Πώς οι άνθρωποι βοήθησαν στη δημιουργία των συνθηκών για την έξαρση του Coronavirus

από | 11 Απρ, 2020

Οι βροχερές αγορές του Wuhan θα ζουν στην κακοφημία ως το μέρος όπου ο κοροναϊός μεταφέρθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Η νέα απόπειρα – ότι η Κίνα και άλλα έθνη που επιτρέπουν το εμπόριο ζωντανών και άγριων ζώων θα πρέπει να ρυθμίζουν καλύτερα ή να εμποδίζουν τις αγορές – έγγραφα για το βαθύτερο ζήτημα του πώς το αναπτυσσόμενο οικολογικό αποτύπωμα των ανθρώπινων κοινωνιών δημιουργεί τις συνθήκες που οδηγούν σε εξάρσεις ζωονοσογόνων ασθενειών.

Σε αυτή τη φωτογραφία στις 26 Αυγούστου του 2019, ο βιολόγος της περιφέρειας του Salt Lake City, Nadja Reissen, εξετάζει ένα κουνούπι. Ο δυνητικά θανατηφόρος ιός του Δυτικού Νείλου αναδύεται περισσότερο γύρω από τις νοτιοδυτικές Η.Π.Α μετά από έναν αρκετά βροχερό χειμώνα. (Rick Bowmer / ΑΡ)

Έξι χιλιάδες μίλια από τη Wuhan, στα τροπικά δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο ιός Ebola εξακολουθεί να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους. Όπως και ο κορωναϊός, ο ιός Ebola εντοπίζει την προέλευσή του σε νυχτερίδες.

Οι ερευνητές που μελετούν την τελευταία έξαρση του Ebola πιστεύουν ότι η επιθετική εκκαθάριση των δασών – για τις καλλιέργειες φρούτων, τα ζώα και οι οικισμοί – προσελκύει νυχτερίδες, οδηγώντας σε αυξημένη επαφή μεταξύ ειδών. Η σύνδεση μεταξύ των νυχτερίδων και του ιού Ebola έχει οδηγήσει σε κάλεσμα για την εξόντωση τους, αλλά οι νυχτερίδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περίπλοκη οικολογία των τροπικών δασών και η απουσία τους θα οδηγήσει αναμφίβολα στην απώλεια άλλων ειδών.

Η επιτάχυνση της εξαφάνισης των ειδών σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί σοβαρή ανησυχία, επειδή οι οικολόγοι έχουν αποκαλύψει μηχανισμούς με τους οποίους η βιοποικιλότητα προστατεύει τους ανθρώπους από τη ιογενή μόλυνση. Για παράδειγμα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των πτηνών περιλαμβάνει μια πλούσια ποικιλία ειδών.

Γιατί είναι έτσι? Τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου μεταξύ μεμονωμένων πτηνών, τροφοδοτούνται αυθαίρετα από τα περισσότερα είδη στο οικοσύστημά τους, αν και ο ιός που μεταδίδουν επιβιώνει με μεγαλύτερη επιτυχία σε ορισμένα είδη πτηνών από άλλα. Όταν υπάρχει διαφορετικός πληθυσμός των πτηνών, κάθε είδος είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού πληθυσμού, γεγονός που περιορίζει την έκταση της μόλυνσης στα είδη που μπορούν να χρησιμεύσουν ως δεξαμενές της νόσου.

Σε αυτήν την αχρονολόγητη φωτογραφία που παρέχεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α., ένα τσιμπούρι στηρίζεται σε ένα φυτό. (CDC μέσω ΑΡ)

Οι περιοχές πυκνού ανθρώπινου πληθυσμού έχουν λιγότερη βιοποικιλότητα στον πληθυσμό των πτηνών, επειδή πολλά είδη δεν ευδοκιμούν σε αυτές τις περιοχές.

Τα κοινά προσαρμοσμένα από άνθρωπο πτηνά, όπως οι κοκκινολαίμιδες και τα κοράκια, αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού των πτηνών στις πόλεις και τα προάστια στα βορειοανατολικά και, δυστυχώς, είναι πολύ ικανοί ξενιστές του ιού του Δυτικού Νείλου. Η σχετική έλλειψη άλλων ειδών που ανταγωνίζονται με αυτά αυξάνει την πιθανότητα ένα κουνούπι να μεταφέρει την ασθένεια από ένα πουλί σε ένα άτομο.

Ένα άλλο παθογόνο του οποίου η κυριαρχία οφείλεται στην ανθρώπινη διατάραξη των οικοσυστημάτων είναι η νόσος του Lyme, η οποία προκαλείται από ένα μικρόβιο που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Οι οικολόγοι εργάστηκαν για να ξεπεράσουν τον εκπληκτικό μηχανισμό που διέπει την εξάπλωση της νόσου.

Το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια Lyme κατοικείται σε μικρά θηλαστικά, όπως σκίουροι και λευκά ποντίκια που είναι κοινά στη Νέα Αγγλία. Μολύνει το στάδιο των νυμφών του τσιμπουριού όταν το τσιμπούρι τρέφεται από αυτά τα ζώα ή από πουλιά που τρέφονται με το έδαφος. (Οι άνθρωποι παίρνουν τη νόσο από μολυσμένες νύμφες.)

Τα ποντίκια στα οποία βρίσκονται τα βακτήρια του Lyme είναι θηράματα της κόκκινης αλεπούς, αλλά μια ισχυρή επέκταση του πληθυσμού του ανατολικού κογιώτ έχει μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό της κόκκινης αλεπούς, επιτρέποντας στους μολυσμένους με Lyme ποντικούς και άλλα τρωκτικά να πολλαπλασιαστούν.

Σε αυτό το αρχείο φωτογραφιών της 4η Δεκεμβρίου 2014, ένας λύκος από το Snake River Pack περνάει από μια απομακρυσμένη κάμερα στην ανατολική επαρχία Wallowa, στο Όρεγκον (Oregon Department of Fish and Wildlife μέσω AP)

Και γιατί ο πληθυσμός του ανατολικού κογιώτ ήταν πολύ μεγάλος; Ήταν επειδή οι άνθρωποι κυνηγούσαν τον πρωταρχικό θηρευτή τους – τον γκρίζο λύκο – μέχρι την σχεδόν εξαφάνισή του. Ο λύκος διατηρούσε επίσης υπό έλεγχο τον πληθυσμό των ελαφιών με τη λευκή ουρά, τα οποία είναι ο ξενιστής του τσιμπουριού του ελαφιού στο στάδιο αναπαραγωγής του.

Η σχεδόν εξάλειψη του γκρίζου λύκου αναστάτωσε την οικολογία του τσιμπουριού του ελαφιού με πολλούς απροσδόκητους τρόπους, οδηγώντας στην εξάπλωση της νόσου του Lyme σε ανθρώπους. Σε όλο τον κόσμο σήμερα, η καταστροφή του οικοτόπου της άγριας ζωής για τη γεωργία, την υλοτομία, την εξόρυξη και την ανθρώπινη διαμονή ανατρέπει την ισορροπία των προηγουμένως απομονωμένων οικολογιών και θέτει τους ανθρώπους κοντά στα άγρια είδη.

Η απώλεια βιοποικιλότητας λόγω της ρύπανσης, της υπεραλίευσης και των κλιματικών αλλαγών διαβρώνει την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, ώστε να μην λειτουργούν πλέον για την διατήρηση των παθογόνων που περιέχονται στα είδη που δεν ανήκουν στον άνθρωπο.

Στον μετα-πανδημικό κόσμο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εστίες της ζωονοσογόνου ασθένειας είναι συχνά δικό μας δημιούργημα. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να θεσπίσουν νόμους – στην παγκόσμια επανεκκίνηση της οικονομίας – να κάνουν πιο σοφή χρήση των δημόσιων εκτάσεων, να προωθήσουν τη βιώσιμη κατανάλωση, να χρηματοδοτήσουν τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να περιορίσουν την ανάπτυξη που παρεμποδίζει τα εύθραυστα οικοσυστήματα.

Αν αντίθετα διασώσουμε τις πετρελαϊκές εταιρείες και παραλάβουμε από εκεί που εγκαταλείψαμε, φετιχίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερες πανδημίες, όπως αυτή που βιώνουμε τόσο οδυνηρά τώρα.

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προέρχεται από οποιαδήποτε ήπειρο. Αυτό που συνέβη στη Γουχάν ήταν ένα περιστατικό στην συνεχιζόμενη ανθρώπινη κατάχρηση των ζωντανών συστημάτων της Γης, μια κακοποίηση που βλάπτει σοβαρά την υγεία του πλανήτη.

Και όταν η πλανητική υγεία μειώνεται, η δημόσια υγεία υποφέρει μαζί της.

Πηγή: https://www.wbur.org/cognoscenti/2020/04/02/planet-public-health-ecology-pandemic-frederick-hewett

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Υψηλή Κοινωνία: Η γοητεία του Κλασικού

Υψηλή Κοινωνία: Η γοητεία του Κλασικού. Η "Υψηλή Κοινωνία" (High Society), η λαμπερή μουσική κωμωδία του 1956, δεν είναι μόνο ένα αριστούργημα της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, αλλά και ένα πλούσιο κείμενο για ανάλυση μέσα από τα ποικίλα ρεύματα κριτικής που...

Εκδήλωση – Παρουσίαση της εφημερίδας “Μαυροκόκκινη Σημαία”

Παρουσίαση της εφημερίδας “Μαυροκόκκινη Σημαία” & Ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης με την “Λαϊκή Οργή” Παρουσίαση της εφημερίδας “Μαυροκόκκινη Σημαία” & Ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης με την “Λαϊκή Οργή” Συζήτηση: Ο αναρχικός τύπος στην ψηφιακή...

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Πυροσβεστικής ή η απάτη του «νέου δόγματος»

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Πυροσβεστικής ή η απάτη του «νέου δόγματος». Του Δρ. Ελευθέριου Σταματόπουλου. Αναδημοσίευση από το dasarxeio.com. Την ώρα που οι Δασικές Πυρκαγιές στο όρος Πάϊκο και στο Φαλακρό όρος μετά από οκτώ ημέρες δεν έχουν σβήσει ακόμα και...

23 Ιούλη 1996 | Δολοφονία Χριστόφορου Μαρίνου

23 Ιούλη 1996 | Δολοφονία Χριστόφορου Μαρίνου. Στις 23 Ιουλίου 1996, μονάδα των ΕΚΑΜ εισβάλει στο επιβατηγό Πήγασος, και επιχειρεί στην καμπίνα 53 που βρισκόταν ο αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος, και τον δολοφονεί. Ο Χ.Μαρίνος, φοιτητής του Πολυτεχνείου, γνωστός για τη...

Ανακοίνωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού

Ανακοίνωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού. Τις τελευταίες μέρες συγκεκριμένος δημοσιογραφικός όμιλος της Κρήτης αναπαράγει την είδηση ότι το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τον Ευαγγελισμό. Η ιδέα είναι ανάπλαση υπό την γενικόλογη διακήρυξη της σύνδεσης του...

Η γνωστή-άγνωστη αντίσταση στη χούντα

Η γνωστή-άγνωστη αντίσταση στη χούντα. Αναδημοσίευση από Ούτε Θεός - Ούτε Αφέντης. Πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση και πενήντα επτά χρόνια μετά το πραξικόπημα του ‘67, ακόμα και μια απλή καταγραφή της Αντίστασης στη χούντα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ανάμεσα...

Τραμπουκισμοί της αστυνομίας στη Rosa Nera

Τραμπουκισμοί της αστυνομίας στη Rosa Nera. Η Κατάληψη Rosa Nera, η οποία παραμένει ανοιχτή και σας περιμένει, καταγγέλει την χυδαία και σεξιστική επίθεση κατά της συντρόφισσας μας και την σύλληψη δύο μελών μας. Οι ενέργειες αυτές έγιναν από κουκουλωμένα υποκείμενα...

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη | Ένα ακόμη εργατικό έγκλημα στον βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας «Jumbo Jet» της Seajets

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη | Ένα ακόμη εργατικό έγκλημα στον βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας «Jumbo Jet» της Seajets. Ένα ακόμη εργατικό έγκλημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας με θύμα έναν 63χρονο μεταλλεργάτη, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά την...

Πέθανε ο αναρχικός ανθρωπολόγος James C. Scott

Πέθανε ο αναρχικός ανθρωπολόγος James C. Scott. Αναδημοσίευση από το Κενό Δίκτυο. Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του σπουδαίου αναρχικού ανθρωπολόγου James C. Scott συγγραφέα του σημαντικού βιβλίου "Η τέχνη του να μην κυβερνιέσαι. Μια αναρχική ιστορία της ορεινής...

Ντροπή!Η Vodafone απολύει καρκινοπαθή συνάδελφο

Ντροπή!Η Vodafone απολύει καρκινοπαθή συνάδελφο. Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Vodafone, 360 Connect και λοιπές θυγατρικές. Μόνο οργή μπορεί να μας προκαλέσει η συγκεκριμένη ενέργεια της Vodafone.Το «ντράπηκε και η ντροπή» είναι ίσως λίγο σαν έκφραση για...