[VIDEO]Συζήτηση με τον Μάκη από ΒΙΟ.ΜΕ. Συνεργατική
Παραθέτουμε μια συζήτηση με τον Μάκη Αναγνώστου, εργαζόμενο στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Σ.Ε. Η κουβέντα έγινε τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο του ερευνητικού project “Ψυχοπολιτική και Αντίσταση – Η Περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα Χρόνια της Ελληνικής Λιτότητας (2009-19)”, που διερευνά πως οι άνθρωποι και τα κινήματα επένδυσαν ή επηρεάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με ψυχοπολιτικούς όρους: πώς δηλαδή επηρεάστηκαν πράγματα όπως τα κίνητρα, οι επιθυμίες και η πολιτική φαντασία των ανθρώπων και των κινημάτων μέσα από την ανάδειξη και διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΒΙΟ.ΜΕ. Σ.Ε. αποτελεί την πρώτη και έως τώρα μόνη πετυχημένη προσπάθεια εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στην Ελλάδα. Η Βιομηχανική Μεταλλευτική Α.Ε. ήταν θυγατρική της Philkeram Johnson και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Το 2010-11 η εταιρεία χρεωκόπησε, τα αφεντικά παράτησαν το εργοστάσιο και άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων, βάση της οποίας πλέον λαμβάνονταν όλες οι αποφάσεις, αποφάσισε την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου και το εργοστάσιο ξεκίνησε να ξαναλειτουργεί υπό αυτοδιαχειριζόμενο καθεστώς, παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού χωρίς μεσάζοντες έως σήμερα. Η ΒΙΟΜΕ Συνεργατική αποτελεί έως σήμερα μια προσπάθεια εφαρμογής των προταγμάτων της αυτοοργάνωσης, της αλληλοβοήθειας και της εργατικής άμεσης δημοκρατίας στην πράξη και στην κλίμακα ενός μεγάλου εργοστασίου.
Από τις αρχές λειτουργίας της ως αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο, η ΒΙΟ.ΜΕ. Συνεργατική έχει πολεμηθεί με στόχο να εκδιωχθούν οι εργαζόμενοι, να χτυπηθεί το εγχείρημα και να αξιοποιηθεί το οικόπεδο από πολυεθνικές για εμπορευματικές χρήσεις. Νεώτερη τέτοια απόπειρα αποτελεί ο πλειστηριασμός από funds με υπόγειες διαδικασίες του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η ΒΙΟ.ΜΕ. τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στην παρακάτω κουβέντα ο Μάκης Α. περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τις υλικές και πολιτικές συνθήκες δημιουργίας του εγχειρήματος, τη λειτουργία και την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το εγχείρημα -που υποσχόταν ότι θα τους λύσει τα νομικά προβλήματα, αλλά τους δημιούργησε περισσότερα-. Επίσης γίνεται κουβέντα για το παρόν και το μέλλον της εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα σε σχέση με τα κινήματα βάσης, τα πολιτικά προτάγματα της αυτοοργάνωσης και την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.