Στις 22/4 ο Κ. Μητσοτάκης δίνει εντολή για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης και ζητά παράλληλα αξιολόγηση των ΚΕΚ και ελέγχο της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στην οικονομία. Επίσης δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επιλέχτηκε από την κυβέρνηση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο υπουργός απέδωσε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως τα προγράμματα τηλεκατάρτισης δημιουργήθηκαν εν έτει 2011 και πως είχαν χρησιμοποιηθεί από αυτήν.
Από την δική μας σκοπιά, αυτή της κοινωνικής βάσης, όλη η υπόθεση φαινόταν σκάρτη από την αρχή. Κατ΄αρχήν από στην λίστα καταρτιζόμενων απουσίαζαν πολλοί κλάδοι επιστημόνων αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται με μισθούς πείνας , παραλείφθηκαν. Άτομα που εργάζονται στις τουριστικές επιχειρήσεις, καλλιτέχνες όλων των ειδών , υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα γενικότερα μείναν « στην απ΄έξω» και δεν πρόκειται για έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων.
Το περιεχόμενο των τηλεκαταρτίσεων ήταν πολύ χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και πολύ κακογραμμένο ταξινομικά. Άνθρωποι που έχουν περάσει πολλά χρόνια σπουδάζοντας το αντικείμενο τους, έπρεπε ν’ ανεχθούν 100 ώρες παρουσιάσεων από μαθήματα που τους δίδασκαν τελείως άσχετα με τον κλάδο τους πράγματα (π.χ. πως να τακτοποιεί κανείς το γραφείο του). Πολλές επίσης ήταν οι ορθογραφικές αποτυχίες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το « Σκόιλ Ελικίκου» .
Εφόσον κάποιο άτομο παρακολοθούσε τα προγράμματα, θα έπαιρνε 800 ευρώ με επιταγές κατάριστης και όχι ως επίδομα . Τελικά το ποσό μειώθηκε στα 600 το οποίο σαφώς και είναι πολύ χαμηλό και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες εργαζόμενων ανθρώπων. Στα προγράμματα εντάχθηκαν 182,342 άτομα. Αν αθροίσουμε το ποσό δαπάνης προς αυτούς που θα λάβουν το επίδομα, ανέρχεται περίπου στα 108 εκατομμύρια. Το ποσό ωστόσο που θα δωθεί ανέρχεται στα 193 εκατομμύρια. Θ΄αναρωτιόταν κανείς εύλογα άρα, που θα πάνε τα υπόλοιπα 85 εκατομμύρια; Τα χρήματα αυτά θα δωθούν στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε πλατφόρμες και φορείς πιστοποίησης.
Το ελληνικό κράτος λοιπόν δεν παύει να μας « εκπλήσει» με την οικονομική διαχείρηση που επιλέγει να κάνει. «Λεφτά στους πλούσιους, πείνα στους φτωχούς» είναι η πολιτική που εκφράζει την κυβέρνηση απ΄ ό,τι φαίνεται. Από την δική μας οπτική, όλη η υπόθεση φαίνεται μια απάτη και πολύ κακοστημένη μάλιστα. Λεφτά που δίνονται προκειμένου να καθησυχάσουν τον κόσμο. Έτσι η κυβέρνηση θα βγει « ασπροπρόσωπη». Μια εξουσία που μεριμνά (και καλά) για την ευημερία των πολιτών της. Ακόμα και να θέλαμε να το πιστέψουμε, είναι αδύνατο. Το ποσό είναι χαμηλό και ο τρόπος διαχείρησης της κατάστασης απαίσιος. Πιστεύουμε πως θα έπρεπε να γίνει αύξηση του επιδόματος και να συμπεριληφθούν κι άλλοι κλάδοι μέσα
Τέλος, περιμένουμε να δούμε πόσα εκατομμύρια θα δωθούν ακόμα σε καναλάρχες, διόδια και αστυνομικούς…