Ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας καλεί σε εβδομαδιαία καμπάνια αλληλεγγύης στους αναρχικούς και αντιφασιστές της Λευκορωσίας

Κόσμος, 21 Νοεμβρίου

Δημοσιεύουμε στα ελληνικά το κάλεσμα που έβγαλε ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας, προτρέποντας τον κόσμο σε μια εβδομάδα αλληλεγγύης (23 έως 30 Νοεμβρίου) σε αναρχικούς και αντιφασιστές που διώκονται από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι αναρχικοί πάντοτε αντιστέκονταν στην τυραννία και τη δικτατορία, ανεξάρτητα από το χρώμα της σημαίας που υψώνεται από τα αυταρχικά καθεστώτα σε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη γωνία του πλανήτη. Επομένως, δεν πρέπει να μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι αναρχικοί της Λευκορωσίας συμμετέχουν ενεργά στην εξέγερση ενάντια στο δικτάτορα του Λουκασένκο. Από τις πρώτες κι όλας ημέρες, με την αποφασιστικότητα και την αδιάλλακτη στάση μας, δείξαμε ότι ο αναρχισμός είναι ένα επαναστατικό κίνημα ικανό να αλλάξει τον κόσμο!

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, πολλοί από τους συντρόφους μας κατέληξαν στη φυλακή. Τώρα τουλάχιστον 10 αναρχικοί και αντιφασιστές έχουν υποστεί διοικητικές συλλήψεις. Επιπλέον, 10 αναρχικοί και 4 αντιφασιστές περιμένουν τις δίκες τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και 20 χρόνια.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εβδομάδα αλληλεγγύης και να εκφράσετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας στους επαναστάτες αναρχικούς και αντιφασιστές που πολεμούν ενάντια στο καθεστώς κατοχής του Λουκασένκο! Κάθε δράση είναι πολύτιμη!

Όσο για το υλικό από τις ενέργειες και τις δράσεις σας, μπορείτε να το στείλτε στο email του ABC-Belarus_abc (at) riseup.net.
Η οικονομική μας ενίσχυση μπορεί να γίνει μέσω της καμπάνιας ABC-Belarus ή του crowdfunding.

Λεπτομέρειες για τις πολιτικές υποθέσεις

Από την αρχή της εξέγερσης περίπου 40 από τους συντρόφους μας έχουν τεθεί υπό κράτηση και τους ασκείται διοικητική δίωξη. Μερικοί από αυτούς αργότερα κατηγορήθηκαν και για ποινικές υποθέσεις. Θέλοντας να αποφύγουν τη σύλληψή τους, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία. Πολλοί αγωνιστές αναγκάζονται τώρα να κρυφτούν λόγω διώξεων τόσο στη Λευκορωσία, όσο και στο εξωτερικό.

Η περίπτωση των αντιφασιστικών “MTZ-RIPO”

Οι αντιφασιστές Vitaliy Shishlov, Tamaz Pipiya, Timur Pipiya και Denis Boltut συνελήφθησαν μετά τις διαδηλώσεις ενάντια στα απόρρητα εγκαίνια της πολιτικής στέψης του Λουκασένκο τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς. Περίπου 5 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλο το Μινσκ. Μικρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ορισμένα σημεία της πόλης. Σύμφωνα με τις έρευνες, συμμετείχαν αντιφασίστες. Επιπλέον, δύο από αυτούς κατηγορήθηκαν ως οργανωτές των μαζικών συγκρούσεων.

Όλοι οι αντιφασιστές περιμένουν τώρα το πρωτοδικείο για την προφυλάκιση τους.

Η περίπτωση των Λευκορώσων αναρχικών ανταρτών.

Στις 22 Οκτωβρίου, το διοικητικό κτίριο στο Soligorsk της κρατικής επιτροπής των εγκληματολογικών ερευνών δέχθηκε επίθεση και τα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης του εισαγγελέα, πυρπολήθηκαν. Τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου, ένα κτίριο της αστυνομικής υπηρεσίας της περιοχής Mozyrsky πυρπολήθηκε. Σύντομα, οι αναρχικοί Ihar Alinevich, Dzmitry Dubovsky, Dzmitry Rezanovich και Sergey Romanov συνελήφθησαν στη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αγωνιστές κατηγορούνται για υποθέσεις τρομοκρατίας και παράνομης διακίνησης όπλων και εκρηκτικών. Προς το παρόν, κρατούνται όλοι στη φυλακή της KGB στο Μινσκ.

Η υπόθεση του Mikalai Dziadok

Ο αναρχικός και μπλόγκερ Mikalai Dziadok συνελήφθη αργά το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου σε ένα ”καθαρό” σπίτι κοντά στο Μινσκ. Μετά τη σύλληψή του, ο Ντζιάντοκ βασανίστηκε για αρκετές ώρες και αναγκάστηκε να δώσει τους κωδικούς πρόσβασης στον κρυπτογραφημένο του εξοπλισμό.

Οι αρχές που διεξήγαγαν τις έρευνες πιστεύουν ότι ο Dziadok καλούσε συνεχώς τον κόσμο σε παράνομες ενέργειες μέσω των σελίδων του στο διαδίκτυο, και σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις και σε κινήσεις ενάντια στους μπάτσους. Ο Dziadok αναγκάστηκε να βγει στην παρανομία ακόμα και πριν την εξέγερση λόγω της πολιτικής του δίωξης.

Η περίπτωση του Igor Banzer

Ο αναρχικός, αντιφασίστας και μουσικός Igor Banzer συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου στο Γκρόντνο. Κατηγορήθηκε με βάση το 1ο μέρος του άρθρου 339 (χουλιγκανισμός) για επεισόδια μπροστά σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας. Πριν από αυτό, είχε τεθεί επανειλημμένα υπό κράτηση για δράσεις διαμαρτυρίας.

Οι Akihiro Khanada-Gaevsky, Alexander Franzkevich, Maria Rabkova, Andrei Chepiuk και Ivan Krasovsky συνελήφθησαν επίσης για οργάνωση, συμμετοχή και χρηματοδότηση μαζικών συγκρούσεων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό στην ιστοσελίδα μας.

Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ