Οι αντάρτισσες των Μονάδων Ελεύθερων Γυναικών (YJA STAR) μιλούν για τα κίνητρά τους και εξηγούν ότι για αυτές ο αντάρτικος αγώνας των γυναικών είναι η αποτελεσματικότερη απάντηση στην πατριαρχία.

Οι αντάρτισσες των Μονάδων Ελεύθερων Γυναικών (YJA STAR) μάχονται σε όλα τα μέτωπα στο Κουρδιστάν ενάντια στον τουρκικό φασισμό και τις νεο-οθωμανικές προσπάθειες επέκτασής του. Ταυτόχρονα, αποτελούν ένα παράδειγμα αυτοάμυνας των γυναικών στον ιδεολογικό και ένοπλο αγώνα. Τη διεθνή ημέρα κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, στις 25/11, οι αντάρτισσες μαχήτριες των Μονάδων Ελεύθερων Γυναικών (YJA STAR) μίλησαν για το κίνημα και τα κίνητρά τους.

Μονάδες Ελεύθερων Γυναικών (YJA STAR):

Ένας στρατός αυτοάμυνας για όλες τις γυναίκες στον κόσμο

Η Dicle Amed είναι μία από τις χιλιάδες αντάρτισσες των Μονάδων Ελεύθερων Γυναικών (YJA STAR). Μίλησε συγκεκριμένα για τη σημασία των Μονάδων Ελεύθερων Γυναικών (YJA STAR) ως μιας οργάνωσης αυτοάμυνας και εξηγεί: «Δημιουργήσαμε τον δικό μας στρατό, συνεπώς και τη δική μας αυτοάμυνα. Δεν είναι απλώς ένας στρατός Κουρδισσών γυναικών, αλλά ένας στρατός αυτοάμυνας για όλες τις γυναίκες στον κόσμο. Δεν θα ανεχτούμε καμία μορφή καταπίεσης.»

Η αντάρτισσα Amed είπε ότι ο πόλεμος στρέφεται συστηματικά εναντίον των Κουρδισσών γυναικών. Δήλωσε, λοιπόν ότι: «Οι γυναίκες πρέπει να βγουν στους δρόμους και να τους μετατρέψουν σε πεδίο δράσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι γυναίκες είναι ζωή, είναι ένα καταπιεζόμενο έθνος, μια γλώσσα, μια κοινωνία και ένας πολιτισμός. Η επίθεση κατά των γυναικών συνιστά επίθεση εναντίον στην κοινωνία και τις αξίες της.»

Γνωρίστε τον εχθρό και ξεσηκωθείτε

Η αντάρτισσα Evîn Efrîn είπε πως: «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στο φασιστικό σύστημα. Πρέπει να ενισχύσουμε την οργανωμένη πάλη μας. Ο ένοπλος και ιδεολογικός αγώνας που διεξάγουμε αυτήν τη στιγμή στα βουνά δεν είναι μόνο για τις Κούρδισσες γυναίκες, αλλά για όλες τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο. Ειδικότερα οι νεαρές γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές απέναντι στον ειδικό πόλεμο που μαίνεται εις βάρος τους και να αναπτύξουν την αυτοάμυνα τους.»

Η νίκη έρχεται με τον αγώνα

Η αντάρτισσα Arzeba δήλωσε τα εξής: «Ξεκινήσαμε ως γυναίκες στα βουνά του Κουρδιστάν, για να συναντήσουμε τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η συμμετοχή μας στον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση είναι η καλύτερη απάντηση στην υποδούλωση των γυναικών. Χωρίς την αυτοάμυνα, οι γυναίκες δεν μπορούν να διεξάγουν πραγματικό αγώνα. Οι γυναίκες πρέπει να αντιληφθούν τη δική τους δύναμη. Καλώ, λοιπόν, όλες τις γυναίκες να πυκνώσουν τις τάξεις του οργανωμένου αγώνα. Μέσω του αγώνα μας θα πετύχουμε την ελευθερία και τη νίκη.»

 

Πηγή: https://anfenglish.com/kurdistan/yja-star-guerrillas-we-are-the-answer-to-patriarchy-48322