Μια αναρχική ομάδα ήταν, σύμφωνα με τους Mossos, ο κύριος υπεύθυνος για τις ταραχές στη Βαρκελώνη για την ελευθερία του Pablo Hasel

Δεδομένης της ευρείας κοινωνικής απάντησης, ιδίως μεταξύ των νέων, στην απόφαση φυλάκισης του ράπερ Pablo Hasel, η Καταλανική αστυνομία έχει ήδη «ανακαλύψει» τους υπεύθυνους, τους αποδιοπομπαίους τράγους και σκοπεύει να τους τιμωρήσει  ως κοινωνικό μάθημα ελπίζοντας παράλληλα να κρύψει, τις βάναυσες κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν από τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας (ένας διαδηλωτής έχασε το μάτι του από έκρηξη κρότου λάμψης, ο μαζικός ξυλοδαρμός της Gràcia …).

Αναμφίβολα, οι μπάτσοι, θα συνεχίσουν να βασίζονται σε όλη τη συντριπτική υποστήριξη ενός πολιτικού μηχανισμού (των κεντρικών και περιφερειακών κυβερνήσεων), των δικαστικών και των μέσων ενημέρωσης που, ως καλοί υπάλληλοι των οικονομικών δυνάμεων, ενδιαφέρονται να αποσπάσουν την προσοχή από τις βασικές αιτίες των κινητοποιήσεων, όπως, για παράδειγμα, τον αυξανόμενο αυταρχισμό και την καταστολή του κράτους (η σκανδαλώδης φυλάκιση του Hasel είναι η δέκατη έβδομη υπόθεση), την ανεξέλεγκτη διαφθορά, με επικεφαλής τον βασιλιά, ή τον κοινωνικό αποκλεισμό και την έλλειψη προοπτικών του ολοένα  πιο επιθετικού καπιταλισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Nacional , οι Mossos d’Esquadra (Καταλανική αστυνομία) θα φέρει στην δικαιοσύνη την Ιταλίδα κοπέλα που συνελήφθη την Τρίτη για την φερόμενη πυρπόληση οχήματος  UREP της Guardia Civil της Βαρκελώνης κατά τη διάρκεια των ταραχών το περασμένο Σάββατο στη Ράμπλα της Βαρκελώνης.

Άλλοι επτά αναρχικοί που συνελήφθησαν θα παραδοθούν επίσης στον δικαστή στις 2 Μαρτίου, εξαντλώντας τις 72 ώρες που προβλέπει ο νόμος.

Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία συνέλαβε το κορίτσι στην οδό Córcega, στη Rambla de Catalunya, η νεαρή γυναίκα έλουσε το φορτηγό με εύφλεκτο υγρό για να του βάλει φωτιά κατά τις ταραχές και θα προσαχθεί ενώπιον του δικαστή ενώ κατηγορείται για το φερόμενο έγκλημα απόπειρας δολοφονίας. Οι Mossos της καταλογίζουν αυτό το έγκλημα βάσει κάποιων υποτιθέμενων εικόνων που έχουν αναλύσει.

Συνελήφθησαν οκτώ αναρχικοί

Εκτός από την Ιταλίδα κοπέλα, μία Γαλλίδα συνελήφθη επίσης μεταξύ των διαδηλωτών το Σάββατο. Συνολικά, ως μέλη αυτής της ομάδας, σαφώς πολιτικοποιημένης και με αναρχική τάση σύμφωνα με τους Mossos, συνελήφθησαν οκτώ άτομα: έξι ιταλικής ιθαγένειας, ένας Γάλλος και ένας Ισπανός.

Η Καταλανική αστυνομία περιγράφει ως “πολύ σημαντικές” τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και θα υποστήριζαν, σύμφωνα με την El Nacional,  ότι θα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την οργάνωση και υλοποίηση των σοβαρών περιστατικών που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Βαρκελώνης .

Έρευνες  κατειλημμένων σπιτιών στο Maresme

Τη Δευτέρα το πρωί, πράκτορες από τη Γενική Επιτροπή Πληροφοριών Mossos d’Esquadra κατέγραψαν δύο υποθέσεις καταλήψεων στο Mataró και στο Canet de Mar όπου υποτίθεται ότι ζούσαν οι νέοι κρατούμενοι στη Βαρκελώνη.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του εκπροσώπου  δικαστηρίου που χειρίζεται την υπόθεση των περιστατικών της Βαρκελώνης και ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Οι Mossos πήραν υλικό από τα δύο κατειλημμένα σπίτια, με τους κρατουμένους παρόντες, αλλά χωρίς να έχουν γίνει νέες συλλήψεις.

Αφού περάσουν τρεις νύχτες στο αστυνομικό τμήμα, σήμερα Τρίτη θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο που θα αποφασίσει αν οι κρατούμενοι θα  φυλακιστούν ή θα απελευθερωθούν.

Οι άλλοι έξι κρατούμενοι του Σαββάτου απελευθερώθηκαν. Κατηγορούνται για ληστεία και λεηλασίες και η αστυνομία δεν τους συνδέει με την αναρχική ομάδα.

Η Καταλανική Αστυνομική Ένωση (SPC) υπέβαλε καταγγελία τη Δευτέρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον όσων συνελήφθησαν για τις ταραχές του Σαββάτου στη Βαρκελώνη κατά τη διαδήλωση κατά της φυλάκισης του Hasel. Οι ενάγοντες έδωσαν έμφαση στην πυρπόληση βαν που ανήκει στην Guàrdia Urbana.

Εκτός από την απόπειρα δολοφονίας, η ένωση καταγγέλλει επίσης εγκλήματα εμπρησμού, επίθεση εναντίον πρακτόρων της αρχής, μίσος, δημόσια αναταραχή και εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, η αστυνομική ένωση θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει έγκλημα τρομοκρατίας, σύμφωνα με τη νομολογία του λεγόμενου kale borroka.

Πηγή: kaosenlared.net


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ