Διαδήλωση υπεράσπισης της ΒΙΟ.ΜΕ. | Σάββατο 11/2, 12:00, Καμάρα

από | 10 Φεβ, 2023

Διαδήλωση υπεράσπισης της ΒΙΟ.ΜΕ. | Σάββατο 11/2, 12:00, Καμάρα

Στη 1 Φεβρουαρίου το οικόπεδο όπου βρίσκεται το κατειλημμένο, αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. πουλήθηκε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε ιδιωτικό fund. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. και το κίνημα αλληλεγγύης καλούν σε πορεία υπεράσπισης της ΒΙΟ.ΜΕ., 12:00 στην Καμάρα, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου. Να αποτρέψουμε τη συντονισμένη επίθεση κράτους και αφεντικών απέναντι στους εργατικούς αγώνες και τις κατακτήσεις τους, υπερασπίζοντας την αυτοδιαχείριση της παραγωγής ως οργανικό στοιχείο του αντικαπιταλιστικού αγώνα, ως ένα πρόταγμα που αποτελεί πυλώνα για κάθε επαναστατική και απελευθερωτική προοπτική.

Παρακάτω ακολουθούν τα καλέσματα στην αυριανή διαδήλωση:


Θέλουν να σκοτώσουν τη ΒΙΟΜΕ. Μην τους αφήσεις

Σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει όσο ποτέ. Η δικαστική εξουσία και το κεφάλαιο ξεπούλησαν στα μουλωχτά το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο σε ένα φαντ.

Εμείς οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε στο εργοστάσιο, ακόμα και αν το κεφάλαιο και το κράτος μας στείλουνε τα ματ. Αλλά και να μας βγάλουν εμείς θα ξαναμπούμε. Γιατί αυτό το μέρος είναι η ζωή μας και γιατί το χρωστάμε σε εσάς. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Που ήρθατε στο εργοστάσιο, που τιμήσατε τη δουλειά μας αποκτώντας τα προϊόντα των κόπων μας. Που φωνάξατε μαζί μας στις διαδηλώσεις. Που σιγοτραγουδήσατε σε κάποια συναυλία στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Που σταθήκαμε ώμο με ώμο απέναντι απ’ την αστυνομία.

Το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας που λειτουργεί χωρίς αφεντικά, το μοναδικό εργοστάσιο που πληρώνονται όλοι το ίδιο, το μοναδικό εργοστάσιο που απελευθερώθηκε από τον καπιταλιστή και αποδόθηκε στην κοινωνία, κινδυνεύει. Και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει είσαι εσύ.

Σε αυτά τα 10 χρόνια τα βάλαμε με Θεούς και Δαίμονες. Μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ, μας έκοψαν το ρεύμα εργολάβοι της ΔΕΗ, μας έβγαλε στο σφυρί η δικαστική εξουσία. Αλλά αντισταθήκαμε και αντέξαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Όμως όσο ακλόνητη κι αν είναι η θέλησή μας η πραγματική μας δύναμη δεν είναι αυτή. Η πραγματική μας δύναμη είσαι εσύ που διαβάζεις αυτές τις λέξεις

Έχουμε ελάχιστο καιρό ακόμα, για να τους μπλοκάρουμε. Και θα το κάνουμε. Κάθε δράση μετράει. Κάθε συζήτηση για τη ΒΙΟΜΕ, κάθε αφίσα, κάθε σύνθημα σε τοίχο, κάθε μοτοπορεία, κάθε συναυλία αλληλεγγύης, κάθε μικροφωνική, κάθε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα. Κάθε παρέμβαση σε ΜΜΕ. Κάθε ψήφισμα σωματείου και κάθε υπογραφή. Και όλα αυτά σα ρυάκια να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο ποτάμι κόσμου που θα διαδηλώσει στους δρόμους.

Οι νόμοι του κεφαλαίου είναι πανίσχυροι. Αλλά ο νόμος του οργισμένου λαού, μπορεί να τους διαλύσει.

Νέα συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Τετάρτη 15/2 19.00 στο infolibre

Σας καλούμε το Σάββατο 11/2 στις 12:00 στην Καμάρα να διαδηλώσουμε υπερασπιζόμενες/οι τη ΒΙΟΜΕ.

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΟ.ΜΕ.

Ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης


H ΒΙΟΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το 2012, όταν το εργοστάσιο της βιομηχανικής μεταλλετευτικής κλείνει, με την εταιρεία να αφήνει έκθετους και ανέργους τους εργαζόμενους της, δεν τους βρίσκει με σταυρομένα χέρια. Οι

εργαζόμενοι αποφασίζουν να αγωνιστούν και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο. Στις 12/2/2013 για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού εργατικού κινήματος ξεκινάει – και επίσημα

– το πείραμα της εργατικής αυτοδιαχείρησης.

Ασχέτως έκβασης του κάθε αγώνα, αυτή τη στιγμή στην Θεσσαλονίκη η Βιο.Με απετελεί έναν χώρο εργασίας από τα κάτω, χωρίς αφεντικά και εργαζόμενους, χωρίς εσωτερική

εκμετάλλευση ή ιεραρχία και παράλληλα ένα κατειλλημένο έδαφος αγώνα στο οποίο ζυμώνονται ανατρεπτικές θέσεις, στηρίζονται κινητοποιήσεις, εφορμούν αγώνες.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟ.ΜΕ

Μετά από ηλεκτρονικό πληστειριασμό (νόμος του ΣΥΡΙΖΑ) το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται η ΒΙΟΜΕ πωλήθηκε σε μεγαλοκαπιταλιστικό fund. Χρόνια αποτροπής των φυσικών

πληστειριασμών δείχνουν ότι το πείσμα και η επιμονή του εργαζόμενου κόσμου στην Βιο.Με και του αλληλέγγυου κόσμου είναι δεδομένο. Προς τα νέα κοράκια-αγοραστές του οικοπέδου, το

κράτος, τους διάφορους διαμεσολαβητές του, ούτε σκέψη να μην κάνετε για καταστολή τηςΒιο.Με.

Το μοναδικό κατειλλημένο εργοστάσιο στην Ελλάδα είναι για το ριζοσπαστικό κίνημα ένα πείραμα το οποίο θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Απέναντι σε έναν κόσμο κράτους, κεφαλαίου και εκμετάλευσης είμαστε εδώ για να οξύνουμε τις αντιθέσεις, να χωρίσουμε τα στρατόπεδα να συγκροτηθούμε γύρω από ένα αδιάλλακτο

προλεταριάτο που θα δίνει την μία μάχη πίσω από την άλλη.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/2, 12.00 ΚΑΜΑΡΑ

Ανάρες – Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ

Η Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. από τις 12 Φεβρουαρίου του 2013 αποτελεί το μοναδικό κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο του ελλαδικού χώρου. Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αποφάσισαν να αψηφήσουν τις εντολές του κράτους και του κεφαλαίου και διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, προχωρώντας σε κατάληψη του εργοστασίου. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ ήταν, είναι και θα είναι το τρίπτυχο αυτοδιαχείριση – αυτοδιεύθυνση – αυτοοργάνωση. Παράγοντας φυσικά και βιολογικά προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής, αναδεικνύουν μια διαφορετική μορφή οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, γεγονός που φυσικά διόλου δεν συμφέρει τις οικονομικές ελίτ και τις κρατικές πολιτικές εξαθλίωσης της ταξικής βάσης.

Από το 2015, και ενώ η μητρική εταιρία με την οικογένεια Φιλίππου κατάφεραν δια της πλαγίας οδού να πτωχεύσουν το εργοστάσιο, δρομολογήθηκε η διαδικασία εκποίησης – πλειστηριασμού των οικοπέδων της Φίλκεραμ, συμπεριλαμβανομένου και του οικοπέδου της ΒΙΟ.ΜΕ.. Έκτοτε, ξεκίνησε ένας αγώνας αλληλεγγύης στους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ., με συνεχείς κινητοποιήσεις τόσο στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, όσο και στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Δημιουργήθηκαν συνελεύσεις, πλειστηριασμοί ακυρώθηκαν και παρά τη συνεχή καταστολή που εξαπέλυε το κράτος, οι δυνάμεις του κινήματος βρισκόμενες στην πρώτη γραμμή απέναντι στους μπάτσους και τους δικαστές, κατάφεραν κάθε στιγμή να κάνουν ξεκάθαρο πως η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν παραχωρείται.

Τώρα όμως τα αφεντικά ξανάρχονται για να πάρουν πίσω αυτό που δικαιωματικά ανήκει στους εργάτες. Με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενός θεσμού που εισήγαγε η «αριστερή» κυβέρνηση το 2017, το κεφάλαιο χέρι χέρι με τη δικαστική εξουσία, ξεπούλησαν στα κρυφά το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο. Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πάσης φύσεως εξουσιαστές, που απεργάζονται να απομυζήσουν τον κοινωνικό πλούτο, είναι ότι οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες.

Ο μόνος τρόπος είναι η κατάληψη και η αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής από τους «πραγματικούς ιδιοκτήτες» τους – την εργατική τάξη. Η ΒΙΟ.ΜΕ. αποδεικνύει ότι η αυτοδιαχείριση δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματώνεται μέσα από αγώνες στο εδώ και στο τώρα, ανατρέποντας τις εξουσιαστικές δομές του καπιταλιστικού συστήματος. Η κατάληψη ενός χώρου και η δόμηση μιας κοινότητας αγώνα αποτελούν μία πολιτική πράξη, η οποία πρώτα και κύρια αποτελεί μία ηχηρή εναντίωση σε οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας. Οι καταλήψεις με την ύπαρξη τους και μόνο αμφισβητούν έναν από τους βασικότερους θεσμούς του καπιταλιστικού συστήματος, λειτουργούν ως πρότυπα οργάνωσης και αγώνα και αποτελούν τρόπο κριτικής σε αυτόν τον κόσμο. Θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία μέσα από την αυτό-οργανωμένη και αντί-ιεραρχική τους λειτουργία, προεικονίζοντας ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ότι μία κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμφέροντα, ιεραρχία, αφεντικά, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Δίχως οικονομικούς, έμφυλους, φυλετικούς και άλλους κοινωνικούς διαχωρισμούς, εναντιωνόμενοι στην εξουσία των λίγων και τις ηγεμονικές λογικές κράτους και καπιταλισμού, οι κατειλημμένοι χώροι αποτελούν μέσα διάχυσης γνώσης και εμπειρίας. Είναι παράθυρα προς μία άλλη κοινωνία, βασισμένη στην αλληλεγγύη, στις ισότιμες σχέσεις, στον αλληλοσεβασμό, στην αυτό-οργάνωση.

Η υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων τα τελευταία χρόνια και η μείωση των αντιστάσεων είναι ένας ακόμα παράγοντας που επιτρέπει στο κράτος να δρα ανενόχλητο και να χτυπάει με μικρό πολιτικό κόστος τις καταλήψεις. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων Π.Νεκροτομείο στην Αλεξανδρούπολη, Ντουγρού στη Λάρισα, η εισβολή στα Προσφυγικα στήν Αθήνα καθώς και η πρόσφατη εκκένωση της Κατάληψής μας, Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύουν την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης καθώς και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται εν όψει εκλογών – αποκλειστικά στην άκρα δεξιά και στα πιο οπισθοδρομικά τμήματα της κοινωνίας αυτά που βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε διαδικασία κοινωνικής κινητοποίησης και ενημερώνονται αποκλειστικά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Ωστόσο, οι κατειλημμένοι χώροι δεν παραδίδονται αλλά μάχονται, γιατί αυτά που δομούμε είναι πιο σημαντικά από αυτά που οι εξουσιαστές αυτού του κόσμου απειλούν να μας στερήσουν μέσα από διώξεις, απειλές και προφάσεις εκκένωσης

Εμείς ως αναρχικοί/κές προτάσσουμε την κατάληψη των μέσων παραγωγής με σκοπό την κοινωνική αυτοδιεύθυνση, την συγκρότηση σωματείων βάσης και τους αγώνες των από κάτω. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ. ,και θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους.

… μέχρι την ανατροπή του κόσμου του κράτους και του κεφαλαίου, την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό!

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/02 ΣΤΙΣ 12:00 | ΚΑΜΑΡΑ

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης – Α.Π.Ο. – Ο.Σ.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟ.ΜΕ.

Κάλεσμα για πορεία: Σάββατο 11/02 στις 12:00, Καμάρα

Με το κόλπο των ηλεκτρονικών-κρυφών πλειστηριασμών πουλήθηκε το οικόπεδο που εδρεύει το αυτοδιαχειριζόμενο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Ένα εργοστάσιο που λειτουργεί χωρίς αφεντικά εδώ και πάνω από 10 χρόνια, χωρίς ιεραρχίες, αμεσοδημοκρατικά και αυτοοργανωμένα.

Παρά την κρατική καταστολή, το κόψιμο της ηλεκτροδότησης και τις συνεχείς απειλές με πλειστηριασμούς κι από το κράτος, συνέχισε την λειτουργία χάρις την αμείωτη αλληλεγγύη και συμμετοχή της κοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή της γέννησης και της υλοποίησης αυτής της ιδέας σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα για αυτοδιαχείριση στην παραγωγή, χωρίς αφεντικά και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες αποφάσεων. Γιατί η αυτοοργάνωση και η αξιοπρέπεια θα νικήσει!

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2 – ΚΑΜΑΡΑ 12:00

Η ΒΙΟ.ΜΕ. από το 2013 συνιστά ισχυρή απειλή για το κράτος και το κεφάλαιο, καθώς κάνει πράξη το τρίπτυχο αυτοδιαχείρηση – αυτοδιεύθυνση – αυτοοργάνωση. Αποτελεί έως και σήμερα το μοναδικό κατειλλημένο και αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο σε όλη την επικράτεια. Η ΒΙΟ.ΜΕ. έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα που μοναδικό τους στόχο έχουν την διάλυση της και την μεταφορά του εργοστασίου στα χέρια των αφεντικών. Όμως, οι εργάτες του εργοστασίου και η κοινότητα των αγωνιστών/τριών που στηρίζουν την ΒΙΟ.ΜΕ. όλα αυτά τα χρόνια έχουν στήσει πολλάκις, γερούς φραγμούς αντίστασης ενάντια στην θανατοπολιτική του κράτους και του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν παραδίδεται, δεν συμβιβάζεται και δεν υποχωρεί.

Φτάνοντας στο σήμερα, η ΒΙΟ.ΜΕ. απειλείται για ακόμη μία φορά διότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλάει με ύπουλο και κρυφό τρόπο το οικόπεδο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο. Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως η αυτοδιαχείρηση ενός εργοστασίου από τους ίδιους τους εργάτες του είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για το κράτος και το κεφάλαιο γιατί επί της ουσίας πραγματώνει αυτό που η κρατική και φιλελεύθερη αφήγηση θέτει ως κάτι το ανέφικτο.

Επίσης, το γεγονός ότι η ΒΙΟ.ΜΕ., πέραν των υπολοίπων, αποτελεί και ένα κατειλημμένο εργοστάσιο οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση που ανοίγει με το κράτος. Ειδικά τώρα, σε ένα σημείο όπου το κράτος εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στις καταλήψεις είναι χρέος μας να αμφισβιτήσουμε για άλλη μία φορά την ιδιοκτησία και να παλέψουμε ενάντια σε ένα καθεστώς εξαθλίωσης και υποταγής. Είτε μιλάμε για πολιτικές είτε για στεγαστικές είτε για κατειλημμένα εργοστάσια αυτοδιαχείρησης όπως αυτό της ΒΙΟ.ΜΕ. μιλάμε για χώρους-κοινότητες οι οποίες προτάσσουν την χειραφέτηση και τη ζωή έναντι στην υποταγή και τον θάνατο.

Καλούμαστε σήμερα, λοιπόν, όσοι και όσες εναντιώνονται στο κρατικο-καπιταλιστικό τέρας-σύστημα να ταχθούμε με το μέρος των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Ως αναρχικοί και αναρχικές προτάσσουμε πως η εργατική τάξη πρέπει να είναι αυτή η οποία από τα κάτω θα ορίζει και θα κατευθύνει την παραγωγή χωρίς να αναλογίζεται τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς παρά μόνο της κοινωνίας. Θα αγωνιστούμε με όρους αυτοοργάνωσης, αδιαμεσολάβησης και συλλογικότητας, μακριά από κομματικές και ατομικιστικές λογικές, για να μπορέσει το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ., το μοναδικό ζωντανό παράδειγμα της εργατικής αυτοδιαχείρησης, να έχει συνέχεια.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Αναρχική συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


Αλληλεγγύη με τη ΒΙΟΜΕ

Την περασμένη εβδομάδα, το οικόπεδο επί του οποίου βρίσκεται και λειτουργεί του ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ πωλήθηκε εν κρυπτώ, με αποτέλεσμα το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο!

Το 2012, οι εργαζόμενοι της πάλαι ποτέ Βιομηχανικής Μεταλλευτικής κόντρα στις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επιβάλλονταν εκείνη την περίοδο από το κράτος και το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο (περιστολή εργατικών δικαιωμάτων, απολύσεις, πολιτικές οικονομικής ανέχειας και βίαιης φτωχοποίησης της κοινωνίας), αποφάσισαν να πάρουν τις ζωές και την παραγωγή στα χέρια τους απέναντι στο προ-εξοφλούμενο κλείσιμο του εργοστασίου και να το δουλέψουν οι ίδιοι, ανοίγοντάς τό παράλληλα στην κοινωνία. Από τότε, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ έχει αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους και απειλές, που αφορούσαν τόσο την πολιτική του στόχευση όσο και τη καθημερινή του λειτουργία.

Από τους αλλεπάλληλους ανεπιτυχείς πλειστηριασμούς του κινητού εξοπλισμού του εργοστασίου έως τη διακοπή ηλεκτροδότησης, η ΒΙΟΜΕ έχει καταφέρει να μείνει όρθια χάρη στον πείσμα των ανθρώπων της και τη δύναμη της αλληλεγγύης. Και αυτό γιατί το πραγματικό επίδικο ενός ενδεχόμενου κλεισίματος του εργοστασίου ξεφεύγει από τα οικονομικά στεγανά και γίνεται πολιτική πράξη ενός κόσμου που αποπειράται παρά και πέρα από τους φαινομενικούς μονόδρομους του καπιταλισμού.

Οι υλικές πραγματώσεις, όπως το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ και όλα εκείνα τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και δίκτυα κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, μέσα σε όλο τον πολιτικό τους πλουραλισμό συνιστούν και εκείνες τις μετουσιώσεις νοήματος που φέρνουν στο προσκήνιο τις προτάσεις της κοινωνικής αντιεξουσίας στο εδώ και στο τώρα. Προτάσεις που διαλέγονται και εξελίσσονται, στη βάση των ανθρωπίνων σχέσεων, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Κάτω τα χέρια από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ!

Η αλληλεγγύη θα νικήσει, καθαρά και ξάστερα!

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


Τον Αύγουστο του 2011 η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ.), θυγατρική εταιρία της Philkeram Johnson και ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου, χρεώνεται από τη μητρική της εταιρία με δάνειο ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια της Philkeram Johnson να παρουσιάσει πλασματικό παθητικό, ισοσκελίζοντας έτσι με αυτήν την κομπίνα τον αρνητικό ισολογισμό της εταιρίας. Ποιοι πλήρωσαν την εν λόγω κομπίνα; Φυσικά οι εργαζόμενοι που παρέμεναν απλήρωτοι.

Μετά από 18 μήνες επίσχεσης εργασίας, αντί για την παραίτηση και τη μοιρολατρία, οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. μέσα από οριζόντιες διαδικασίες αποφάσισαν να κάνουν κάτι που σε πολλούς θα φάνταζε αδύνατο: να καταλάβουν το εργοστάσιο και να το δουλέψουν μόνοι τους! Στη γενική του συνέλευση το σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ., λοιπόν, αποφάσισε την αυτοδιαχείριση, προχωρώντας στην κατάληψη του εργοστασίου. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η ΒΙΟ.ΜΕ. λειτουργεί χωρίς αφεντικά, με αυτοδιαχείριση της παραγωγής και με τους ίδιους τους εργάτες να συναποφασίζουν αμεσοδημοκρατικά για ό,τι αφορά τη λειτουργία της μέχρι και σήμερα. Αποδεικνύουν έτσι σε κάποιους από εμάς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους που «σκύβουμε το κεφάλι» κάθε μέρα γιατί «δε γίνεται αλλιώς», ότι ίσως τελικά τα αδύνατα, μπορούν να γίνουν δυνατά, αρκεί να το αποφασίσουμε.

Οι επιθέσεις του κράτους ήταν πολλές όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η ΒΙΟΜΕ και ο κόσμος της αλληλεγγύης που στάθηκε δίπλα της, δεν επέτρεψε την αχτίδα ελπίδας που αποτελεί το παράδειγμα του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου να σβήσει. Στις 25/10/2018 ξεκίνησε εκ νέου στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η διαδικασία του επιχειρούμενου πλειστηριασμού ολόκληρου του εργοστασιακού οικοπέδου και όχι μόνο του τμήματος της Philkeram Johnson όπως είχαν προτείνει οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. Τελικά, την 1/2/2023 το βιομηχανικό ακίνητο της «Φίλκεραμ Johnson» στο οποίο βρίσκεται η ΒΙΟΜΕ πέρασε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού (οι οποίοι θεσπίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) σε άγνωστο μέχρι στιγμής επενδυτή, η ταυτότητα του οποίου αναμένεται να γίνει γνωστή όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταγραφής του ακινήτου. Συντονισμένα, υπό την ταύτιση των συμφερόντων τους, κράτος και αφεντικά επιδιώκουν να τερματίσουν το εγχείρημα της εργατικής αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟ.ΜΕ. και να ωθήσουν τους εργάτες της στην ανέχεια και την ανεργία

Σήμερα η ΒΙΟΜΕ αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της. Σήμερα χρειάζεται τον κόσμο της αλληλεγγύης πιο πολύ από ποτέ.

Για εμάς η ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί ένα ελευθεριακό παράδειγμα ταξικής αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης της παραγωγής. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι εμείς, οι εργάτες και οι εργάτριες, μπορούμε να παράξουμε, να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να ζήσουμε, ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ. Ότι όσα μας μοιάζουν αδύνατα, όταν ψιθυρίζουμε στους διάδρομους των χώρων εργασίας μας, αγανακτισμένοι με το αφεντικό μας που μας τσαλαπατά 8, 9 ή 10 ώρες τη μέρα για ένα μισθό που δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες μας, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ. «Και τι να κάνουμε;», «Υπάρχει τεράστια ανεργία», «Τυχεροί είμαστε που έχουμε και αυτή τη δουλειά», «Δική του είναι η επιχείρησης, ότι θέλει κάνει». Να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε την ήττα μας. Να αντισταθούμε στη συνεχή υποτίμηση των ζωών μας. Η Αυτοδιαχείριση είναι δυνατή. Το να καταλάβουμε τα μέσα παραγωγής είναι δυνατό. Το να ζήσουμε χωρίς αφεντικά είναι δυνατό. Το να ζητήσουμε τη στήριξη άλλων εργατών/εργατριών και να την έχουμε είναι δυνατό. Και ποιος ξέρει; Ίσως αν κάνουμε αυτό, τελικά να φτάσουμε να μιλάμε για μια ζωή χωρίς αφεντικά, χωρίς κράτος, χωρίς πολέμους, χωρίς αδικία, χωρίς φτώχεια, χωρίς εξαθλίωση. Γιατί ίσως τότε να δούμε ότι τα αφεντικά, το κράτος και οι παρατρεχάμενοι τους δεν είναι αναγκαίοι πουθενά.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. αντιλαμβάνονται ότι την αξιοπρέπεια δε σου τη χαρίζει κανείς. Τη διεκδικείς και την κατακτάς. Οι ανυποχώρητοι αγώνες μας μπορούν να νικήσουν. Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ., με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, έχοντας πάντα το βλέμμα μας στραμμένο στον συνεχή δρόμο για την κοινωνική επανάσταση. Έχοντας πάντα το βλέμμα μας στραμμένο στην προοπτική μιας αυτοδιευθυνόμενης κοινωνίας.

Γιατί κάθε καταιγίδα ξεκινά με μία σταγόνα.
Και εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε, μέσα στη μαυρίλα των καιρών, να γίνουμε αυτή η σταγόνα.

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ: Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.:
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 12:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com


Στηρίζουμε την πορεία υπεράσπισης το Σάββατο 11/2 12:00 καμάρα, Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ:

Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κατάληψη Ντουγρού


Ξεπουλήθηκε σε fund με έδρα την Νότια Αφρική, το οικόπεδο 140 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, για μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ ενώ η πραγματική του αξία είχε υπολογιστεί σε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ -το οποίο εγκατέλειψε η εργοδοσία (η γνωστή οικογένεια Φιλίππου) – απλήρωτοι από το 2011 και σε επίσχεση εργασίας, έχουν καταλάβει τον χώρο εργασίας εδώ και 10 χρόνια. Από τις 12/2/2013 ξεκίνησαν την παραγωγή κάτω από εργατικό έλεγχο και αυτοδιαχείριση, ενώ όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία του εργοστασίου λαμβάνονται μέσα από τη γενική συνέλευσή τους.

Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), στα δέκα χρόνια που λειτουργεί το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, σκοπό είχαν να διαλύσουν αυτή την προσπάθεια και να πουλήσουν όσο όσο το οικόπεδο ιδιοκτησίας Φίλκεραμ Τζόνσον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της επίθεσης προς τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, ήταν οι επιθέσεις των ΜΑΤ, οι διακοπές ρεύματος, πολλές προσπάθειες για πλειστηριασμό κ.α.

Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπίσουμε τον αγώνα τον εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ.

Όλη η προπαγάνδα των α(χ)ρίστων της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «ανάπτυξης» διαψεύστηκε παταγωδώς. Βρισκόμαστε σε μια κρίση χειρότερη από τις προηγούμενες. Αστικά επιτελεία, ΕΕ και ΜΜΕ ρίχνουν τις ευθύνες στον «πόλεμο του Πούτιν», ώστε να συγκαλύψουν την αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως η κρίση είχε εμφανιστεί πριν τον πόλεμο: οξύνθηκε από την πανδημία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει, καθώς εξαπολύει μια ακραία ταξική επίθεση στους εργαζόμενους, την νεολαία και τα λαϊκά στρώματα. Ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, λουκέτα, όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Η μόνη και πραγματική λύση, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Με βασικά μας όπλα την αυτοοργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, με επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, να τελειώσουμε μια και καλή με όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις και αφεντικά.

  • Εθνικοποίηση των εργοστασίων που κλείνουν, με Εργατικό Έλεγχο, χωρίς αποζημίωση και με δήμευση των περιουσιών αυτών που τις εγκαταλείπουν.
  • Αλληλεγγύη και στήριξη στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟΜΕ για τη νίκη του δίκαιου αγώνα τους.

Αντεπίθεση των εργαζομένων


Κάτω τα χέρια από την ΒΙΟΜΕ!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ, που δίνουν σήμερα την πιο δύσκολη μάχη για την προάσπιση του μοναδικού συνεργατικού εγχειρήματος τους, που εδώ και δέκα χρόνια κάνει πράξη το σύνθημα «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά !»

Η δικαστική εξουσία και το κεφάλαιο ξεπούλησαν εν κρυπτώ το οικόπεδο των 140 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο σε ένα μυστηριώδες fund ελληνικών μάλλον συμφερόντων με έδρα την Νότια Αφρική (!),που δραστηριοποιείται στο real estate. Μόνο με 9, 23 εκ. ευρώ απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου της «πτωχευμένης» από το 2011 “Φίλκεραμ Johnson”, ενώ στο παρελθόν είχε αποτιμηθεί στα 20 εκατομμύρια.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι και αυτός ο χώρος προορίζεται για εμπορικές και τουριστικές εγκαταστάσεις υπηρετώντας το μοντέλο μιας πόλης απογυμνωμένης από κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Ενώ οι προηγούμενοι 5 διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι με τη αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων και της αλληλέγγυας κοινωνίας της πόλης, η «λύση» ήρθε μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυτή την περιβόητη διαδικασία που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει το κεφάλαιο και την κλοπή της λαϊκής περιουσίας.

Τα 10 αυτά χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου από τους ίδιους τους εργαζόμενους το κεφάλαιο το κράτος και οι κυβερνήσεις του αποπειράθηκαν πολλές φορές να διακόψουν το εγχείρημα με επιθέσεις των ΜΑΤ, διακοπές ρεύματος κ.α. Στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού , μια εποχή σφαγιασμού ακόμη και των πιο στοιχειωδών εργατικών κατακτήσεων και πλήρους υποταγής των εργαζομένων, δεν μπορούσαν να ανεχτούν πειράματα και νησίδες εργατικής χειραφέτησης, που έδειχναν άλλους δρόμους. Οι εργαζόμενοι όμως όχι μόνο αντιστάθηκαν και ματαίωσαν τα σχέδια τους, αλλά έγιναν σύμβολο και πρότυπο εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και οργανικό κομμάτι του ανεξάρτητου εργατικού κινήματος της πόλης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ . Με τον συντονισμένο αποφασιστικό αγώνα με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας η μάχη θα είναι κι αυτή τη φορά νικηφόρα!

Απαιτούμε την ακύρωση της πώλησης, την παραχώρηση του χώρου στο συνεταιρισμό των εργαζομένων, αλλά και την ολόπλευρη στήριξη της λειτουργίας του εργοστασίου.

Καλούμε όλες τις μαχόμενες συλλογικότητες της πόλης να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους, να διακινήσουν μαζικά τα προϊόντα τους, να υψώσουν τείχος προστασίας «πύργο ατίθασο» στα σχέδια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση υπεράσπισης της ΒΙΟΜΕ το Σάββατο 11 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης


ΑΝ.ΟΜΑ (ΑΝτιφασιστική ΟΜΑδα) Θεσσαλονίκης


Η ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί το μόνο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην χώρα από το 2013. Με όπλα της την αυτοδιάθεση των εργαζομένων, την αλληλεγγύη και την αντίσταση απέναντι στον κρατικό μηχανισμό μετράει ήδη 10 χρόνια ζωής. Μέχρι το 2010 υπήρξε ένα από τα πιο κερδοφόρα εργοστάσια της βόρειας Ελλάδας ( θυγατρική του κολοσσού Philkeram Johnson ) όποτε και κάτω από ομιχλώδεις συνθήκες έφτασε σε οικονομικό τέλμα παύοντας τις πληρωμές των εργαζομένων. Όπως δεν είναι αυτονόητο στην κοσμοαντίληψη του καπιταλισμού οι εργάτες προχώρησαν σε επίσχεση εργασία και έπειτα στην συνολική ανάληψη ευθύνης του εργοστασίου. Από τότε και εντεύθεν το εργοστάσιο βρίσκεται στα χέρια των από τα κάτω και παράγει αντιστεκόμενο στις αλεπάλληλες επιθέσεις του κράτους. Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος το 2020, φυσικά με την προστασία των ΜΑΤ και πάνω από 15 φορές έχουν επιδιωχθεί οι πλειστηριασμοί του χώρου με ένα ισχυρό ρεύμα αλληλεγγύης να τις αποτρέπει. Το 2017 με το νέο νομοσχέδιο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το παιχνίδι πλέον διεξάγεται υποδόρια.

Σε αυτή τη φάση αντιλαμβανόμενοι το κρισιμότατο σημείο για το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ αλλά και για όλες τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που καρπώνουν στην ατελείωτη στέπα των εξουσιαστών, υψώνουμε σημαία αλληλεγγύης και στηρίζουμε τους αγώνες που υπερασπίζονται την ζωή, το δίκαιο και την ελευθερία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ ΣΤΗ ΚΑΜΑΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2 ΣΤΙΣ 12:00μμ

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ

Συντονιστικό Δραματικών Σχολών από την Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αναρχική Επαναστατική Γεωπολιτική 2024- Peter Gelderloos

Αναρχική Επαναστατική Γεωπολιτική 2024- Peter Gelderloos. Παρακαλώ να έχετε υπόψη σας ότι οι γεωπολιτικές αναλύσεις απαιτούν ανάλυση των ενεργειών των μεγάλων κρατών και των καπιταλιστών από την οπτική γωνία των δικών τους συμφερόντων, κάτι που αποτελεί  αρκετά...

Παρουσίαση του έργου “Γλωσσικό Αντάρτικο” στη Rosa Nera – Εισήγηση

Παρουσίαση του έργου "Γλωσσικό Αντάρτικο" στη Rosa Nera - Εισήγηση. Το παρακάτω κείμενο είναι η απομαγνητοφωνημένη εισήγησή μου, με μια μικρή επιμέλεια, στη βιβλιοπαρουσίαση του έργου μου ‘Γλωσσικό Αντάρτικο’ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής...

Για τον πόλεμο “Χαμάς-Ισραήλ” | Σκέψεις του antirinfo με αφορμή εκδήλωση του Shades mag

Για τον πόλεμο "Χαμάς-Ισραήλ" | Σκέψεις του antirinfo με αφορμή εκδήλωση του Shades mag. Κείμενο της ομάδας του Antirinfo που παρήχθη με αφορμή τη συζήτηση με διοργανωτές το shades mag για το πόλεμο "Χαμάς-Ισραήλ" και ευκαιρίας να καταγράψουμε λίγες σκέψεις για ένα...

David Graeber / Η Ανθρωπολογία Των Ανθρώπινων Δυνατοτήτων- της δρ. Ayça Çubukçu (LSE)

David Graeber / Η Ανθρωπολογία Των Ανθρώπινων Δυνατοτήτων- της δρ. Ayça Çubukçu (LSE). Αναδημοσίευση από το Κενό Δίκτυο. Συνάντησα για πρώτη φορά τον David Graeber ένα ζεστό καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη την γεμάτη γεγονότα χρονιά του 2001 στις συναντήσεις του Δικτύου...

Σχετικά με τις εξελίξεις για τους απολυμένους εργαζόμενους στο πρώην πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. & την απαράδεκτη κατάσταση στα camps

Σχετικά με τις εξελίξεις για τους απολυμένους εργαζόμενους στο πρώην πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. & την απαράδεκτη κατάσταση στα camps. Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ. 08 Ιουλίου 2024  Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πρωτίστως το Υπουργείο...

Ανθούπολη Περιστερίου: Η εξέγερση του κάρβουνου…

Ανθούπολη Περιστερίου: Η εξέγερση του κάρβουνου… Από τη σελίδα "Περιστέρι συνείδηση και αληταρία”. Χρέος μας να θυμόμαστε αυτά που στιγμάτισαν την γειτονιά μας , αυτά που δημιούργησαν την κουλτούρα μας , αυτά που ανήκουν στο κομματι του πολιτισμού μας που πολλοί δεν...

Η μεταπολιτική είναι η ουσία της πολιτικής

Η μεταπολιτική είναι η ουσία της πολιτικής. Η σαρωτική επικράτηση ενός νεαρού youtuber στις πρόσφατες κυπριακές εκλογές, επανέφερε εντόνως τη συζήτηση περί του όρου «μεταπολιτική» που εισήγαγε στην εγχώρια δημόσια συζήτηση η αναπάντεχη (για κάποιους) εκλογή Κασσελάκη...

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε απεργία διαρκείας στην Samsung Electronics στη Νότια Κορέα

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε απεργία διαρκείας στην Samsung Electronics στη Νότια Κορέα. Της Σοφίας Σπυριδωνίδου από το Infolibre. Το συνδικάτο εργαζόμενων στη Samsung Electronics κήρυξαν απεργία διαρκείας την Τετάρτη, πιέζοντας τη μεγαλύτερη εταιρεία της Νότιας...

«Για σένα, Λούη». Ο Ζήσης Παπανικόλας γράφει για τον Λούη Τίκα

«Για σένα, Λούη». Ο Ζήσης Παπανικόλας γράφει για τον Λούη Τίκα. Yiorgos Anagnostou (Γιώργος Αναγνώστου)*. Αναδημοσίευση από το Ούτε Θεός - Ούτε Αφέντης. «Για σένα, Λούη», γράφει η αφιέρωση στο βιβλίο του Zeese Papanikolas «Buried Unsung: Louis Tikas and the Ludlow...

Η εξέγερση των καπνεργατών της Καβάλας τον Ιούλη του 1933

Η εξέγερση των καπνεργατών της Καβάλας τον Ιούλη του 1933. Αναδημοσίευση από Ούτε Θεός - Ούτε Αφέντης. Ο καπνατζής γνωρίζεται, απ’ την περπατησιά του τρίζουν τα παπουτσάκια του, τρίζει κι’ η φορεσιά του. Μάστορα καλέ μάστορα, για κύττα το ρωλόγι σ’ κι’ αν είν’ η ώρα...