Ανακοίνωση από το Ελευθεριακό Εργαστήρι Alfredo López της Αβάνας, στην Κούβα.

Δεν δεχόμαστε αφεντικά πάνω μας ή υπηρέτες υπό τις εντολές μας. Εργαζόμαστε για μια κοινωνία όπου όλα τα δημόσια ζητήματα επιλύονται μέσω της αυτοοργάνωσης όσων ζουν, εργάζονται, δημιουργούν και αγαπούν, στην Κούβα και στον πλανήτη. Βλέπουμε, ωστόσο, ότι η μετάβαση σε έναν τέτοιο τρόπο διαχείρισης της καθημερινής μας ζωής μπορεί να είναι μόνο το προϊόν μιας βαθύτερης κοινωνικής επανάστασης.

Όμως, το να είμαστε ριζοσπάστες στην αντίληψή μας για τον σοσιαλισμό και την ανθρώπινη απελευθέρωση δεν μας κάνει άκαμπτους ή εξτρεμιστές, ούτε μας φέρνει αντιμέτωπους σε εκείνους που αναζητούν ειλικρινά μονοπάτια αξιοπρέπειας. Ο αγώνας για κοινωνικές εγγυήσεις είναι νόμιμος, ακόμα και όταν η βλαστική του ρίζα δεν φτάνει αμέσως στο ιδανικό, καθώς πολλές φορές περιέχει τα ζωντανά και αναπτυσσόμενα μικρόβια της από-κοινού κοινωνίας που, προς το παρόν, τολμούμε μόνο να ονειρευτούμε. Η υπεράσπιση τέτοιων μικροβίων και η σπορά των σπόρων της ελευθερίας, ακόμη και γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστούν χιλιετίες για να γίνουν δέντρα τόσο ισχυρά όσο τα πιο ισχυρά δέντρα στους αγρούς μας, είναι καθήκον και επιλογή της ζωής μας.

Και για όλα αυτά:

 1. Αποκηρύσσουμε κάθε αποκλεισμό εναντίον του κουβανικού λαού, που επιβάλλεται από έξω ή από μέσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από αλλού. Υποστηρίζουμε ριζικά την πλήρη ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων των ανθρώπων μας, την αυτο-οργάνωση, την αυτο-υποστήριξη και την αυτο-απελευθέρωσή τους, σε έναν κόσμο που πρέπει να είναι πιο υποστηρικτικός και συνεργάσιμος.
 2. Δεν υποστηρίζουμε τις προκλήσεις που στοχεύουν στην κοινωνική έκρηξη. Αυτό θα ήταν τραγικό στις τρέχουσες συνθήκες της οργανωτικής επιδείνωσης των εργατικών τάξεων και των πιο επισφαλών τμημάτων της κοινωνίας.
 3. Υποστηρίζουμε όλες τις μορφές αυτοοργάνωσης για όσους εργάζονται, ζουν και δημιουργούν στην Κούβα. Με την κοινωνική αυτοοργάνωση εννοούμε επιχειρήσεις, έργα, δίκτυα, συλλογικές και άλλες προσπάθειες όπου δεν υπάρχει μισθωτή εργασία, επιβολή εξουσίας, λατρεία προσωπικοτήτων, διάφορες μορφές άμεσης, δομικής ή συμβολικής βίας, υπερανταγωνιστικότητα, γραφειοκρατία, αποφάσεις στα χέρια μιας ελίτ, συγκέντρωση πλούτου και άνιση κατανομή της γνώσης. Απαιτούμε από τους θεσμούς της χώρας να δώσουν προτεραιότητα σε αυτο-οργανωμένες οντότητες, όπως η προώθηση της δημιουργίας συνεταιρισμών και άλλων αυτοδιαχειριζόμενων συλλογικών προσπαθειών παραγωγής και υπηρεσιών αυτοδιαχειριζόμενης φύσης, έναντι των καπιταλιστικών μικροεπιχειρήσεων και άλλων εταιρειών που βασίζονται σε κοινωνικές ασυμμετρίες, ειδικά στον αυταρχισμό, την γραφειοκρατία και την οικονομική ανισότητα.
 4. Υπό αυτήν την έννοια, οι οργανισμοί που διανέμουν προϊόντα στον πληθυσμό πρέπει να αναδιοργανωθούν ως καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, ενσωματώνοντας κυρίως έναν αυτο-οργανωμένο τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να εκπληρώσουν τις διαδικασίες πώλησης σε αποθήκες και άλλους λιανοπωλητές, μεταφορά και αποθήκευση αγαθών χωρίς να κινδυνεύουν να υποπέσουν  σε κλοπή ή διαφθορά.
 5. Είμαστε αντίθετοι στο σύστημα μισθών, αλλά όσο υπάρχει πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ένας πραγματικός κατώτατος μισθός, σαφώς πάνω από το κόστος του βασικού καλαθιού αναγκών, ως το ελάχιστο εισόδημα για μια αξιοπρεπή ζωή, το οποίο πρέπει να είναι δημόσιο στη σύνθεσή του και να υπόκειται σε συζήτηση και γενική έγκριση. Η οφειλόμενη αμοιβή πρέπει να καταβάλλεται σύμφωνα με τις ώρες εργασίας και τις υπερωρίες· τη συλλογική συμφωνία διαπραγμάτευσης, το δικαίωμα συνδικαλισμού, της πλήρης πρόσβαση στην επίλυση των εργασιακών συγκρούσεων από εκείνους που εργάζονται και το δικαίωμα απεργίας πρέπει να επιβληθεί στους εργοδότες σε όλους τους χώρους εργασίας.
 6. Εάν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί η νομιμότητα των εκπροσώπων των φιλελεύθερων τάσεων στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπολίτευσης της Κούβας, θεωρούμε ότι είμαστε φορείς της πλήρους νομιμότητας ως ελευθεριακοί σοσιαλιστές και μέρος της οργάνωσης των εργατικών τάξεων στην Κούβα. Εάν αυτή η αναγνώριση δεν είναι δυνατή, θα τη ζητήσουμε για όλες τις πολιτικές απόψεις.
 7. Το έγκλημα περιφρόνησης της εξουσίας, ως κληρονομιά της μοναρχικής τάξης, πρέπει να καταργηθεί και όλα τα άτομα που συνελήφθησαν για τέτοιες πράξεις πρέπει να απελευθερωθούν.
 8. Η φυλακή ή οποιαδήποτε άλλη κύρωση για «προ-εγκληματική επικινδυνότητα» πρέπει να καταργηθεί αμέσως ως θεσμός φασιστικής καταγωγής (Rocco Code).
 9. Εργαζόμαστε για την απελευθέρωση από ολόκληρου του φάσματος τις κυριαρχίες και τις καταπιέσεις, ιδίως εκείνες του κεφαλαίου, της γραφειοκρατίας, της πατριαρχίας, του υπερ-ανταγωνισμού, της επιστημοκρατίας, της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού, του εθνοκεντρισμού, της εισβολής ισχυρών ξένων δομών, της αχαλίνωτης κατανάλωσης και της οικολογικής αρπαγής.
 10. Το πλήρες φάσμα σημαίνει ότι κανείς – άτομο ή ομάδα που υφίσταται καταπίεση – δεν μπορεί να απελευθερώσει τον εαυτό της, ούτε και άλλους, μέχρι η συνθήκη αυτή να φτάσει σε ολόκληρη την κοινωνία. Η ελευθερία δεν δέχεται εξαιρέσεις.
 1. Δεν αναγνωρίζουμε την ψεύτικη και αυτοκαταστροφική «κανονικότητα» αυτού του κόσμου ως ένα ιδανικό  στο οποίο η Κούβα πρέπει να τείνει να μετατραπεί σε «μια φυσιολογική χώρα».
 2. Είμαστε σε εγρήγορση ενάντια σε οποιοδήποτε κίνημα που, από συλλογικές διαδικασίες ή προσπάθειες που επιδιώκουν την απελευθέρωση, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων και επικίνδυνων κυριαρχιών.

Το Ελευθεριακό Εργαστήρι Alfredo López στην Κούβα είναι μια αναρχική κολεκτίβα που εδώ και χρόνια υποστηρίζει και προωθεί εμπειρίες σύμφωνα με τις αντι-αυταρχικές και αντι-καπιταλιστικές αρχές της, και επιδιώκει να είναι μια έγκαιρη ελευθεριακή φωνή σε αυτό το αρχιπέλαγος που ονομάζουμε Κούβα.

Οργάνωσε τέσσερις Ελευθεριακές Ημέρες στην Αβάνα και επί του παρόντος είναι ο κύριος διαχειριστής του Κοινωνικού Κέντρου ABRA.

Πηγή: noticiasanarquistas.noblogs.org

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ