Μέχρι πριν λίγα χρόνια, πολλοί από μας θεωρούσαν το κίνημα στην Κύπρο ψιλοχαμένη υπόθεση. Από τη μια η φασιστικοποίηση της κυπριακής κοινωνίας, από την άλλη η απουσία ομάδων και δομών που στα μάτια μας θα μπορούσαν να συγκροτήσουν τον αντίστοιχο με εδώ πολιτικό «χώρο». Όλα αυτά παράλληλα με την αποσπασματική μονάχα επικοινωνία με το κίνημα της Κύπρου δεν είχαν καταφέρει να στρέψουν και πολύ το βλέμμα μας προς τα ανατολικά. Και να που η Κύπρος μας έβαλε τα γυαλιά. Γιατί οι 10 χιλιάδες αντιφασίστες/τριες που κατέλαβαν τους δρόμους της Λευκωσίας στην πορεία της 20ης Φλεβάρη έδωσαν ένα μήνυμα πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην κρατική διαχείριση του covid19 που -μέχρις στιγμής- το κίνημα στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να κάνει, τουλάχιστον με την ίδια μαζικότητα.
Να θυμίσουμε ότι πέρα από την συγκεκριμένη κινητοποίηση οι πολιτικές συλλογικότητες της Κύπρου υπήρξαν το τελευταίο διάστημα αρκετά δραστήριες στον δρόμο με πορείες και παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, ενάντια στο κεφάλαιο, το κράτος και τους φασίστες. Η πορεία της 20ης Φλεβάρη διοργανώθηκε από το συντονιστικό «Ως Δαμέ» στο οποίο συμμετείχαν οι ομάδες antifa λευkoşa, Αερικό, Αριστερή Κίνηση Θέλουμεν Ομοσπονδία, Avli, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Σπιριθκιά, Συσπείρωση Ατάκτων και Ενεργοί Πολίτες, ενώ στηρίχτηκε κι από άλλες συλλογικότητες μεταξύ των οποίων η Θύρα 9 της Ομόνοιας. Όπως μαθαίνουμε στην πορεία συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ντόπιοι και μετανάστες εργάτες. Πέρα από την εναντίωσή στα κυβερνητικά μέτρα, πέρα από το αντικατασταλτικό και αντιφασιστικό πρόσημο της πορείας, ένα τμήμα των ομάδων που την οργάνωσαν και την στήριξαν φρόντισαν να κάνουν ξεκάθαρο ότι αυτή είναι μια πορεία της εργατικής τάξης.
Είναι περιττό να πούμε τι σημαίνει μια τόσο μαζική πορεία για την Κύπρο. Είναι περιττό να γράψουμε τι σημαίνει να κατεβαίνουν στον δρόμο 10 χιλιάδες άτομα ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και τους φασίστες με ή χωρίς στολή. Είναι περιττό να αναλύσουμε τη σημασία του antifa προσήμου που είχε η συγκεκριμένη πορεία. Αυτό το αφήνουμε στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κύπρου. Όπως έγραψε λοιπόν η antifa λευkoşa, «εχτές εδιαδηλώσαμε, εμείς τζιαι ο κόσμος μας. Όι κόσμος σαν σύνολο ανθρώπων, σαν μάζα. Κόσμος σαν μια άλλη, παράλληλη πραγματικότητα, σαν σχέσεις, ιδέες, προτάσεις τζιαι κριτικές. Σαν πραγματική κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων: ένα πραγματικά πολύμορφο, πολυσύνθετο μωσαϊκό αρνήσεων απέναντι στην κατάσταση που βιώνουμε. Αλλά αν θέλουμε να πούμε τζιαι τον κόσμο σαν μάζα, σαν αριθμό: είμασταν 10 σσιλλιάες ρε θκιάολε!».


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ