Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;
Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ.
Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια έρευνας θα είναι τα ΕΛΠΕ. Πριν πανηγυρίσουμε, ας θυμηθούμε τι έγινε με την προηγούμενη έρευνα, γνωστή ως «έρευνα Σαμαρά».
Η έρευνα Σαμαρά παραγγέλθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με σκοπό να προσδιορίσει τι βρωμάει και από πού. Στις ερωτήσεις αυτές, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν την απάντηση από τη δεκαετία του ’60. Η προγραμματική σύμβαση ΠΚΜ-ΑΠΘ έγινε τον 5/17. Αφού πέρασε καιρός και μεσολάβησε η δωρεά εξοπλισμού για την διεξαγωγή της έρευνας από τα ΕΛΠΕ στο ΑΠΘ, τον 2/19 ανακοινώνονται σε συνέντευξη τύπου στην ΠΚΜ τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της έρευνας. Αυτά κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες, το ΥΠΕΝ συναντιέται με τα ΕΛΠΕ και ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ληφθούν. Η ιστορία κάνει τον ανάλογο κύκλο στο διαδίκτυο και τα τοπικά ΜΜΕ και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Διεξάγονται οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές τον Μάιο, και παραμονή Δεκαπενταύγουστου, βγαίνει μια απλή ανακοίνωση στον ιστότοπο της ΠΚΜ για τα τελικά αποτελέσματα, αφού είχαν λάβει την τελική έκθεση της Έρευνας από τις 8/7/19, την επομένη των εθνικών εκλογών. Δεν έγινε καμία συνέντευξη τύπου και η δημοσιότητα που έλαβε η είδηση ήταν πολύ μικρή.
Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως όταν οι κάτοικοι έλεγαν πως βρωμούσε, υπήρχαν όντως δύσοσμες χημικές ενώσεις (μερκαπτάνες) στον αέρα, ίδιες με αυτές που βρίσκονταν στα ΕΛΠΕ και ο αέρας φυσούσε από εκεί. Τα ΕΛΠΕ « συνεπώς αποτελούν εν δυνάμει (sic) πηγές δυσοσμίας όταν επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες».
Παραγκωνισμένη όμως από τη δυσοσμία και τις μερκαπτάνες , και κρυμμένη σε διαγράμματα, γενικεύσεις και όρους βρισκόταν η παρακάτω , αναμενόμενη δυστυχώς, πληροφορία:
Και στους τρείς σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται μέσα στο Κορδελιό, φαίνεται πως η μέση συγκέντρωση βενζολίου είναι 1 μg/m3 και πως μάλλον υπάρχουν μετρήσεις που φτάνουν έως και 6 μg/m3. Επιπλέον, φαίνεται πως η συγκέντρωση σε σημείο μέσα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ το οποίο βρίσκεται δίπλα στον φράχτη που συνορεύει με κατοικημένη περιοχή, μπορεί να έφτασε 20-30 μg/m3. Λογικό συμπέρασμα είναι πως ανάμεσα στο διυλιστήριο και στους σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται στο Κορδελιό, συγκεντρώσεις βενζολίου πολύ πάνω από 1 μg/m3 δεν είναι καθόλου σπάνιες και φυσικά η έκθεση των εργαζομένων εκεί είναι εκτεταμένη.
Το βενζόλιο είναι γνωστό ως καρκινογόνο του αιμοποιητικού συστήματος, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, λέμφωμα και μυέλωμα.
Για το βενζόλιο έχει θεσπιστεί από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία* ανώτατο όριο 5 μg/m3, του οποίου απαγορεύεται κάθε υπέρβαση.
Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γραφτούν για τις επιπτώσεις του βενζολίου στις ζωές των κατοίκων (2) (3), αλλά ξεφεύγουν από τον σκοπό του κειμένου αυτού. Το κείμενο γράφτηκε για να θυμίσει πως λειτούργησε η Έρευνα Σαμαρά.
Αφ’ ενός, έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία και πλήρη γνώση για όσα αναφέρουμε παραπάνω, η Διευθύντρια και το προσωπικό του Εργαστηρίου δεν έγραψαν ούτε μια αράδα για το βενζόλιο και τις επιπτώσεις του. Για την ιστορία, σε αντίστοιχη μελέτη που παραγγέλθηκε για το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δραπετσώνα από την εκεί Περιφέρεια στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστερήσεις, δόθηκαν τιμές συγκεντρώσεων για όλες τις ενώσεις και έγινε ξεχωριστή αναφορά στο βενζόλιο και τη σχετική νομοθεσία. Η έρευνα έφτασε σε κανάλια και εισαγγελέα. Αλλά όπως φαίνεται τα ΕΛΠΕ δεν είναι Oil One και, δυστυχώς, ούτε το ΑΠΘ φάνηκε να είναι Δημόκριτος. Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν βέβαια, χωρίς τις έντονες αντιδράσεις της εκεί τοπικής κοινωνίας.
Αφ’ ετέρου, η έρευνα Σαμαρά προσέφερε αρκετά χρόνια αναβολής και άμβλυνσης των κοινωνικών αντιδράσεων, εξυπηρετώντας τα ΕΛΠΕ και την τοπική αυτοδιοίκηση προεκλογικά και όχι μόνο, χωρίς να προσφέρει κάτι χρήσιμο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην κοινωνία γενικότερα. Αυτό γιατί το ότι βρωμάει από τα ΕΛΠΕ, το ξέραμε ήδη. Το ότι υπάρχει βενζόλιο όπου υπάρχουν πετροχημικά, είναι αυτονόητο για ανθρώπους με γνώσεις Χημείας και, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και κάτι που απλόχερα γνωστοποίησε η έρευνα Σαμαρά.
Συνολικά, η έρευνα Σαμαρά λειτούργησε ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας και υπέρ της διαιώνισης ενός προβλήματος που επιβαρύνει την καθημερινότητα και δηλητηριάζει την υγεία μας. Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ας μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Ας δούμε επιστημονικό προσωπικό που να στέκεται μαζί με την κοινωνία στην οποία ανήκει και όχι με τα ιδιωτικά εταιρικά συμφέροντα.
Αν κάποιοι/ες πιστεύουν ακόμα πως τέτοιες έρευνες μπορούν να δώσουν λύση, να ενημερώσουμε πως μετά από τόσα χρόνια αναπνέουμε τα ίδια δηλητήρια. Μετά από αυτό, ας διαλέξει το κάθε άτομο με ποια πλευρά θα σταθεί.
Η μόνη λύση είναι τα φουγάρα τους μακριά από τις γειτονίες μας.
(2) https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=538022641696044&id=100064649383671
(3) https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3097310357155176&id=2257215997831287