Ζαπατίστας

Πρόσκληση στην Πέμπτη Εθνική Συνέλευση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI)

από | 17 Δεκ, 2020

Πρόσκληση στην Πέμπτη Εθνική Συνέλευση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI )

Οι αυτόχθονες λαοί, τα έθνη, οι φυλές και οι γειτονιές που απαρτίζουν το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, το Ιθαγενικό Διοικητικό Συμβούλιο και τον Ζαπατιστικό Στρατό για την Εθνική Απελευθέρωση, ενάντια στην ασθένεια που επηρεάζει τη Μητέρα Γη μας και εκφράζεται ως μια σοβαρή πανδημία  η οποία έχει χτυπήσει τη ζωή και την οικονομία των κοινοτήτων μας και ολόκληρου του κόσμου, ακούσαμε τη φωνή των ιθαγενών λαών που φωνάζουν από τις γεωγραφίες όπου αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στον καπιταλιστικό πόλεμο που προσπαθεί να καταλάβει αυτόχθονες και αγροτικές περιοχές .

Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται μέσω επιθετικών εξτρεμιστικών πολιτικών σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια, καθώς και μέσω μεγάλων έργων του θανάτου: του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου στις πολιτείες Oaxaca και Veracruz, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos στις πολιτείες Morelos, Puebla και Tlaxcala, το τρένο των Μάγια στις πολιτείες του νοτιοανατολικού Μεξικού και το διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού στο κέντρο της χώρας.

Λειτουργεί μέσω της εφαρμογής ενός συνδυασμού πολιτικών και μηχανισμών για τη συνέχιση του «ελεύθερου εμπορίου» που υπάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, πολιτικές που στοχεύουν επίσης στον περιορισμό της μετανάστευσης. Επιδιώκει να σταματήσει ή να εξασθενίσει την οργάνωση και την αντίσταση των λαών μας αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές μας αρχές και πραγματοποιώντας οργανωμένες απο εκείνους γηγενείς διαβουλεύσεις. Πολιτικές που αποσκοπούν επίσης στον περιορισμό της μετανάστευσης.

Αυτές οι πολιτικές και τα μεγάλα έργα καθοδηγούνται από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Τέταρτου Μετασχηματισμού [1] στην υπηρεσία του παγκόσμιου κεφαλαίου και ενάντια στην αυτόνομη οργάνωση των λαών μας. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσω της στρατιωτικοποίησης της χώρας (μέσω της δημιουργίας και ανάπτυξης της Εθνικής Φρουράς και της στρατιωτικοποίησης ολόκληρης της εθνικής επικράτειας), της συνενοχής των εγκληματικών  καρτέλ, της δημιουργίας προγραμμάτων που προσπαθούν να διαλύσουν την κοινοτική οργάνωση , όπως συμβαίνει με το Sembrando Vida [2] , και το πέρασμα νόμων που ευνοούν τις μεγάλες διεθνικές επιχειρηματικές κοινοπραξίες, όπως ο ομοσπονδιακός νόμος για την προώθηση και την προστασία του εγγενούς καλαμποκιού.

Το CNI και το CIG μαζί με τις κοινότητες των Ζαπατίστας, ενεργώντας ως συνέδριο όταν είμαστε μαζί και ως δίκτυο όταν είμαστε χωρισμένοι, είναι αυτή η συλλογική λέξη που φτιάχνουμε μόνοι μας: υφαίνουμε τους εαυτούς μας μαζί εντός και διαμέσου αυτής της λέξης, καθορίζοντας ότι η αντίστασή μας μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η καπιταλιστική απειλή για τη ζωή.

Για τους λαούς μας δεν υπάρχει επιλογή να υποχωρήσουμε, να εγκαταλείψουμε ή να ξεπουλήσουμε, όταν είναι η Μητέρα Γη και η ίδια η ζωή που οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι στρατιωτικοί και τα καρτέλ ναρκωτικών θέλουν να πάρουν ως λάφυρα πολέμου.

ΕΝΩ:

Υπάρχει μια εντατικοποίηση της καταστολής, των απειλών, του σχηματισμού στρατιωτικών δυνάμεων κρούσης και της ποινικοποίησης των κοινοτήτων που αντιστέκονται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για το Morelos, το οποίο η κακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει παράνομα με τη χρήση των ένοπλων στρατευμάτων κρούσης που ονομάζονται Εθνική Φρουρά. Ωστόσο, η ηρωική κληρονομιά του Samir Flores Soberanes διατηρείται ζωντανή από τις αδελφές και τους αδελφούς του Λαϊκού Μετώπου στην Άμυνα της Γης και του Νερού στο Morelos, στην Puebla και στην Tlaxcala, οι οποίοι δεν παραδίδουν, παραιτούνται ή πουλάνε.
Ο πόλεμος κλιμακώνεται ενάντια στις αυτόνομες και ιθαγενικές κοινότητες του CNI στην πολιτεία Chiapas. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις εγγυώνται την ατιμωρησία για τις παραστρατιωτικές ομάδες που χρηματοδοτούν και οι οποίες επιτίθενται στις πόλεις και τις αδελφές τους κοινότητες μέρα και νύχτα.
Η κακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις της, διαδίδει φόβο και τρόμο σε μια ντροπιαστική συμμαχία με σκιώδη οικονομικά συμφέροντα που σκοπεύουν να καταλάβουν τα εδάφη των αυτόχθονων λαών και αγροτών. Παραβιάζει κυνικά τους νόμους, τις δικαστικές αποφάσεις και τις δικαστικές αναστολές για να επιβάλει τα μεγάλα έργα της που παραδίδουν την εθνική επικράτεια σε διακρατικά οικονομικά συμφέροντα.

Η αντίσταση και η εξέγερση αυξάνονται στις γεωγραφίες των ιθαγενικών λαών καθώς αυξάνεται η κατάληψη και η βίαιη καταστολή, που διαπράττονται από την κακή κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα μαζί με παραστρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες ναρκωτικών που καθιστούν δυνατή τα εξορυκτικά και ρυπογόνα έργα τους. Και στις μεγάλες πόλεις, οι λαοί μας αντιστέκονται όπως αποδεικνύεται από την κοινότητα Otomí στην Πόλη του Μεξικού.
Ως ιθαγενικοί λαοί, από τους αγώνες που είμαστε, βλέπουμε ότι σπινθήρες ελπίδας ανάβουν ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο που είναι ο ίδιος σε όλο τον κόσμο, και από μακρινές γεωγραφίες στρέφουμε ο ένας προς τον άλλο, προς τον αγώνα για τη ζωή, ο οποίος σχηματίζει μια γλώσσα μέσω του οποίου αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον.
Το EZLN έχει εκδώσει μια ανακοίνωση για να ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία τον Απρίλιο του 2021, ξεκινώντας από την Ευρώπη, και το CNI καλείται να σχηματίσει αντιπροσωπεία για να συνοδεύσει αυτό το ταξίδι και να μεταφέρει τη συλλογική μας λέξη.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους αντιπροσώπους και τα μέλη του συμβουλίου του CNI-CIG στην:
ΠΕΜΠΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Να πραγματοποιηθεί μέσα

LA QUINTA PIEDRA, ΚΑΤΕΛΗΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΑΧΟΥΑ ΤΟΥ TEPOZTLÁN EJIDO, MORELOS

23-24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 Με το ακόλουθο πρόγραμμα:

23 Ιανουαρίου:

Εγκαίνια

Ομάδες εργασίας:

Εκτίμηση της κατάκτησης και του καπιταλιστικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον των λαών μας
Πρόταση για συμμετοχή αντιπροσωπείας από το CNI-CIG στην παγκόσμια περιοδεία Zapatista
24 Ιανουαρίου:

Ανοιχτή Ολομέλεια:

Συμπέρασμα των ομάδων εργασίας
Συμφωνίες και ψηφίσματα
Δημόσια ανακοίνωση
Κλείσιμο
Σημείωση 1: Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες υγείας, καλούμε κάθε πόλη, κοινότητα ή αυτόχθονο οργανισμό, όποιου ισχύει, να ορίσει έναν ή δύο αντιπροσώπους, με στόχο να πραγματοποιηθεί μια συνέλευση που είναι ευρέως αντιπροσωπευτική ενώ είναι μικρότερη σε αριθμό. Όσοι παρευρίσκονται θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα μέτρα να φορούν μάσκα προσώπου, διατηρώντας μια ασφαλή απόσταση και συχνά να πλένουν τα χέρια και το πρόσωπό τους καθώς και τυχόν μέτρα που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Σημείωση 2: Άτομα που δεν είναι εκπρόσωποι ή μέλη του συμβουλίου του CNI / CIG θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται μόνο στη συνέλευση με ρητή πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης.

Με εκτίμηση,
Δεκέμβριος, 2020
Για την πλήρη ανασύσταση των λαών μας
Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς
Εθνικό αυτόχθονο συνέδριο-αυτόχθονες κυβερνητικές
επιτροπές Zapatista Army for National Liberation

[1] Η εκστρατεία του López Obrador θεώρησε το κυβερνητικό της έργο «Τέταρτος Μετασχηματισμός» (4T), υποτιθέμενη ισοδύναμη με ιστορικά γεγονότα όπως η Μεξικανική Ανεξαρτησία (1810), μια περίοδο μεταρρύθμισης στα μέσα του 19ου αιώνα και η Μεξικανική Επανάσταση ( 1910).

[2] Το Sembrando Vida ( Sowing the Seeds of Life) είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε υπό τη διοίκηση López Obrador και ισχυρίζεται ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας σε τοπικές κοινότητες μέσω της φύτευσης δέντρων.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...