Ίδρυση των Αναρχικών Κομμουνιστών Meanjin (Μπρίσμπεϊν/Αυστραλία)

Την ίδρυση της οργάνωσης «Αναρχικοί Κομμουνιστές Meanjin» (Anarchist Communists Meanjin) ανακοίνωσαν εχθές σύντροφοι από την πόλη Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Η λέξη Meanjin αναφέρεται στον ορισμό της ιθαγενικής γλώσσας των Αβοριγίνων Turrban, για την λωρίδα γης δίπλα στην θάλασσα, πάνω στην οποία είναι κτισμένο το σημερινό εμπορικό κέντρο του Μπρίσμπεϊν. Η λέξη mian-jin σημαίνει επακριβώς τη γη που έχει σχήμα ακίδας.

Η ίδρυση της οργάνωσης, που έχει αναφορές στον πλατφορμισμό, τον εσπεσιφισμό και τον αναρχοκομμουνισμό, ανακοινώθηκε μέσα από την σελίδα των συντρόφων στο facebook και στην νέα επίσημη ιστοσελίδα τους. Οι ίδιοι σύντροφοι συμμετείχαν και σε μια άλλη οργανωτική προσπάθεια βάσης στην πόλη τους, με το όνομα “Unite”, που δρούσε στο κοινωνικό κέντρο Common House. Παραθέτουμε παρακάτω το ιδρυτικό τους κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά.


Anarchist Communists Meanjin

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε επίσημα την ίδρυση των Αναρχικών Κομμουνιστών Meanjin!

Είμαστε μια οργάνωση επαναστατών που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για έναν νέο κόσμο – έναν αναρχικό κομμουνιστικό κόσμο – όπου οι άνθρωποι ελέγχουν συλλογικά τους χώρους εργασίας τους, τις κοινότητες και τη γη τους, όπου ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ανθίσουν. Ένας κόσμος όπου η εξουσία και η λήψη αποφάσεων εκπορεύονται από κάτω προς τα πάνω και η κοινωνία είναι οργανωμένη για τις φιλοδοξίες, τα πάθη και τις ανάγκες των λαών και όχι για το κέρδος, όπου μπορούμε να ζήσουμε σε αρμονία  με τον πλανήτη και όπου καταπιεστικές κοινωνικές δομές που βασίζονται στον ρατσισμό, τον ιμπεριαλισμό, την πατριαρχία και την ετεροκανονικότητα ανήκουν στο παρελθόν.

Πιστεύουμε ότι αυτό το όραμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω της επαναστατικής δύναμης της εργατικής τάξης που οργανώνεται στους χώρους εργασίας, στις κοινότητες, στα σχολεία και στους δρόμους, προκειμένου να ανατρέψει το κράτος και τον καπιταλισμό, δημιουργώντας έτσι μια κοινωνική επανάσταση και χτίζοντας έναν νέο κόσμο από τα κάτω.

Ως άνθρωποι που επιδιώκουν ενεργά να οικοδομήσουν αυτό το όραμα εμπνεόμαστε από τις παραδόσεις του αναρχικού-κομμουνισμού, του μαρξισμού, του εσπεσιφισμού, του πλατφορμισμού, της γυναικείας απελευθέρωσης, της queer απελευθέρωσης, της απο-αποικιοποίησης, της κατάργησης του κράτους του αντι-ρατσισμού και της ιστορίας του παγκόσμιου αγώνα για την απελευθέρωση. Εμπνεόμαστε από μια μακρά παράδοση αγώνα και από όλους τους επαναστάτες πριν από μας, των οποίων η ακούραστη δουλειά και η δέσμευση έθεσαν το δρόμο που ακολουθούμε σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι πως, αναγνωρίζουμε ότι ο αγώνας των Πρώτων Εθνών (σ.τ.μ. των ιθαγενών) ενάντια στην εισβολή και τον αποικισμό είναι ο παλαιότερος συνεχής αγώνας εντός της λεγόμενης Αυστραλίας και είναι κεντρικός σε οποιαδήποτε πιθανότητα κοινωνικής αλλαγής σε αυτήν την ήπειρο σήμερα.

Πιστεύουμε στην ανάγκη για ένα πολιτικό σπίτι από το οποίο θα οργανωθούμε και θα προωθήσουμε το όραμά μας. Πιστεύουμε στην ανάγκη δημιουργίας χώρων για την ανάπτυξη νέων επαναστατών, που επιτρέπουν την συλλογικοποίηση αγωνιστών με παρόμοιο σκεπτικό, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη όλων.

Βλέπουμε την ανάγκη να χτίσουμε μια ειδικά αναρχική κομμουνιστική οργάνωση, ενωμένη γύρω από ένα κοινό σύνολο ιδεών, στρατηγικής και πρακτικής. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές οργανώσεις πρέπει να μιλούν για τις ανάγκες της εποχής μας και να ενεργούν ως καταλύτες σε αγώνες για την επέκταση του επαναστατικού δυναμικού τους. Η επαναστατική οργάνωση θα πρέπει να είναι ένα όχημα για να χτίσουμε, να συμβάλουμε και να μάθουμε από τους κοινωνικούς αγώνες και τελικά να λειτουργήσει ως κινητήρας για την κοινωνική επανάσταση.

Ενώ έχουμε σχηματιστεί μέσα από το “Unite”, οι Αναρχικοί Κομμουνιστές Meanjin είναι μια νέα και εντελώς ξεχωριστή οργάνωση, που βασίζεται σε μια μεγαλύτερη ενότητα θεωρίας και δράσης. Το “Unite” θα συνεχίσει το εκπληκτικό του έργο, ιδίως τη λειτουργία του Common House, ενός από τα πιο ζωντανά κέντρα ριζοσπαστικής οργάνωσης στο Meanjin, και ένα που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες σε ομάδες με παρόμοια σκέψη στο μέλλον. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την καταπληκτική δουλειά τους και να έρθετε σε επαφή εδώ – https://www.facebook.com/UniteCommonHouseBNE.

Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο σχηματισμός των Αναρχικών Κομμουνιστών Meanjin δεν είναι μια διάσπαση από το “Unite”, αλλά το αποτέλεσμα μιας ομάδας συντρόφων που αναπτύσσει και επεκτείνει την πολιτική της με νέους τρόπους, που τελικά απαιτούσε τη δημιουργία μιας εντελώς νέας οργάνωσης.

Για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τους Αναρχικούς Κομμουνιστές Meanjin μπορείτε να μας βρείτε είτε μέσω του facebook είτε του ιστότοπού μας (https://acmeanjin.org/). Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική και τη στρατηγική μας στον ιστότοπό μας, καθώς και τις συνεχιζόμενες ροές προπαγάνδας και εκπαίδευσης.

Παρακολουθήστε αυτή την σελίδα για εκδηλώσεις στο μέλλον, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε τακτικές δημόσιες ομάδες ανάγνωσης και βραδιές συζήτησης ξεκινώντας από την 19η του μηνός, όπου θα διαβάσουμε και θα συζητήσουμε μια σειρά άρθρων για το «Especifismo» (εσπεσιφισμός), μια παραλλαγή της αναρχικής κομμουνιστικής οργάνωσης που γεννήθηκε στη Λατινική Αμερική , από την οποία επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό.

Ο αγώνας για έναν νέο κόσμο είναι μακρύς και έχουν συμβάλει σε αυτόν αμέτρητα άτομα και οργανώσεις σε όλο αυτό το διάστημα. Αν και το μονοπάτι συχνά φαίνεται μακρύ και μερικές φορές απελπιστικό, πιστεύουμε ότι ένας νέος κόσμος δεν είναι απλώς δυνατός, αλλά απαραίτητος για την επιβίωσή μας. Ελπίζουμε ότι με αυτόν την νέα οργάνωση εμείς, όπως τόσοι άλλοι πριν από εμάς, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην υλοποίηση αυτού του οράματος.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ