Χιλή: Θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί. Η εξέγερση σε περιόδους καραντίνας

από | 11 Απρ, 2020

Cristian González Farfán

Ο κοροναϊός θέτει ένα σταυροδρόμι στο κίνημα που ξεχύθηκε στους δρόμους τον Οκτώβριο. Μακριά από καταστροφικές προβλέψεις, οι πρωταγωνιστές της εξέγερσης πιστεύουν ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης του Sebastián Piñera για την υγεία θα μετατραπούν σε μια δεύτερη λαϊκή επίθεση πολύ πιο εκρηκτική από εκείνη πριν από έξι μήνες.

Παρασκευή το απόγευμα, 3 Απριλίου. Ένα υπτάμενο ντρόουν καταγράφει ένα στρατιωτικό φορτηγό που κάνει μια πλήρη στροφή γύρω από μια έρημη Plaza de la Dignidad. Από τη μία πλευρά, ένας καραμπινέρος κατευθύνει την κυκλοφορία. Περνά μια πομπή οχημάτων. Ο πρόεδρος, Sebastián Piñera, κατεβαίνει από ένα από αυτά. Κάνει τον γύρο της πλατείας και σύντομα κατευθύνεται προς το άγαλμα του στρατηγού Μανουέλ Μπακουετάνο. Σταματά Ένας από τους άνδρες που τον συνοδεύουν παίρνει μια φωτογραφία του. Ο Piñera επιβιβάζετε ξανά στο όχημα και συνεχίζει τη διαδρομή προς τον ανατολικό τομέα της πρωτεύουσας της Χιλής.

Η αδιάκοπη επανάληψη αυτού που έδειξε αυτό το βίντεο αναιρεί την εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος εκείνη τη νύχτα μέσω του Twitter. Η φωτογραφία του Piñera, που καθόταν στους πρόποδες του μνημείου Baquedano, γεμάτη από συνθήματα, προκάλεσε οργή εναντίον του, καθώς ήταν μια περιοχή όπου η συνολική καραντίνα ήταν σε ισχύ. Η “πρόκληση” ήταν η πιο επαναλαμβανόμενη λέξη. “Σταμάτησα για δυο λεπτά για να χαιρετίσω μια ομάδα αστυνομικών και στρατιωτών που βοηθούσαν να κατευθύνουν την κυκλοφορία, πήρα μια φωτογραφία του εαυτού μου και συνέχισα στο δρόμο μου. Λυπάμαι αν η ενέργεια αυτή μπορεί να παρερμηνευθεί”, ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε συγγνώμη.

“Αυτή η χειρονομία του Piñera αποτελεί μέρος μιας σειράς ενεργειών. Την ερμηνεύουμε ως μια προσπάθεια αποκατάστασης της κυβέρνησης, η οποία αμφισβητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και εδώ και πολύ καιρό από το φεμινιστικό κίνημα”, δήλωσε η Μπρέσα Αλόντρα Καρρίλο, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Φεμινιστικής 8Μ, μιας από τις οργανώσεις που διαμόρφωσαν τον συγχρονο φεμινισμό στη Χιλή.

Αυτή η ιστορική 8η Μαρτίου , η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο γυναίκες στο Σαντιάγκο, ήταν αποτέλεσμα ενός παραγωγικού μήνα με διαδηλώσεις εναντίον του Piñera. Η εμφάνιση του κοροναϊού, ωστόσο, ηρέμησε το φλεγώμενο κίνημα. Λίγο πριν ληφθούν τα πιο δραστικά μέτρα κατά της επιδημίας, το κίνημα παρέμεινε σταθερό στις απαιτήσεις αξιοπρέπειας στους δημόσιους χώρους. Η απομάκρυνση από τους δρόμους ξεκίνησε με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης που αποφάσισε η κυβέρνηση στις 18 Μαρτίου. Αμέσως μετά, ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα μεταξύ 22:00 και 5:00. Στις 26 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας (Minsal) εξέδωσε τις πρώτες συνολικές καραντίνες σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας της Χιλής. Το συνταγματικό δημοψήφισμα που διακηρύχθηκε στις διαμαρτυρίες, αρχικά για τις 26 Απριλίου, αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη απόφαση των αρχών, αφού αποφάσισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης , ήταν να στείλει το άγαλμα του άλογου του Baquedano για να αποκατασταθεί, σε μια προσπάθεια να εξυγιανθεί απο τα ίχνη της εξέγερσης. Υπάρχει μια πράξη , άρνησης και διαγραφής απο την μνήμη της χιλιανής πολιτικής διαδικασίας που συνεχίζεται, παρόλο που περιστασιακά έχει διακοπεί “, πρόσθεσε η Alondra Carrillo.

Σε αυτό συμφωνεί ο ιστορικός Sergio Grez, του οποίου το έργο επικεντρώνεται στην ανάλυση των λαϊκών κινημάτων στη Χιλή. Όπως εξήγησε στην Brecha, «η λαϊκή εξέγερση δεν έχει πεθάνει, αλλά λαμβάνει νέες μορφές». Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι “για τον Piñera και τους υποστηρικτές του status quo, η πανδημία είχε το προνόμοιο να αποσύρει πολλούς ανθρώπους από τους δρόμους και για λίγο να διακόψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες που θα τεθούν σε ισχύ το φθινόπωρο και το χειμώνα”.

Αυτό που παρατηρεί ο Grez είναι μόνο μια “παλινδρόμηση που αναγκάζεται από την περίσταση», η οποία θα διαρκέσει όσο η διάρκεια της κορυφωσης του κοροναϊού”. Γι ‘αυτόν τον λόγο, τολμά να προβλέψει ότι η κοινωνική εξέγερση “θα εκδηλωθεί με περισσότερη δύναμη από πέρυσι την άνοιξη του 2020, όταν περάσουν οι πιο καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν βασικές προμήθειες

Στους πρωταγωνιστές της εξέγερσης επικρατεί κριτική άποψη για τα μέτρα που υιοθέτησε η υγειονομική αρχή για την καταπολέμηση του κορωναϊού. Ένα παράδειγμα αυτού ήταν ο εκατομμυριούχος που εκμίσθωσε το κέντρο εκδηλώσεων Espacio Riesco, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Σαντιάγκο, για να το μετατρέψει ως προσωπικό νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τους δικηγόρους που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ciper, το καθεστώς συνταγματικών εξαιρέσεων που έχει θεσπιστεί στη χώρα για 90 ημέρες εξουσιοδοτεί το κράτος σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε έκτακτες περιστάσεις, όπως αυτή.

Οι αριθμοί του covid-19 κινούνται γρήγορα στην τρέχουσα σκηνή. Μέχρι το κλείσιμο αυτής της έκδοσης, το Minsal είχε 5,116 μολυσμένους και 43 νεκρούς. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία έχουν διαψευσθεί από τα σωματεία υγείας, όπως το Ιατρικό Κολέγιο και η Εθνική Συνομοσπονδία Δημοτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Υγείας (Confusam).

“Η κρίση της υγείας είναι χαοτική. Αυτή η κυβέρνηση εκδίδει οδηγίες για το πώς να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία και τις αλλάζει μετά από τρεις ημέρες. Σήμερα, το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη δημόσια υγεία είναι ότι δεν έχουμε τα μέσα προστασίας. Η κυβέρνηση δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι έχει δαπανήσει εκατομμύρια για τις εισροές αυτές, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο έργο μας. Το 80 τοις εκατό των υπαλλήλων είμαστε μόνο με τις βασικές προμήθειες: μάσκες μίας χρήσης και γάντια”, εξήγησε αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Confusam, Gabriela Flores, της οποίας η ομάδα έχει διαχρονικό ρόλο στα κοινωνικά κινήματα. Σύμφωνα με το καθημερινό ημερολόγιο του Confusam, από τις 7 Απριλίου υπήρχαν 170 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που είχαν μολυνθεί με το covid-19, 175 αναμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων για πιθανή μόλυνση και 1.599 σε καραντίνα.

“Το δικαίωμα στη δημόσια υγεία δεν κατοχυρώνεται στη Χιλή”, πρόσθεσε η Flores, για την οποία η πανδημία ήταν υπεύθυνη για την αποκάλυψη των διαφορών μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στη Χιλή. Αναφέρθηκε στην περίπτωση του 61χρονου γιατρού από τη νότια πόλη Temuco, η οποία διαγνώστηκε με covid-19 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική στο Σαντιάγκο με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής και του φωτογράφου Francis Zamora. 34 ετών από τη δημοφιλή κοινότητα του Puente Alto, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα από την ασθένεια, αφού δύο φορές του αρνήθηκαν το τεστ και τον έστειλαν σε καραντίνα στο σπίτι. Η εισαγγελία διερευνά την υπόθεση Zamora και ο Γενικός Επιθεωρητής ζήτησε μια αναφορά από την Πολεμική Αεροπορία.

Τελικά, πιστεύει η πρόεδρος του Confusam, οτι η αμέλεια της κυβέρνησης θα παρακινήσει τους ανθρώπους που ζητούν διαρθρωτικές αλλαγές για να ξαναγεμίσουν τους δρόμους: “Θα πάρουμε και πάλι το γάντι για να ζητήσουμε αληθινή δημόσια υγεία που προσδίνει ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάντε το σωστό και όχι μια επιχείρηση. Η κίνηση δεν έχει αποδυναμωθεί. Θα αυξηθεί ξανά για να ζητήσει αυτό που διέταξε ο λαός ».

Καλοκαιρινές διακοπές

Μετά την απόφαση για την αναστολή των μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας (Mineduc) εγκαινίασε το ηλεκτρονικό πρόγραμμα εκμάθησης Aprendo en Línea, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να προωθήσει τις σπουδές τους ενώ η έκτακτη ανάγκη διαρκεί. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές κοινότητες λένε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση για να ληφθεί αυτή η απόφαση, υπό συνθήκες κατά τις οποίες το 44% του πληθυσμού της Χιλής, σύμφωνα με έρευνα του Υφυπουργείου Τηλεπικοινωνιών του 2018, δεν έχει σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο.

“Τα μέτρα μας φαίνονται γελοία. Δεν υπάρχουν συνθήκες για σπουδές. Εκτελούν κακώς σχεδιασμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες επειδή δεν μας ακούνε. Δεν είναι όλες οι καραντίνες ίδιες. Δεν έχουν όλα τα σπίτια στη Χιλή πρόσβαση σε σαπούνι και αντισηπτικά. Ένας νεαρός άνδρας δεν μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο στις 8 το πρωί γνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να κάνει πρωινό για τον μικρό αδερφό του, επειδή οι γονείς πηγαίνουν για δουλειά”, δήλωσε ο Víctor Chanfreau, μέλος της Συντονιστικής Συνέλευσης των Δευτεροβάθμιων Φοιτητών και εκπρόσωπος φοιτητών κατά τη διάρκεια της “εξέγερσης turnstile” στο μετρό του Σαντιάγκο.

Εγγονός ενός κρατουμένου που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Pinochet, ο Chanfreau διαβεβαίωσε την Brecha ότι το φοιτητικό κίνημα “φροντίζει να επιστρέψει στους δρόμους” και “έχει αναλάβει τώρα έναν ρόλο εκ των υστέρων” για να πάει στη βοήθεια των κοινοτήτων. Είπε ότι σε αυτή την περίοδο καταναγκαστικού περιορισμού, η Συντονιστική Συνέλευσης των Δευτεροβάθμιων Φοιτητών έχει σχηματίσει τέσσερις εδαφικές επιτροπές (υγεία, προσφορά, υποστήριξη και διαμαρτυρία) για να προστατεύσουν τον πληθυσμό, αφού “η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του λαού, αλλά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών.

Το κολλέγιο των δασκάλων εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του στις ανακοινώσεις του Mineduc στο πλαίσιο της πανδημίας. Αυτό που οδιαίτερα ενόχλησε την ένωση περισσότερων από 100 χιλιάδων μελών είναι ότι οι χειμερινές αργίες έχουν μεταφερθεί στην περίοδο απομόνωσης (στην ουσία αναστάλθηκαν). Την Τρίτη, περισσότερα από οχτακόσια σχολεία δημοσίευσαν μια επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Raul Figueroa, για να αναστρέψουν την ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια του Τύπου, δεν υπήρξε απάντηση από την αρχή και η διακοπή δύο εβδομάδων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

“Η μετάθεση της χειμερινής διακοπής δεν είναι κατανοητή. Υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά κλειδωμένα στα σπίτια τους. Πολλοί ζουν σε ευαίσθητους τομείς. Για αυτούς, η καραντίνα δεν είναι χάρη, δεν είναι ξεκούραση. Είναι μια εμμονή του υπουργείου να συμμορφώνεται με τις διατυπώσεις και τα χρονοδιαγράμματα σε ένα πλαίσιο απόλυτης ανωμαλίας. Ζητάμε περισσότερο ανθρωπσμό και λιγότερη συμμόρφωση με τους κανόνες”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Καθηγητών, Μάριο Αγκουλάρ, αυτη την εβδομάδα.

Χωρίς νερό δεν υπάρχει πλύσιμο των χεριών

Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό αποτελεί μία από τις σημαίες της πάλης του συνεχιζόμενου κοινωνικού κινήματος. Ο Rodrigo Mundaca είναι ακτιβιστής με μεγάλη ιστορία σε αυτή την υπόθεση και ο εθνικός εκπρόσωπος του Κινήματος για την Προστασία της Πρόσβασης στο Νερό, τη Γη και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Ζει στη Λα Λιγιά, στην επαρχία Petorca, περίπου 156 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγκο. Σε αυτή την επαρχία συνυπάρχουν αντίθετες πραγματικότητες. Οι λόφοι είναι απολύτως στεγνοί και παρεμβαίνουν σε γιγάντιες φυτείες αβοκάντο. Από τα ποτάμια δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ίχνος και εκατοντάδες ζώα περιπλανιούνται στην κοιλάδα, αναζητώντας ανεπιτυχώς πηγή νερού. “Στην επαρχία της Petorca υπάρχει ένα μοντέλο διάθεσης στην περιοχή που σχετίζεται με τη βιομηχανία αβοκάντο, η οποία έχει διακινδυνεύσει σοβαρά τη ζωή των ανθρώπων”, δήλωσε ο Μούντακα στον Brecha.

Ο νικητής του διάσημου Διεθνούς Βραβείου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νυρεμβέργης 2019, Mundaca διαβεβαίωσε ότι μεγάλες εταιρείες αβοκάντο έχουν αποξηράνει την κοιλάδα και άφησαν χιλιάδες οικογένειες χωρίς ταχεία πρόσβαση στους υδάτινους πόρους. “Το 70% των οικογενειών στην επαρχία Petorca δέχεται νερό μέσω φορτηγών με ντεπόζιτα” και “περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι στη Χιλή έχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο πόσιμο νερό”.

Ως εκ τούτου, έθεσε μια ερώτηση: “Πώς ζητάμε από τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους εάν δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό;” Ο Mundaca ανέφερε ότι στην Petorca οι υδροφόρες παραδίδουν 50 λίτρα νερού ανά οικογένεια ανά ημέρα. “Το ποσό αυτό είναι απολύτως ανεπαρκές για μέτρα υγιεινής χειρός. Ένα εκτάριο αβοκάντο απαιτεί ένα λίτρο νερού ανά δευτερόλεπτο για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες άρδευσης, δηλαδή 84.600 λίτρα νερού την ημέρα. Εάν δαπανάμε περίπου δύο λίτρα σε κάθε πλύσιμο στο χέρι, ένα εκτάριο αβοκάντο ισοδυναμεί με 42.300 πλύσεις χεριών”, δήλωσε ο ακτιβιστής, για τον οποίο είναι επείγον να καταργηθεί ο κώδικας χρήσης του νερού, που καταρτίστηκε το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, .

Η Greenpeace της Χιλής, εν τω μεταξύ, ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο Suelta el Agua, η οποία καλεί την κυβέρνηση να “σχεδιάσει ένα σχέδιο διανομής νερού που να εγγυάται συνοχή, συχνότητα και ποιότητα”, δήλωσε ο εθνικός διευθυντής της, Matías Asun.  Ο Asun υπολόγισε ότι στη Χιλή υπάρχουν 350 χιλιάδες άτομα που εξαρτώνται από τα αγροτικά συστήματα πόσιμου νερού και τα οποία όμως περιορίζονται περιοδικά, επομένως δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα πλύσης των χεριών και αποχέτευσης.

Ο Μούντακα εκτιμά ότι η εξέγερση θα αντιμετωπίσει μια δεύτερη ώθηση μετά τη χειρότερη φάση της πανδημίας, καθώς ο χειρισμός της κρίσης στην υγεία έδειξε ότι “τα κοινωνικά δικαιώματα έγιναν αντικείμενα κέρδους, και αποκλεισμού”. Για αυτόν υπάρχουν πανδημίες στη Χιλή που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως το “αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο αφήνει ζώνες θυσίας και ένα ενεργειακό πλέγμα που εξαρτάται από τον άνθρακα και έχει ιδιωτικοποιήσει το νερό και την γη”.

Οι προοπτικές της εξέγερσης

Μια αμφιλεγόμενη άποψη της Διεύθυνσης Εργασίας, η οποία διέταξε τη μη υποχρέωση καταβολής των μισθών των εργαζομένων που βρίσκονταν σε καραντίνα, και η ιστορική πτώση των συνταξιοδοτικών ταμείων, των οποίων η απώλεια, υπολογίζεται, σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια μόνο του Μαρτίου , έχουν οξύνει την οργή ενάντια στην κυβέρνηση, είπε ο Grez.

“Ο ιός έχει εξυπηρετήσει την κυβέρνηση να ανακτήσει τη δύναμή της, να αισθανθεί πιο ασφαλής, να περάσει το νομοσχέδιο γι τα λαϊκά κινήματα και έτσι να ανακτήσει τις χαμένες θέσεις, με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια που δεν είχαμε δει από πολύ καιρό. Αλλά, για άλλη μια φορά, παραπλανούνται στην πίστη ότι έχουν σπάσει το ηθικό του κοινωνικού κινήματος. Αυτή είναι μια τακτική υποχώρηση της λαϊκής εξέγερσης”, προειδοποίησε ο ιστορικός.

Ο πρόεδρος του συντονιστή κινήσεων NO + Afp, ο οποίος ζητά την αλλαγή του σημερινού συνταξιοδοτικού συστήματος της ατομικής κεφαλαιοποίησης για ένα αλληλέγγυο και τριμερές σύστημα – Luis Mesina, υποστηρίζει ότι η κρίση για την υγεία “χτυπά τη Χιλή πολύ πιο βάναυσα από άλλες χώρες στην περιοχή” επειδή δεν έχει κοινωνική ασφάλιση. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους της, η Μεσίνα είναι πιο επιφυλακτική σχετικά με την υποτιθέμενη νέα δύναμη που θα αποκτήσει η εξέγερση. “Νομίζω ότι οι θεωρητικοί λένε λάθος ότι η 18η Οκτωβρίου θα επαναληφθεί μηχανικά. Είναι πιθανό να συμβεί, αλλά και όχι. Δεν είναι όλες οι διαδικασίες οι ίδιες. Σε ποια ρούχα θα χτυπήσουμε αν ολόκληρος ο πλανήτης παραλύεται από τον κοροναϊό;” ρώτησε τον εαυτό του.

Αν το κίνημα επανενεργοποιηθεί, λέει η Messina είπε στον Brecha ότι θα απαιτηθεί απο την ηγεσία του να “κινηθεί έξυπνα” για να ανακτήσει μερικά από τα δικαιώματά τους: “Δεν έχουμε ανακτήσει ακόμη ούτε ένα”. Ο Grez, από την άλλη πλευρά, στοιχηματίζει ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα μετατραπούν σε “εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό”, το οποίο θα οδηγήσει σε μια νέα “επίθεση” που θα ξυπνήσει τη Χιλή.

Εν τω μεταξύ, η Alondra Carrillo, του φεμινιστικού κινήματος, θεωρεί ότι “η φυσική απομόνωση καθιστά αδύνατη την έκφραση της λαϊκής εξέγερσης, που ήταν ένα εργαλείο για να υπονομεύσει την κανονική τάξη”, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η εξέγερση συνεχίζεται. “Αυτή η κρίση είναι το θεμέλιο της κινητοποίησης της 8Μ και της επανάστασης του Οκτωβρίου. Κανένα από αυτά δεν μπορεί απλώς να εξαφανιστεί. Είναι αδύνατο. Είμαστε οι ίδιοι που βγήκαν στους δρόμους στις 8 και 9 Μαρτίου, εκείνοι από εμάς που παρακολουθούμε την προσοχή μας σήμερα και οργανώνοντας δίκτυα αλληλεγγύης για να δώσουμε απαντήσεις όπου το κράτος δεν υπάρχει”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συντονιστικού 8Μ.

Η Coordinadora 8M δεν κατόρθωσε να καταλάβει τους δρόμους, αλλά μετατόπισε τις δραστηριότητές του σε εικονικές πλατφόρμες που επιτρέπουν τη δημιουργία διαδικασιών αυτοεξυπηρέτησης και πρόληψης. Ομοίως, δημιούργησε ένα σχέδιο φεμινιστικής έκτακτης ανάγκης κατά του κοροναϊού, καθώς οι περιπτώσεις βίας λόγω φύλου έχουν αυξηθεί λόγω παρατεταμένου περιορισμού. “Πολλά αγόρια και κορίτσια είναι υποχρεωμένα να παραμείνουν κλειδωμένα με τον επιτιθέμενο και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο για τις γυναίκες”, ανέφερε η Carrillo. Μεταξύ των σημείων του σχεδίου, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας δικτύων προστασίας μεταξύ των ίδιων γειτόνων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων βίας λόγω φύλου και τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μηχανισμού καταγγελιών.

Το μέλλον του κοινωνικού κινήματος, είπε η Κάρριλο, θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει σε αυτούς τους μήνες υγειονομικής περίπτωσης. “Η πολιτική διαφωνία εξακολουθεί να διακυβεύεται.  Η κυβέρνηση το ξέρει. Αυτός είναι ο λόγος που ο Piñera πήγε να σταθεί στην Plaza de la Dignidad: ξέρουν ότι είναι μια συνεχής διαδικασία. Αυτό δεν είναι παρένθεση, ούτε παύση ούτε ανακωχή”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, για την οποία η κοινωνική εξέγερση και η φεμινιστική κινητοποίηση αντιμετωπίζουν μια ιστορική κορυφή που εξακολουθεί να είναι ανοιχτή: “Θα εξαρτηθεί από την αίσθηση που μπορούμε να παράγουμε σε αυτή την κρίση”.

https://rebelion.org/volver-mas-fuertes-la-rebelion-en-tiempos-de-cuarentena/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...