Πώς οι άνθρωποι βοήθησαν στη δημιουργία των συνθηκών για την έξαρση του Coronavirus

από | 11 Απρ, 2020

Οι βροχερές αγορές του Wuhan θα ζουν στην κακοφημία ως το μέρος όπου ο κοροναϊός μεταφέρθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Η νέα απόπειρα – ότι η Κίνα και άλλα έθνη που επιτρέπουν το εμπόριο ζωντανών και άγριων ζώων θα πρέπει να ρυθμίζουν καλύτερα ή να εμποδίζουν τις αγορές – έγγραφα για το βαθύτερο ζήτημα του πώς το αναπτυσσόμενο οικολογικό αποτύπωμα των ανθρώπινων κοινωνιών δημιουργεί τις συνθήκες που οδηγούν σε εξάρσεις ζωονοσογόνων ασθενειών.

Σε αυτή τη φωτογραφία στις 26 Αυγούστου του 2019, ο βιολόγος της περιφέρειας του Salt Lake City, Nadja Reissen, εξετάζει ένα κουνούπι. Ο δυνητικά θανατηφόρος ιός του Δυτικού Νείλου αναδύεται περισσότερο γύρω από τις νοτιοδυτικές Η.Π.Α μετά από έναν αρκετά βροχερό χειμώνα. (Rick Bowmer / ΑΡ)

Έξι χιλιάδες μίλια από τη Wuhan, στα τροπικά δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο ιός Ebola εξακολουθεί να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους. Όπως και ο κορωναϊός, ο ιός Ebola εντοπίζει την προέλευσή του σε νυχτερίδες.

Οι ερευνητές που μελετούν την τελευταία έξαρση του Ebola πιστεύουν ότι η επιθετική εκκαθάριση των δασών – για τις καλλιέργειες φρούτων, τα ζώα και οι οικισμοί – προσελκύει νυχτερίδες, οδηγώντας σε αυξημένη επαφή μεταξύ ειδών. Η σύνδεση μεταξύ των νυχτερίδων και του ιού Ebola έχει οδηγήσει σε κάλεσμα για την εξόντωση τους, αλλά οι νυχτερίδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περίπλοκη οικολογία των τροπικών δασών και η απουσία τους θα οδηγήσει αναμφίβολα στην απώλεια άλλων ειδών.

Η επιτάχυνση της εξαφάνισης των ειδών σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί σοβαρή ανησυχία, επειδή οι οικολόγοι έχουν αποκαλύψει μηχανισμούς με τους οποίους η βιοποικιλότητα προστατεύει τους ανθρώπους από τη ιογενή μόλυνση. Για παράδειγμα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των πτηνών περιλαμβάνει μια πλούσια ποικιλία ειδών.

Γιατί είναι έτσι? Τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου μεταξύ μεμονωμένων πτηνών, τροφοδοτούνται αυθαίρετα από τα περισσότερα είδη στο οικοσύστημά τους, αν και ο ιός που μεταδίδουν επιβιώνει με μεγαλύτερη επιτυχία σε ορισμένα είδη πτηνών από άλλα. Όταν υπάρχει διαφορετικός πληθυσμός των πτηνών, κάθε είδος είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού πληθυσμού, γεγονός που περιορίζει την έκταση της μόλυνσης στα είδη που μπορούν να χρησιμεύσουν ως δεξαμενές της νόσου.

Σε αυτήν την αχρονολόγητη φωτογραφία που παρέχεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α., ένα τσιμπούρι στηρίζεται σε ένα φυτό. (CDC μέσω ΑΡ)

Οι περιοχές πυκνού ανθρώπινου πληθυσμού έχουν λιγότερη βιοποικιλότητα στον πληθυσμό των πτηνών, επειδή πολλά είδη δεν ευδοκιμούν σε αυτές τις περιοχές.

Τα κοινά προσαρμοσμένα από άνθρωπο πτηνά, όπως οι κοκκινολαίμιδες και τα κοράκια, αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού των πτηνών στις πόλεις και τα προάστια στα βορειοανατολικά και, δυστυχώς, είναι πολύ ικανοί ξενιστές του ιού του Δυτικού Νείλου. Η σχετική έλλειψη άλλων ειδών που ανταγωνίζονται με αυτά αυξάνει την πιθανότητα ένα κουνούπι να μεταφέρει την ασθένεια από ένα πουλί σε ένα άτομο.

Ένα άλλο παθογόνο του οποίου η κυριαρχία οφείλεται στην ανθρώπινη διατάραξη των οικοσυστημάτων είναι η νόσος του Lyme, η οποία προκαλείται από ένα μικρόβιο που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Οι οικολόγοι εργάστηκαν για να ξεπεράσουν τον εκπληκτικό μηχανισμό που διέπει την εξάπλωση της νόσου.

Το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια Lyme κατοικείται σε μικρά θηλαστικά, όπως σκίουροι και λευκά ποντίκια που είναι κοινά στη Νέα Αγγλία. Μολύνει το στάδιο των νυμφών του τσιμπουριού όταν το τσιμπούρι τρέφεται από αυτά τα ζώα ή από πουλιά που τρέφονται με το έδαφος. (Οι άνθρωποι παίρνουν τη νόσο από μολυσμένες νύμφες.)

Τα ποντίκια στα οποία βρίσκονται τα βακτήρια του Lyme είναι θηράματα της κόκκινης αλεπούς, αλλά μια ισχυρή επέκταση του πληθυσμού του ανατολικού κογιώτ έχει μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό της κόκκινης αλεπούς, επιτρέποντας στους μολυσμένους με Lyme ποντικούς και άλλα τρωκτικά να πολλαπλασιαστούν.

Σε αυτό το αρχείο φωτογραφιών της 4η Δεκεμβρίου 2014, ένας λύκος από το Snake River Pack περνάει από μια απομακρυσμένη κάμερα στην ανατολική επαρχία Wallowa, στο Όρεγκον (Oregon Department of Fish and Wildlife μέσω AP)

Και γιατί ο πληθυσμός του ανατολικού κογιώτ ήταν πολύ μεγάλος; Ήταν επειδή οι άνθρωποι κυνηγούσαν τον πρωταρχικό θηρευτή τους – τον γκρίζο λύκο – μέχρι την σχεδόν εξαφάνισή του. Ο λύκος διατηρούσε επίσης υπό έλεγχο τον πληθυσμό των ελαφιών με τη λευκή ουρά, τα οποία είναι ο ξενιστής του τσιμπουριού του ελαφιού στο στάδιο αναπαραγωγής του.

Η σχεδόν εξάλειψη του γκρίζου λύκου αναστάτωσε την οικολογία του τσιμπουριού του ελαφιού με πολλούς απροσδόκητους τρόπους, οδηγώντας στην εξάπλωση της νόσου του Lyme σε ανθρώπους. Σε όλο τον κόσμο σήμερα, η καταστροφή του οικοτόπου της άγριας ζωής για τη γεωργία, την υλοτομία, την εξόρυξη και την ανθρώπινη διαμονή ανατρέπει την ισορροπία των προηγουμένως απομονωμένων οικολογιών και θέτει τους ανθρώπους κοντά στα άγρια είδη.

Η απώλεια βιοποικιλότητας λόγω της ρύπανσης, της υπεραλίευσης και των κλιματικών αλλαγών διαβρώνει την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, ώστε να μην λειτουργούν πλέον για την διατήρηση των παθογόνων που περιέχονται στα είδη που δεν ανήκουν στον άνθρωπο.

Στον μετα-πανδημικό κόσμο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εστίες της ζωονοσογόνου ασθένειας είναι συχνά δικό μας δημιούργημα. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να θεσπίσουν νόμους – στην παγκόσμια επανεκκίνηση της οικονομίας – να κάνουν πιο σοφή χρήση των δημόσιων εκτάσεων, να προωθήσουν τη βιώσιμη κατανάλωση, να χρηματοδοτήσουν τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να περιορίσουν την ανάπτυξη που παρεμποδίζει τα εύθραυστα οικοσυστήματα.

Αν αντίθετα διασώσουμε τις πετρελαϊκές εταιρείες και παραλάβουμε από εκεί που εγκαταλείψαμε, φετιχίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερες πανδημίες, όπως αυτή που βιώνουμε τόσο οδυνηρά τώρα.

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προέρχεται από οποιαδήποτε ήπειρο. Αυτό που συνέβη στη Γουχάν ήταν ένα περιστατικό στην συνεχιζόμενη ανθρώπινη κατάχρηση των ζωντανών συστημάτων της Γης, μια κακοποίηση που βλάπτει σοβαρά την υγεία του πλανήτη.

Και όταν η πλανητική υγεία μειώνεται, η δημόσια υγεία υποφέρει μαζί της.

Πηγή: https://www.wbur.org/cognoscenti/2020/04/02/planet-public-health-ecology-pandemic-frederick-hewett

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2. Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κλήθηκε μέσω e-mail να αποστείλει άμεσα στοιχεία μελών του που ήταν παρόντα στον τραυματισμό...

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ. Συναδέλφισσα, συνάδελφε! Με αφορμή την αγωνία που βιώνουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων PhilosII με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων...

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ Την Πέμπτη 28 Μαρτίου εκπρόσωποι των σωματείων «ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», πραγματοποίησαν συνάντηση με...

Μέγας Αλέξανδρος: ΗΡΩΑΣ ή ΣΦΑΓΕΑΣ;

Μέγας Αλέξανδρος: ΗΡΩΑΣ ή ΣΦΑΓΕΑΣ; Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός – Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=UwhoJKHEwAM Είναι γεγονός ότι από πολύ μικρή...