικείται από γυναίκες – μερικές χήρες και χωρίς πόρους, ή μητέρες μεγάλων οικογενειών που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο ή έχουν υποστεί ανδρική βία – καθώς και απο αγόρια και κορίτσια σε ευάλωτες καταστάσεις. Η οργάνωσή του το καθιστά το σημαντικότερο πρωτοποριακό πρόγραμμα για το γυναικείο κίνημα στην Rojava: ένα πρωτότυπο μιας κοινότητας που θέλει να επιδιώξει μια ελεύθερη συνύπαρξη μεταξύ των κατοίκων του και του περιβάλλοντος που ζουν.
Υπερασπίστε την υγεία της κοινότητας.
Στις 4 Μαρτίου άνοιξε στο χωριό ένα νέο ιατρικό κέντρο επικεντρωμένο στην υγειονομική περίθαλψη γυναικών, αγοριών και κοριτσιών. Το κέντρο προσφέρει ιατρική φροντίδα, αναμειγνύοντας συμβατική ιατρική, φαρμακευτικά φυτά και θεραπεία με βάση σωματικές ασκήσεις και μασάζ. Θέλουν να είναι ένα κέντρο αναφοράς, όπου όχι μόνο προσφέρεται πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και ένα ερευνητικό κέντρο για την προώθηση της φυσικής και της εναλλακτικής ιατρικής. Σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης εξαιτίας της πανδημίας των κορονοϊών, το πρόγραμμα Jinwar Clinic όχι μόνο αντιμετωπίζει την ανάγκη ιατρικών κέντρων για τη διαφύλαξη της υγείας των ανθρώπων, αλλά και αναδεικνύει μια πολύ βαθύτερη και πιο σημαντική αλήθεια και ανάγκη . “Μια κοινωνία που δεν είναι ικανή να υπερασπίζεται και να φροντίζει για την υγεία της δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη”, λέει ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η MK, διεθνής γιατρός, που ταξίδεψε στη Ροβάβα για να συμμετάσχει στη γυναικεία επανάσταση, είναι πλέον μία από τις διευθύντριες της νέας κλινικής Jinwar. Με πολλά χρόνια σπουδών και εργασίας στη Δυτική Υγειονομική Περίθαλψη, η MK επιβεβαιώνει ότι “η υγειονομική περίθαλψη είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας στην οποία ζούμε και επομένως των καταπιέσεων που υποφέρουμε”, υποστηρίζει. “Επί του παρόντος, η υγεία μας είναι εντελώς στα χέρια των κρατών, γεγονός που μας εξαρτά απόλυτα εξαρτημένους από αυτά και μας αφήνει στο έλεος των συμφερόντων τους “. Το νέο ιατρικό κέντρο στο Jinwar αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου για την υγεία, όπου ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αλλαγή της προοπτικής της υγείας και ο εξοπλισμός του πληθυσμού με εργαλεία για να μπορεί να φροντίζει και να προστατεύει την υγεία της κοινότητας. Η κλινική κάνει τα πρώτα της βήματα και η διάχυση του έργου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενημερώνουν τις γυναίκες της περιοχής, σπίτι με το σπίτι, για την πρωτοβουλία και τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουν το κέντρο και να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση που πρόκειται να πραγματοποιήσουν, με στόχο την αύξηση της αυτογνωσίας για την υγεία των γυναικών και των παιδιών. . Επί του παρόντος, το κέντρο διαθέτει έξι γυναίκες μεταξύ του ιατρικού του προσωπικού : έναν γενικό γιατρό, δύο νοσοκόμους και έναν ειδικό στη φυσική και την εναλλακτική ιατρική, που έχει μαθητευόμενους και βοηθό. Ωστόσο, ο μεσοπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος στόχος είναι, δηλώνουν, επίσης να έχουν μια μαία και περισσότερους ειδικούς σε φυσικές θεραπείες, καθώς και να αποκτήσουν ένα εργαστήριο και ένα ασθενοφόρο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Θεραπείες
Η έρευνα και η ανάκτηση των θεραπειών με φαρμακευτικά φυτά αποτελεί έναν από τους πυλώνες του νέου κέντρου, σύμφωνα με το προσωπικό. Υποστηρίζουν ότι λόγω του μονοπωλίου της χημικής ιατρικής και των συστημάτων υγείας που κυριαρχούν οι άνδρες, οι εταιρείες και τα κράτη, οι φυσικές θεραπείες έχουν σχεδόν ξεχαστεί ή έχουν υποτιμηθεί από τη σύγχρονη επιστήμη. «Είναι απαραίτητο να διασώσουμε τη γνώση για τη φυσική ιατρική που θάβεται και να ανακτήσουμε τον σημαντικό ρόλο που είχαν για χιλιάδες χρόνια οι γυναίκες σε αυτό το θέμα και που απαλλοτριώθηκε από εμάς με την εμφάνιση της (σύγχρονης) επιστήμης” η MK εξηγεί. Το σκεπτικό είναι ότι οι θεραπείες με τοπικά φαρμακευτικά φυτά ενισχύουν την αυτονομία για την υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων και την καθιστούν λιγότερο εξαρτημένη από τα κρατικά συστήματα υγείας ή τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κέντρο διαθέτει ιατρικό φυτικό κήπο, καθώς και έρευνα σχετικά με τα τοπικά φυτά και τη χρησιμότητά τους για διαφορετικές θεραπείες. Το κέντρο προωθεί την ανταλλαγή παραδοσιακών φυσικών θεραπειών και έργων σε ένα αρχείο όλων των γνώσεων που συνήθως ασκούσαν οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες στα χωριά. “Πιστεύω ότι η κατασκευή αυτού του έργου είναι ζωτικής σημασίας για να καταστήσει την υγεία ένα εργαλείο που απελευθερώνει την κοινωνία και ταυτόχρονα στο μονοπάτι που μας ενώνει και μας ενδυναμώνει ως γυναίκες”, λέει η MK.
ΠΗΓΗ: Sara Ainhoa από Ceano-Vivas Núñez / El Salto Diario / Έκδοση: Κουρδιστάν Λατινική Αμερική
http://kurdistanamericalatina.org/una-sociedad-que-no-es-capaz-de-defender-su-salud-y-cuidar-deella-nunca-podra-ser-libre/