Μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης της Δυτικής Παπούα και την απόρριψη της «Ειδικής Αυτονομίας» της Τζακάρτα  , το ινδονησιακό κράτος συνέχισε τη στρατηγική του για συλλήψεις και βία κατά ειρηνικών διαδηλώσεων για ανεξαρτησία.

Ο πρόεδρος του ULMWP Benny Wenda διορίστηκε προσωρινός πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης την 1η Δεκεμβρίου 2020, καθώς ο λαός της Παπούα απέρριψε συνολικά την ανανέωση του αποτυχημένου νόμου του 2001 για την ειδική αυτονομία.

Το Ινδονησιακό κράτος αφιερώνει τεράστιους πόρους στη σύνθλιψη της διαφωνίας σχετικά με την ανανέωση της «Ειδικής Αυτονομίας» σε ολόκληρη τη Δυτική Παπούα, μια μεγάλη συνοδεία βαρεων αστυνομικών οχημάτων φωτογραφήθηκε με κατεύθυνση προς τις περιοχές διαδηλώσεων στο Manokwari στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Στις 7 Ιανουαρίου, ο ακτιβιστής της Δυτικής Παπούα Alvarez Kapisa συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας . Ο Καπίσα βοήθησε στην οργάνωση συναντήσεων όπου η Δυτική Παπούα ανακοίνωσε την χωρίς εξαιρέσεις απόρριψή της αποικιακής «Ειδικής Αυτονομίας», ζητώντας το νόμιμο δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση, αποαποικιοκρατία και ανεξαρτησία.

Εννέα ακόμη Παπούα συνελήφθησαν στο Biak και το Supiori μεταξύ 4-7 Ιανουαρίου από κοινές ινδονησιακές στρατιωτικές και αστυνομικές περιπολίες για ανάκριση σχετικά με την υποστήριξή τους στην προσωρινή κυβέρνηση του Benny Wenda και την απόρριψη της «ειδικής αυτονομίας». Οι Διεθνείς Δικηγόροι για τη Δυτική Παπούα έχουν δημοσιεύσει μια δήλωση που καταδικάζει τη σύλληψη και κακομεταχείρισή τους.

Στις 4 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ., ο λαϊκός ακτιβιστής και ηγέτης της Εθνικής Επιτροπής για τη Δυτική Παπούα (KNPB) Naftall Tipagau  απήχθη από αστυνομικούς μυστικούς πράκτορες.  Δέχτηκε επίθεση και σύρθηκε σε ένα μαύρο φορτηγό μπροστά στην οικογένειά του , στην Intan Jaya, όπου στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν εκτοπίσει πάνω από 13.000 ανθρώπους .

Δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί και δεν έχει γίνει καμία απαγγελία κατηγοριών από την αστυνομία.

Ο Tipagau δημοσιοποιούσε το τί γίνεται στην Intan Jaya, όπου ο στρατός της Ινδονησίας σκότωσε πρόσφατα ηλικιωμένους ιερείς . Το πρόσφατα ανακαλυφθέν απόθεμα χρυσού Wabu στην περιοχή, έχει σχεδιαστεί για εξαγωγή από την Freeport McMoran, την εταιρεία εξόρυξης υπεύθυνη για δεκαετίες καταστροφής του περιβάλλοντος και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ορυχείο χρυσού και χαλκού Grasberg στη Δυτική Παπούα.

Οι Παπούα και οι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο τρομοκρατήθηκαν στις 6 Ιανουαρίου καθώς σχέδια για την πλήρη εθνοκάθαρση των Παπούα αποκαλύφθηκαν από τον Ινδονησιακό στρατηγό Hendropriyono.

Παπούα

Ο συνταξιούχος στρατηγός Kopassus και πρώην επικεφαλής του Ινδονησιακού Κρατικού Γραφείου Πληροφοριών (BIN) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απομακρύνει βίαια δύο εκατομμύρια Παπούα από την πατρίδα τους και να τους αντικαταστήσει με Ινδονήσιους.

Δήλωσε τα σχέδιά του για την Ινδονησία: «να μετακινήσει αυτά τα δύο εκατομμύρια άτομα στο Μανάντο και να μεταφέρει δύο εκατομμύρια ινδονήσιους κατοίκους του Μανάντο στην Παπούα. Για ποιο λόγο? Για να μπορέσουμε να τους χωρίσουμε φυλετικά από τους Παπούα στο PNG, έτσι ώστε να αισθάνονται περισσότερο σαν Ινδονήσιοι αντί για αλλοδαποί ».

Αυτό το σχέδιο για την εθνοκάθαρση ταιριάζει με την ιστορία της διαχείρισης του πληθυσμού της Ινδονησίας, που περιγράφεται ως αποικιοκρατία αποίκων από μια πρόσφατη μελέτη (ανάλογη πρακτική εφαρμόζει και το Ισραήλ). Το 1985, ο επικεφαλής της ινδονησιακής πολιτικής «Μετανάστευσης» για την επανεγκατάσταση του πληθυσμού περιέγραψε τον στόχο του προγράμματος ως εξής: «Οι διαφορετικές εθνοτικές ομάδες θα εξαφανιστούν μακροπρόθεσμα λόγω της ένταξης τους και θα υπάρχει ένα είδος ανθρώπου».

Την ίδια ημέρα, οι Ινδονησιακές δυνάμεις βασάνισαν και σκότωσαν τον Mispo Gwijangge , έναν Παπούα, ο οποίος ήταν μόλις 14 ετών όταν συνελήφθη για πρώτη φορά το 2018. Το 16χρονο αγόρι κατηγορήθηκε ψευδώς για τη δολοφονία 17 Ινδονήσιων στρατιωτών στο Nduga, και ήταν φυλακίστηκε, βασανίστηκε για 333 ημέρες.

Στο Σερούι, ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Γουόπουπεν της Εθνικής Αρχής της Δυτικής Παπούα (WPNA), ο Τζερεμίας Ραμπραγέρι συνελήφθη από τις αποικιακές δυνάμεις της Ινδονησίας στις 30 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με τον γιο του, Ρεϊνερ Ραμπραγκέρι, αφού δήλωσε την υποστήριξή του στον προσωρινό κυβερνήτη της Δυτικής Παπούα του Μπένι Γουέντα.

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, 4.850 στρατιώτες TNI αναπτύχθηκαν στη Δυτική Παπούα για να βοηθήσουν την ινδονησιακή αστυνομία. Οι στρατιώτες του TNI τοποθετήθηκαν σε ολόκληρη τη Δυτική Παπούα για να καταστείλουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αποτυχημένης ειδικής αυτονομίας που έληξε την 1η Ιανουαρίου 2021, και τις επιδείξεις υποστήριξης της προσωρινής κυβέρνησης του Benny Wenda.

Αυτή η ανάπτυξη έρχεται παράλληλα με μια ομολογία, στις 23 Δεκεμβρίου, από έναν Ινδονήσιο στρατιωτικό αξιωματούχο ότι στρατιώτες του TNI βασάνισαν, δολοφόνησαν και έκαψαν δύο αδερφούς της Δυτικής Παπούα υπό κράτηση. Στη συνέχεια, τα πτώματα του Λούθερ και του Απίνους Ζανάμπανι ρίχθηκαν σε ποτάμι τον Απρίλιο του 2020.

Αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη εκτέλεση που πραγματοποίησαν, στις 26 Οκτωβρίου 2020, ο Καθολικός Ιερωμένος Ρουφίνος Τιγκάου δολοφονήθηκε επίσης από το TNI σε επιδρομή στο χωριό.

Διαδηλωτές συνελήφθησαν για διαδήλωση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κατά την επέτειο της απόπειρας εισβολής της Ινδονησίας το 1961 στη Δυτική Παπούα, στις 19 Δεκεμβρίου, η αστυνομία της Ινδονησίας συνέλαβε τόσο Ινδονήσιους όσο και Παπουανούς που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για 59 χρόνια παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Lombok ήταν το σημείο υπογραφής μιας διαβόητης συνθήκης μεταξύ Ινδονησίας και Αυστραλίας, στην οποία η τελευταία υποσχέθηκε να αποφύγει την αμφισβήτηση και αναστάτωση της κατοχής της Ινδονησίας στη Δυτική Παπούα.

Παπούα

Η ινδονησιακή αστυνομία επιτέθηκε στους μαθητές της Δυτικής Παπούα που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδονησίας, συλλαμβάνοντας 18 μαθητές στο Ναμπάιρ στις 10 Δεκεμβρίου 2020

Δεκατέσσερα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τη Δυτική Παπούα (KNPB) συνελήφθησαν επίσης στη Merauke και κατηγορήθηκαν για προδοσία στις 12 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ αυτών, του προέδρου του τμήματος Merauke Charles Sraun, από την ινδονησιακή αστυνομία, η οποία κατέστρεψε επίσης το γραφείο του KNPB. Παραμένουν φυλακισμένοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν δικαίωμα επίσκεψης.

Ινδονησιακή κρατική προπαγάνδα που πλαστογραφεί την «Ειδική Αυτονομία»

Τον Δεκέμβριο, τα αυστραλιανά και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να ερευνούν τη χρήση προπαγάνδας και πλαστών λογαριασμών κοινωνικών μέσων από την ινδονησιακή κυβέρνηση .

Η ινδονησιακή υπηρεσία πληροφοριών διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία κοινωνικών μέσων για να δυσφημίσει το κίνημα ανεξαρτησίας της Δυτικής Παπούα, αποδίδοντας διαδικτυακές δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν τον αποικισμό της Ινδονησίας σε βρετανικούς πολιτικούς και αυστραλιανούς αξιωματούχους.

Αυτό ακολούθησε έρευνα Bellingcat που αποκάλυψε τη δημιουργία πλαστών προφίλ της Ινδονησίας για τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ της κατοχής που πλημμύρισαν το Facebook και το Twitter τους τελευταίους 12 μήνες.

Ωστόσο, η βιαιότητα του ινδονησιακού κράτους δεν γίνεται πλέον απαρατήρητη. Στις 12 Ιανουαρίου 2021, οι Κάτω Χώρες έγιναν το 83ο διεθνές κράτος ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος και έρευα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Δυτική Παπούα .

Αυτό συμβαίνει μετά από δήλωση ανησυχίας για τις δολοφονίες Παπουανών από ινδονησιακές δυνάμεις από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο αγώνας για ελευθερία στην γη της Δυτικής Παπούα συνεχίζεται και δεν μπορεί παρά να είναι νικηφόρος, παρόλες τις αντιξοότητες και την πολιτική – στρατιωτική κατοχή και δικτατορία.

Πηγή: hulmwp.org/


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ