Επίσκεψη στρατοπέδου προσφύγων Ριτσώνας μετά τη πυρκαγιά, 10.12.2023
Αναδημοσίευση από Solidarity with migrants.
Στις 10 Δεκεμβρίου μια ομάδα αλληλέγγυων επισκέφθηκε το στρατόπεδο προσφύγων της Ριτσώνας.
Η απόφαση αυτής της επείγουσας επίσκεψης πάρθηκε το προηγούμενο βράδυ όταν κυκλοφόρησαν ειδήσεις σχετικά με την κατάσταση πυρκαγιάς μέσα στο camp. Οι κρατικές αρχές δεν λένε για τα αίτια της πυρκαγιάς, που είχαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άνθρωποι και να καταστραφούν περιουσίες και έγγραφά τους.
Ομάδες συγκέντρωσαν μια αξιοσημείωτη ποσότητα ρούχων και κουβέρτες από το free shops, που γέμισαν 3 αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις σχετικά με τη φωτιά, 12 κοντέινερ έχουν πληγεί από τη φωτιά, και μεταξύ αυτών, 7 κοντέινερ έχουν καεί ολοσχερώς.
Προηγουμένως, γνωστοποιήθηκε μέσω των κατοίκων εντός του στρατοπέδου, οι οικογένειες που είχαν πληγεί περισσότερο από τη φωτιά, να βγουν έξω από το στρατόπεδο.
Κατά την άφιξη των αλληλέγγυων, περίπου 20-30 οικογένειες περίμεναν ήδη έξω από το camp.
Ωστόσο, η ανάγκη ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα είδη που παραδόθηκαν. Επιπλέον, όλοι/ες χρειάζονταν κουβέρτες, ζεστά ανδρικά ρούχα, ζεστά παιδικά ρούχα και παπούτσια.
Επιπλέον, υπήρχαν και άλλες οικογένειες που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αλλά δεν υπήρξε επικοινωνία για να τους ενημερώσει για τη διανομή. Ωστόσο, κάποιοι από τους κατοίκους μέσα στο στρατόπεδο, προσφέρθηκαν εθελοντικά να βρουν αυτές τις οικογένειες και να μοιράσουν μερικά κουτιά με ρούχα μεταξύ τους.
Αξιοσημείωτα σημεία:
1- Οι αλληλέγγυοι έχουν ενημερωθεί ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως υποστήριξη στους ανθρώπους μετά τη πυρκαγιά από τις αρχές του camp, συμπεριλαμβανομένων των κοντέινερ και των ρούχων. Οι αρχές απλώς τους είπαν «Πηγαίνετε να κοιμηθείτε στα κοντέινερ των άλλων». οι κάτοικοι είπαν στους αλληλέγγυους «Είστε οι πρώτοι άνθρωποι που μας φέρνουν βοήθεια».
2- Ένας από τους κατοίκους αυτών των καμένων κοντέινερ είχε τραυματισμό στο πόδι από τη φωτιά. Μεταφέρθηκε από τις αρχές σε επείγουσα περίθαλψη. Ωστόσο, όταν έγινε η θεραπεία μετά από μερικές ώρες, του είπαν: «πάρε τώρα ταξί και πήγαινε πίσω στο camp!». τους είπε, «Δεν έχω χρήματα, τηλέφωνο, κάρτα ασύλου, όλη μου η ζωή έχει καεί στο κοντέινερ» επέμεναν ότι δεν θα του δώσουν μεταφορικό μέσο να γυρίσω πίσω στο στρατόπεδο. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε σημείο που ένας ηλικιωμένος παρεμβαίνει και πληρώνει το ταξί του. Δεν έλαβε καμία υποστήριξη και λύση στέγασης όταν έφτασε στο camp.
3- Άλλοι κάτοικοι που επλήγησαν από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς επεσήμαναν ότι δεδομένου ότι η κάρτα ασύλου τους είχε καεί, τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα να βγουν έξω από τo camp ή να λάβουν τρόφιμα μέσα στο camp.
4- Οι αλληλέγγυοι/ες έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση μιας κοπέλας που δεν έχει εγγραφεί στο στρατόπεδο αλλά χρειαζόταν ένα μέρος για να κοιμηθεί. Με τη βοήθεια της φίλης της αποφάσισε να πηδήξει πάνω από τον τοίχο για να κοιμηθεί στο camp. Αλλά ενώ πηδούσε από την άλλη πλευρά του τοίχου, το πόδι της έσπασε με πολύ άσχημο τρόπο. Έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά εκεί, αποφασίζουν να της κόψουν το πόδι!
Τώρα λοιπόν είναι πίσω στο στρατόπεδο, χωρίς χαρτί εγγραφής στο camp. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγει έξω από την κατασκήνωση (επειδή δεν έχει το κατάλληλο χαρτί για να επιστρέψει ξανά, αλλά και επειδή τώρα έχει περιορισμούς στην κίνηση λόγω της ιατρικής της κατάστασης). Από την άλλη, ο ειδικός γιατρός δεν μπαίνει στον καταυλισμό. Βιώνει κενό στη Ριτσώνα.
5- Επίσης, άλλοι κάτοικοι προσέγγισαν τους αλληλέγγυους για την κατάσταση της υγείας τους. Σε μια περίπτωση, ένας άνδρας υπέφερε από συνεχή πόνο. Είπε ότι όταν βρισκόταν στη Λέσβο αποφασίστηκε από τους γιατρούς να χειρουργηθεί. Επειδή όμως βρίσκεται στο στρατόπεδο της Ρισσώνα, το ιατρικό του ζήτημα παραμελείται εντελώς από τις αρχές και τους γενικούς γιατρούς του στρατοπέδου, γεγονός που τον αφήνει να πονάει τόσο πολύ ενώ περπατάει.
Update για στρατόπεδο προσφύγων στη Μαλακάσα
Ενημέρωση ειδικά από αφγανές γυναίκες του camp.
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε τα καμπς της Μαλακάσας και το καμπ της Ριτσώνας, ακολουθεί ενημέρωση για Μαλακάσα.
Αρχικά, πήγαμε στο Μαλακάσα 2. Πολύς κόσμος μας εξέφρασε την ανάγκη του για ζεστά ρούχα και περίπου 20-30 άτομα άρχισαν να μαζεύονται στον φράχτη του στρατοπέδου, για να παραλάβουν ρούχα που είχαμε φέρει.
Αφού δώσαμε τις πρώτες τσάντες και κουτιά, οι φύλακες άλλαξαν γνώμη και προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να δώσουμε οτιδήποτε. Μας είπαν ότι πρέπει να τους αφήσουμε τα ρούχα και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου θα φροντίσουν οι ίδιοι τη διανομή.
Όταν φτάσαμε στη Μαλακάσα 1, μας περίμεναν ήδη περίπου 50 γυναίκες της αφγανικής κοινότητας.
Μιλήσαμε με πολλές γυναίκες από την αφγανική κοινότητα που μας έδωσαν τις ακόλουθες πληροφορίες:
– Υπάρχουν πολλές έγκυες γυναίκες μέσα, που περιμένουν σύντομα και δεν παίρνουν κουβέρτες, ζεστά ρούχα, όχι αρκετό φαγητό και ούτε γάλα από το στρατόπεδο. Ανησυχούν για τα μωρά τους.
– Τα containers-δωμάτια δεν είναι καθόλου μονωμένα, κρυώνουν πολύ και οι στέγες έχουν διαρροή όταν βρέχει.
-Είδαν κοντέινερ μέσα στο στρατόπεδο γεμάτα ρούχα, αλλά όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι της Μαλακάσας, δεν έγινε διανομή τους, παρά την μεγάλη ανάγκη για κάτι τέτοιο.
-Πρόσφατα ήταν ένας δημοσιογράφος που μπήκε μέσα στον καταυλισμό.
Ο υπεύθυνος του στρατοπέδου τους υποσχέθηκε καλύτερες συνθήκες, αν δεν παραπονιούνταν μπροστά στον δημοσιογράφο, οπότε ο δημοσιογράφος αποκτά θετική εικόνα για το στρατόπεδο.
Ως εκ τούτου, ο κόσμος παρέμεινε σιωπηλός, αλλά μετά την αποχώρηση του δημοσιογράφου, τίποτα δεν άλλαξε στην κατάσταση.
– Κάποιοι δεν μπορούν να έρθουν στην Αθήνα, το ταξίδι στην Αθήνα θεωρεί πολύ ακριβό για πολλούς από αυτούς. (το single άτομο λαμβάνει επίδομα 70 ευρώ και ένα ζευγάρι περίπου από 120 ευρώ/μήνα)
– Πολλά από τα παιδιά είναι παγιδευμένα μέσα στο κοντέινερ, μέρα και νύχτα. Επειδή κάνει κρύο και δεν έχουν ζεστά ρούχα για τα παιδιά. Έτσι οι γονείς φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά να πάνε έξω. Επιπλέον, είναι συχνά άρρωστοι και η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια είναι πολύ κακή, σχεδόν μηδενική στο στρατόπεδο.
Από τη μεριά μας, εκτός από τη διανομή ρούχων και την επικοινωνία με τις μετανάστριες και τους μετανάστες, πιέσαμε να μάθουμε πώς αντιμετωπίζουν στο στρατόπεδο της Μαλακάσας την κατάσταση των εγκύων γυναικών.
Μας είπαν απλώς να έρθουμε τις εργάσιμες ώρες για να συζητήσουμε με τον υπεύθυνο του στρατοπέδου.