Οι εικόνες που βλέπετε απεικονίζουν το θάνατο αυτού που κάποτε ήταν γνωστό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα. Μια ειρηνική προ-συγκέντρωση για διαμαρτυρία σε αλληλεγγύη με τον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα (σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου 2021) περιβάλλεται ξαφνικά από πλήθος αστυνομικών που επιτίθενται στους συγκεντρωμένους.

Λίγα λεπτά αργότερα, μετά τον αποκλεισμό της αστυνομίας στην πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος, όπου οι διαδηλωτές σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να μετακινηθούν σε άλλο μέρος όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τη διαμαρτυρία. Τότε ήταν που τα ΜΑΤ, μαζί με την ομάδα ΔΡΑΣΗ και μια αύρα νερού εξαπέλυσε μια βάναυση επίθεση με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς με γκλομπ και νερό υπό πίεση, συλλαμβάνοντας οποιονδήποτε μπορούσε απλώς επειδή ήταν εκεί.

Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες 7 εβδομάδες δέχτηκε επίθεση, χωρίς καν δικαιολογία, μόλις άρχισαν να μαζεύονται άνθρωποι. Ακόμη και μια αναφορά στο όνομα Κουφοντίνας στο Facebook φέρνει μπανάρισμα του προφίλ σας ή η σελίδα σας στο FB καταργείται. Αυτό συνέβη ακόμη και σε πολιτικούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Η εκτεταμένη λογοκρισία, οι βάναυσες αστυνομικές επιθέσεις και η κυβερνητική προπαγάνδα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης – που φέρονται σαν μαριονέτες της κυβέρνησης – σχηματίζουν μια τρομακτική εικόνα της τρέχουσας κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξοργίστηκε από το γεγονός ότι για 4 συνεχόμενες ημέρες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη βασιλεία του φόβου, της λογοκρισίας και του τρόμου που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή φωνή στάθηκε αλληλέγγυα προς τις απλές απαιτήσεις ενός πολιτικού κρατουμένου.  Ο θάνατος του Δ. Κουφοντίνα μετά από 58 μέρες απεργίας πείνας είναι πλέον ορατός. Ο Μητσοτάκης αποφάσισες, όπως θα έκανε ένας παραληρητικός επικεφαλής ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, ότι οι διαμαρτυρίες αλληλεγγύης προς αυτόν πρέπει να δεχτούν επίθεση και να διαλυθούν.

Αν πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, θα είναι ο πρώτος κρατούμενος σε απεργία πείνας που θα πεθάνει στην Ευρώπη, μετά το θάνατο του Μπόμπι Σαντς και των συντρόφων του το 1981, στη Βόρεια Ιρλανδία, υπό το καθεστώς της Μαργαρίτας Θάτσερ.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, τώρα 63 ετών, κάνει απεργία πείνας τις τελευταίες 58 ημέρες. Η τρέχουσα απαίτησή του είναι να μεταφερθεί στη φυλακή Κορυδαλλού, καθώς και να τερματιστούν οι αυθαίρετες πολιτικές παρεμβάσεις εναντίον του.

Ακόμη και μετά από 58 ημέρες χωρίς φαγητό, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται το δικαίωμά του στην ίση μεταχείριση.

– Η άνοδος του δεξιού φασισμού στην ελληνική κυβέρνηση –

Ακόμα και για τα ελαστικά πρότυπα αυτού που ήταν γνωστό ως κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα, το δεξιό καθεστώς μετατράπηκε σταδιακά, σε μόλις ενάμιση χρόνο στην εξουσία, σε ένα νεοφασιστικό κράτος.

Ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε lockdown για περισσότερο από 4 μήνες, η δεξιά κυβέρνηση της «Νέας Δημοκρατίας» έχει χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να ενεργήσει σαν μαφιόζικη οργάνωση, ξεκαθαρίζοντας λογαριασμούς με τους εχθρούς της, τον ελληνικό λαό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Σε ένα βίαιο νομοθετικό κρεσέντο, η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα αστυνομικό κράτος χούντας, χρησιμοποιώντας το lockdown ως περίοδο για να καταργήσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν σκέφτηκε καν να αγγίξει, από τότε που ανατράπηκε το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας το 1974.

Από την ίδρυση αστυνομικών τμημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια έως την απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών πάνω από έναν ορισμένο αριθμό ατόμων και την απαγόρευση της δυνατότητας των δημοσιογράφων να κυκλοφορούν ελεύθερα και να καταγράφουν τα γεγονότα, καθώς και το σχέδιό τους να ποινικοποιήσουν την αντικαθεστωτική έκφραση και τους στίχους στην τέχνη και στα τραγούδια, το ειρωνικά αυτοανακηρυγμένο κυβερνών κόμμα «Νέα Δημοκρατία» αποφάσισε την πρόσληψη χιλιάδων νέων αστυνομικών ως απάντηση σε όλα, ακόμη και την πανδημία.

Μεταξύ των εχθρών της κυβέρνησης και της επίτευξης των στόχων της είναι ο πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος εκτίει 11 φορές ισόβια ποινή συν 25 χρόνια, καταδικασμένος ως μέλος της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοεμβρίου» (17Ν). Η 17N δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από το 1975 έως το 2002, όταν διαλύθηκε μετά από μια αποτυχημένη επίθεση. Το 1989, ο πολιτικός Παύλος Μπακογιάννης, ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού και ο πατέρας του σημερινού δήμαρχου της Αθήνας, έπεσαν θύματα της ανταρτικής ομάδας. Κατά τη δίκη της 17Ν, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της ανταρτικής ομάδας και η γενική του στάση κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών τον έκανε σεβαστό σε ορισμένα μέρη του ελληνικού κοινού, γεγονός το οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός, ο δήμαρχος της Αθήνας και η αμερικανική πρεσβεία δεν μπορεί να δεχτεί. Έτσι, χρησιμοποιούν συνεχώς τη δύναμή τους για να παραβιάσουν τη θεμελιώδη ιδέα ότι «η δικαιοσύνη είναι η ίδια για όλους» ή ότι «η δημοκρατία δεν επιδιώκει εκδίκηση», επομένως, τον αντιμετωπίζει περισσότερο σαν όμηρο παρά έναν φυλακισμένο, αλλάζοντας συνεχώς τους νομικούς κανόνες για να πάρουν την εκδίκηση τους.

Λίγο πριν ο Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, είχε υποσχεθεί δημοσίως ότι αν αναλάβει την εξουσία, θα αποκλείσει τον Κουφοντίνα από το δικαίωμα αδειών και το δικαίωμα να εκτίει την ποινή του σε αγροτικές φυλακές ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα που έχει χορηγηθεί από ελληνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς νόμους.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Posted on 07/03/2021 by Alerta