Class quarantine bulletin #1: για τις ταξικές αντιστάσεις στον κόσμο της καραντίνας

από | 19 Μαρ, 2020

του Classreverb

Απεργίες

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αδιαφορία των αφεντικών για την προστασία των ζωών των εργαζομένων αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Στην Ιταλία, τον κύκλο των απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησαν οι εργάτες της FIAT στη Νάπολη, ενώ ακολούθησαν οι εργάτες στον όμιλο FCA (Termoli, Molise), οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ρούχων Corneliani,  οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Βενετίας, οι λιμενεργάτες της Γένοβας και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Amazon στο Μιλάνο[1]. Στην Ισπανία 5000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Mercedes κινητοποιήθηκαν με το σύνθημα «capital vs life», καλώντας την εργοδοσία να σταματήσει την παραγωγή.

Καταλήψεις σπιτιών εν μέσω πανδημίας στις ΗΠΑ

Στο Oakland και το Los Angeles, απελπισμένες οικογένειες που αντιμετωπίζουν στεγαστικά προβλήματα προχωρούν σε καταλήψεις σπιτιών, υπό την απειλή του κορωνοιού[2].

Εξεγέρσεις και αποφυλακίσεις κρατουμένων

Τις τελευταίες μέρες οι κρατούμενοι σε 30 φυλακές της Ιταλίας κινητοποιούνται ενάντια στην παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ζωές τους απέναντι στην πανδημία[3]. Στο Ιράν 70 χιλιάδες κρατούμενοι αποφυλακίζονται προσωρινά[4]. Στην Ελλάδα οι κρατούμενοι συνεχίζουν να πεθαίνουν στοιβαγμένοι στα σωφρονιστικά κολαστήρια.

Βλ. ανακοίνωση κρατουμένων από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού[5].

Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών

Στις 16/3 ένα 6χρονο παιδί κάηκε ζωντανό σε φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας. Καμία αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, καμία προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής των φυλακισμένων μεταναστών. Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή του (17/3) το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου συστήνει στους μετανάστες «να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις» εντός κι εκτός των στρατοπέδων.

Βλ. ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις[6].

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 11 Μάρτη

Η ΠΝΠ της 11ης  Μάρτη όχι μόνο δεν μετριάζει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες αλλά ανοίγει στα αφεντικά την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Δεν επιβάλλει κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και δεν διασφαλίζει τον μισθό και τις άδειες. Αντίθετα, με το πρόσχημα της ανωτέρας βίας, προτρέπει  να αφεντικά να πετσοκόψουν τις άδειες των καλοκαιρινών διακοπών, να μειώσουν κατά το δοκούν τους μισθούς και να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους σε αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών και κακοπληρωμένη τηλεργασία. Επιπλέον, ενισχύει τις επιχειρήσεις μέσω αναστολής πληρωμών ΦΠΑ, δόσεων στην εφορία, ασφαλιστικών εισφορών κλπ. ενώ απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να δηλώνουν τις υπερωρίες και τα ωράρια εργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι προσφέρει στα αφεντικά απόλυτο έλεγχο πάνω στις ζωές των εργαζομένων (αφού πλέον μπορούν και με τη βούλα να επιβάλλουν το ωράριο που θέλουν χωρίς περιορισμούς) προκειμένου οι επιχειρήσεις να σώσουν όσα παραπάνω κέρδη μπορούν, κλέβοντας τους εργατικούς μισθούς. Όλα αυτά εννοείται με τη συναίνεση του κλόουν των αφεντικών (ΓΣΕΕ).

Βλ. ανακοινώσεις ΣΥΒΧΨΑ (Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής)[7], Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου[8], Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ)[9].

Εργοδοτικές αθλιότητες των ημερών:

  • Άδειες

Εργοδότες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους υποχρεώνουν το προσωπικό σε αναγκαστικές άδειες, οι οποίες όχι μόνο δεν είναι μετ’ αποδοχών όπως θα έπρεπε αλλά χρεώνονται στους εργαζόμενους και ως κανονικές. Χάνουν δηλαδή τις άδειες των διακοπών. Κάποιοι μάλιστα εκβιάζουν τους εργαζόμενους να «αξιοποιήσουν» τώρα όλη την ετήσια άδειά τους. Ακόμα και στις άδειες ειδικού σκοπού που προβλέπει η ΠΝΠ 11 Μάρτη για τους εργαζόμενους γονείς, ένα τμήμα της ειδικής άδειας θα αφαιρείται από την κανονική άδεια.

Βλ. καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public[10].

  • Αδιαφορία για μέτρα προστασίας στην εργασία

Οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και αλλού καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αδιαφορώντας για την υγεία των τους. Δεν απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους εργασίας, αφήνουν τους εργαζόμενους στα ταμεία εκτεθειμένους, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις τα αφεντικά δεν πληρώνουν καν για γάντια, μάσκες και απολυμαντικά.

Βλ. ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα στα ΑΒ Βασιλόπουλος[11].

  • Κινητοποιήσεις στην Teleperformance

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Teleperformance, η εταιρεία όχι μόνο δεν αναστέλλει την λειτουργίας της εν μέσω πανδημίας, αλλά απαγορεύει στους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι και αρνείται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνικής & διαδικτυακής υποστήριξης στην Ελλάδα και τα ετήσια κέρδη της είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά μέσα σε μόλις 3 χρόνια κατάφερε να διπλασιάσει το εργατικό της δυναμικό ενώ συνολικά απασχολεί 8.500 εργαζόμενους.

Βλ. κείμενο από «Καμία ανοχή»[12].

  • Αναγκαστικές προσωρινές απολύσεις

Εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν (δηλαδή να συναινέσουν στην απόλυσή τους) και να ξαναπροσληφθούν μόλις τελειώσει η ιστορία με τον κορωνοιό.

  • Τηλεργασία

Εργοδότες που επιλέγουν τη δυνατότητα της τηλεργασίας για το προσωπικό τους, επιβάλλουν στους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι ξεχειλωμένα ωράρια (απλήρωτα και αδήλωτα) και τους αναγκάζουν να είναι διαθέσιμοι (δηλαδή να δουλεύουν) όλη μέρα. Κάποιοι μάλιστα μειώνουν με το έτσι θέλω τις αποδοχές των τηλεργαζομένων με το πρόσχημα ότι η δουλειά όταν φοράς πυτζάμες μειώνει την παραγωγικότητα.

  • Μονομερείς μετατροπές συμβάσεων

Αξιοποιώντας τα κενά της ΠΝΠ 11 Μάρτη, πολλοί εργοδότες μετατρέπουν μονομερώς τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία για να γλιτώσουν μεροκάματα και εισφορές. Βέβαια, το εν λόγω εργοδοτικό προνόμιο δεν προκύπτει μόνο από την ΠΝΠ αλλά κι από τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4635/2019 της ΝΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, μόνο τον Φεβρουάριο του 2020 είχαμε 4.254 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε ελαστικές μορφές απασχόλησης ενώ στο σύνολο των προσλήψεων του ίδιου μήνα, το 56% είναι με ελαστικές μορφές εργασίας[13].

Συγκεντρωτικά οι ανακοινώσεις σωματείων και άλλων:


[1] https://jacobinmag.com/2020/03/coronavirus-strikes-italy-workers-health-fiat-auto-planthttps://www.businessinsider.com/amazon-workers-strike-coronavirus-2020-3.

[2] https://www.latimes.com/homeless-housing/story/2020-03-14/homeless-moms-occupy-house-los-angeles-caltrans-coronavirus-pandemic?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+latimes%2Ffeatures%2Freligion+%28L.A.+Times+-+Religious+News%29.

[3] https://anarchistsworldwide.noblogs.org/post/2020/03/14/france-italy-for-the-spread-of-the-revolt/.

[4] https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-iran/iran-temporarily-releases-70000-prisoners-as-coronavirus-cases-surge-idUSKBN20W1E5.

[5] https://athens.indymedia.org/post/1603712/.

[6] facebook: Σωματείο Εργαζομένων στη μκο άρσις.

[7] https://bookworker.wordpress.com/2020/03/13/anakoinwsi-syvxpsa-koronoios/.

[8] https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/235456_koronoios-ypomnima-ton-oikodomon-rethymnoy-gia-tin-yperergasia.

[9] http://somt.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c-%ce%bf%ce%b9-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%b4/?fbclid=IwAR01ssu_NWVRUpLXKuhi1oe62G_L6cRprf76jh4o3G-dlvlmnwVAReL6vn4.

[10] https://bookworker.wordpress.com/2020/03/14/katw-ta-xeria-apo-tin-etisia-adeia-mas-swmateio-public.

[11] https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/218303/den-skopeyoyme-na-afisoyme-ti-zoi-mas-na-paizetai-korona-grammata.

[12] https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/235503_i-teleperformance-shediazei-na-diahorisei-toys-ygieis-ap-toys-astheneis.

[13] https://app.box.com/s/c0rjep2pcpbey8y5tfgibsdd44m98wq8.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...