Οδηγίες επιβίωσης σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα. Από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε για τα αυτονόητα ή για αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για να μην σακατευτούν ή χαθούν και άλλα αδέλφια από τον παρατεταμένο καύσωνα. Αν ο ιδρώτας μας τρέχει ποτάμι τα αυτιά των εργοδοτών δεν ιδρώνουν ούτε και τώρα: βαράνε το ίδιο βιολί, απαιτώντας να γίνεται η δουλίτσα τους, χωρίς να λογαριάζουν το ανθρώπινο κόστος. Εμείς στο βιολί τους αυτό αντιτάσσουμε την προστασία μας. Η εργασία θα πρέπει να σταματάει τις σκληρές ώρες του καύσωνα και οι ρυθμοί να πέφτουν για τις υπόλοιπες. Τα διαλείμματά μας πρέπει να είναι πιο συχνά και μεγαλύτερα. Να μην αφήνουμε το σώμα μας εκτεθειμένο στον ήλιο, να φοράμε το κράνος μας, να ξεκουραζόμαστε σε χώρους με κλιματισμό και φυσικά να πίνουμε άφθονο νερό και να τρώμε αρκετά φρούτα.
Εργασία με καύσωνα
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όλοι και όλες γνωρίζουμε τι σημαίνει να εργαζόμαστε όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Η άσφαλτος καίει, το περιβάλλον είναι ασφυκτικό με συνέπεια το στόμα και τα μάτια να στεγνώνουν και να δυσκολεύεται η αναπνοή. Όταν επιστρέφουμε σπίτι συχνά αισθανόμαστε πονοκέφαλο, κόπωση και έχουμε την αίσθηση του πυρετού. Την ώρα εργασίας μας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι ο καύσωνας, και εξαιτίας των παραπάνω, ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος/δυστυχήματος αυξάνεται κατακόρυφα. Ακόμη, εξαιτίας της θερμικής καταπόνησης, μπορεί να βιώσουμε μέρος ή και το σύνολο των συμπτωμάτων (ζάλη, ναυτία, απότομη κόπωση και πυρετός) ηλίασης, αφυδάτωσης, θερμικής εξάντλησης, θερμοπληξίας. Οι καταστάσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιατρικές οδηγίες άμεσα, ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα. Να σημειώσουμε τέλος, πως κάθε ασθένεια που προκύπτει από θερμική καταπόνηση, (όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων εν ώρα εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες) πρέπει να χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα και οι εργαζόμενοι να αποζημιωνόμαστε πλήρως.
Εγκύκλιος υπουργείου
Το Υπουργείο Εργασίας, την Δευτέρα 10 Ιούλη, εξέδωσε ανακοίνωση με Θέμα «Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα». Η ανακοίνωση βασίζεται στην εγκύκλιο με Αριθμό. πρωτ.:52903, που εκδόθηκε στις 26 Μάη 2023 με θέμα την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Ανάμεσα στα άλλα η ανακοίνωση αναφέρει:
Α. Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-17:00
« Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00 – 17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα
Β. Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα- παροχή πόσιμο νερού.
«Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.»
Γ. Καταγγελία στα αρμόδια ΣΕΠΕ
«Τέλος συστήνεται η συχνή παραπομπή των εργοδοτών στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ όπου υπάρχει 48ωρη πρόβλεψη του σχετικού βιοκλιματικού δείκτη πρόβλεψης (WBGT) της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τον προγραμματισμό των εργασιών ή/και των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.»
Σε περίπτωση καταγγελιών το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνο καταγγελιών 1555 ή στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις ασφάλειας και υγείας στην Εργασία.
Η εγκύκλιος κάνει λόγο και για μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, όπως η οργάνωση της εργασίας, όσο το δυνατόν εκτός των ωρών που ο καύσωνας κορυφώνεται, προβλέπει περισσότερα διαλείμματα για τους εργαζόμενους, κατόπιν συνεννόησης, την παροχή πόσιμου δροσερού νερού, αλλά τα αφήνει για άλλη μια φορά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και στην καλή πίστη του, χωρίς να κατοχυρώνει δεσμευτική ισχύ σε αυτές τις ρυθμίσεις.
Κανείς μας δεν είναι αναλώσιμος
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως αν δεν βάλουμε εμείς τα όρια μας στους εργοδότες αυτοί δρουν ανεξέλεγκτα, υπό την διακριτική απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών. Οι εργοδότες νοιάζονται μόνο να αυγατίζουν τα χρήματά τους και μας θεωρούν αναλώσιμους. Οι εργαζόμενοι έχουμε το σωματείο, ο ένας τον άλλον, την αλληλεγγύη μας, την εργατική μας περηφάνια και αξιοπρέπεια, για να κρατάμε την προστασία της υγείας, της σωματικής μας ακεραιότητας και της ζωής μας στα χέρια μας. Το σωματείο, όπως κάθε φορά, είναι εδώ. Είναι εδώ να σταθεί δίπλα σε όποιον και όποια εργαζόμενο/η απειληθεί με απόλυση ή με όποιον άλλο τρόπο επειδή διεκδίκησε να μην πάθει θερμοπληξία δουλεύοντας μέσα στον καύσωνα. Το σωματείο θα είναι ανοιχτό για όποιον συνάδελφο θέλει να περάσει να μιλήσουμε από κοντά για όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.
Αξιοπρέπεια- αλληλεγγύη- συναδελφικότητα
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ.)