Σημειώματα από τη Γάζα | Σημείωμα Πρώτο

Σημειώματα από τη Γάζα #1

από | 24 Απρ, 2024

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα σημειώματα δημοσιεύονται στο Facebook του συντρόφου μας.

Σημειώματα από τη Γάζα | Σημείωμα Πρώτο

9 Μαρτίου 2024 από τη Γάζα, πριν από λίγα λεπτά:

Η προσπάθεια να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών της Γάζας εν μέσω αυτής της εγκληματικής επίθεσης είναι μια ευγενής και έντιμη αποστολή.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ψυχολογική υποστήριξη για αυτά τα τραυματισμένα παιδιά σε ένα κέντρο υποδοχής στη Γάζα.

Μπράβο στους νέους και κινητοποιημένους εθελοντές που οργανώνουν άψογα αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Η Γάζα καταστρέφεται.

Η Γάζα καταστράφηκε.

Αλλά την ίδια στιγμή, η Γάζα εξακολουθεί να είναι ζωντανή μέσα από τα χαμόγελα των παιδιών μας και τη θέληση της νεολαίας μας.

Σημειώματα από τη Γάζα | Σημείωμα Πρώτο


Το ακόλουθο κείμενο έφτασε από τον σύντροφο μας Ziad Medoukh από Γάζα, το οποίο περιέχει μια προσωρινή σύνοψη των στατιστικών στοιχείων για τις δολοφονίες του ισραηλινού στρατού:

έχουν περάσει πέντε μήνες

150 ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη αυτής της νέας τρομερής επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

150 ημέρες που συνεχίζουν να είναι τρομερές.

Μια ενδιάμεση αποτίμηση αυτής της προγραμματισμένης γενοκτονίας με τους βαριούς βομβαρδισμούς όλο το εικοσιτετράωρο και της καταστροφικής κατάστασης των ανθρώπων για όλους τους κατοίκους της Γάζας, που έχουν εμπλακεί και υποφέρουν από αυτή τη φρικτή σφαγή και την πραγματική πείνα είναι η εξής.

Πηγή: Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί

31.678 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 14.300 παιδιών, 10.200 γυναικών και 4.277 ηλικιωμένων έχουν σκοτωθεί, μαζί με 72.000 τραυματίες και 12.000 αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια, το 77% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

432 γιατροί και νοσηλευτές έχουν δολοφονηθεί,

και 145 δημοσιογράφοι επίσης,

157 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

6 μεγάλα πανεπιστήμια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

18 πανεπιστήμια και κολέγια έχουν υποστεί ζημιές.

Εν τω μεταξύ, 5.600 μαθητές και φοιτητές έχουν σκοτωθεί.

190 τζαμιά καταστράφηκαν.

Δεν υπάρχουν υπολείμματα από τις άλλες 3 εκκλησίες,

14 δήμοι και 13 δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Και 9 τράπεζες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο και 700 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι σε κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία και σχολεία σε καταστροφικές συνθήκες, χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα ή ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονται στα πρόθυρα βέβαιου θανάτου λόγω της ακραίας πείνας και της έλλειψης περίθαλψης.

75 ακαδημαϊκές προσωπικότητες, επιστήμονες και ελίτ ακαδημαϊκών έχουν δολοφονηθεί,

45 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα έχουν βομβαρδιστεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 90 νοσηλευτές και να καταστραφούν 187 ασθενοφόρα.

168 δημοτικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί,

230.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας,

7.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

69 αθλητές και αθλήτριες έχουν σκοτωθεί,

195 υπουργεία και διοικητικοί χώροι έχουν βομβαρδιστεί και καταστραφεί,

250 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών και πυραύλων και έχουν υποστεί ζημιές,

2.400 πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί,

Και όλα αυτά τα παράλογα εγκλήματα συνεχίζονται χωρίς την παραμικρή τιμωρία!

Παρά τη διεθνή συνένοχη σιωπή, η Γάζα αντιστέκεται με αξιοπρέπεια.

Ziad Medoukh, Γάζα, 7 Μαρτίου 2024

Σημειώματα από τη Γάζα | Σημείωμα Πρώτο


 

Το ακόλουθο μήνυμα έφτασε σε εμάς πριν από μία ώρα (1 Μαρτίου 2024) από τον σύντροφό μας Ziad Medoukh, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη βόρεια Γάζα:

Όλα είναι ακριβά (έχουν μεγάλη αξία) στη Γάζα αυτή τη στιγμή εκτός από το αίμα των αμάχων Παλαιστινίων, το οποίο χύνεται στο έδαφος κάθε μέρα και κάθε στιγμή, μπροστά στα μάτια του κόσμου, ο οποίος είναι συνένοχος της κατοχής, από την αρχή αυτής της φρικτής επίθεσης.

Ναι, οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από πέντε μήνες έντονων βομβαρδισμών, εξακολουθούν να σκοτώνονται κάθε λεπτό.

Πεθαίνουν από πείνα, υποσιτισμό, έλλειψη πόσιμου νερού, έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Μετά την καταστροφή των νοσοκομείων, τη δολοφονία των γιατρών και την έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, πεθαίνουν από χρόνιες ασθένειες και την αδυναμία θεραπείας και περίθαλψης.

Απλοί Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώνονται από εγκληματίες Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ περιμένουν να φτάσει η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια- Η βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας σε πολύ μικρή ποσότητα και σπάνια, και ακόμη λιγότερο, στα βόρεια αυτής της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε μηνών, περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δολοφονηθεί, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να θυσιαστούν για να κουνηθεί λίγο ο διεθνής κόσμος και η συνείδησή του;

1 Μαρτίου 2024


26 Φεβρουαρίου 2024

Το βόρειο τμήμα της Γάζας πεθαίνει από την πείνα!

Πραγματική πείνα επικρατεί στη Γάζα.

Ο άμαχος πληθυσμός στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα αυτής της λωρίδας υποφέρει από σοβαρή έλλειψη τροφίμων.

Στην περιοχή αυτή έχουν απομείνει περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι και πεθαίνουν από την πείνα.

Μετά από πέντε μήνες έντονων βομβαρδισμών και το πλήρες κλείσιμο όλων των διαβάσεων που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με τον έξω κόσμο, δεν έχει μείνει τίποτα στις αγορές της Γάζας.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας,

Καμία διεθνής οργάνωση ή τοπική κοινότητα δεν μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους πολίτες που έχουν αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, και ο επίσημος κόσμος, που είναι συνεργός του Ισραήλ, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη να φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους.

Η Γάζα πεθαίνει, σώστε τη Γάζα, τον λαό της Γάζας!

Κάνοντας αυτό, σώζετε την ανθρωπότητα και επίσης την ανθρωπιά σας.

Ziad Medoukh από τη Γάζα

26 Φεβρουαρίου 2024


Χαιρετισμοί από τη Γάζα (24 Φεβρουαρίου 2024)

Αυτές οι δύο σύντομες γραμμές, για να ξέρετε ότι είμαι ακόμα ζωντανός. Σήμερα μπόρεσα να οδηγήσω ένα ποδήλατο σε αυτή την κατεστραμμένη Γάζα και να δω καθαρά το βάθος και την ένταση της καταστροφής.

Στη Γάζα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μεταφορά, κανένα καύσιμο, τίποτα άλλο και καμία ζωή.

Με την παλαιστινιακή συντροφικότητα από τη Γάζα, μια δύναμη που αντιστέκεται με νηφαλιότητα και ειρήνη.

24 Φεβρουαρίου 2024


Από τα ερείπια της Γάζας στις 18 Φεβρουαρίου 2024

Ήθελα να γιορτάσω τα γενέθλιά μου όπως οι φυσιολογικοί άνθρωποι με την οικογένεια και τους φίλους μου.

Αλλά στη Γάζα, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό- τίποτα δεν είναι δυνατό εδώ, κάτω από τις βόμβες- ούτε η ευτυχία έχει νόημα, ούτε η ευφορία, ούτε η γιορτή, ούτε η ζωή.

Είμαι πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους που μου έστειλαν μηνύματα με την ευκαιρία αυτή και εύχομαι καλύτερες μέρες για τη Γάζα.

Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι.

Ziad Medoukh


16 Φεβρουαρίου 2024 από τη Γάζα

Από τρεις μήνες πριν, όλοι οι κάτοικοι της Γάζας χρησιμοποιούν καυσόξυλα για να ετοιμάσουν φαγητό, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο ή άλλα καύσιμα εδώ στη Γάζα κάτω από τους βομβαρδισμούς. Εδώ σε αυτή την κατεστραμμένη γη, οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς μια λύση για να ζήσουν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες. Προσπαθούν να υπομείνουν αφόρητες συνθήκες- μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ανθρώπινη καταστροφή, μπροστά σε μια τυφλή κατοχή και σιωπή, η οποία είναι στην πραγματικότητα συνενοχή στη γενοκτονία.

Αλλά η ζωή συνεχίζεται παρά τους συνεχιζόμενους εκτεταμένους βομβαρδισμούς και παρά την καταστροφή που έχει πέσει πάνω σε όλους τους τρομοκρατημένους και αβοήθητους ανθρώπους της Γάζας.

Με παλαιστινιακή συντροφικότητα από την τιμημένη Γάζα, σε όλους τους συντρόφους που αγωνίζονται αλληλέγγυα σε όλο τον κόσμο.

Ziad Medoukh από τη Γάζα – 16 Φεβρουαρίου 2014


Γάζα – 11 Φεβρουαρίου 2024

Λαμβάνονται τρομερά στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής επίθεσης κατά των πολιτών, κάθε μέρα περίπου 200 άνθρωποι σκοτώνονται και καταστρέφονται από τους εισβολείς.

Μόνο σήμερα, 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς σε όλη αυτή την περιοχή,

20 από τους τραυματίες έχασαν τη ζωή τους λόγω της αδυναμίας περίθαλψης και θεραπείας στα βομβαρδισμένα, κατεστραμμένα και πολιορκημένα νοσοκομεία που δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους,

20 ασθενείς με χρόνιες ασθένειες πεθαίνουν καθημερινά λόγω της αδυναμίας θεραπείας,

Κάθε μέρα τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα επειδή δεν έχει μείνει τίποτα: ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε ζωή.

Και καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή.

Μια πραγματική και πλήρους κλίμακας γενοκτονία λαμβάνει χώρα!

Κάτι αδιανόητο και ανυπόφορο!

Πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Ziad Medoukh από τη Γάζα

11 Φεβρουαρίου 2024


Το σημερινό μήνυμα, 7 Φεβρουαρίου 2024, από τη Γάζα

Ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έφτιαξα στη φωτιά με ξύλα, στη Γάζα υπό τον βομβαρδισμό- Ποια είναι η λύση όταν δεν υπάρχει αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και τίποτα; Η καταστροφική κατάσταση εδώ καθιστά υποχρεωτική τη δημιουργία μιας τέτοιας δυνατότητας.

Όλοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, οι οποίοι βρίσκονται υπό κατοχή και αντιμετωπίζουν την έλλειψη κάθε μέσου ζωής και βιοπορισμού σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή, πρέπει να ετοιμάζουν μια μπουκιά από το φαγητό τους με φωτιά από ξύλα.

Αυτοί οι γενναίοι, υπομονετικοί και αποφασισμένοι κάτοικοι υπομένουν το αφόρητο και επιβιώνουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή ανθρώπινη καταστροφή.

Παρά τους συνεχείς σφοδρούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, η ζωή συνεχίζεται παρά την καταστροφή που βιώνει ο τρομοκρατημένος και αβοήθητος άμαχος πληθυσμός.

Η Γάζα είναι ζωντανή, ζει, επιβιώνει και είναι σταθερή στην ύπαρξή της.


6 Φεβρουαρίου 2024 – Χαιρετισμούς από την κατεστραμμένη Γάζα,

Χαιρετισμούς από τη Γάζα, η οποία έχει αφεθεί μόνη στη συνένοχη σιωπή του επίσημου κόσμου.

Φανταστείτε το:

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα λαμβάνουν σήμερα μόνο ένα γεύμα κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες,

Τίποτα δεν μπορεί να βρεθεί πια στις αγορές της Γάζας.

Οι γονείς περιφέρονται όλη μέρα στην αγορά ψάχνοντας κάτι για να ταΐσουν τα παιδιά τους και συχνά επιστρέφουν στο καταφύγιό τους με άδεια χέρια.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής οργάνωση ή τοπική ένωση ή υπεύθυνοι άνθρωποι που να μπορούν να προσεγγίσουν αυτούς τους εκτοπισμένους και άστεγους ανθρώπους που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της φτώχειας και της ανάγκης.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται καθόλου στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Είναι πραγματικά τρομερό!

Ο πόνος και η ταλαιπωρία όλων των κατοίκων αυτής της περιοχής, η οποία καταστράφηκε από την κατοχή, αυξάνεται κάθε στιγμή.

Προς όλες τις ομάδες αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θέλουν να φτάσει βοήθεια για τους πολίτες της Γάζας, σας είμαι πολύ ευγνώμων, αλλά δυστυχώς πρέπει να σας ενημερώσω ότι όλα είναι κλειστά στη Γάζα.

Εδώ, προς το παρόν, όλα είναι στάσιμα.

Όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι κλειστά για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Η ζωή έχει παραλύσει εντελώς.

Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε κάποιες απάτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την τρομερή κατάσταση στο όνομα της βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό.

Η επίσημη διεθνής κοινότητα πρέπει να κινηθεί και να κάνει κάτι για να σώσει τις ζωές των Παλαιστινίων που είναι ακόμα ζωντανοί. Πρέπει να κινηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί αυτή την καταστροφική κατάσταση και είναι ακόμα ζωντανοί, ενώ βομβαρδίζονται επί 125 ημέρες και πεθαίνουν σήμερα από την πείνα.

Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η κατάσταση;

Ziad Medoukh από τη Γάζα

6 Φεβρουαρίου 2024


Το παρακάτω κείμενο έφτασε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2024, από τον σύντροφό μας Ziad Medoukh από τη Γάζα:

Τέσσερις μήνες πέρασαν.

Πέρασαν 120 ημέρες από την επανάληψη αυτής της τρομερής επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023,

120 ημέρες!

Ο προσωρινός απολογισμός αυτής της σχεδιασμένης γενοκτονίας, υπό τους έντονους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται μέρα και νύχτα, έχει δημιουργήσει μια καταστροφική κατάσταση για όλους τους πολίτες της Γάζας που εμπλέκονται καθημερινά με αυτήν.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας και πολλών διεθνών οργανισμών:

27.250 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 11.300 παιδιά, 9.600 γυναίκες και 3.850 ηλικιωμένοι,

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν εβδομήντα χιλιάδες τραυματίες και δέκα χιλιάδες αγνοούμενοι που έμειναν κάτω από τα ερείπια, το 75% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθούν 397 γιατροί και νοσηλευτές και 137 δημοσιογράφοι που δολοφονήθηκαν,

125 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ από 4 μεγάλα πανεπιστήμια δεν έχει απομείνει παρά ένας σωρός από μπετόν και τσιμέντο,

15 πανεπιστήμια και κολέγια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

5.200 μαθητές και φοιτητές έχουν σκοτωθεί,

167 τζαμιά και 3 εκκλησίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

12 δήμοι και 9 βιβλιοθήκες καταστράφηκαν και 6 τράπεζες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης,

Περισσότεροι από 1.700.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία και σχολεία που είναι ακόμη ανοιχτά και έχουν καταφύγει σε καταστροφικές συνθήκες χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα ή ανθρωπιστική βοήθεια.

Δολοφονήθηκαν 65 εκλεκτά μέλη του ακαδημαϊκού και επιστημονικού προσωπικού,

36 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα δέχθηκαν επιθέσεις από τις κατοχικές δυνάμεις και κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων σκοτώθηκαν 56 τραυματιοφορείς και 157 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί,

125 δημοτικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί,

190.000 κατοικίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

Μέχρι στιγμής, 6.500 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και έχουν σταλεί σε ισραηλινές φυλακές.

59 γνωστοί αθλητές έχουν σκοτωθεί.

175 υπουργεία και δημόσιοι χώροι καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς μαζί με 230 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη που υπέστησαν σοβαρές ζημιές,

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε 1.700 πηγάδια με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση ούτε στο νερό.

Και όλες αυτές οι τραγωδίες και τα εγκλήματα συνεχίζονται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο και τιμωρία!

Αλλά η Γάζα συνεχίζει την αντίστασή της με πλήρη αξιοπρέπεια.

Ziad Medoukh

4 Φεβρουαρίου 2024


[Μια αντικειμενική περιγραφή της καθημερινής “ζωής” στη Γάζα από έναν Παλαιστίνιο στη Γάζα]

Χαιρετισμούς από την κατεστραμμένη Γάζα.

Πιστέψτε με, ό,τι είχε απομείνει από την αποφασιστικότητα, τη θέληση, το θάρρος, την ανθεκτικότητα, την υπομονή και την αισιοδοξία μου δεν μπορεί πλέον να ξεπεράσει το σκοτάδι μου.

Αφού έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την έναρξη αυτής της φρικτής επίθεσης των εισβολέων εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η κατάσταση στο πεδίο γίνεται όλο και πιο καταστροφική και τρομερή.

Αν πω ότι έχει μείνει μόνο μια πικρή γεύση από τη ζωή, υπερβάλλω γιατί δεν υπάρχει πια ζωή στη Γάζα.

Η ζωή είναι κάτι εντελώς παράλυτο και ανάπηρο,

Δεν υπάρχει τίποτα πια στη Γάζα: ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο, ούτε γάλα, ούτε ψωμί, ούτε φρούτα, ούτε ένα λαχανικό, ούτε ένα κομμάτι κρέας, ούτε κοτόπουλο, ούτε ψάρι, ούτε εξοπλισμός, ούτε μέσω μεταφοράς, ούτε στέγαση και κανένα όραμα για το μέλλον.

Χιλιάδες μαθητές και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στερούνται από εκπαίδευση,,

Χιλιάδες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, εργάτες και εργάτριες, δεν έχουν πλέον δουλειά ή μισθό,

Επί του παρόντος, τίποτα δεν λειτουργεί στη Γάζα: ούτε γραφεία ούτε επιχειρήσεις,

Είμαι πολύ λυπημένος και υποφέρω όπως όλοι οι κάτοικοι αυτής της κατεστραμμένης περιοχής που βλέπουν πως η επίσημη διεθνής κοινότητα τους έχει αφήσει μόνους και είναι ουσιαστικά συνεργός της κατοχικής δύναμης- Και προσπαθώ να αντέξω το αβάσταχτο.

Αποφάσισα να γράψω αυτή τη μαρτυρία για να μοιραστώ τον πόνο και την ταλαιπωρία μου μαζί σας, καλοπροαίρετοι φίλοι και υποστηρικτές, είστε η μόνη μου ανακούφιση σε αυτή την καθημερινή κόλαση.

Προσπαθώ να σας ενημερώνω όταν έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο, το πρόβλημα είναι ότι για να φτάσω σε ένα σημείο διαδικτύου, πρέπει να περπατήσω δύο χιλιόμετρα και όταν φτάνω εκεί, υπάρχει ένα τρελό πλήθος που περιμένει… και ο καθένας έχει μόνο τριάντα λεπτά για να τηλεφωνήσει. Όλοι θέλουν να μάθουν για την οικογένειά τους στο νότο και το δίκτυο επικοινωνίας συχνά καταστρέφεται ή διακόπτεται λόγω των βομβαρδισμών.

Βλέπω τα πολλά μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης σας – από όσους θέλουν  να προσφέρουν βοήθεια- σας είμαι ευγνώμων και σας ευχαριστώ. Πάντα έλεγα ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ηθική και πολιτική αλληλεγγύη, εξάλλου, είμαι ένας απλός Παλαιστίνιος πολίτης από τη Γάζα και ζω εδώ όπως όλοι οι κάτοικοι, και δεν θέλω να είμαι προνομιούχος στηριζόμενος στο δίκτυό μου και στους πολλούς φίλους και γνωστούς που έχω.

Αν δεν μπορώ να σας απαντήσω λόγω του κακού διαδικτύου, να ξέρετε πόσο πολύ τα μηνύματά σας είναι μια ανακούφιση για αυτόν τον Παλαιστίνιο πολίτη που ζει στη Γάζα, ο οποίος έχει χάσει τα πάντα και προσπαθεί να επιβιώσει με τις λίγες ελπίδες που του έχουν απομείνει.

Η καθημερινή ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη και περίπλοκη.

Αν και έχω γίνει μάρτυρας πολλών πολέμων, επιθέσεων, εισβολών και δολοφονιών από την παιδική μου ηλικία, δεν έχω βιώσει ποτέ μια τόσο τρομερή κατάσταση.

Επί του παρόντος, μετακινούμαι από τη μια γειτονιά στην άλλη και από το ένα σπίτι στο άλλο ανάμεσα σε συγγενείς και ξαδέρφια, επειδή οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται μέρα και νύχτα παντού σε αυτή την ανοιχτή και κλειστή φυλακή και τα τανκς μπορούν να εισέλθουν στη γειτονιά ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν 30 με 40 κάτοικοι και εκτοπισμένοι σε κάθε σπίτι και όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

Όντας άστεγος, πρέπει να δεχτώ τα πάντα σε αυτά τα καταφύγια.

Σε αυτά τα σπίτια, ο θόρυβος και ο συνωστισμός δεκάδων ανθρώπων δεν μου επιτρέπει να κοιμηθώ και να γράψω- επιπλέον, μετά την καταστροφή του διαμερίσματός μου στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, έχασα τους υπολογιστές μου και τη βιβλιοθήκη μου με 3.000 βιβλία στα γαλλικά. Δεν μπόρεσα να βρω τίποτα από τον εξοπλισμό, τα ρούχα, τα διπλώματα, τα δημοσιευμένα βιβλία, τις έρευνες και τα φυλλάδια που δίδασκα.

Όλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους πριν από τις πέντε το απόγευμα και πέφτουμε για ύπνο γύρω στις επτά το βράδυ- το βράδυ, όταν σκοτεινιάζει, ανάβουμε τις λάμπες που φορτίζονται με ηλιακά πάνελ το πρωί- ευτυχώς, στη Γάζα υπάρχει πάντα ήλιος. Στην πραγματικότητα, τα ηλιακά πάνελ έχουν βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους- Από την αρχή αυτής της επίθεσης στις αρχές Οκτωβρίου, οι κάτοικοι της Γάζας είχαν λίγο φως φορτίζοντας αυτές τις λάμπες και μπόρεσαν να φορτίσουν τις μπαταρίες των κινητών τους τηλεφώνων και να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του σκοταδιού και των διακοπών ρεύματος.

Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα, στο σκοτάδι σκέφτομαι τον αδελφό μου που δολοφονήθηκε μαζί με όλη του την οικογένεια και κλαίω- θυμάμαι τις όμορφες αναμνήσεις πριν από αυτή την επίθεση και προσπαθώ να ελπίζω για ένα καλύτερο μέλλον στα όνειρά μου… αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες.

Εγώ, που συνήθιζα να δίνω κουράγιο στους τραυματισμένους νέους και τα παιδιά της Γάζας, εγώ ο ίδιος έχω χάσει εντελώς το πνεύμα μου κάτω από την πίεση των επαναλαμβανόμενων τραγικών γεγονότων που έπληξαν την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες της Γάζας τους τελευταίους μήνες, και δεν υπάρχει κανείς να σκουπίσει τα δάκρυά μου και αυτόν τον μεγάλο θυμό που θέλω να τον ηρεμήσει. Η καρδιά μου είναι ραγισμένη.

Πιστέψτε με, δεν είμαι απαισιόδοξος άνθρωπος και όπως όλοι οι Παλαιστίνιοι, αγαπώ πολύ τη ζωή, αλλά οι συνθήκες μας είναι πραγματικά αδιανόητες, απαράδεκτες και τρομερές!

Όσον αφορά το φαγητό, τρώμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα και μερικές φορές ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες- δεν υπάρχει τίποτα να φάμε στην αγορά, συχνά ένα πιάτο ρύζι ή μερικά κομμάτια ψωμί είναι αρκετά, και αν πάρουμε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, είναι το αποκορύφωμα της πολυτέλειας.

Σε κάθε σπίτι, άνδρες και γυναίκες εργάζονται σκληρά για να ετοιμάσουν το φαγητό πάνω σε φωτιά από ξύλα, επειδή δεν υπάρχει αέριο.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη χρημάτων, όσο η έλλειψη τροφίμων και βασικών προϊόντων, επειδή εδώ και 4 μήνες δεν έχουν εισέλθει προϊόντα στη Γάζα και καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί ή τοπικές ενώσεις για να φροντίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό απόρων και εκτοπισμένων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ στις αρχές Ιανουαρίου 2024, το 90% των κατοίκων της Γάζας υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο θάνατος από την πείνα έχει αρχίσει.

Εκτός από το γεγονός ότι οι τιμές έχουν δεκαπλασιαστεί και τα λίγα προϊόντα που είναι διαθέσιμα είναι πολύ ακριβά:

Ένα μικρό μπουκάλι μεταλλικό νερό κοστίζει πλέον 5 ευρώ στη Γάζα, ενώ πριν δεν ξεπερνούσε ούτε τα 10 λεπτά.

Ένα κιλό ρύζι, το οποίο κόστιζε δύο ευρώ, έχει γίνει δέκα ευρώ- ένα κιλό αλεύρι έχει αυξηθεί από ένα ευρώ σε δώδεκα ευρώ, και ένα αυγό κοστίζει τρία ευρώ, ενώ ένα πακέτο των τριάντα κόστιζε μόνο τέσσερα ευρώ πριν από την επίθεση.

Τα πάντα στη Γάζα είναι πολύ ακριβά και τίποτα δεν μπορεί να βρεθεί στην αγορά.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η έλλειψη φρούτων και λαχανικών- στην πραγματικότητα, όλες οι γεωργικές εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί.

Δεδομένου ότι πολλά πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει πόσιμο νερό και ακόμη και το νερό για οικιακή χρήση δεν φτάνει στις βρύσες και πρέπει να αγοραστεί σε πολύ υψηλή τιμή από κάποιους από τους σταθμούς που λειτουργούν ακόμη.

Οι μολυσματικές ασθένειες έχουν εξαπλωθεί μεταξύ των κατοίκων.

Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία αρχή, καμία κυβέρνηση και κανενός είδους δημόσια υπηρεσία για να διαχειριστεί και να ελέγξει την πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Για να επιβιώσουν, ο καθένας πρέπει να φροντίσει μόνος του για τον εαυτό του.

Ενώ, αντίθετα, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να δώσουν, επειδή δεν υπάρχει τίποτα πια εκεί.

Το μέλημα όλων των ανθρώπων το πρωί είναι να βρουν κάτι για να θρέψουν την οικογένειά τους και να ψάξουν για νερό με άπειρη δυσκολία.

Όταν περπατάω στους δρόμους της Γάζας, νιώθω πολύ λυπημένος και θλιμμένος γιατί σε κάθε γειτονιά βλέπω κατεστραμμένα σπίτια, αρχοντικά, κτίρια και αστικές υποδομές.

Κάθε μέρα που ακούω για τη δολοφονία ξαδέρφων, συγγενών, φίλων, συναδέλφων, γειτόνων και φοιτητών μου, με θλίβει πολύ γιατί νιώθω ανήμπορος και δεν μπορώ να πω ούτε μια λέξη συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Το να αισθάνεσαι άπραγος είναι κάτι τρομερό.

Σκεφτείτε το, σε μια κατεστραμμένη πόλη όπου δεν υπάρχει φούρνος, κατάστημα, φαρμακείο, εστιατόριο ή καφετέρια.

Και το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ θλιμμένοι, είναι απασχολημένοι με τη θλιβερή καθημερινότητά τους, σκέφτονται τους χαμένους αγαπημένους τους και προσπαθούν να βρουν λίγο νερό και φαγητό για τα παιδιά τους- κανείς δεν μιλάει σε κανέναν, δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν έχουν λόγια. Όλοι με συνοφρύωμα και χωρίς χαμόγελα, όλοι σε κατάσταση σοκ. Κάθε οικογένεια κουβαλά τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους εκτοπισμένους και τα κατεστραμμένα σπίτια.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι πώς οι άνθρωποι επιβιώνουν εδώ και εξακολουθούν να υπάρχουν;!

Όσον αφορά την υγεία, η κατάσταση είναι τραγική- κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί, όλα είναι εκτός λειτουργίας- έχουν απομείνει μόνο τρεις κλινικές σε ολόκληρη την πόλη της Γάζας, οι οποίες θα έπρεπε να εξυπηρετούν 300.000 κατοίκους και εκτοπισμένους. Σε κάθε κλινική, υπάρχουν μόνο πέντε ή έξι εθελοντές γιατροί, οι οποίοι είναι καταβεβλημένοι από το βάρος των ασθενών και των τραυματιών- πρέπει να περιθάλπουν 5.000 ανθρώπους κάθε μέρα χωρίς τα κατάλληλα φάρμακα, με ληγμένα φάρμακα.

Εγώ ο ίδιος είμαι άρρωστος αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορώ να βρω ένα εργαστήριο για να κάνω την ανάλυση, ούτε ένα φαρμακείο ή ένα νοσοκομείο που να μπορεί να μου το παραδώσει.

“Ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο” έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 27.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 22.000 παιδιών και γυναικών, και έχει αφήσει πίσω του 70.000 τραυματίες,

Είναι αυτονόητο ότι έχει καταστρέψει περίπου το 65% των υποδομών.

Και τέλος, το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο δειλός και εγκληματικός στρατός δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση.

Εδώ γινόμαστε μάρτυρες της εγκληματικής τρέλας που συνεχίζεται σε πλήρη ασυλία και χωρίς καμία επίσημη διεθνή αντίδραση.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, παρά την οργή και τη δυστυχία τους, είναι πολύ ευγνώμονες για τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για την καταδίκη αυτής της επαναλαμβανόμενης γενοκτονίας, καθώς και για την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από όλους όσους εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

Ήταν τέσσερις μήνες, τέσσερις πολύ δύσκολοι μήνες για μένα και για όλους τους κατοίκους της Γάζας με τα οδυνηρά γεγονότα, αυτοί οι τέσσερις μήνες ήταν γεμάτοι τρόμο.

Τον Οκτώβριο του 2023, στην αρχή της εισβολής και της επίθεσης, είναι αλήθεια ότι υπήρχαν σφοδροί βομβαρδισμοί, αλλά ήμουν πολύ απασχολημένος, δίνοντας συνεντεύξεις στα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης, έχοντας πρόσβαση στο Διαδίκτυο και έχοντας τη δυνατότητα να μεταδίδω καθημερινά τις ειδήσεις, καθώς και με συντρόφους και ομάδες παλαιστινιακής αλληλεγγύης. Είχα τακτικές επαφές με τον έξω κόσμο. Η αγορά ήταν ανοιχτή και υπήρχαν ακόμη κάποια τρόφιμα.

Τον Νοέμβριο, η κατάσταση έγινε πολύ περίπλοκη- Με την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, αναγκάστηκα να στείλω την οικογένειά μου στο νότο και είδα ο ίδιος τα τανκς να μπαίνουν στη γειτονιά μου και τελικά, περικυκλώθηκα στο σπίτι μου, στην κατεστραμμένη γειτονιά μου.

Ο μήνας Δεκέμβριος 2023, για μένα, συνοδεύτηκε από τη δολοφονία του αδελφού μου και ολόκληρης της οικογένειάς του, την καταστροφή του διαμερίσματος και του κτιρίου μας, και την αναγκαστική μου εγκατάλειψη της γειτονιάς και την αναζήτηση καταφυγής στους συγγενείς μου- ο Νοέμβριος ήταν ένας σκοτεινός μήνας.

Τον Ιανουάριο του 2024, είδαμε τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και την άφιξη τανκς σε όλη την πόλη της Γάζας και έψαχνα και πάλι για άλλο μέρος να ζήσω.

Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες και βιβλία για να περιγράψω την πολύ δύσκολη καθημερινή μας ζωή κάτω από τις βόμβες και το σοκ αυτής της θλιβερής απάνθρωπης κατάστασης και αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής, και ακόμα δεν πιστεύω ότι είμαι ακόμα ζωντανός, γιατί βλέπω το θάνατο χίλιες φορές την ημέρα, αν και δεν φοβάμαι το θάνατο. Ανησυχώ όμως για το μέλλον μας.

Εν τω μεταξύ, αυτό που μπορεί να θεωρηθεί η θετική πλευρά της ιστορίας και είμαι περήφανος γι’ αυτό είναι ότι παρά τα παραπάνω, δεν έχω καθόλου μίσος μέσα μου.

Με παλαιστινιακή συντροφικότητα, από τη  Γάζα που δεν είναι πια Γάζα.

Και ο Ziad δεν είναι πια Ziad.

Ziad Medoukh – 26 Ιανουαρίου 2024

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...