Επιστολή από τη Ρωσία για τις διαμαρτυρίες της 23ης Ιανουαρίου

πηγή: crimethinc.com


Λάβαμε την ακόλουθη έκθεση από τους αναρχικούς στη Ρωσία, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση εκεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 23ης Ιανουαρίου, όπου δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν ως απάντηση στη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Aleksei Navalny – εκφράζοντας ένα θυμό που έχει την βάση του σε πολύ βαθύτερες αιτίες. Ήταν η ελπίδα μας ότι αργά ή γρήγορα, η αναταραχή από τη Λευκορωσία θα μπορούσε να διαδοθεί στη Ρωσία – αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη ελπίδα για τους εξεγερμένους στη Λευκορωσία και αλλού γύρω από τη σφαίρα της ρωσικής επιρροής, καθώς και για όλους όσους υποφέρουν από τον Πούτιν. Το δημοσιεύουμε εδώ για να προωθήσουμε τις διεθνείς προοπτικές μεταξύ όσων υπομένουν τις συνέπειες του καπιταλισμού και της κρατικής εξουσίας. Μπορεί ακόμη και η εξέγερση να εμβαθύνει και να εξαπλωθεί.

Σήμερα, 23 Ιανουαρίου, μια σπίθα ανάβει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από τη Μόσχα έως το Ουλάν-Οντέ, δεκάδες χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους για διαμαρτυρίες ενάντια στον Πούτιν, τη διαφθορά και την καταστολή. Με την πρώτη ματιά, αυτές οι διαδηλώσεις μπορεί να μοιάζουν με τις ίδιες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που ξεκινούν κάθε φορά που καταπιέζεται έντονα ένας εξέχων υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Αλλά για εμάς, αισθανόμαστε ότι κάτι έχει αλλάξει.

Η συνηθισμένη παθητική στάση που είναι χαρακτηριστική για τέτοιου είδους διαμαρτυρίες έχει εγκαταλειφθεί. Οι άνθρωποι παλεύουν ενάντια στην αστυνομία. Ομοίως, αυτές οι συγκεντρώσεις δεν είναι μόνο στα τυπικά μέρη, ούτε αποτελούνται από τα ίδια πολιτικά ενεργά άτομα της ανώτερης τάξης. Από την πόλη της Τσίτα, ακούμε ιστορίες ότι οι αστυνομικοί έχουν εκδιωχθεί. Στο Περμ, ένα πλήθος χειροκροτεί αφού οι αναρχικοί μιλούν για εξέγερση, αυτο-οργανωμένη δραστηριότητα και αλληλεγγύη ενάντια στην καταστολή. Στο Ιρκούτσκ, οι άνθρωποι δέχονται θερμά τους αναρχικούς και τα λόγια τους. Σε ένα μέρος, οι άνθρωποι μπλοκάρουν τα αστυνομικά αυτοκίνητα, ενώ σε άλλο, απελευθερώνουν έναν διαδηλωτή. Σε έναν δρόμο, ένας άντρας χτυπά έναν αστυνομικό, ενώ σε έναν άλλο, άνθρωποι φωνάζουν «Ελευθερία! Ελευθερία!” καθώς μια γυναίκα αντιστέκεται στο γκλοπ ενός αστυνομικού. Πέρα από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις αναρχικές ιδέες, κάτι που είναι σίγουρα συναρπαστικό, υπάρχει ακόμη ένα πιο συναρπαστικό αναρχικό δυναμικό στην εξέγερση που ξέσπασε ταπεινά σήμερα.

Μια συναρπαστική νεο-αναδυόμενη τακτική ήταν οι επιθέσεις με χιονόμπαλες στην αστυνομία,  οι οποίες  έχουν προωθήσει την εμπιστοσύνη και διατηρούν την ένταση ενώ ταυτόχρονα είναι μια κλιμάκωση στην οποία οι άνθρωποι είναι ανεκτικοί. Εάν ο σκοπός της εξέγερσης είναι να εξευτελίσουν τις αρχές και να παρακινήσουν άλλους να αναλάβουν δράση, αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος για να το πράξουν. Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram, μπορείτε ακόμη και να δείτε μια επίθεση με χιονόμπαλες να κλιμακώνεται σε μια επίθεση σε ένα όχημα με κρατικές πινακίδες [σύμφωνα με πληροφορίες, ένα όχημα που πιθανώς σχετίζεται με το FSB, τη μισητή  ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας ]. Έχουμε δει ότι η εξέγερση αρχίζει να ανθίζει με αυτές τις τακτικές, αλλά, από την άλλη πλευρά, η καταστολή έχει εκτοξευθεί επίσης.

Το κράτος έχει παραδεχθεί πάνω από 3000 συλλήψεις. Εμφανίστηκαν βίντεο που απεικονίζουν βάναυσους αστυνομικούς ξυλοδαρμούς. Οι παραστρατιωτικοί βρισκόταν έξω στους δρόμους για να παρατηρούν. Οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν. Αναμφίβολα θα ακολουθήσει περισσότερη καταστολή. Το ρωσικό κράτος διαθέτει μεγάλους πόρους καταπίεσης και καταστολής. Ωστόσο, όπως όλα τα κράτη, χρειάζεται ένα ορισμένο επίπεδο συνεργασίας από τους πολίτες, εάν θέλει να καταπιέσει τα πλήθη στο δρόμο και τα κινήματα γενικότερα. Οι αστυνομικοί μπόρεσαν να κάνουν τη συνήθη ρουτίνα τους – να χτυπούν και να αρπάζουν τους ανθρώπους πολλές φορές, αλλά άνθρωποι αντέδρασαν επίσης, διασώζοντας τους συντρόφους τους από την αστυνομία ή ακόμα και οδηγώντας την αστυνομία εντελώς έξω από ορισμένες περιοχές.

«Οι άνθρωποι δεν είναι πρόβατα».

Πολλοί άνθρωποι εδώ φαίνεται να βλέπουν τη Λευκορωσία ως παράδειγμα όπου η καταστολή και η αστυνομική βία δεν κατάφεραν να αναγκάσουν τους εξεγερμένους να υποχωρήσουν. Τραγούδια και μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα εκεί μπορούν να βρεθούν σε πολλές από τις συγκεντρώσεις σήμερα. Αυτό μας γεμίζει με ελπίδα – όχι με την έννοια ότι δύο εθνικισμοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον, αλλά επειδή αυτοί οι αγώνες παραβιάζουν τα εθνικά τους σύνορα. Κάθε παλίρροια που κάνει το κύμα της εξέγερσης είναι διαφορετική, όλοι έχουμε διαφορετικά περιβάλλοντα, αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε κοινή αιτία, συντονισμό και έμπνευση. Μπορούμε να βρούμε συντονισμό με εκείνους στη Λευκορωσία που συσπειρώνονται ενάντια σε έναν ολιγάρχη, με εκείνους που υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από την αστυνομία, και το σημαντικότερο, με εκείνους που, κατά καιρούς, κατάφεραν να ξεφύγουν από τους πολιτικούς των οποίων η εμπειρία της καταστολής ήταν μεταξύ των αρχικών καταλυτών της αναταραχής.

Ρωσία

Ίσως πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν έχουμε επαίνους να δώσουμε στον Navalny, τον πολιτικό του οποίου η σύλληψη πυροδότησε φαινομενικά αυτό το κύμα διαμαρτυριών. Ο Navalny είναι ένας ευκαιριακός υπερ-εθνικιστής φανατικός, ένας πολιτικός που προβάλει τον εαυτό του ως λαϊκιστή, χρησιμοποιώντας μια αφηγηματική πολιτική κατά της διαφθοράς, που θα στηρίξει μια διαφορετική ομάδα ολιγαρχών και θα διαιωνίσει τις καταπιεστικές συμπεριφορές με πιο ολέθριους τρόπους. Δεν είναι καν ο πιο δημοφιλής πολιτικός της αντιπολίτευσης, ούτε και το κόμμα του το πιο δημοφιλές. Αρκετά αστείο όμως είναι το γεγονός ότι το πιο δημοφιλές κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας, του οποίου τα μέλη και οι συμπαθούντες βρίσκονταν επίσης στους δρόμους σήμερα. Αλλά αποκλίνουμε από την ουσία.

Σήμερα, είδαμε τις τακτικές και την αποφασιστικά να πολεμήσουμε να εξαπλώνονται σχεδόν αμέσως σε διάφορες περιοχές και κοινότητες. Περίπου 100.000 άνθρωποι έλαβαν μια γεύση συλλογικής δράσης. Ελπίζουμε ότι τα θέματα της διαμαρτυρίας θα γενικευτούν, καθώς και οι ίδιες οι διαμαρτυρίες, αλλά αυτό είναι πολύ καλό ως ένα πρώτο βήμα για να κάνουμε το επόμενο άλμα. Αυτές οι επόμενες στιγμές είναι κρίσιμες. Πώς ενεργούμε συνεκτικά, αποτελεσματικά και αποφασιστικά χωρίς στρατιωτικές δομές διοίκησης και χωρίς να στηριζόμαστε στο FBK (Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς) για ηγεσία; Πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς να καταπιέσουμε πάρα πολύ τις δικές μας ξεχωριστές οργανώσεις ή ομάδες συγγένειας; Έχουμε ακόμα πολλές ερωτήσεις, αλλά βλέπουμε επίσης ότι πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε είναι ήδη εδώ.

Έχουμε στείλει αυτή την ανταπόκριση με την ελπίδα να φτάσει σε μερικούς Αμερικανούς φίλους, των οποίων το καλοκαίρι της μάχης με την αστυνομία μας έδωσε τουλάχιστον έμπνευση. Στη Ρωσία, έχουμε ένα ρητό, «οι κατσίκες τρώνε τους λύκους», αυτό που οι Αμερικανοί λένε «τα γουρούνια πετούν». Στη Ρωσία, οι μπάτσοι αποκαλούνται λυκάνθρωποι και στις ΗΠΑ καταλαβαίνουμε ότι οι μπάτσοι αποκαλούνται γουρούνια. Έτσι, στο πνεύμα της διεθνούς αλληλεγγύης, λέμε ότι «οι κατσίκες τρώνε τους λύκους και ας βάλουμε φτερά στα γουρούνια».

Όπου υπάρχει δυστυχία, υπάρχει αντίσταση.
Θάρρος και πονηριά!
Όχι για τον Navalny, αλλά για τους ανθρώπους!

PS – Επαναστατικούς χαιρετισμούς  σε όσους αγωνίζονται στους δρόμους της Τυνησίας ! Κάτω το αστυνομικό κράτος!


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ