Ο δικηγόρος του Λαού Aytac Ünsal στο στόχαστρο του τουρκικού κράτους

Ο δικηγόρος του Νομικού Γραφείου του Λαού, Aytac Ünsal, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας μέχρι θανάτου και αποφυλακίστηκε κατόπιν δικαστικής απόφασης για να υποβληθεί σε θεραπεία, συνελήφθη αυθαίρετα πριν από μερικές εβδομάδες έπειτα από ένταλμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνελήφθη και βασανίστηκε από τις δυνάμεις της αστυνομίας, όταν έφυγε από την Κωνσταντινούπολη μαζί με ένα φίλο του.

Η σύλληψη και η φυλάκιση του δεν στοιχειοθετούνται με κανένα νομικό τρόπο, παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς και την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει η αστυνομία. Ο ισχυρισμός ότι ο Aytac επιχειρούσε να φύγει από τη χώρα είναι ένα μεγάλο ψέμα, καθότι συνελήφθει σε ανοικτό χώρο στο κέντρο της Ανδριανούπολης. Εξίσου αβάσιμος είναι και ο ισχυρισμός ότι παρέκαμψε τα απογορευτικά μέτρα εξόδου από την περιοχή, καθότι δεν υπήρξε τέτοια δικαστική απόφαση.

Ο Aytac Ünsal βρίσκεται ξανά στη φυλακή, με την απόφαση αποφυλάκισης του να αναιρείται αιθαίρετα, στερούμενος παράλληλα το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε μια φάση που δεν έχει ανακάμψει η υγεία του μετά τις 215 ημέρες απεργίας πείνας μέχρι θανάτου. Οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής έφτασαν στο σημείο να του κάνουν βασανιστήρια μπροστά σε κάμερες.

Το κίνημα αλληλεγγύης απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Aytac Ünsal και μετέπειτα όλων των δικηγόρων του Λαού που συνελήφθησαν χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια δίκαιη δίκη και των οποίων οι διώξεις έχουν χαρακτηριστικά πολιτικής εκδίκησης, με μάρτυρες υπεράσπισης τα δικηγορικά γραφεία, τους δικηγορικούς συλλόγους και τους νομικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα, 10 δικηγόροι από το Νομικό Γραφείο του Λαού και το CHD συνελήφθησαν και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές με ποινές φυλάκισης μέχρι και 18 χρόνια επειδή είχαν ”το θράσος” να ασκούν το επάγγελμα τους. Μεταξύ άλλων οι ίδιες αρχές αφήσανε στο παρελθόν την Ebru Timtik να πεθάνει, έπειτα από την απεργία πείνας μέχρι θανάτου, που εκτούσε στην προσπάθεια της να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της.

Αυτή είναι η μοίρα για κάθε εκμεταλλευόμενο, αγωνιστή ή κρατούμενο που επιλέγει να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας και τις απολυταρχικές πολιτικές της Κυβέρνησης του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Οι κρατούμενοι δικηγόροι του Νομικού Γραφείου του Λαού, τα κρατούμενα μέλη του παράνομου επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum και δεκάδες άλλοι αγωνιστές, χρησιμοποιούν ως τελευταίο μέσο αντίστασης στην βαρβαρότητα και τον απολυταρχισμό, το ίδιο τους το σώμα, πραγματοποιώντας πολύμηνες απεργίες πείνας μέχρι θανάτου. Οι χειρονομίες διεθνιστικής αλληλεγγύης και οι κινήσεις άσκησης πίεσης σε διάφορους αρμόδιους θεσμικούς φορείς είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων των συναγωνιστών μας, που είναι έγκλειστοι στα μπουντρούμια του τουρκικού καθεστώτος.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ