Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός – Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων.
Oι έλληνες τσιφλικάδες που διαδέχθηκαν τους Οθωμανούς, είχαν δικαιώματα απόλυτης κυριότητας σε όλη την ιδιοκτησία τους, ενώ οι κολίγοι είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλοπαροίκου. Έτσι οι καλλιεργητές ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν στον γεοκτήμονα-αφέντη τους το 1/3 ή το μισό της παραγώμενης σοδειάς τους ως ενοίκιο για τη βοσκή των κοπαδιών τους, να εφοδιάζουν τον οίκο του αφέντη τους με ικανή ποσότητα τυριού, βουτύρου, καυσόξυλων και άλλων αγαθών και να αποστέλλουν ένα θηλυκό μέλος της οικογενείας τους ως υπηρέτρια. Ακόμα, οι κολίγοι κατοικούσαν σε τρώγλες, δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασθένειες, όπως η ελονοσία, και δεν μορφώνονταν. Κάθε φορά που ο αφέντης του τσιφλικιού, τους επισκεπτόταν επισήμως, οι κολίγοι έπεφταν στα γόνατα, χτυπούσαν το χώμα με το μέτωπό τους τρεις φορές και φιλούσαν το αριστερό του πόδι, ενώ οι τσιφλικάδες είχαν το δικαίωμα τιμωρίας με μαστίγιο κάθε φορά που αποφάσιζαν ότι ένας από αυτούς επιδείκνυε ανυπακοή.
Στις αρχές του 20ου αιώνα οι αγρότες φτιάχνουν τις δικές τους οργανώσεις. Έτσι δημιουργείται στην Καρδίτσα, αρχικά, ο «Γεωργικός Σύλλογος» και στη συνέχεια ακολουθεί η δημιουργία αντίστοιχων συλλόγων στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ενώ πραγματοποιούνται και κινητοποιήσεις. Το Φλεβάρη του 1909 στην Καρδίτσα έγινε το πρώτο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο. Μικρότερα συλλαλητήρια γίνονται τον ίδιο μήνα και σε άλλες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό. Ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος ήταν ο Μαρίνος Αντύπας, που το 1906 κατέβηκε στη Θεσσαλία και διέδιδε την ιδέα της απαλλοτρίωσης των τσιφλικιών, με αποτέλεσμα να τον δολοφονήσουν οι τσιφλικάδες στις 9 Μαρτίου του 1907. Ο Μαρίνος Αντύπας όμως είχε καταφέρει να φουντώσει το επαναστατικό πνεύμα των φτωχών αγροτών.
Στις 6 Μάρτη του 1910, οι αγρότες οργανώνουν πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Αγροτικού νομοσχεδίου. Oι στρατιώτες πυροβολούν στο ψαχνό. 4 αγρότες πέφτουν νεκροί και 19 τραυματίζονται.
Παρά το χτύπημα με τα όπλα, οι αγρότες φτάνουν στην πλατεία, μπροστά στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», όπου πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση στην οποία εγκρίνεται ψήφισμα που ζητούσε την απαλλοτρίωση και διανομή των τσιφλικιών, την ενίσχυση του Γεωργικού Ταμείου, ενώ καταδίκαζε τις δολοφονίες των κολίγων. Μετά το μακελειό της 6ης Μαρτίου του 1910 η κυβέρνηση Δραγούμη οργάνωσε δίκες κατά των αγροτών, με τους κατηγορούμενους αγρότες όμως να αθωώνονται. Ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος καθώς το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα και λίγα χρόνια αργότερα ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να πάρει μέτρα υπέρ των κολίγων μέχρι να αρχίσουν οι απαλλοτριώσεις σε μεγάλη κλίμακα μετά την μικρασιατική καταστροφή.
________________________________________________________________________
🔴 Instagram: GnostosAgnostos.Videos
🔵 Facebook: Γνωστός Άγνωστος
________________________________________________________________________
Πηγές:
Βιβλία:
📚 ΚΙΛΕΛΕΡ 1910 – ΤΡΙΚΑΛΑ 1925 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ – ΒΡΑΧΝΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
📚 ΚΙΛΕΛΕΡ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ – ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ Δ. ΓΙΩΡΓΟΣ
📚 Το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία και το έπος του Κιλελέρ – Γερόπουλος Απόστολος
📚 Κιλελέρ – Καρανικόλας Γιώργος Δ.
Άρθρα/Ιστοσελίδες:
🌐 Κιλελέρ 1910: Η εξέγερση της αγροτιάς – imerodromos.gr
Βίντεο:
🎥 ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ – Ο αναρχοσοσιαλιστής της Κεφαλονιάς – Conte Popolaros
🎥 το χωμα βαφτηκε κοκκινο. (ματαιόδοξια) – NIKOS KOUTOULIOTIS
🎥 Κιλελέρ – 6 Μαρτίου 1910 – doadim44
🎥 1966 | ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ | Θερισμός | bgms – BGMS – Best Greek Movie Scenes
🎥 GREEK TRAINS IN CINEMA 16 Θεσσαλικός Το χώμα βάφτηκε κόκκινο Β Γεωργιάδη 1966 – Pan Pap422
🎥 Μαρίνος Αντύπας: Η Δολοφονία – Pan Kartsonakis