Θεσσαλονίκη – Πρυτανεία ΑΠΘ | Όργιο καταστολής απέναντι σε αγωνιζόμενους  φοιτητές

Με ένα κατασταλτικό όργιο, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κανόνα από εδώ και στο εξής στα πανεπιστήμια, απάντησε η αστυνομία σε κινητοποίηση – κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ από φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στον νέο νόμο Κεραμέως.

Αρχικά, όπως μας ενημέρωσαν οι ίδιοι οι φοιτητές από νωρίς το πρωί  είχε “καταληφθεί η πρυτανεία ΑΠΘ από τους φοιτητικούς συλλόγους Ηλ. Μηχ., Φυσικού και πολιτικών επιστημών, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο νέο νόμο για την παιδεία. Ο σύλλογος φοιτητ(ρι)ών Φυσικού και Πολιτικών Επιστημών, καλούμε φοιτήτριες/ές, εργαζόμενους και αγωνιζόμενους, σήμερα το απόγευμα στις 16:00 σε συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας με σκοπό την οργάνωση του αγώνα.“.

όργιο

Γιγαντοπανό που ανάρτησαν οι φοιτητές κατά την διάρκεια της κατάληψης

όργιο

Από την κατάληψη των φοιτητών στην Πρυτανεία

Πανό φοιτητικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην κατάληψη

Το σινιάλο στην αστυνομία για το κατασταλτικό όργιο  δόθηκε από πολύ νωρίς, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ καθεστωτικών και τοπικών ΜΜΕ, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου προέβη σε άμεση ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αναφέροντας μάλιστα και “φθορές” στο κτίριο, τις οποίες μάλλον ανακάλυψε από μόνος του. Αυτό που επικαλέστηκε αργότερα σε δηλώσεις του ήταν η  «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Λίγη ώρα μετά οι φοιτητές αντιλήφθηκαν αστυνομικές δυνάμεις να μαζεύονται πέριξ του campus και πολύ φανερά στην πύλη της ΔΕΘ, που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική είσοδο του ΑΠΘ. Οι αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ κλπ, πολύ γρήγορα κινήθηκαν προς το εσωτερικό του πανεπιστημίου και προσέγγισαν την Πρυτανεία.

όργιο

Αστυνομικές δυνάμεις μαζεύονται στην πύλη της ΔΕΘ λίγο πριν την έφοδο

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΙΑΣ κλπ είχαν κατακλύσει το campus και είχαν περικυκλώσει την Πρυτανεία, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα που έχει η νέα Κυβέρνηση για την “ασφάλεια” των πανεπιστημίων: Ασφάλεια των συμφερόντων, της ιδιωτικοποίησης και της της λαμογιάς από τους αγώνες των φοιτητών.

Οι μπάτσοι μπούκαραν μέσα στο κτήριο της Πρυτανείας, όπου είχαν “ταμπουρωθεί” οι φοιτητές, υπερασπιζόμενοι την κατάληψη και τον αγώνα τους ενάντια στο νέο νόμο-έκτρωμα. Οι φοιτητές κάλεσαν άμεσα σε στήριξη τον αλληλέγγυο κόσμο, ο οποίος ξεκίνησε να συρρέει προς το πανεπιστήμιο κατά δεκάδες, αλλά βρέθηκε αποκλεισμένος μακριά από την Πρυτανεία, την οποία είχαν περικυκλώσει και αποκλείσει όπως είπαμε οι δυνάμεις καταστολής.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα στο κτίριο της Πρυτανείας

Ο αλληλέγγυος κόσμος συνέχισε να μαζεύεται γύρω από όλες τις πλευρές της Πρυτανείας, παρά τα μπλόκα της αστυνομίας, που κινητοποίησε τεράστιες δυνάμεις και ουσιαστικά απέκοψε την πρόσβαση ολόκληρο το campus και στους γύρω δρόμους, σε αυτό το όργιο καταστολής. Ταυτόχρονα, με τον Πρύτανη παρόντα, ξεκίνησαν και οι προσαγωγές των φοιτητών που βρίσκονταν μέσα στην Πρυτανεία, οι οποίοι μεταφέρονταν δεμένοι πισθάγκωνα σε βανάκια της αστυνομίας.

Εκείνη την ώρα άρχισαν και οι συμπλοκές με τον αλληλέγγυο κόσμο, ο οποίος προσπαθούσε να εμποδίσει την πρόσβαση των οχημάτων και την απαγωγή των φοιτητών. Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν κρότου λάμψης από απόσταση αναπνοής, ενώ έκαναν ευρεία χρήση χημικών, ψεκάζοντας κατά πρόσωπο ακόμη και ακινητοποιημένους διαδηλωτές, ενώ δεν έλειψε και ο τραμπουκισμός σε κάμεραμεν και ρεπόρτερ.

Mάλιστα οργή προκαλεί το video που βγήκε στην επιφάνεια από το thepressproject, που δείχνει μπάτσους να βασανίζουν ακινητοποιημένο προσαχθέντα.

Ο συνολικός αριθμός των μέχρι στιγμής προσαχθέντων είναι αδιευκρίνιστος, αλλά μιλάμε τουλάχιστον για 30 προσαγωγές, σύμφωνα με τα καθεστωτικά, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτοί είναι μόνο όσοι βρίσκονταν αρχικά στο εσωτερικό του κτιρίου ή και κόσμος από τους αλληλέγγυους.

Update: Τελικά έγιναν 31 προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 29 από αυτές είχαν μόνο την κατηγορία της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας ενώ άλλοι δυο φορτώθηκαν αυτές της διατάραξη κοινής ειρήνηςαπείθεια και αντίσταση.

Μετά την αστυνομική καταστολή, η οποία συνεχίστηκε ακόμη και κατά την αποχώρηση του σώματος των αλληλέγγυων προς την Εγνατία, οι τελευταίοι συγκεντρώθηκαν στο οδόστρωμα και μετά την αποχώρηση της αστυνομίας επέστρεψαν στην Πρυτανεία φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό.

Στην συνέχεια, ένα μεγάλο κομμάτι  του κόσμου βγήκε ξανά στον δρόμο και έφτασε με πορεία μέχρι το άγαλμα Βενιζέλου, ενώ καλείται εν νέου πορεία στις 5μμ ώστε να προσεγγιστεί η ΓΑΔΘ, όπου κρατούνται οι φοιτητές.

Επίσης, υπάρχει κάλεσμα από φοιτητές για στήριξη της κατάληψης της Πρυτανείας και ανοιχτή συνέλευση στις 15.30 έξω από την Πρυτανεία.


Σκηνές από τα Video που μας έστειλαν οι αγωνιζόμενοι φοιτητές μέσα από την Πρυτανεία κατά την διάρκεια της εφόδου της αστυνομίας, αλλά και από το εσωτερικό της κλούβας μετά την προσαγωγή τους:


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ