Ο Lucio Urtubia γεννήθηκε στην Ισπανία το 1931 σε μια φτωχή, αγροτική οικογένεια. Στη νεότητά  του εγκατέλειψε το στρατό και δραπέτευσε στη Γαλλία στη μέση της δικτατορίας του Φράνκο. Άρχισε να εργάζεται ως κτίστης και μάστορας οικοδομών, ενώ ήταν ενεργός σε αναρχικές ομάδες. Έγινε ειδικός στην πλαστογράφηση των εγγράφων, το ταλέντο του ήταν τέτοιο που από όλο τον κόσμο, επαναστατικά κινήματα του ανέθεσαν πλαστά διαβατήρια και έγγραφα ταυτότητας για να αποφύγουν την καταστολή δικτατοριών και αυταρχικών καθεστώτων. Αλλά η αφιέρωσή του και το βήμα στην ιστορία ήταν όταν, στη δεκαετία του 1970, κατάφερε να ελέγξει μια από τις πιο ισχυρές τράπεζες του πλανήτη πλαστογραφώντας επιταγές.

Μετά από ένοπλες ληστείες τραπεζών στη Γαλλία, ο Lucio αποφασίζει να προχωρήσει τη στρατηγική του ένα βήμα παραπέρα. Δεν αισθανόταν άνετα να βάζει όπλα στο πρόσωπο των τραπεζικών υπαλλήλων για να πάρει τα χρήματα. Έτσι ξεκίνησε η καριέρα του ως πλαστογράφος.

Μέσα από ψευδείς επιταγές, ο Lucio κατάφερε να κλέψει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια από την First National City Bank για να διανείμει αργότερα τα χρήματα ανάμεσα σε διαφορετικές δίκαιες αιτίες. Αυτός ήταν ο λόγος που ήταν γνωστός ως ο αναρχικός Ρόμπιν Χουντ, καθώς διέθετε όλα τα κλεμμένα από τράπεζες ανάμεσα σε άπορους. Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που έκλεψε, έζησε πάντα σεμνά, μέχρι το θάνατό του στα 89.

Για τον Lucio , “στη γνώση και τη χρήση των πραγμάτων βρίσκεται η δύναμη των ανθρώπων.” Και πρόσθεσε: «Το έγκλημα δεν δημιουργείς και κατασκευάζεις χρήματα, το έγκλημα είναι να φτιάχνεις χρήματα και το κρατάς για τον εαυτό σου. Τα περισσότερα είναι πολύτιμα: χλευάζοντας τις αρχές, χλευάζοντας τις τράπεζες, χλευάζοντας τις αδικίες… ».

Ο Lucio Urtubia συναντήθηκε ακόμη και με τον Τσε Γκεβάρα για να δημιουργήσει ένα σχέδιο για να φέρει σε πτώχευση το καπιταλιστικό σύστημα της Βόρειας Αμερικής, τελικά οι αντάρτες εγκατέλειψαν από την ιδέα

Η ικανότητα και η εφευρετικότητα του Lucio Urtubia έφτασε σε τέτοιο σημείο που όταν συνελήφθη για ληστεία εκατομμυρίων δολαρίων από μια από τις πιο ισχυρές τράπεζες του πλανήτη, κατάφερε να διαπραγματευτεί την ελευθερία του και να κερδίσει ακόμη περισσότερα χρήματα. Ενώ ήταν πίσω από τα κάγκελα, οι σύντροφοι του Lucio συνέχισαν να συλλέγουν τις πλαστές επιταγές του, έτσι η City Bank αποφάσισε να τον απελευθερώσει και να του πληρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, με τη δέσμευση ότι δεν θα εξαργυρώνονται πλέον οι πλαστές επιταγές.

Στην παιδική του ηλικία στη Ναβάρα είπε ότι “δεν ένιωθε ότι ήταν η γη μου επειδή ήξερα μόνο την πείνα, την αδικία και τα εγκλήματα”, αυτό το πλαίσιο ήταν αυτό που τον οδήγησε να αναλάβει την υλοποίηση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας στο βαθύτερο επίπεδο, να ληστεύσει τράπεζες και να παραδώσει τα χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη.

Ο Lucio Urtubia έγραψε τα απομνημονεύματά του

Όσον αφορά την αξία των χρημάτων, ο Lucio εξήγησε ότι ήταν «πολλές φορές εκατομμυριούχος, αλλά ο πλούτος μου είναι οι άνθρωποι που έρχονται να με ακούσουν και να με ρωτήσουν». Μέχρι το θάνατό του συμμετείχε σε μια συνάντηση και μοιράστηκε τη ζωή του με δημοσιογράφους, νέους και άλλους ανθρώπους που τον επισκέφτηκαν στο μικρό διαμέρισμά του στη Γαλλία, όπου πέθανε σήμερα.

Η ζωή του μεταφέρθηκε στις ταινίες, τα κόμικς, τη λογοτεχνία, τη μουσική και την τηλεόραση. Το 2010 το γνωστό νέο συγκρότημα της Χιλής cumbia “Juana Fe” αφιέρωσε το άλμπουμ τους “La Makinita” στον πλινθοκτιστή και τον αναρχικό Lucio Urtubia. Σε ένα ντοκιμαντέρ εξέφρασε ότι «γίνομαι πιο περήφανος για τη ζωή μου, για τις κλοπές και για το ότι δεν έκανα  κακό σε κανέναν». Μπορείτε να δείτε εδώ ένα ντοκιμαντέρ της ζωής του .

Μπορείτε να δείτε εδώ το μίνι ντοκιμαντέρ «Lucio Urtubia: Ο άνθρωπος που νίκησε την τράπεζα»

Συνέντευξη με τον Lucio Urtubia, σχετικά με την απάτη και τη συμφωνία του με τη Citibank: «Είπα ότι αν με πληρώσουν, θα λυθεί» – Πρόγραμμα Salvados

Συνέντευξη με τον Lucio Urtubia στην ισπανική τηλεόραση