Θεσσαλονίκη | Χιλιάδες στον δρόμο για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου (Video)
Χιλιάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας βρέθηκαν εχθές στους δρόμους ολόκληρης της χώρας για να τιμήσουν την 49η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και για να στείλουν το μήνυμα πως τίποτα δεν τέλειωσε την 17η Νοέμβρη του 1973, πως οι αγώνες του χθες φωτίζουν τις μάχες του αύριο.
Στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που τον τελευταίο χρόνο ειδικά ζει υπό το καθεστώς μιας ολοένα και αυξανόμενης αστυνομοκρατίας, τα νοήματα ήταν πολλαπλά. Πέρα από την φτώχεια και την εξαθλίωση, που οδηγούν τους ανθρώπους στους δρόμους, έχουμε την μόνιμη πλέον εγκατάσταση κάθε λογής μπάτσων μέσα και γύρω από το πιο ζωντανό κύτταρο πολιτικοποίησης και ελευθερίας της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την πρόφαση (ξεκάθαρη πλέον) κάποιων “εργασιών”, κάποιας “ανέγερσης βιβλιοθήκης” στον χώρο που άλλωστε στεγαζόταν μια από τις πιο ιστορικές καταλήψεις της πόλης, το Στέκι στο Βιολογικό.
Έτσι λοιπόν χθες, με αφετηρία το κτίριο του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι (από 10 έως 15 χιλιάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) όχι απλά για να τιμήσουν την 49η επέτειο της ιστορικής εξέγερσης -που είχε άλλωστε και το αντίστοιχο αποτύπωμά της και μια μεγάλη κατάληψη στην πόλη μας την εποχή εκείνη- αλλά και για όλους τους λόγους του κόσμου. Εργαζόμενοι, φοιτητές, νεολαίοι, μαθητές, μέλη πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αριστεράς και του Α/Α χώρου πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης με συνθήματα ενάντια σε Κράτος και Κεφάλαιο, ενάντια στην καταστολή, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, την φτώχεια και την μιζέρια. Ιδιαίτερα δυναμικά και μαζικά ήταν τα ελευθεριακά μπλοκ, καθώς και τα μπλοκ των φοιτητών, που αποτελούν φυσικά το κατ’ εξοχήν υποκείμενο την ημέρα αυτή.
Προς το τέλος, η πορεία διασπάστηκε σε αρκετά κομμάτια, με μερίδα δυνάμεων της αριστεράς να σταματάει στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ένα άλλο, μεγαλύτερο κομμάτι να διαλύεται στην Καμάρα, ενώ ένα τρίτο κομμάτι γύρισε στον χώρο του Πολυτεχνείου, στον χώρο του αστυνομοκρατούμενου ΑΠΘ -που δεν χρειάζεται καμία Χούντα προκειμένου να θυμίζει εικόνα από στρατιωτικό καθεστώς- αφού υπήρχαν και οι “παραδοσιακές” καταλήψεις σχολών -ολόκληρου βασικά του κτιρίου- λόγω των ημερών. Μετά από λίγη ώρα άρχισαν σκληρές και πολύωρες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σε μια προφανούς έκτασης κατασταλτική επιχείριση, δυνάμεις των ΜΑΤ και άλλων σωμάτων μπήκαν στην εσωτερική αυλή του Πολυτεχνείου και έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών ακόμη και ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ του κτιρίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές και διαδηλωτές -που βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο- να μην μπορούν να ανασάνουν και να ζητούν καταφύγιο μέσα στα αμφιθέατρα. Ταυτόχρονα, έξω από το Πολυτεχνείο είχε παραταχθεί και το ογκώδες όχημα της Αύρας, εικόνα που μας θύμισε μια άλλη εποχή, 49 Νοέμβρηδες πριν, ενώ η στάση των κάθε λογής αστυνομικών ήταν κάτι παραπάνω από προκλητική, βρίζοντας και προκαλώντας προς κάθε κατεύθυνση.
Όταν τα πράγματα ηρέμησαν, έγινε κατανοητό ότι οι φοιτητές και οι λοιποί διαδηλωτές που βρίσκονταν στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου είχαν εγκλωβιστεί, λόγω της σταθερής παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων στην γύρω περιοχή. Έτσι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οργανώθηκε -με πρωτοβουλία φοιτητών- νέα συγκέντρωση στην Καμάρα, προκειμένου κόσμος της κυρίως πορείας, που δεν κατέληξε στο Πολυτεχνείο, να προσπαθήσει οργανωμένα να προσεγγίσει τους εγκλωβισμένους. Περίπου 200 άτομα απάντησαν στο κάλεσμα -που έγινε γνωστό κυρίως μέσω του διαδικτύου και των τηλεφώνων- και με ένα αυτοσχέδιο πανό βρέθηκαν στην Εγνατία, για να αντιμετωπίσουν όμως το μπλόκο αρκετών διμοιριών των ΜΑΤ και οχήματος της Αύρας σχετικά γρήγορα, στο ύψος της ΕΥΑΘ, πριν ακόμη το συντριβάνι. Οι συγκεντρωμένοι έμειναν για αρκετή ώρα στο οδόστρωμα φωνάζοντας συνθήματα προς την μεριά των ανδρών της αστυνομίας και έπειτα αποχώρησαν συντεταγμένα. Μετά από αρκετή ώρα έγινε γνωστό ότι οι εγκλωβισμένοι του Πολυτεχνείου κατάφεραν να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ο χθεσινός απολογισμός της ΕΛΑΣ ήταν 87 προσαγωγές και 5 συλλήψεις και αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, διάφορες κατηγορίες όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμό, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, εγκλήματα κατά σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου, απόπειρα σωματικής βλάβης, φθορά ξένης περιουσίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και παραβάσεις περί αλλοδαπών και ναρκωτικών. Να τονίσουμε εδώ ότι αρκετές από τις συλλήψεις και τις προσαγωγές, αν όχι όλες, έγιναν σε εντελώς άσχετα σημεία, πριν και μετά την πορεία, με την κλασσική στρατηγική της ΕΛΑΣ που συμπυκνώνεται στην λιτή οδηγία του “κάντε συλλήψεις”.
Είναι προφανές πως η χθεσινή ημέρα ήταν μια μεγάλη νίκη του κινήματος της πόλης ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σε μια εποχή όπου ΜΜΕ και διάφορα παπαγαλάκια, “ομάδες αλήθειας” και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του Κεφαλαίου προσπαθούν να μας πείσουν πως τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι νεκρά ή αποτελούν μουσειακό έκθεμα ή ακόμη προσπαθούν να μας περάσουν πως το κύριο μήνυμα της ημέρας αυτής είναι αυτό της “εθνικής ενότητας”, η εργατική τάξη, η νεολαία και το επαναστατικό κίνημα απέδειξαν περίτρανα πως, όσο υπάρχει καταπίεση και εκμετάλλευση, όσο υπάρχει εξουσία, θα βρίσκονται πάντα -και θα πολλαπλασιάζονται- αυτοί που αντιστέκονται και εξεγείρονται, για να συμπαρασύρουν τελικά μαζί τους και τις μεγάλες μάζες όσων βιώνουν την εξαθλίωση και την βαρβαρότητα.
Γιατί, το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, όπως λέει και ένα ιστορικό σύνθημα. Το Πολυτεχνείο ήταν εξέγερση.
Δείτε το video του Alerta.gr με τις εικόνες από την μεγαλειώδη πορεία της Θεσσαλονίκης για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:
Δείτε το video με τις συγκρούσεις που ακολούθησαν:
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την πορεία της Θεσσαλονίκης για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: