50 χρόνια μετά η εξέγερση του Νοέμβρη ζει [VIDEO & φωτορεπορτάζ]
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 ήταν η κορυφαία πράξη αντίστασης στη Χούντα των συνταγματαρχών που διέλυσε τα σχέδια της για ένα μακρόχρονο ημιστρατιωτικό καθεστώς μέσα από τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση. Ταυτόχρονα όμως υπήρξε και η γενέθλια πράξη των σύγχρονων κινημάτων στην Ελλάδα. Ο αυτοοργανωμένος και αυθόρμητος χαρακτήρας της αλλά και η ηχηρή παρουσία αναρχικών στην εξέγερση βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση. 50 χρόνια μετά δε μιλάμε μόνο για τον Νοέμβρη του ’73 αλλά για τους Νοέμβρηδες του 1980 με τη δολοφονία των Κουμή και Κανελοπούλου από τις ορδές των ΜΑΤ, του 1985 με τη δολοφονία Καλτεζά από τον μπάτσο Μελίστα, της δεκαετίας του ’90 με τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις με την αστυνομία, κλπ. Οι επέτειοι της εξέγερσης του Νοέμβρη πάντα έπαιρναν τα χαρακτηριστικά των αγώνων που διεξάγονταν σε κάθε χρονική περίοδο. Για αυτόν τον λόγο η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν κατάντησε μουσειακή, δεν αποστεώθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Αντίθετα, κάθε χρόνο παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στους αγώνες αυτή τη συγκεκριμένη μέρα. Μισό αιώνα μετά λοιπόν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρη και ζωντανή, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει συμβαίνει τα επόμενα χρόνια.
Όπως κάθε χρόνο, έγιναν πορείες τιμής και μνήμης σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Αναρχικά & αντιεξουσιαστικά καλέσματα υπήρχαν για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καβάλα, τα Γιάννενα, την Κομοτηνή, την Κέρκυρα, το Αγρίνιο, το Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη, την Ξάνθη, τη Λαμία, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, κα. Αριστερές οργανώσεις και κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι και σχήματα, εργατικά σωματεία, φεμινιστικές ομάδες και κάθε είδους κινηματικές συλλογικότητες πλαισίωσαν τα καλέσματα για άλλη μια χρονιά. Φέτος οι πορείες είχαν έντονο το στοιχείο της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στον δίκαιο αγώνα του εναντίον της κατοχής της γης του από το Ισραήλ.
Στην Αθήνα η πορεία ξεπέρασε τις 25000 κόσμου που όπως κάθε χρόνο πορεύτηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία, υπενθυμίζοντας ποιος ήταν ο υποκινητής του πραξικοπήματος του 1967 και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Χούντας. Εντυπωσιακό σε όγκο και σε παλμό ήταν τα αναρχικά & αντιεξουσιαστικά μπλοκ, δείγμα της κίνησης ενός μειοψηφικού μεν, σημαντικού κοματιού της κοινωνίας δε, προς την κατεύθυνση της αμφισβήτησης του κράτους και του κεφαλαίου. Παρά την εκλογική και πολιτική ηγεμονία της δεξιάς (έως ακροδεξιάς) κυβέρνησης της ΝΔ, η σημερινή μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει πως δεν τελείωσε η ιστορία. Όσο υπάρχουν καταπιεσμένοι θα υπάρχουν και αγώνες. Η καταστολή και η ιδεολογική τρομοκρατία της ΝΔ ποτέ δε θα καταφέρει να τσακίσει το αναρχικό κίνημα που μετά από τόσες δεκαετίες παρουσίας έχει πλέον σταθερά ριζώματα στο κοινωνικό σώμα. Συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας έξω από τη φοιτητική εστία Ζωγράφου.
Στη Θεσσαλονίκη, περισσότεροι από 8000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ και διέσχισε όπως κάθε χρόνο τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ιδιαίτερα μαζικά για ακόμη μια φορά τα μαυροκόκκινα μπλοκ που αριθμούσαν πάνω από 2500 διαδηλωτές. Η αστυνομία είχε στήσει φραγμό με κλούβες των ΜΑΤ αλλά και αύρα στο Συντριβάνι για να αποτρέψει την επιστροφή της πορείας στην Πολυτεχνική Σχολή. Για αυτόν τον λόγο στην Καμάρα ξέσπασαν συγκρούσεις μέρους των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες όμως ήταν περιορισμένης έντασης και διάρκειας. Έγιναν 11 προσαγωγές αλλά σε τόπο μακριά από τα επεισόδια, πιθανά προσαγωγές στο σωρό άσχετου με την πορεία κόσμου, για να βρεθούν για ακόμη μια φορά εξιλαστήρια θύματα.
Στα Γιάννενα η αστυνομία επιτέθηκε στη διαδήλωση και προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές. Επίθεση της αστυνομίας στο σώμα της πορείας έγινε και στην Πάτρα. Όπως σημειώνει η Αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”
Κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου, η αστυνομία επιτέθηκε με μανία στο σώμα της πορείας. Υπάρχουν συλλήψεις. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το αστυνομικό τμήμα. Νεότερα σε λίγο.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ