Θεσσαλονίκη 11 Φλεβάρη: οι δύο πορείες που μας γέμισαν ελπίδα

Θεσσαλονίκη 11 Φλεβάρη: οι δύο πορείες που μας γέμισαν ελπίδα (φωτό & video)

από | 12 Φεβ, 2021

Θεσσαλονίκη 11 Φλεβάρη: οι δύο πορείες που μας γέμισαν ελπίδα. Ενημέρωση από την πανεκπαιδευτική διαδήλωση και τη συγκέντρωση ενάντια στην καλλιτεχνική λογοκρισία.

Την Πέμπτη 11/2, ημέρα ψήφισης του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, οι δρόμοι έγιναν για ακόμα μία φορά πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης και έδαφος έκφρασης της αντικρατικής και αντικαπιταλιστικής οργής χιλιάδων καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελλαδικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και μαζικές διαδηλώσεις. Οι φοιτητές αποτέλεσαν, όπως αναμενόταν, την προμετωπίδα των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων. Κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιήσει γενικές συνελεύσεις, παρεμβάσεις σε συνεδριάσεις καθηγητών, αποκλεισμούς των πανεπιστημιακών campus, καταλήψεις σχολών και πρυτανειών και λοιπές προπαγανδιστικές δράσεις για την άσκηση πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση και την πλατύτερη ανάδειξη του ζητήματος.

Το πρωί πάνω από 50 άτομα από φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις του αναρχικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην αναρχική φοιτήτρια που συνελήφθη κατά τη διάρκεια της πανεκπαιδευτικής διαδήλωσης στις 10/2. Έξω από τα δικαστήρια αναρτήθηκαν πανό αλληλεγγύης από τους συγκεντρωμένους.

Στη Θεσσαλονίκη η πανεκπαιδευτική διαδήλωση είχε αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου. Στις 17:30 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, για να διαδηλώσουν. Στην προσυγκέντρωση διαβάζονταν ανακοινώσεις και ψηφίσματα φοιτητικών συλλόγων και εργατικών σωματείων. Τη διαδήλωση πλαισίωσαν φοιτητικοί σύλλογοι προσκείμενοι στην ΚΝΕ, την ΕΑΑΚ, ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού, το μπλοκ του οποίου στήριξαν ελευθεριακές πολιτικές και ταξικές δυνάμεις. Παρουσία είχαν, επίσης, με δικά τους μπλοκ εργατικά σωματεία, μαθητές και φοιτητικές νεολαίες οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μετά από περίπου μισή ώρα, περίπου στις 18:00, το σώμα των διαδηλωτών ξεκίνησε να πορεύεται επί της Εγνατίας. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαχωρίστηκαν από το υπόλοιπο σώμα της πορείας, διατηρώντας απόσταση τουλάχιστον 80 μέτρων από το ακόλουθο μπλοκ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη. Οι μπάτσοι περιστοίχισαν πλαγίως το μπλοκ του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, το οποίο πάντως είχε πολυάριθμη και δυναμική περιφρούρηση. Το σώμα της διαδήλωσης συνέχισε με δυναμικό παλμό και συνεχή συνθήματα επί της Αγίας Σοφίας, διέσχισε την Τσιμισκή, την Ίωνος Δραγούμη και κατόπιν πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου στρατοπέδευαν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και μία κλούβα. Η πορεία συνέχισε από την Αγίου Δημητρίου και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, πολλοί διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Καμάρα, όπου πραγματοποιούταν από τις 18:00 συγκέντρωση ενάντια στην ποινικοποίηση της ελεύθερης ριζοσπαστικής έκφρασης των καλλιτεχνών. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση έφτασε περίπου τα 2000 άτομα. Στο σημείο υπήρχε μικροφωνική, έπαιζαν hip hop τραγούδια και διαβάζονταν ανακοινώσεις ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την επέκταση του τρομονόμου στον χώρο της τέχνης. Λίγο μετά τις 19:00 ο συγκεντρωμένος κόσμος επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία επί της Εγνατίας. Οι μπάτσοι αντέδρασαν επιθετικά απέναντι στον ενθουσιασμό του συγκεντρωμένου πλήθους και αμέσως διέλυσαν την επιχειρούμενη πορεία. Έριξαν κρότου λάμψης και δακρυγόνα και καταδίωκαν τους διαδηλωτές σε δρόμους του κέντρου, κυρίως επί της Εγνατίας, αλλά και επί της Ιασωνίδου και της Φιλίππου. Αφηνιασμένοι οι μπάτσοι συνέχισαν την καταδίωξη των διαδηλωτών μέχρι τον Βαρδάρη και την Ξηροκρήνη, με μονάδες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 27 προσαγωγές και 1 σύλληψη. Ας δούμε πως περιγράφει τα γεγονότα ένας από του διαδηλωτές που συμμετείχαν:

Βρισκόμασταν στην αψίδα του Γαλερίου περίπου 2000, πάμε να βγούμε στο δρόμο και πριν καν προλάβουμε, ρίχνουν χημικά και κρότου λάμψης τα ΜΑΤ προς τον κόσμο χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι. Ο περισσότερος κόσμος άρχισε να τρέχει στην Εγνατία προς Αριστοτέλους. Υπήρχε ένα πνεύμα αγανάκτησης, αρκετός κόσμος που ήταν τελευταίος ανταπαντούσε με πέτρες, μπουκάλια και συνθήματα. Φτάσαμε στο άγαλμα Βενιζέλου πηγαίναμε προς τα πάνω και στρίβουμε πίσω από την Παναγίας Χαλκέων, ο κόσμος έτρεχε ακόμη με πανικό. Εμφανίζονται από τη Φιλίππου με Χαλκέων ΔΕΛΤΑΔΕΣ με τα μηχανάκια τους και τρέχουν προς το μέρος μας. Μας έκοψαν από την υπόλοιπη πορεία,μπροστά μας οι ΔΕΛΤΑ και μια κοπέλα, η οποία έτρεχε φοβισμένη να πέφτει κάτω, και ένα αστυνομικό δίκυκλο να πέφτει επάνω της. Μια άλλη κοπέλα να έχει πέσει δια της βίας στον δρόμο, να δέχεται χτυπήματα, ανήμπορη να αντιδράσει, και στο τέλος να την σέρνουν προς το μέρος τους. Δεκάδες άτομα να νιώθουν το αστυνομικό γκλομπ στις πλάτες τους και στα χέρια. Πιάσανε ορισμένους και αυτοί που μείνανε πίσω χαθήκανε μες στα στενά από την άλλη πλευρά. Η υπόλοιπη πορεία ξαναμπήκε στην Εγνατία και έφτασε μέχρι την Αντιγονιδών.

Θεσσαλονίκη 11 Φλεβάρη: οι δύο πορείες που μας γέμισαν ελπίδα

Η συγκέντρωση στην Καμάρα ενάντια στη λογοκρισία

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει τον τρόμο στη νεολαία και τους φοιτητές. Δεν πρόκειται να σιγήσουν ούτε να «καθίσουν στα αυγά τους». Οξύνοντας την ταξική καταπίεση, τη φτωχοποίηση και την ανέχεια, τον στραγγαλισμό της κοινωνικής ζωής και την αστυνομική καταστολή, η κυβέρνηση φουσκώνει το ποτάμι της οργής των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Το καζάνι είναι έτοιμο να εκραγεί, καθώς η υπομονή των από τα κάτω εξαντλείται. Όποιος βγαίνει από το σπίτι του μπορεί να διαπιστώσει τα παραπάνω ιδίοις όμμασι. Η κυβερνητική προπαγάνδα των καλοταϊσμένων καθεστωτικών ΜΜΕ μιλάει εντεταλμένα για κορωνο-διαδηλώσεις, για ανευθυνότητα του αγωνιζόμενου λαού, την ώρα που γλείφει απροσχημάτιστα τα κυβερνητικά στελέχη. Για πόσο ακόμα πιστεύουν άραγε ότι θα μπορούν να εξαγοράζουν τη συναίνεση του λαού με συκοφαντίες, ψέματα, απάτες και κοροϊδίες; Είναι τυφλωμένοι από την αλαζονεία τους για εξουσία και ζώντας στις επαύλεις τους, κάνοντας ταξιδάκια αναψυχής, είναι πλήρως αποκομμένοι από τα ζόρια και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μπορεί να ενισχύουν τις τάξεις των ένστολων πραιτοριανών της κρατικής και κεφαλαιοκρατικής εξουσίας, για να αποτρέψουν την έκρηξη της κοινωνικής και ταξικής οργής, ωστόσο παραβλέπουν πως είναι μια χούφτα παράσιτα ενάντια σε μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που από ταξική θέση βιώνει σε καθημερινό επίπεδο την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε εν τέλει, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η μάχη έχει χαθεί οριστικά. Το αντίθετο… Η μαζική συσπείρωση των φοιτητών και της νεολαίας θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για τη συλλογική και μαζική έκφραση της ταξικής οργής των από τα κάτω, μέσα από τον σχηματισμό και τη διεύρυνση ενός μετώπου κοινωνικών και ταξικών δυνάμεων που δε θα υποχωρήσουν από τους αγώνες στους δρόμους, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές. Θα πρέπει να γίνουμε ο εφιάλτης τους, όπως είναι αυτοί οι δικός μας εφιάλτης από θέση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Ο νόμος περί περιστολής των διαδηλώσεων ήδη κομματιάστηκε στον δρόμο μέσα από τις μαζικές και συνεχείς πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις. Έχουμε δει και στο παρελθόν να ψηφίζονται νόμοι, οι οποίοι αδυνατούν να εφαρμοστούν στην πράξη, επειδή συναντούν μαζική και μαχητική κοινωνική και ταξική αντίσταση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει λοιπόν…

Είναι βέβαιο πως όταν ανοίξουν οι σχολές και επιστρέψουν οι φοιτητές, θα κριθεί κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τώρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα δούμε για πόσο θα μπορέσουν να στρατοπεδεύσουν στα πανεπιστημιακά campus οι μπάτσοι. Θα δούμε αν θα τους εξοπλίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κυνηγητό, το ξύλο και το ξεφτίλισμα που θα φάνε. Θα δούμε αν θα έχουμε κάποια παράπλευρη απώλεια φοιτητή, αν κυκλοφορούν πάνοπλοι οι μπάτσοι μέσα στα πανεπιστήμια. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι μπάτσοι θα πάρουν πόδι από τα πανεπιστήμια, διότι οι φοιτητές και οι οργανώσεις του κινήματος δεν πρόκειται να μείνουν άπραγοι. Η υπεράσπιση του ασύλου είναι ζήτημα που αφορά όλον τον λαό και ως κοινωνικό ζήτημα πολιτικών ελευθεριών θα το προασπίσουν πλατιά τμήματα των από τα κάτω. Από την άλλη οι ταξικοί φραγμοί δεν μπορούν, επίσης, να γίνουν ανεκτοί, διότι πλήθος νέων θα στερείται τη δυνατότητα δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και άρα θα έχει μειωμένες εργασιακές προοπτικές, χαμηλότερες απολαβές και κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα.

Να συνεχίσουμε μαζικά σε αγωνιστική κατεύθυνση, σε σύγκρουση με το κράτος και τους καπιταλιστές, για την υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων και την ανάσχεση της λαίλαπας των αντεργατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί και ψηφίζει η κυβέρνηση, για να περατώσει με θράσος τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση και την επίταση του κρατικού ολοκληρωτισμού.

Η συγκέντρωση στην Καμάρα ενάντια στη λογοκρισία

Η συγκέντρωση στην Καμάρα ενάντια στη λογοκρισία

Θεσσαλονίκη 11 Φλεβάρη: οι δύο πορείες που μας γέμισαν ελπίδα

Από την πανεκπαιδευτική πορεία

 

Από την πανεκπαιδευτική πορεία

Θεσσαλονίκη 11 Φλεβάρη: οι δύο πορείες που μας γέμισαν ελπίδα

Από την πανεκπαιδευτική πορεία

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...