Θέσεις για τον οργανωμένο οπαδισμό

Θέσεις για τον οργανωμένο οπαδισμό από το Κενό Δίκτυο

by | 16 Aug, 2023

Θέσεις για τον οργανωμένο οπαδισμό από το Κενό Δίκτυο

Τον ναζισμό θα τον συναντάμε μπροστά μας όπου υπάρχουν λαϊκές μάζες, στα γήπεδα, τις γειτονιές μας και τους χώρους δουλειάς. Όταν οι αναρχικοί αποσύρονται από αυτούς τους κοινωνικούς χώρους γίνονται πιο εύκολο πεδίο ναζιστικής και φασιστικής προπαγάνδας. Με αυτό τον τρόπο ο ναζισμός βρίσκει κοινωνικά ερείσματα διαχέοντας το ρατσιστικό μίσος και τη στρατικοποίηση της κοινωνίας, λειτουργώντας την ίδια στιγμή στο πολιτικό πεδίο ως εργαλείο των καπιταλιστών για την διάσπαση των κοινωνικά υποτελών τάξεων και την καθοδήγηση τους στο φόνο, την αλληλοσφαγή και τελικά την εθελοδουλία και την υποταγή προς τους κυρίαρχους. Αν αυτό μοιάζει να εξηγεί γιατί δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τις κερκίδες στους φασίστες, γιατί υπάρχει τόση καχυποψία απέναντι στο πιο ιδιαίτερο πεδίο του γηπέδου και του οργανωμένου οπαδισμού;.

Αν και κάθε κοινωνικό φαινόμενο είναι δεδομένα πολύπλοκο, πάντα υπάρχουν ορισμένες έννοιες που το εξηγούν, χωρίς να ανάγεται φυσικά πλήρως σε κάποια από αυτές. Εν προκειμένω, βασική έννοια στο φαινόμενο του οργανωμένου οπαδισμού είναι αυτή της «φυλής» (tribe), η οποία αφορά κοινωνικές ομαδοποίησεις που η αναπαραγωγή τους δομείται γύρω από τη βούληση τους να διατηρήσουν την αυτονομία και αυτάρκεια της ταυτότητας τους (που στον πυρήνα της συχνά περιλαμβάνει κάτι υπερβατικό/ιερό).  Αναπόφευκτα, μία τέτοια αυτάρκεια μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μέσα από την αναγνώριση του Άλλου, με τρόπο που η διάδραση μαζί του δεν θα θέσει την αυτονομία της ταυτότητας σε κίνδυνο. Ένας τέτοιος κατεξοχήν τρόπος είναι η βία, στη μορφή ενός πολέμου που δεν επιδιώκει να κατακτήσει τον Άλλο – αλλά να αποδείξει την ανωτερότητα της μίας ταυτότητας απέναντι στην άλλη.  Η έννοια της φυλής κατά αυτόν τον τρόπο εξηγεί όχι μόνο την κλειστή μορφή του οπαδικού συνδέσμου (ή είσαι ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ κ.ο.κ ή δεν είσαι), αλλά και τον αρχαϊκό χαρακτήρα του (τις μάχες για λάβαρα, το δίκαιο της εκδίκησης, τον κύκλο αίματος, τη βεντέτα).

Κάτι τέτοιο, όμως, ουδόλως σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιο κατάλοιπο του παρελθόντος, αν και η φυλή είναι ιστορικά προϋπάρχουσα μορφή οργάνωσης, ούτε από την άλλη με μία υπερ-ιστορική δομή, μα με μία έννοια της οποίας η ενεργή πραγματικότητα διαμεσολαβείται από το ιστορικό της συγκείμενο, εν προκειμένω την καπιταλιστική κοινωνία και τα κράτη που την συγκροτούν.  Τυπικά μιλώντας, οι έννοιες του κεφαλαίου και του κράτους αναφέρονται σε κοινωνικές διαδικασίες που υπερβαίνουν αυτήν της φυλής και ως εκ τούτου την αρνούνται. Για αυτό και οι πιο ανεπτυγμένες από τις σύγχρονες ομάδες- επιχειρήσεις δεν θέλουν οργανωμένους οπαδούς αλλά πελάτες. Αντίστοιχα για αυτό το λόγο και ο οργανωμένος οπαδισμός είναι σκάνδαλο στα μάτια των νομιμόφρονων κομμάτων και πολιτών, αφού αμφισβητεί το κρατικό μονοπώλιο της οργανωμένης βίας και της  απόδοσης δικαίου.

 

Μένοντας όμως σε μία τυπική αντιπαράθεση εννοιών, χάνουμε την πραγματική σχέση τους, η οποία μεσολαβείται από την δεδομένη κοινωνική ολότητα μέσα στην οποία αυτές οι πρακτικές εκδηλώνονται. Καταρχάς η οξεία εμπορευματοποίηση της κοινωνίας και η απόλυτη κυριαρχία των νόμων της αγοράς, όχι μόνο δεν εξαφανίζουν την φυλή, προς χάριν ανεξάρτητων ατόμων / πελατών που απλά συναλλάσσονται, μα επιτείνει την εμφάνιση της στην μορφή διαφόρων νέο-αρχαϊσμών (γυμναστήρια, αναπαραστάσεις πολεμικών τελετουργιών, τοπικισμός, πρωτόγονισμός κ.α.)

Κατά δεύτερον, και εξίσου σημαντικά, η αναίρεση/άρνηση της φυλής αφορά στην πραγματικότητα την υπαγωγή της στο κεφάλαιο και το κράτος, μέσω πολλαπλών τρόπων, που περιλαμβάνουν όχι μόνο την καταστολή και την περιθωριοποίηση αλλά εξίσου την αξιοποίηση της. Εδώ υφαίνεται ένα πλέγμα σχέσεων και υπόγειων διαδρομών με επιχειρηματίες και πολιτικούς, τη μαφία, την αστυνομία, το φασιστικό παρακράτος κ.λ.π. που δεν αφορούν μόνο την θεωρία αλλά ακόμη περισσότερο την δημοσιογραφική έρευνα.  Αυτό που η θεωρία μπορεί και οφείλει να κάνει, είναι να αποσαφηνίσει σε εννοιολογικό επίπεδο τους πολιτικούς προσδιορισμούς του οπαδικού φαινομένου, τους οποίους μια δημοσιογραφική έρευνα μπορεί μόνο να υποδείξει εμπειρικά.

Στον βαθμό λοιπόν που γίνεται κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, η φυλή γίνεται χώρος εκδήλωσης των πολιτικών προσδιορισμών και ανταγωνισμών της. Υπάρχει σαφώς ένα συγκυριακό στοιχείο εδώ, αφού η πολιτική προτίμηση συχνά εξαρτάται από τυχαία φαινόμενα όπως η γειτονιά, η τοπική παράδοση, οι φιλίες, τα ευρύτερα κοινωνικά συμβάντα κλπ. Ωστόσο η πολιτική ταυτότητα δεν είναι κάτι που επικάθεται αδιάφορα σε ένα υποκείμενο που μένει αναλλοίωτο. Υπάρχουν εγγενή χαρακτηριστικά στο ίδιο το φαινόμενο, αν και το γεγονός ότι υπάρχει μια ποικιλία πολιτικών ταυτοποιήσεων και τάσεων δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι ομοιογενή και ενιαία.

Δεν έχει φασίστες στις κερκίδες επειδή το ποδόσφαιρο εξάπτει τα βίαια ένστικτα και μέσα στο γήπεδο σπρώχνονται και κλωτσιούνται μεταξύ τους οι παίχτες. Έχει φασίστες γιατί η κερκίδα είναι προνομιακό πεδίο μαζικής προπαγάνδας για όποια ιδεολογικά συγκροτημένη και εστιασμένη οργάνωση επιδιώξει επαφή με τους χιλιάδες νέους που αποτελούν τους φανατικούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Σε κάποιες περιπτώσεις νικούν οι μαρξιστές αυτόνομοι, σε άλλες οι αναρχικοί και σε άλλες οι φασίστες. Σε κάθε περίπτωση, ένας σύνδεσμος φιλάθλων με αναρχικά ή (άκρο)αριστερά πολιτικά χαρακτηριστικά και ένα (άκρο)δεξιό ή ναζιστικό κλαμπ οπαδών, κινούνται προς ριζικά διαφορετική κατεύθυνση, όσο και αν η πολιτική τους ταυτότητα έρχεται εξίσου σε αντίφαση με την οπαδική ταυτότητα (κάτι που ανεπιτυχώς επιχειρείται να επιλυθεί από το “no-politica”).

 

Οι πολιτικές αυτές κατευθύνσεις, φορτισμένες όπως είναι αξιολογικά, γίνονται στιγμές της ταξικής πάλης, στην κορυφαίες μάλιστα στιγμές της: Το αναρχικό ή (άκρο)αριστερό κλαμπ μπορεί να γίνει αντιφασιστική ή επαναστατική πολιτοφυλακή (όπως στην Ιταλία ή την Αίγυπτο), το ακροδεξιό κλαμπ μπορεί να γίνει παρακρατικός βραχίονας (όπως στη Κροατία, την Πολωνία ή την Ουκρανία). Όποιος λέει ότι αυτή η διαφορά είναι ασήμαντη ή δευτερεύουσα, σαν τον νεοφιλελεύθερο διανοούμενο κύριο Στάθη Καλύβα και άλλους υπάκουους καριερίστες της αγοράς, απλά αναπαράγει τη λογική της κυριαρχίας, και μιλά από την σκοπιά της κρατούσας συνθήκης, θέλοντας να επιβεβαιώσει την θεωρία των δύο άκρων, να υποστηρίξει δηλαδή την αντιεπιστημονική και ανιστορική θέση πως οι φασίστες και οι αντιφασίστες είναι το ίδιο πράγμα.

Αυτό αντίστροφα σημαίνει ότι, είναι εντελώς άστοχο, θεωρητικά και πολιτικά, για όσες πολιτικές τάσεις εναντιώνονται στην κρατούσα συνθήκη, να θεωρούν τον αυθόρμητο ή οργανωμένο οπαδισμό ντε φάκτο εχθρικό ή ξένο. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση απλά εγκαταλείπεται ένα πεδίο του κοινωνικού πολέμου. Ειδικά σε μία εποχή οικονομικής ανέχειας και απελπισίας ή μια περίοδο ταραχών και κοινωνικών συγκρούσεων, αυτή την επιλογή την βρίσκουμε μπροστά μας. Διότι αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή για όλες τις φυλές που ενδημούν και αναπαράγονται στις κατακερματισμένες κοινωνίες του ύστερου καπιταλισμού να πάρουν θέση.

Η δικιά μας θέση είναι πάντα ενάντια στους φασίστες, τους κυρίαρχους και όσους υπηρετούν τους ισχυρούς αυτού του κόσμου και τις σχέσεις κυριαρχίας που αυτοί διαιωνίζουν.

Η μνήμη του Αεκτζή Μιχάλη Κατσουρή που δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος τη Νέα Φιλαδέλφεια από τους φασίστες δεν μας αφήνει περιθώρια, ξέρουμε που στεκόμαστε και μαζί με ποιους.

Μιχάλης Κατσουρής RIP

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ

[Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες]

http://voidnetwork.gr

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας. «Τα δάση που ονειρεύεσαι καίγονται τα χαράματα /φεύγουν οι φίλοι ένας-ένας, τους παίρνει το ασανσέρ / η χλόη γίνεται άχυρο κι η νιότη μνήμη χλόης / τα δάση που ονειρεύεσαι καίγονται τα χαράματα / μπουζούκι και μπετόν αρμέ – κάτω απ’ αυτή...

Οι αναρχικοί στο Σαχέλ

Οι αναρχικοί στο Σαχέλ. “Όπως η πάλη των τάξεων έτσι και ο διεθνισμός μπορεί κάθε φορά να εμφανίζεται με διαφορετική μορφή. Ένας 'διεθνισμός' που θα αγνοούσε αυτή την πολυμορφία θα αποδεικνυόταν αφελής ή επικίνδυνος”. Ντομένικο Λοσούρντο, Η Πάλη των Τάξεων Η ιστορική...

Έναρξη απεργίας πείνας κρατουμένων στο Κ.Κ. Δομοκού

Έναρξη απεργίας πείνας κρατουμένων στο Κ.Κ. Δομοκού. Κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού, με επιστολή τους την οποία γνωστοποιούν σε κυβέρνηση και δικαστικό σώμα, ανακοίνωσαν ότι από Σήμερα Δευτέρα 18/9/2023 ξεκινούν απεργία πείνας ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που...

Η 18η Μπρυμαίρ του Στέφανου Κασσελάκη

Η 18η Μπρυμαίρ του Στέφανου Κασσελάκη «20 χρόνια έλεγχα το κόμμα για να μου το πάρει, σε ένα απόγευμα, ο Τσουκάτος» Άκης Τσοχατζόπουλος (1996) Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κύριο Τσίπρα, πρέπει να είναι...

Ρουβίκωνας: Επίθεση στην Attica Group (μητρική της Blue Star Ferries)+video

Ρουβίκωνας: Επίθεση στην Attica Group (μητρική της Blue Star Ferries). Θέλοντας να μιλήσουμε για τον Αντώνη Καρυώτη, τον 36χρονο που δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανθρώπων στο λιμάνι του Πειραιά θα ξεκινήσουμε με μια ερώτηση. Αν στην θέση του Αντώνη ήταν...

Εκδήλωση – Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση!

Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση! Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση! Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση! Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη...

Θεσσαλονίκη | Αντικρατικές – Αντικαπιταλιστικές πορείες 16/9 (φωτορεπορτάζ)

Θεσσαλονίκη | Αντικρατικές - Αντικαπιταλιστικές -Αντικυβερνητικές πορείες 16/9 (φωτορεπορτάζ) Χιλιάδες κόσμου, άνθρωποι κάθε ηλικίας πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης της Θεσσαλονίκης, εχθές Σάββατο 16/9, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ,...

Συγκέντρωση υπεράσπισης του ΕΚΧ Σχολείο στο Σχολείο

Συγκέντρωση υπεράσπισης του ΕΚΧ Σχολείο στο Σχολείο Παρασκευή 15/09 17:30 Το ρεύμα είναι κοινό αγαθό – Κάτω τα χέρια από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, εργολαβικό συνεργείο της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, πραγματοποιώντας ηλεκτρολογικές εργασίες...

Θέλουν να πάρουν τη ΒΙΟΜΕ! Δεν θα τους αφήσουμε!

Θέλουν να πάρουν τη ΒΙΟΜΕ! Δεν θα τους αφήσουμε! Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ Κράτος και αφεντικά στέλνουν τελεσίγραφο στη ΒΙΟΜΕ, να παραδώσουμε το χώρο μέχρι την Παρασκευή. Την Πέμπτη 14/9, ξεκίνησαν εργασίες στο κομμάτι του οικοπέδου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ...

Kάλεσμα στην Ξάνθη για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Kάλεσμα στην Ξάνθη για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Ανακοίνωση από το Πέλοτο. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ – ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ – ΔΙΑΧΥΤΟΣ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ Δέκα χρόνια πριν, στις 18 Σεπτέμβρη 2013 ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον...