Αργεντινή: Νόμιμη έκτρωση. Ένας νόμος που κατακτήθηκε από τους από τα κάτω

Η πράσινη παλίρροια που δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στην Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική χθες ήταν σε θέση να γιορτάσει την έγκριση του νόμου περί εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική απαίτηση για όλες τις γυναίκες και τις εγκυμονούσες της τάξης μας, καθώς είμαστε το φτωχότερο στρώμα που υποβάλλεται στις χειρότερες παράνομες συνθήκες, διακινδυνεύοντας τα σώματα μας σε σοβαρά προβλήματα υγείας, φυλακές και θάνατο. Αυτός ο ιστορικός αγώνας πήρε το πράσινο φως από την τάξη των από τα κάτω σε όλη την ήπειρο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και όχι απλά στην επιβίωση, όπως επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα.

Στις 30 Δεκεμβρίου το ξημέρωμα, η Γερουσία της Αργεντινής αναγκάστηκε τελικά να δώσει την τελική έγκριση στο νόμο περί εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης έπειτα από χρόνια κοινωνικών πιέσεων που ασκήθηκαν από το φεμινιστικό κίνημα, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τις κοινωνικές και φοιτητικές οργανώσεις. Όπως και για την ομάδα των γυναικών και των εγκύων, στους δρόμους, στις ιστορικές Εθνικές Συναντήσεις των Γυναικών, σήμερα οι Πολυεθνικές Γυναίκες, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ, όπως σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε τόπο μελέτης, σε κάθε περιοχή, διεξάγοντας συζητήσεις και αγώνες για την αυτονομία των σωμάτων μας και το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε.

Από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα σε αυτήν την περιοχή, αναρχικοί σύντροφοι ενώνονται και οργανώνονται και από τα κάτω με τις συντρόφισσες της εργατικής τάξης, φτιάχνοντας μια ιστορία αντίστασης ενάντια στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό. Από τη Βιρτζίνια Μπόλτεν, τους La Voz de la Mujer, María Collazo, Juana Rouco Buela, Luisa Lallana, Julia García μεταξύ πολλών άλλων συντρόφων, περνώντας σε αυτούς που αντιμετώπισαν την καταστολή πρόσωπο με πρόσωπο τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 όπως οι Έλσα Μαρτίνζ, Μαρία Έσθερ Τέλο, Χίλντα Φορτί, Πιρούχα Ράμος. Όλοι τους είναι μέρος της μεγάλης ιστορίας των φεμινιστικών αγώνων σε αυτήν τη χώρα που σήμερα μπορούν να γίνονται νόμιμα αμβλώσεις, μέσω της τεράστιας οργάνωσης και κινητοποίησης που προωθεί η Εκστρατεία για Ασφαλή και Ελεύθερη Νόμιμη Άμβλωση που δημιουργήθηκε το 2003.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση του Alberto Fernández, και ένα μεγάλο μέρος του Περονισμού, θα προσπαθήσει να καρπωθεί πολιτική υπεραξία από αυτό το γεγονός, είναι κάτι που ήδη φαίνεται από τις εξαγγελίες τους, που παρουσιάζουν αυτόν τον νόμο ως δώρο που προέκυψε από την «πολιτική βούληση» των αξιωματούχων, οι οποίοι ξέχασαν  ότι διαχειρίζονται ένα πατριαρχικό κράτος. Ακόμη πιο κυνική είναι η προσπάθεια των προοδευτικών να συμβιβάζονται συνεχώς με τους πιο αντιδραστικούς, συντηρητικούς, σεξιστικούς τομείς όπως η Καθολική και Ευαγγελική Εκκλησία. Αν και είναι τεράστια χαρά να γνωρίζουμε ότι από τώρα και στο εξής θα είναι υποχρέωση του συστήματος υγείας να λαμβάνει υπόψη την απόφαση των εγκύων όταν διακόπτουν ή συνεχίζουν την εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να χαμηλώσουμε την αντίσταση μας. Υπάρχει ακόμη ένας μακρύς δρόμος αγώνα για την πραγματική εφαρμογή της Ασφαλούς και Ελεύθερης Νόμιμης Άμβλωσης σε όλες τις γωνίες, υπάρχει ακόμη ο αγώνας ενάντια στους αντιρρησίες συνείδησης, τις νομικές παγίδες που μπορεί να προκύψουν και τα εμπόδια που θα θέλουν να παρεμβάλουν αυτοί οι αντιδραστικοί τομείς ενάντια στα δικαιώματα. Και φυσικά ένας μακρύς δρόμος για τον τερματισμό κάθε είδους πατριαρχικής βίας.

Αντιλαμβανόμαστε αυτό το απαραίτητο βήμα ως μέρος μιας πάλης που δεν εξαντλείται ούτε θα εξαντληθεί στο εγγύς μέλλον. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της συνεχούς οργάνωσής μας, καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών, να επιβεβαιώνουν την πορεία της συλλογικής και διαρκούς, αλληλεγγύης και ταξικής δράσης. Γνωρίζουμε ότι δεν θα προέλθει κανένας ουσιαστικός μετασχηματισμός από το κράτος και τις δομές του, αλλά αυτό το απαραίτητο βήμα προς τα εμπρός μας επιτρέπει να θέσουμε νέες απαιτήσεις στον ορίζοντα. Ως πολιτικά οργανωμένοι αναρχικοί, καταλαβαίνουμε ότι η μόνη λύση αυτής της περιόδου είναι να οργανώθουμε και να αγωνιστούμε, βάζοντας μπροστά όλο και πιο σημαντικές απαιτήσεις για τους καταπιεσμένους έως ότου μπορέσουμε να αλλάξουμε τις ρίζες αυτού του καπιταλιστικού και πατριαρχικού συστήματος.

Έτσι, η νόμιμη άμβλωση είναι μια νίκη ως αποτέλεσμα των ιστορικών κινητοποιήσεων, των συνελεύσεων στις γειτονιές, των οργανωμένων εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν ESI στα σχολεία, δίνοντας το χώρο έτσι ώστε οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι φορείς γνώσης, χειραφέτησης και ανακάλυψης. Αλλά είναι και αποτέλεσμα της ενότητας και της οργάνωσης των φοιτητών, των περισσότερων από τριάντα σημερινών πολυεθνικών συναντήσεων γυναικών, λεσβιών και τρανς.

Η νόμιμη άμβλωση είναι μια κατάκτηση για όλους τους από τα κάτω, χάρη στο λαϊκό αγώνα και τη σταθερή και συνεχή μαχητικότητα, εν μέσω τόσων πολλών αντιστάσεων, απέναντι στα σκληρά χτυπήματα των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Αξίζει να γιορτάσουμε όλη αυτή την τεράστια μάχη ενάντια στο σκοτάδι, να οργανωθούμε και να ενισχύσουμε τις μάχες που βρίσκονται μπροστά μας. Δικαιώνεται αυτός ο δρόμος οικοδόμησης λαϊκής δύναμης, με τη δύναμη των προκατόχων μας και της ιστορία των αγώνων μας. Με τη δύναμη που έχουμε, όλοι οι από κάτω, οι περιθωριοποιημένοι, οι εκμεταλλευόμενοι, οι καταπιεσμένοι για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας και να τερματίσουμε την πατριαρχική, αποικιακή και καπιταλιστική καταπίεση. Για το σοσιαλισμό και την ελευθερία.

Αναρχική Οργάνωση της Κόρδοβα
Αναρχική Ομοσπονδία του Ροσάριο
Αναρχική Οργάνωση του Τουκουμάν

Πηγή: anarkismo.net