Πόλεμος κατά της Παλαιστίνης: το Ισραήλ εξαπολύει τον “απόλυτο τρόμο” μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας
Ενημέρωση από “Μαύρες Πέτρες”
Κάθε νύχτα φέρνει θάνατο και καταστροφή στη Γάζα, αλλά τη νύχτα της Παρασκευής 27-28 Οκτωβρίου 2023, οι εκρήξεις φώτιζαν όλη τη νύχτα τον ουρανό πάνω από τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ πραγματοποίησε τους πιο αδυσώπητους βομβαρδισμούς της πολιορκημένης περιοχής από την έναρξη του πολέμου, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να δυσκολεύονται να φτάσουν σε ασθενοφόρα και να ζητήσουν βοήθεια. Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμων, η αδυναμία δηλαδή να λειτουργήσουν νοσοκομεία, φούρνοι, γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος και αντλίες νερού ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.
– Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι σήμερα, Σάββατο 28/10, οι δυνάμεις του παραμένουν στο έδαφος της Γάζας με στόχο να “εξαπλώσουν” τις επιθέσεις τους, ενώ η Χαμάς υπόσχεται ότι θα απαντήσει στις επιθέσεις “με όλη της τη δύναμη πυρός”. Σε βίντεο που δημοσίευσε δείχνει καταστροφή ισραηλινών αρμάτων μάχης από πυραύλους της.
– Ο Σαφουάτ Καχλούτ (Safwat Kahlout) του Al Jazeera, που γράφει από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε γύρω από το ινδονησιακό νοσοκομείο και το τριώροφο νοσοκομείο Αλ Σίφα (Al-Shifa) στην πολιορκημένη περιοχή, όπου, εκτός από τους τραυματίες, βρίσκονται περίπου 60.000 άμαχοι. Στα νοσοκομεία στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Al-Shifa, έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ.
Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το Αλ Σίφα ως βάση, κάτι που η παλαιστινιακή ομάδα αρνήθηκε κατηγορηματικά.
“Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο βομβαρδισμός γύρω από το νοσοκομείο Al-Shifa ήταν ένα είδος προειδοποίησης ή μια επέκταση των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν ενταθεί στην πόλη της Γάζας και στην υπόλοιπη Γάζα”, είπε ο Kahlout.
– Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ εντάθηκε μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι “επεκτείνει τις επιχειρήσεις” στην περιοχή, ενώ εισέρχεται στη “δεύτερη φάση του πολέμου”. Η Χαμάς λέει ότι μαχητές της έχουν έρθει αντιμέτωποι με ισραηλινά στρατεύματα σε διάφορες τοποθεσίες.
– Το Ισραήλ συνέχισε τις νυχτερινές επιδρομές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εισβάλλοντας στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Τζαλαζόνε βόρεια της Ραμάλα και σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομών, ανέφερε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Δύο από τους νεκρούς αναγνωρίστηκαν από ομάδες μαχητών ως μέλη τους.
– Τανκς και πυροβολικό συναντούν αντίσταση από παλαιστίνιους μαχητές και έχουν απώλειες. Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς που βοήθησε στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν τον Άσεμ Αμπού Ρακάμπα, επικεφαλής της εναέριας συστοιχίας της Χαμάς. Είπε ότι ο Rakaba ήταν υπεύθυνος για τα UAV της Χαμάς, τα drones, τα αλεξίπτωτα πλαγιάς, την εναέρια ανίχνευση και την εναέρια άμυνα και είχε συμμετάσχει στο σχεδιασμό των αιφνιδιαστικών επιθέσεων εντός του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Χαμάς. Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.
– Τουλάχιστον 7.326 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι 50 από τους ομήρους έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.
– Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά Παλαιστινίων και οι γονείς τους ζουν μια “καθαρή φρίκη” στην πολιορκημένη περιοχή, λέει η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children.
Η οργάνωση Save the Children αναφέρει ότι τα παιδιά θα “υποστούν τις χειρότερες συνέπειες” των εντατικοποιημένων επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
“Ενώ η κλίμακα και η φύση αυτής της επιχείρησης παραμένουν ασαφείς, σε περίπτωση πλήρους χερσαίας εισβολής, οι ζωές περισσότερων από ένα εκατομμύριο παιδιών – σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας – θα κινδυνεύσουν“, αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Η Λωρίδα της Γάζας είναι ένα μικρό, πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον, χωρίς διέξοδο. Οποιαδήποτε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό της Γάζας θέτει τα παιδιά σε άμεσο κίνδυνο και έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το νερό, τη στέγη και την τροφή.
– Χιλιάδες παιδιά Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Ισραήλ και χιλιάδες άλλα ζουν κάτω από τις τρομακτικές εκρήξεις, με το φόβο ότι δε θα επιβιώσουν.
Η Γιάρα Εΐντ (Yara Eid), πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας, μεγάλωσε στη Γάζα. Έχει ήδη χάσει 41 μέλη της οικογένειάς της, από τα οποία τα 17 είναι παιδιά.
“Αυτά τα παιδιά αγαπήθηκαν πραγματικά. Ήταν το φως της οικογένειάς μας“, δήλωσε στο Al Jazeera. “Έκανα μπέιμπι σίτινγκ στα περισσότερα από αυτά, κάθε φορά που επέστρεφα στο σπίτι. Έχω τόσες πολλές αναμνήσεις. Κάθε ένα από αυτά είχε όνειρα. Κάθε ένα από αυτά είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Και όλα τους ήταν πολύ χαρούμενα, παρά τα όσα είχαν ζήσει.
Πραγματικά πιστεύω ότι το Ισραήλ έκλεψε την παιδική μου ηλικία. Το Ισραήλ έκλεψε όλες τις αναμνήσεις μου. Ήμουν 14 ετών όταν είδα ανθρώπους να κόβονται σε κομμάτια μπροστά στα μάτια μου. Ήμουν μόλις οκτώ ετών όταν βίωσα για πρώτη φορά τον τρόμο και τις επιθέσεις στο σχολείο μου.
Αυτό που ζούμε στη Γάζα δεν ξεκίνησε μόνο στις 7 Οκτωβρίου, αυτό το ζούμε σε όλη μας τη ζωή. Ήμουν πολύ τυχερή που επιβίωσα, όμως πολλά παιδιά δεν έχουν την ίδια τύχη. Οι οικογένειες χωρίζουν τα παιδιά τους για να ζήσουν και γράφουν τα ονόματά στα χέρια και τα πόδια τους για να αναγνωριστούν αν δολοφονηθούν. Το 2014 και η δική μου μητέρα είχε πάει μαζί με τον αδελφό μου, ενώ εγώ και ο πατέρας μου μείναμε μαζί. Στον Μπάιντεν θα έλεγα ότι έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα, ακόμη κι αν σταματήσει τώρα ο πόλεμος, έχει καταστρέψει τη ζωή χιλιάδων παιδιών με τον ίδιο τρόπο που κατέστρεψε τη δική μου”.
– Συνολικά, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε πολλές πόλεις, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους. Μια τέτοια επιδρομή έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Ζαλαζόνε (al-Jalazone). Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό φέρνοντας μαζί τους μια μπουλντόζα. Είπαν ότι χτίστηκε παράνομα σε μια περιοχή που βρίσκεται μέσα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται άδεια για να χτίσουν. Φυσικά, σχεδόν κανείς δεν παίρνει αυτές τις άδειες.
– Στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σύλληψης, τα στρατεύματά του δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Τζενίν και ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας δύο άνδρες. Ο στρατός ανέφερε ότι στην Καλκίλια, τα στρατεύματα δέχθηκαν πυρά ενώ έκλειναν ένα κατάστημα του οποίου ο ιδιοκτήτης κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας. Ανταπέδωσαν τα πυρά, πλήττοντας τουλάχιστον ένα άτομο, αναφέρεται σε στρατιωτική ανακοίνωση.
Η ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι ο ένας από τους άνδρες ανήκε στην ομάδα και η Χαμάς δήλωσε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε στις μάχες στην Τζενίν.
Το WAFA ανέφερε ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ένας στην Τζενίν και ένας στην πόλη Καλκίλια (Qalqilya), λέγοντας ότι οι θάνατοί τους αύξησαν τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος σε 110.
– Μεγάλος αριθμός ισραηλινών δυνάμεων φρουρούσε τη ζώνη γύρω από το τέμενος Αλ-Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που αποτελεί σημείο ανάφλεξης και συχνά τόπο συγκρούσεων, καθώς οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν για την προσευχή της Παρασκευής. Στρατός και αστυνομία αναπτύχθηκαν σε όλη την Παλαιά Πόλη και πέραν αυτής για να καταστείλουν τυχόν ταραχές που θα ξεσπούσαν λόγω των βομβαρδισμών στη Γάζα. Κάποια στιγμή, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Reuters.
“Τίποτα δεν είναι τόσο μοναχικό όσο το να είσαι Παλαιστίνιος”
Ο Παλαιστίνιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φαντί Κουράν μοιράστηκε μια δυνατή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου περιγράφει τα δεινά στη Γάζα, ελλείψει ουσιαστικής διεθνούς δράσης για να σταματήσει ο πόλεμος:
“Οι καρδιές μας πονάνε καθώς σκεφτόμαστε τη σφαγή – μια σφαγή που είναι πολύ εύκολο να φανταστούμε καθώς την παρακολουθούμε να συμβαίνει μέρα με τη μέρα εδώ και 20 ημέρες και για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας“, έγραψε ο Κουράν.
“Το μυαλό μας τρέχει να βρει τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας. Αν κάποιος νομίζει ότι μας λυγίζει, δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλο λάθος κάνει“.
– Στο μεταξύ το πρωί του Σαββάτου συνεχίστηκε η διακοπή των επικοινωνιών στη Γάζα, με σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στη Λωρίδα. Τα τηλεφωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε γραμμές τροφοδοσίας και πύργους, σύμφωνα με την Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της Παλαιστίνης.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι έχασαν την επαφή με το προσωπικό στη Γάζα εν μέσω ενός σχεδόν πλήρους μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ένα “μπλακ άουτ στις επικοινωνίες είναι ένα μπλακ άουτ στις ειδήσεις που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες“, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παραπληροφόρησης.
“Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, που αναζητούν την αλήθεια και των οποίων η καθημερινή εργασία ρίχνει φως στην ανθρώπινη κατάσταση και βοηθά να λογοδοτήσει η εξουσία”, αναφέρει η Επιτροπή.
– Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι η σχεδόν πλήρης διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας “κινδυνεύει να παράσχει κάλυψη για μαζικές θηριωδίες“.
Και, αφού η Γάζα μπήκε στο σκοτάδι χωρίς επικοινωνίες, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς συνδέσεις στο διαδίκτυο, οι Παλαιστίνιοι έξω από τη Γάζα και αλλού … αισθάνονται ότι και αυτοί παραμένουν στο σκοτάδι για το τι συμβαίνει. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, τους αγαπημένους τους και τα μέλη της οικογένειάς τους για να ελέγξουν αν είναι ζωντανοί ή όχι.
– Εκατοντάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους της Δυτικής Όχθης τη νύχτα της Παρασκευής. Ένας διαδηλωτής, ο οποίος μίλησε στο Al Jazeera υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστειλε τη διαδήλωση χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη .”Οι κατοχικές δυνάμεις έστειλαν πρώτα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης που τράβηξε φωτογραφίες των ανθρώπων που ήταν εκεί. Περίπου μισή ώρα αργότερα, ένα μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήρθε και έριξε βόμβες αερίου στους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν“, πρόσθεσε το άτομο.
Οι πολιτικές δυνάμεις κάλεσαν σε απεργία και πένθος αύριο Σάββατο στην επαρχία της Χεβρώνας και στις πόλεις της.
– Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μνημείο στην Τζενίν για τη δολοφονημένη δημοσιογράφο του Al Jazeera Σιρίν Αμπού Άκλεχ (Shireen Abu Akleh, βλ. δημοσίευση 1627181) και ισοπέδωσαν τον δρόμο όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα από ισραηλινό στρατιώτη.
– Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από τον κυκλικό κόμβο Ιμπν Ρουσντ (Ibn Rushd) στο κέντρο της πόλης, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τις ισραηλινές ενέργειες και να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή αντίσταση. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας στους δρόμους σε διάφορα μέρη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Γάζα, σε κεντρικές πλατείες στη Ναμπλούς, την Τουλκαρέμ, την Τζενίν και την Τούμπας.
– Στη Ναμπλούς, βίντεο που κυκλοφορεί από το πρακτορείο Jenin News και επαληθεύτηκε από το Sanad, δείχνει μια ομάδα διαδηλωτών να διαλύεται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), όπως λέγεται. Η Sanad είναι η μονάδα ελέγχου και επαλήθευσης γεγονότων του Al Jazeera.
Καθώς οι διαδηλωτές έτρεχαν μακριά από τα σύννεφα που έμοιαζαν με δακρυγόνα, ακούγονταν να φωνάζουν “Κατάσκοποι! Κατάσκοποι!” αναφερόμενοι στις δυνάμεις της ΠΑ.
– Στη Ραμάλα, βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επιβεβαιώθηκαν από τη Sanad, έδειχναν μια μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης στους κατοίκους της Γάζας, με επικεφαλής κυρίως νεαρούς άνδρες. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
– Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ζητά εκεχειρία, με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές, μεταξύ των οποίων και η ελλάδα.
Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στέλνει προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Μάικλ Λινκ λέει ότι το ψήφισμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτικό, αποτελεί “ένα αρκετά ακριβές βαρόμετρο της διεθνούς διπλωματικής γνώμης και της διεθνούς κοινής γνώμης” σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σίγουρος, δίνουν … στρατιωτικές συμβουλές στο Ισραήλ για το πώς να πολεμά σε κοντινά, πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα – υποθέτω μαθήματα που θα έχει πάρει από τη Φαλούτζα και τη Μοσούλη στο Ιράκ“, δήλωσε ο Lynk στο Al Jazeera. Αλλά την ίδια στιγμή λέει στο Ισραήλ: “Δεν μπορούμε να σας κρατήσουμε για πάντα στο απυρόβλητο από την παγκόσμια κοινή γνώμη”.
– Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει το Ισραήλ “να υιοθετήσει ένα στενότερο πεδίο εφαρμογής” για την επίθεσή του στη Γάζα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζήτησε την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, λίγες ώρες αφότου η Ουάσινγκτον καταψήφισε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όμως αναφέρει σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι η κυβέρνησή του “είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση” ως απάντηση στο ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
– Το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες Εβραίοι Αμερικανοί και άλλοι ακτιβιστές από την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (JVP) πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο σταθμό Grand Central της Νέας Υόρκης για να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός. Ακολούθησαν περισσότερες από 200 συλλήψεις.
Το JVP δήλωσε ότι η ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία στην αίθουσα του σταθμού ήταν “η μεγαλύτερη πολιτική ανυπακοή που έχει δει η Νέα Υόρκη τα τελευταία 20 χρόνια“.
– Στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ιορδανίας, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν το Ισραήλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους. Πολλοί κυμάτιζαν την πράσινη, κόκκινη, λευκή και μαύρη παλαιστινιακή σημαία.
“Είμαστε με τους Παλαιστίνιους και με τους κατοίκους της Γάζας. Ήρθαμε επίσης για να τονίσουμε ότι στεκόμαστε πίσω από την αντίσταση μέχρι το τέλος“, δήλωσε ο συμμετέχων Μαχμούντ Ακάλαν (Mahmoud Aqalan).
Πόσο ισχυρός είναι ο στρατός του Ισραήλ;
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει πληθυσμό μόλις 9,3 εκατομμύρια κατοίκους, διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο.
Το 2023, το Ισραήλ κατέλαβε την 18η θέση στην ετήσια κατάταξη της Global Firepower για τη στρατιωτική του ισχύ, μπροστά από πολύ μεγαλύτερα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Ισπανία.
Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ ανήλθαν σε 23,4 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν κράτος σε δαπάνες για την άμυνα στον κόσμο μετά το Κατάρ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ περιλαμβάνουν 169.500 εν ενεργεία στρατιωτικούς και 465.000 έφεδρους στρατιώτες.
Αυτά τα στρατεύματα υποστηρίζονται από μια εκτεταμένη σειρά στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.200 αρμάτων μάχης, 339 πολεμικών αεροσκαφών, 43 επιθετικών ελικοπτέρων Apache και πέντε υποβρυχίων καθώς και τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.
Η στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ βασίζεται στην υποστήριξη του σταθερού συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες θεωρούν τη στρατιωτική ισχύ της χώρας ως κλειδί για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Συνολικά, η Ουάσινγκτον έχει παράσχει στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια άνω των 124 δισ. δολαρίων από το 1946, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Ο Nihad Awad, επικεφαλής του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων υπογραμμίζει την “ενθάρρυνση και έγκριση” των ισραηλινών επιθέσεων από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Και τόνισε ότι η “γενοκτονία που συμβαίνει τώρα στη Γάζα γίνεται στο όνομα της Αμερικής, με αμερικανικά όπλα, με τα δολάρια των φορολογουμένων, με την ενθάρρυνση και την έγκριση του Προέδρου“.
Σε επιστολή του, ο Μπάιντεν ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα στη Συρία εναντίον “εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από το IRGC [Σώμα Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης] και ομάδες που συνδέονται με το IRGC για διοίκηση και έλεγχο, αποθήκευση πυρομαχικών και άλλους σκοπούς“.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα πλήγματα, τα οποία, όπως είπαν, ήταν ως απάντηση σε επιθέσεις στη βάση al-Tanf στη Συρία. Το Πεντάγωνο δήλωσε την Πέμπτη ότι βάσεις που στεγάζουν προσωπικό των ΗΠΑ δέχθηκαν τέσσερις επιθέσεις στη Συρία και 12 στο Ιράκ την τελευταία εβδομάδα.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω δράση, όπως είναι απαραίτητο και σκόπιμο, για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω απειλές ή επιθέσεις“, ανέφερε η επιστολή του Μπάιντεν.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ.
Ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον, νέος πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, η εκλογή του οποίου στον κορυφαίο ρόλο στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα τερμάτισε το πολιτικό αδιέξοδο τριών εβδομάδων, είναι ευαγγελιστής χριστιανός και ένθερμος συντηρητικός και έχει υποσχεθεί σταθερή υποστήριξη στο Ισραήλ. Στην πρώτη του δράση ως ομιλητής, έφερε ψήφισμα υπέρ του Ισραήλ και καταδίκης της Χαμάς στο βήμα της Βουλής.
Η εφημερίδα Haaretz έχει επίσης τεκμηριώσει τους δεσμούς του Τζόνσον με την ακροδεξιά του Ισραήλ. Ταξίδεψε στο Ισραήλ το 2020 σε ένα ταξίδι που διοργάνωσε μια ομάδα της οποίας ο αρχηγός ζει σε έναν παράνομο ισραηλινό οικισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Επισκέφτηκε επίσης το τζαμί Αλ Άκσα με δεξιές ομάδες και βουλευτές, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.
Η Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παροτρύνει το Ισραήλ να ακολουθήσει “χειρουργικές” επιχειρήσεις στη Γάζα, σε αντίθεση με μια πλήρη χερσαία εισβολή. “Έχουν σαφώς μετατοπιστεί από ένα αρχικό ‘Σας καλύπτουμε, θα κάνουμε ό,τι θέλετε’ σε τώρα, ‘Πρέπει πραγματικά να επανεξετάσετε τη στρατηγική σας’. Και το κάνουν με προσεκτικό τρόπο“, δήλωσε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Σε ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον, η Patty Culhane του Al Jazeera λέει ότι η ιστορία θα μπορούσε να είναι μέρος μιας προσπάθειας της κυβέρνησης Biden να καθοδηγήσει τους Ισραηλινούς χωρίς να τους επιπλήξει επίσημα. Πρόκειται για μια κοινή στρατηγική που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές διοικήσεις εδώ και χρόνια, είπε.
“Όταν μιλούν στους Ισραηλινούς, προσπαθώντας να τους καθοδηγήσουν και να τους δώσουν υποδείξεις, δεν το κάνουν ποτέ δημόσια“, πρόσθεσε η Culhane.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιο είναι το τρέχον στρατιωτικό σχέδιο του Ισραήλ και αν η επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων υποδηλώνει πλήρη χερσαία εισβολή.
Ο David DesRoches, αμυντικός αναλυτής, έχει πει ότι οι μάχες σε τούνελ θα είναι “εξαιρετικά δύσκολες και εξαιρετικά αιματηρές” για το Ισραήλ για να πολεμήσει τη Χαμάς σε υπόγειες σήραγγες. Η Χαμάς πιστεύεται ότι έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα.
Το ABC News αναφέρει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε για την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων μέχρι να ανακοινωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Ανέφερε επίσης ότι μια πηγή είχε πει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αναμένεται να παραμείνουν στο έδαφος της Γάζας κατά τη διάρκεια της σημερινής εισβολής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι τις προηγούμενες νύχτες, αλλά ότι αν η εισβολή δεν κλιμακωθεί, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει την άποψή της.
“Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει ακόμη καμία σαφήνεια από την πλευρά των ΗΠΑ σχετικά με το αν αυτή είναι η μεγάλη χερσαία επίθεση που αναμενόταν – ή απλώς μέρος της προετοιμασίας“, ανέφερε το ABC News.
Η πιθανότητα ενός μακρύτερου, πιο διαρκούς πολέμου μέσω μιας χερσαίας εισβολής είναι ακόμα πολύ πιθανή. Η διαμεσολάβηση για το τέλος της σύγκρουσης μέσω της διπλωματίας είναι επίσης μια πιθανότητα, η οποία όμως είναι γεμάτη με μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που επικεντρώνονται στην ηγεμονία της δυτικής ισχύος. Ένα τρίτο και πιο ακραίο σενάριο θα ήταν η επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας – ή η εκδίωξη των Παλαιστινίων από την περιοχή εξ ολοκλήρου.
– Παράλληλα, από χθες πολλαπλασιάστηκαν οι δυναμικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε πολλές αραβικές πρωτεύουσες αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές.
Ο Μουίν Σαμπάνι (Mouin Rabbani), συνεκδότης του ανεξάρτητου ιστότοπου Jadaliyya, λέει ότι η μακροχρόνια προσπάθεια του Ισραήλ να διχάσει τους Παλαιστίνιους προκειμένου να κατακερματίσει την υπόθεσή τους “έχει αποτύχει πλήρως”.
Αυτό συμβαίνει επειδή “οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται ενάντια σε αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σε αυτό που κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη“.
Ερώτημα -ρητορικό πιθανότητα- από τη σύνταξη του κειμένου: από τους χριστιανοταλιμπάν, τους παπάδες και την ιεραρχία της εκκλησίας δεν περιμέναμε να αντιδράσουν ή να καλέσουν, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν, τα “εκατομμύρια των πιστών” στους δρόμους για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην ορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα και τη δολοφονία ανθρώπων. Οι ολικοί ή μη αρνητές στράτευσης, οι αναρχικοί αντιμιλιταριστές, όμως, δεν έχουν να πουν τίποτα, δεν έχουν να κάνουν τίποτα; Υπάρχει μεγαλύτερη αντιφασιστική δράση από τη δυναμική εναντίωση στο φασισμό του πολέμου;