Απαγορεύσεις στην Τουρκία

Απαγορεύσεις στην Τουρκία: Όχι Covid19 αλλά Akp19

by | 5 Dec, 2020

Τουρκική επικράτεια. Η Εξουσία στην Τουρκία ανακοίνωσε αορίστου χρόνου και ακατανόητες απαγορεύσεις στο όνομα των μέτρων κατά του Covid19. Η Εξουσία, η οποία εφάρμοσε εικονικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν εφάρμοσε κανένα ρεαλιστικό μέτρο. Εφάρμοσε τα μέτρα διαχωρίζοντας τις ζωές των φτωχών και των πλουσίων. Αυτός ο διαχωρισμός δεν ήταν μόνο οικονομικός, αλλά μετατράπηκε και σε κοινωνικό διαχωρισμό ευνοώντας τα δικά της τμήματα. Αυτό είναι εμφανές στις τελευταίες απαγορεύσεις για την πανδημία που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος. Ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σε εργαστήρια, εργοστάσια και κατασκευές, τα αφεντικά διατηρούν την απομόνωσή τους.
Ενώ τα καφενεία και οι καφετέριες κλείνουν, τα εμπορικά κέντρα παραμένουν ανοικτά, και οι θρησκευτικές υπηρεσίες συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Αυτά μας δείχνουν ξεκάθαρα αυτόν τον διαχωρισμό. Αυτοί οι περιορισμοί δεν έχουν καμία σχέση με το Covid19. Οι απαγορεύσεις είναι προϊόν της προσπάθειας ελέγχου της κοινωνίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση και την ταυτόχρονη απόκρυψη της, που την καθιστά ακατανόητη και ανεπαίσθητη.

δημοσιεύθηκε από την Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF – Επαναστατική Αναρχική Δράση).

14 σημεία της κρίσης Akp19 (κυβερνών κόμμα):

  1. Κρίση στην εξωτερική πολιτική: Το Akp19 αυξάνει τις εντάσεις με την επιθετική πολεμική στρατηγική του στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατευθεί η δύναμή του στο εσωτερικό. Δεν έχει καταφέρει να λάβει την θέση που επιθυμεί επιτιθέμενο σε κάθε «γείτονα» γύρω του, από τη Λιβύη μέχρι την Κύπρο, από το Ιράκ μέχρι τη Συρία. Δεν μπορεί να ξεφύγει όμως από το να είναι ο μικρός αδελφός που θα επιπληχθεί και θα ξυλοκοπηθεί από τους αδελφούς του, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η επιθετική πολεμική στρατηγική κατέληξε σε ένα φιάσκο.
  2. Κρίση στις εσωτερικές υποθέσεις: Η κυβέρνηση, η οποία περιορίζει την ύπαρξή της μόνο σε θέματα επιβίωσης για την συνέχιση της ύπαρξη του κράτους, προσπαθεί να καθυστερήσει πιθανές πρόωρες εκλογές. Ενώ επιτίθεται στις εσωτερικές σχέσεις της αντιπολίτευσης, ανησυχεί σαφώς για τη διάλυση των δικών της εσωτερικών σχέσεων. Φοβάται την ικανότητα του MHP να την απογοητεύσει. Γνωρίζει ότι η αναπόφευκτη άνοδος του δολαρίου και του ευρώ θα οδηγήσει σε παραιτήσεις υπουργών του ενός μετά τον άλλον. Ανίκανη να βρει νέες δικαιολογίες, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα πεδία καταστολής ανοίγοντας τους κλειστούς πολιτικούς φακέλους. Τώρα, με τη δικαιολογία του Covid19, και ενώ βρίσκεται υπό κοινωνική πίεση, επιτίθεται στην αντικουλτούρα στους δρόμους με το στρατό και την αστυνομία.
  3. Οικονομική κρίση: Προβλήματα στην οικονομία όπως υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αύξηση δανεισμού, αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, οικονομία που βυθίζεται με την πανδημία Covid19. Ενώ ο υπουργός Οικονομίας είπε “Δεν κοιτάζω το δολάριο”, “Μπορούμε να μειώσουμε την ισοτιμία με το ξένο νόμισμα αν θέλουμε, αλλά δεν το θέλουμε” η κρίση, η οποία φαινόταν προφανής με την παραίτηση του υπουργού, παρουσιάζεται τώρα ως μια κρίση των επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω Covid19. Αλλά οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, και τα εκατομμύρια άνεργοι εργαζόμενοι είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών στρατηγικών του Akp19 που κλέβουν, πλουτίζουν ακόμα περισσότερο τους πλούσιους και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους
  4. Οικονομική κρίση: Οι απαγορεύσεις θα επηρεάσουν κυρίως τους τομείς στους οποίους εργάζονται οι νέοι εργαζόμενοι. Νέος σημαίνει δυναμισμός, σημαίνει δράση. Το Akp19 δεν θέλει να θεωρηθεί ως η αιτία του προβλήματος από τους νέους. Εξαιτίας αυτού, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των νέων δείχνοντας ως αιτία της κρίσης το Covid19.
  5. Κρίση συγκεκριμένων τομέων: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid19, σημειώθηκε υπερβολική αύξηση σε ορισμένους τομείς, ενώ σημειώθηκε υπερβολική μείωση σε ορισμένους άλλους. Ενώ οι εταιρείες ταχυμεταφορών και φορτίου, παντοπωλεία κ.λπ., ανθούν, οι τεϊοπωλεία, καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα είχαν πληγεί. Έχουν γίνει πολλές πτωχεύσεις. Η ανεργία των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς έχει επηρεάσει επίσης τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς. Η αύξηση της ανεργίας σημαίνει φθηνότερη εργασία για τα αφεντικά, ενώ οδηγεί στη σιωπή των εργαζομένων λόγω της εκμετάλλευσης και του φόβου της ανεργίας.
  6. Κρίση διαχωρισμού: Ο οικονομικός διαχωρισμός έγινε εμφανής με την απαγόρευση κυκλοφορίας των ηλικιών κάτω των 19 και άνω των 65 ετών. Ο περιορισμός της ζωής των ατόμων χωρίς οικονομικό πλεόνασμα παρουσιάστηκε ως ένα σημαντικό μέτρο της κυβέρνησης στην πανδημία Covid19. Στην πραγματικότητα, ήταν απλά μια επίδειξη. Εάν αυτά τα άτομα, είχαν προφανές οικονομικό βάρος για την κυβέρνηση, δεν θα ήταν κλειδωμένα στο σπίτι. Το γεγονός ότι οι συγγενείς των εργαζομένων ήταν αντιμέτωποι με τη πιθανότητα να κολλήσουν τον Covid19 από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται και οι οποίοι ήταν έξω από το σπίτι όλη την ημέρα έδειξε ότι ο περιορισμός ήταν χωρίς λογικό νόημα. Τα άτομα που περιορίζονται πέφτουν σε κατάθλιψη με την αύξηση του άγχους, του φόβου και την ψυχολογία του περιορισμού.
  7. Κρίση οργάνωσης: Η εξουσία θέλει να αποτρέψει μια άλλη κρίση με τις απαγορεύσεις για το Covid19. Ο καθορισμός της φυσικής απόστασης που είναι απαραίτητη στις πρόσωπο με πρόσωπο σχέσεις της κοινωνίας ως “κοινωνική απόσταση”, έχει ως στόχο να αποτρέψει τη συζήτηση της κρίσης που βιώνουν και την φθορά των χώρων κοινωνικοποίησης έως το τελικό κλείσιμο τους. Ζητείται να αποτραπεί η επικοινωνία των ατόμων κλείνοντας τα καφενεία, καφετέριες, τοπικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς. Τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά, τα κέντρα κοινωνικοποίησης είναι κλειστά. Τα εργαστήρια, τα εργοστάσια είναι ανοιχτά, τα κέντρα δραστηριότητας για τους εργαζόμενους αυτών των εργοστασίων είναι κλειστά. Η Εξουσία, η οποία μας εμποδίζει να μιλάμε για την κρίση με αυτές τις απαγορεύσεις, ίσως σύντομα δηλώσει ότι η πανδημία “Covid19 εξαπλώνεται με την ομιλία!” Πιθανώς θα θελήσει επίσης να απαγορεύσει την ομιλία.
  8. Κρίση οργάνωσης: Οι τόποι όπου το Akp19 εξαπλώνεται δεν μπορούν να κλείσουν. Είτε το Covid19 εξαπλώνεται είτε όχι, η κυβέρνηση συνεχίζει τις δραστηριότητές της και τις συγκεντρώσεις της. Μπορεί να οργανώσει διανομή ψωμιού ή τσαγιού. Χιλιάδες μπορούν ακόμα να μεταφερθούν με λεωφορεία στα διάφορα εγκαίνια που μετατράπηκαν σε λαϊκές παραστάσεις.
  9. Κρίση των μέσων ενημέρωσης: Τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και διαγωνισμοί στον τομέα των μέσων ενημέρωσης συνεχίζονται με εκατοντάδες εργαζόμενους μπροστά από την κάμερα και πίσω από αυτή. Τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν και δεν σταματούν λόγω της θέσης τους. Επειδή τα μέσα ενημέρωσης είναι η απαραίτητη δύναμη της κυβέρνησης.
  10. Κρίση των μέσων ενημέρωσης: Η γνώση της πανδημίας είναι εσκεμμένα διαστρεβλωμένη. Οι πληροφορίες σχετικά με την πανδημία είναι τόσο στρεβλωμένες και οι απαραίτητες και περιττές πληροφορίες δημοσιεύονται ταυτόχρονα, εμποδίζοντας την κατανόηση τους από τους ανθρώπους. Η Εξουσία θέλει επίσης να καταστείλει κάθε πληροφόρηση της κοινωνίας πέρα από τον έλεγχό της με παρενόχληση και απειλές. Η πίεση στον Ιατρικό Σύλλογο είναι μια ένδειξη αυτής της πρακτικής.
  11. Κρίση της πληροφορίας: Όποιος ελέγχει την γνώση, ελέγχει την κοινωνία και το άτομο επίσης. Το εκπαιδευτικό σύστημα καθιερώθηκε με αυτή την προοπτική. Με άλλα λόγια, κάθε εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια άλλη δύναμη ελέγχου. Τώρα, ένας σημαντικός δεσμός της κοινωνίας με την πληροφόρηση έχει σπάσει στον τίτλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία δεν ήταν προσβάσιμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid19. Η δικαιολογία είναι και πάλι ο Covid19. Η εκπαίδευση των πλουσίων με ιδιαίτερα μαθήματα συνεχίζεται παράλληλα με την “έλλειψη εκπαίδευσης” των φτωχών. Ενώ οι γονείς που δεν μπορούν να παρέχουν την εκπαίδευση του παιδιού τους βιώνουν την κατάθλιψη των παιδιών που νομίζουν ότι τα πάντα είναι μάταια, τα παιδιά βιώνουν επίσης το άγχος της ματαιότητας του μέλλοντος.
  12. Κρίση υγείας: Είναι μια δίωξη που βιώνουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν την πανδημία, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία. Και εδώ, η διάκριση πλουσίων-φτωχών είναι σαφής. Τα κρατικά νοσοκομεία που δεν φθάνουν ποτέ στο επίπεδο των ιδιωτικών νοσοκομείων, εμφανίζονται ως μη πλήρη παρά την υπερβολική πληρότητα. Είτε ο ιός Covid19 μεταδίδεται ή όχι, είτε είναι θετικός ή ασυμπτωματικός… Ποιος πρέπει να μείνει στο σπίτι και ποιος στο νοσοκομείο; Είναι αρκετή η περίοδος των 14 ημερών; Μεταδίδεται με τον αέρα; Μεταδίδεται από το νερό; Ανίκανη να λύσει αυτή τη σύγχυση, η κοινωνία βρίσκεται σε μια σύγχυση που δεν μπορεί να μιλήσει για τις συνθήκες του δικαιώματος στην υγεία και την υπηρεσία. Ενώ ο γιατρός ζει στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης, όλα τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης το αντιμετωπίζουν εξ αποστάσεως.
  13. Κρίση υγείας: Μέσα στο σύστημα υγείας που μετατρέπεται σε τομέα Covid19 από το Akp19, η ψυχολογία όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας από τους καθαριστές στις νοσοκόμες και τους γιατρούς έχει γυρίσει ανάποδα. Οι ήρωες, που είναι καταραμένοι κατά καιρούς, βιώνουν την αντίφαση και κάθε μέρα ζουν με την πίεση του “Είμαι κοντά” του Akp19 μαζί με την πίεση μετάδοσης του Covid19.
  14. Κρίση τερματισμού του ιού: Είναι η κρίση τερματισμού του Akp19. Η κρίση Akp19 έχει γίνει πιο μεταδοτική από αυτή του Covid19 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η οποία κρατά περίπου 19 χρόνια, και η ασθένειά του δεν είναι ήπια, είναι ένας θανατηφόρος ιός με σοβαρά κρούσματα. Είναι ο εχθρός των νέων, των λαών, των εργαζομένων, της γυναίκας, των ΛΟΑΤΚΙ, του δέντρου, του ρέματος, της γης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Τα φάρμακα και τα εμβόλια αναζητούνται για τη θεραπεία του Covid19. Γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία δεν είναι η πρώτη. Γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες πανδημίες έχουν ξεπεραστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Covid19 θα ξεπεραστεί επίσης. Και γνωρίζουμε ότι παρόλο που η πανδημία της Εξουσίας κατά της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας είναι πιο επικίνδυνη από το Covid19, κάθε πανδημία εξουσίας θα καταστραφεί από ταραχές και επαναστάσεις. Κάθε ιός θα εμβολιαστεί, κάθε Εξουσία θα καταστραφεί για να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο.

 

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Το άσυλο της φιλελεύθερης υποκρισίας

Το άσυλο της φιλελεύθερης υποκρισίας: σημειώσεις εξ αφορμής της νομικής κατάργησης του ασύλου[1] Οι σημειώσεις αυτές γράφτηκαν τον Αύγουστο του 2019 εξ αφορμής της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου από την Νίκη Κεραμέως. Σήμερα, με την νέα επίθεση στο δημόσιο...

Εκδήλωση – συζήτηση:Παρουσίαση της πρότασης του Υπόγειου Ιλισού για την οργάνωση των αναρχικών

Παρουσίαση οργάνωση της πρότασης του Υπόγειου Ιλισού για την οργάνωση των αναρχικών οργάνωση Εκδήλωση – Συζήτηση: Σάββατο 30/09/2023 στις 19.00 στην Κατάληψη Ανάληψης Παρουσίαση της πρότασης του Υπόγειου Ιλισού για την οργάνωση των αναρχικών Σας καλούμε για να...

test post

asdfsafasdf asdf a sdf asd fas f asd f

Ρουβίκωνας: Αλληλεγγύη στην κατάληψη ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος

Ρουβίκωνας: Αλληλεγγύη στην κατάληψη ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος. Από το 2009 μέχρι και σήμερα ο κατειλημμένος Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος της Πετρούπολης έχει υπάρξει ένα συνεχές παράδειγμα της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης στην πράξη. Ένας χώρος ως τότε...

Metal Κομμάτι για το Κρατικό και Καπιταλιστικό Έγκλημα στα Τέμπη

Metal Κομμάτι για το Κρατικό και Καπιταλιστικό Έγκλημα στα Τέμπη Οι Thiasus μας παρουσιάζουν ένα πολύ δυνατό Metal κομμάτι με τίτλο Trouble on the Rails με θέμα το Κρατικό και Καπιταλιστικό έγκλημα που διαπράχθηκε στα Τέμπη με την σύγκρουση των δύο τρένων καθώς και...

Κυβερνώντας από τα παρασκήνια. Η δολοφονία ενός ενοχλητικού κοινοτάρχη

Κυβερνώντας από τα παρασκήνια. Η δολοφονία ενός ενοχλητικού κοινοτάρχη. Άρθρο του jungle-report από το 2012. Αναδημοσίευση από Κακά Μαντάτα. Πριν από κανά μήνα ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έκανε μήνυση στην ιστοσελίδα jungle report  για το άρθρο που ακολουθεί και το οποίο...

H γέφυρα του ποταμού Χάραδρου

H γέφυρα του ποταμού Χάραδρου. Γρήγορες σκέψεις για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα. • Κάτω από την εν λόγω γέφυρα περνάω καθημερινά για να πάω και να γυρίσω στην δουλειά μου, όπως και εκατοντάδες άλλοι/ες, καθώς ο δρόμος αποτελεί την είσοδο στην μικρή...

Δουλεύοντας για το «Ατελείωτο Ελληνικό Καλοκαίρι»

Δουλεύοντας για το «Ατελείωτο Ελληνικό Καλοκαίρι». Από τις "Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία". Οι «New Worker Times» συνομίλησαν με εργαζόμενους στην τουριστική σεζόν. Παρακάτω ακολουθούν τα όσα μας είπαν: Δεν εργαζόμαστε με «συνθήκες μεσαίωνα»[….] ούτε...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο ψητοπωλείο Άγραφα 1977

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο ψητοπωλείο Άγραφα 1977 στο Γαλάτσι για τη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας στις συνθήκες καύσωνα. Το κύμα καύσωνα που διανύουμε είναι το χειρότερο των εποχών μας. Για να βρούμε αντίστοιχό του πρέπει να γυρίσουμε πίσω περίπου 4 δεκαετίες. Και...

Ρουβίκωνας: Επίθεση στο ψητοπωλείο ‘Το Μικρό’ [+ video]

Ρουβίκωνας: Επίθεση στο ψητοπωλείο ‘Το Μικρό’ στη Χαλκίδα για τον νεκρό εργαζόμενο. Λίγες δεκαετίες πριν το να ρισκάρεις τη ζωή σου για ένα μεροκάματο, σ’ έκανε ήρωα νουβέλας, ξεπεσμένο τυχοδιώκτη του ’50 χωρίς τίποτα να χάσει. Στην Ελλάδα του 2023, το “μεροκάματο του...