Α.Σ. Pueblo | Παρεμβάσεις σε θέατρα της Θεσσαλονίκης με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες

Κείμενο που μας έστειλαν οι σύντροφοι από την Α.Σ. Pueblo σχετικά με δράση που πραγματοποίησαν σε θέατρα της Θεσσαλονίκης, επ’ αφορμής των τελευταίων καταγγελιών κακοποιήσεων


Παρεμβάσεις σε θέατρα της Θεσσαλονίκης με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες

Από την αρχή της χρονιάς, με αφορμή τη δημόσια καταγγελία της Σ.Μπεκατώρου, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ καταγγελιών κακοποιήσεων. Καθημερινά έρχονται στο φως όλο και περισσότερες καταγγελίες ή ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις ήδη γνωστές υποθέσεις. Καθηγητές πανεπιστημίου, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εκμεταλλευόμενοι τη θέση εξουσίας τους, νόμιζαν ότι μπορούν να ασκούν κάθε είδους βία (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική,λεκτική) καθώς ήταν εξασφαλισμένη η σιωπή των θυμάτων τους.

Ειδικότερα οι καταγγελίες από τον χώρο του θεάματος έχουν προκαλέσει οργή. Η πιο ειδεχθής υπόθεση είναι αυτή του Δ. Λιγνάδη, που κατηγορείται για παιδεραστία και κατά συρροήν βιασμούς. Ο συγκεκριμένος φαίνεται να είναι μέρος κυκλώματος παιδικής πορνείας, ενώ εμπλέκονται τουλάχιστον 3 δομές ανήλικων προσφύγων, οι οποίες έστελναν σε αυτόν ανήλικα προσφυγόπουλα για δωρεάν μαθήματα θεάτρου, παρά το γεγονός ότι τα προσφυγόπουλα αρνιόντουσαν να ξαναπάνε κατηγορηματικά (για προφανής λόγους). Κυβέρνηση και ΜΜΕ προσπάθησαν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, ενώ αρχικά προσπάθησαν να τον ξεπλύνουν, μιας και ο συγκεκριμένος διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με εντολή του ίδιου του Μητσοτάκη, έχοντας φιλικές σχέσεις με όλα τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.

Η στήριξη της κυριαρχίας σε κάτι σκουπίδια σαν τον Λιγνάδη δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Δεν ξεχνάμε την κάλυψη της κυβέρνησης στον παιδεραστή Ν. Γεωργιάδη, επικεφαλής της καμπάνιας και στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη. Η συχνότητα που εμφανίζονται πλέον περιπτώσεις παιδεραστίας στον κύκλο της κυβέρνησης είναι ενδεικτικό των «αρίστων» της σαπίλας της ελληνικής ακροδεξιάς. Προκλητική είναι και η κάλυψη που παρέχουν τα πληρωμένα καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία με «αθώες» ερωτήσεις αμφισβητούν την αξιοπιστία του θύματος (τι φορούσε, γιατί ήταν μόνη έξω, γιατί βγήκε μαζί του), ή δημιουργούν ελαφρυντικά για τον θύτη (την σκότωσε γιατί την αγαπούσε, άντρας είναι έχει ορμές, πρότερος έντιμος βίος ).

Η συρροή καταγγελιών στον χώρο του θεάματος έχει φέρει στην επιφάνεια ένα μέρος της πραγματικότητας που όλ@ μας βιώνουμε καθημερινά. Στο δρόμο, στη δουλειά, στις σχέσεις μας. Εκτός από την καθημερινή μας πάλη για επιβίωση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις διάφορες εκφάνσεις της πατριαρχίας. Από το να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε μόνες μας στο δρόμο, να αντιμετωπίσουμε το αφεντικό που χρησιμοποιεί τη θέση εξουσίας του για να επέμβει στα σώματά μας, μέχρι τον κακοποιητικό σύντροφο στο ίδιο μας το σπίτι.

Εργοδοτική τρομοκρατία, παραβιαστικές συμπεριφορές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμοί.Αυτή είναι η κανονικότητα στην πατριαρχία και στον καπιταλισμό.Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να περνάμε όλη μας τη ζωή μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια και να προσέχουμε την παραμικρή μας κίνηση, από το που πάμε, τι ώρα γυρνάμε, τι φοράμε. Να οργανωθούμε συλλογικά όλα μαζί ενάντια σε κράτος και πατριαρχία. Απέναντι στον φόβο που μας επιβάλλεται, υψώνουμε την αλληλεγγύη μας. Ποτέ κανένα μόνο. Χέρι που απλώνεται θα κόβεται.
Για αυτούς τους λόγους στις 20 και 21/02 αναρτήσαμε πανό και πετάχτηκαν τρικάκια έξω από θέατρα της Θεσσαλονίκης (Κεντρικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος-Μονή Λαζαριστών, Ράδιο Σίτυ, θέατρο Αυλαία) ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης.

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ (ΠΑΡΑ)ΒΙΑΣΤΗ

Α.Σ. Pueblo


Α.Σ. Pueblo

Α.Σ. Pueblo

Α.Σ. Pueblo


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ