Αλβανία | Εν ψυχρώ δολοφονία 25χρονου από μπάτσο λόγω παραβίασης του περιορισμού ωραρίου κυκλοφορίας -Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις

Μια εν ψυχρώ δολοφονία ενός 25χρονου από πιστόλι μπάτσου έλαβε χώρα εχθές, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αλβανία, στην πρωτεύουσα πόλη των Τιράνων.

Ο νεαρός Κλόντιαν Ράσα, ο οποίος διέπραξε το “έγκλημα” του να βρεθεί εκτός του σπιτιού του πέραν του επιτρεπτού ωραρίου κυκλοφορίας λόγω covid-19 (01:05), φέρεται να μην υπάκουσε σε εντολή μπάτσων για έλεγχο και έτρεξε να διαφύγει, προφανώς υπό τον φόβο του προστίμου. Τότε, ο ένας εκ των μπάτσων που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στο σημείο, τον πυροβόλησε εν ψυχρώ δυο φορές. Ο νεαρός μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.

Τα εξοργιστικά σημεία της ιστορίας είναι πολλαπλά: Πρώτον, η δολοφονία συνέβη μόλις 50-100 μέτρα μακριά από το σπίτι του νεαρού Κλόντιαν. Δεύτερον, ο μπάτσος-δολοφόνος ισχυρίστηκε πως ο νεαρός, κατά την απόπειρα διαφυγής του, τον απείλησε με αντικείμενο που έμοιαζε (!!!) με πιστόλι. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρέθηκε κανέναν όπλο επάνω του μετά τους δυο πυροβολισμούς. Ο θείος του θύματος μάλιστα ανέφερε πως ο ανιψιός του είχε βγει απλά για να προμηθευτεί έναν καφέ από κοντινό μαγαζί, ενώ πρόσθεσε πως ήταν άτομο με κλονισμένη ψυχική υγεία και είχε κατά το παρελθόν δεχθεί ιατρική φροντίδα γι’ αυτό. Επιπλέον, η  δολοφονία έλαβε χώρα την “Εθνική Ημέρα της Νεολαίας”, μια εθνική εορτή που τιμάει τους νέους και τις νέες στην Αλβανία.

Ο δημοσιογράφος Driçim Caka, ο οποίος ανέλαβε την κάλυψη του γεγονότος, φέρνει στο φως στοιχεία που καταρρίπτουν τις θεωρίες τις αστυνομίας: Σύμφωνα με τα video που συνέλεξε από κάμερες ασφαλείας, o Caka διαβεβαιώνει πως ο νεαρός δεν απείλησε με κανέναν τρόπο τους μπάτσους κατά τη απόπειρα διαφυγής του, ενώ ο δολοφόνος του δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο που επιβάλει πρώτα την προειδοποιητική βολή στον αέρα και μετά τον πυροβολισμό στο πόδι, αλλά προχώρησε σε απευθείας πυροβολισμό στο σώμα του θύματος.

Συγγενείς, φίλοι και οργανώσεις διαμαρτυρίας αμφισβητούν τις καταθέσεις των μπάτσων σχετικά με το συμβάν και καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Υποστηρίζουν πως το περιστατικό αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα της οξυμένης κατασταλτικής βίας από πλευράς της Αστυνομίας στην Αλβανία. Κατά την χθεσινή ημέρα πραγματοποιήθηκε σιωπηλή διαμαρτυρία, όπου ένα αρκετά μεγάλο πλήθος κόσμου αμφισβήτησε τον περιορισμό του ωραρίου κυκλοφορίας και πορεύθηκε στους κεντρικούς δρόμους των Τιράνων, με κατεύθυνση προς τα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα.

Οι επίσημες αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό, την οποία έχουν αναλάβει ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και η ίδια η Αστυνομία, ενώ το κλίμα παραμένει τεταμένο σε όλη την χώρα και αναμένονται νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.


πηγές:

Albanian Police Officer killed a 25-year old man in Tirana, ocnal.com

25-year-old shot dead by police in Albania, sparking calls for protest , euronews.al

The murder of the 25-year-old, the journalist gives new details and ‘bluffs’ the ‘Eagles’ effective: Here is what was seen on the security cameras , sot.com

Ζωντανή εικόνα από τις διαδηλώσεις στα Τίρανα

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ