Ταξικός Αγώνας στην εποχή του Κοροναϊού: Ένα ανολοκλήρωτο Χρονικό των Γεγονότων (16 – 21 Μαρτίου) – Διεθνής Κομμουνιστική Τάση (ICT)

από | 28 Μαρ, 2020

Ταξικός Αγώνας στην εποχή του Κοροναϊού: Ένα ανολοκλήρωτο Χρονικό των Γεγονότων (16 – 21 Μαρτίου) – Διεθνής Κομμουνιστική Τάση (ICT)

Η ακόλουθη ανασκόπηση είναι μια μικρή απεικόνιση του τι συμβαίνει στον κόσμο, εκτός Ιταλίας.
Κατά κάποιο τρόπο, ο κορωναϊός έχει βρει τους εργαζόμενους ενωμένους σε όλο τον κόσμο υπό το σύνθημα: Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη σας.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν στοχεύουν να δείξουν ότι:

1. Οι ιταλοί εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι στον αγώνα που διεξάγουν για κατάλληλες συνθήκες προστασίας, ούτε οι εργαζόμενοι σε μη βασικές υπηρεσίες είναι μόνοι στον αγώνα τους για να παραμείνουν στο σπίτι με πλήρη αμοιβή.

2. Οι άμεσες προλεταριακές απαιτήσεις είναι οι ίδιες σε όλο τον κόσμο σήμερα;

3. Τα άμεσα αιτήματα, όσο και αν είναι δικαιολογημένα, δεν αρκούν.
Οι συνθήκες ασφαλείας για τους εργαζόμενους σε βασικές θέσεις εργασίας και η πλήρη αμοιβή για όλους τους άλλους που αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι, πρέπει να ικανοποιηθούν, αλλά να είναι γνωστά και τα όρια που συνεπάγονται: Δηλαδή ότι η ταξική πάλη πρέπει να στραφεί ΑΜΕΣΩΣ σε μια πολιτική καταγγελία του καπιταλισμού. Μιλάμε γι αυτό με ευκρίνεια και σθένος – κάτι που τα συνδικάτα, από τη φύση τους δεν μπορούν και δεν θα κάνουν – αλλά το εκφράζουμε σε κάθε συγκέντρωση, κάθε απεργία, σε οποιοδήποτε μπροσούρα, προκήρυξη ή δήλωση μας, ότι πέρα ​​από τις άμεσες απαιτήσεις του σήμερα, ο εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός. Στην πραγματικότητα, ο καπιταλισμός είναι αυτός που βάζει το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, μας εκμεταλλεύεται καθημερινά και μας σκοτώνει στον χώρο εργασίας, και είναι ο καπιταλισμός που έχει δημιουργήσει μια άρρωστη, μολυσμένη κοινωνία γεμάτη δυστυχία.
Αφήστε αυτά τα πρώτα σημάδια του αγώνα να είναι η στιγμή που θα καλλιεργηθεί η αντικαπιταλιστική συνείδηση ​​στους κόλπους της εργατικής τάξης. Αυτό είναι που απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Αργεντινή

18.03 Στα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Urgara υπήρξε αναταραχή από εργαζόμενους που απειλούν με απεργία αυτή την κρίσιμη στιγμή, επειδή δεν τους εξασφαλίζεται επαρκής προστασία από τη μόλυνση του ιού.

Αυστρία

18.03 Παρά τις απαγορεύσεις, υπήρξε μια αυθόρμητη απεργία και διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο Linz-Bindermichl-Keferfeld. Η εταιρεία ήταν ένοχη για την απουσία μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Μυανμάρ

17.03 Περίπου 800 εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας στην επαρχία Kampong Speu υποχρέωσαν τη διοίκηση να καταβάλει καθυστερούμενους μισθούς και ασφάλιστρα. Το εργοστάσιο είχε σταματήσει τη λειτουργία του στα μέσα Φεβρουαρίου λόγω του κοροναϊού.

Βραζιλία

17.03 Αναταραχή στις φυλακές του νότιου τμήματος της χώρας μετά από περιορισμούς στα επισκεπτήρια και ακύρωση του προαυλισμού, για τους κρατούμενους, ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Περίπου 1.350 κρατούμενοι δραπέτευσαν κατά τη διάρκεια ταραχών.

17.03 Οι εργαζόμενοι των λιμένων Santos, Sao Vicente, Guarruja, Cubatao κήρυξαν την άμεση παύση όλων των δραστηριοτήτων για ολόκληρη την περίοδο της καραντίνας που δήλωσε η κυβέρνηση του Σάο Πάολο. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Εφοδιασμού και Μεταφορών του Σάο Πάολο απάντησε: «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Η πιο δραστική είναι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το Σάο Πάολο για την αναστολή των ατομικών δικαιωμάτων και των απεργιών». Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν οτι είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν δραστηριότητες φόρτωσης και εκφόρτωσης που σχετίζονται μόνο με βασικές υπηρεσίες.

20.03 Οι εργαζόμενοι της Almaviva do Brasil στο Consolacao (ένα από τα κύρια τηλεφωνικά κέντρα της χώρας, με 37.000 εργαζόμενους) έχουν παρατήσει τα εργαλεία τους, σταμάτησαν όλες τις εργασίες και μπλόκαραν το δρόμο λόγω του φόβου του ιού. Τα συνθήματα τους έκαναν λόγο για διανομή απολυμαντικού τζελ αλκοόλης σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που είναι άρρωστοι δεν πληρώνονται, ο καθαρισμός πραγματοποιείται χωρίς αλλαγή πανιών, σαπούνι δεν υπάρχει στο μπάνιο, ένω στους χώρους εργασίας δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Γαλλία

16.03 Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αρτοποιίας Neuhauser στο Folschviller – μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες άρτου της χώρας – έκλεισαν το εργοστάσιο για 24 ώρες αφότου ένας από τους συναδέλφους τους βρέθηκε θετικός στον ιό.

16.03 Στη Λιλ, το εργοστάσιο της καναδικής σιδηροδρομικής εταιρείας Bombardier de Crespin (Βόρεια) είναι κλειστό μέχρι νεωτέρας, και όλοι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή έχουν μείνει χωρίς δουλειά από τη Δευτέρα.

17.03 Αφότου ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον ιό την 16η μέρα, οι εργαζόμενοι της Amazon στις εγκαταστάσεις montélimar, Chalon sur Saône και Douai κατέβηκαν σε απεργία, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, την απουσία προστατευτικού εξοπλισμού και απολυμαντικών ειδών υγιεινής. Οι εργαζόμενοι φρουρούνταν μπροστά από την περιοχή Severey, σεβόμενοι τις αποστάσεις ασφαλείας.

17.03 Αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία του Ατλαντικού στο Saint-Nazaire εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους επειδή δεν υπήρχαν ασφαλείς συνθήκες. Τα ναυπηγεία απασχολούν συνολικά πάνω από 10.000 εργαζόμενους.

18.03 Είκοσι εργαζόμενοι σε επιχείρηση γυαλιού και περισσότεροι από σαράντα σε επιχείρηση διακόσμησης (Saverdec) προχώρησαν σε απεργία στις 17 και 18 Μαρτίου στην εταιρεία Saverglass στο Feuquières (Oise) λόγω της μη τήρησης των κανόνων για την προστασία της υγείας του προσωπικού.

18.03 Αυθόρμητη απεργία των εργαζομένων της ID Logistics στο Les Herbiers. Απαιτούν να μείνουν σπίτι με ολόκληρο το μισθό τους, ως μια μορφή πρόληψης κατά του κοροναϊού.

20.03 Εργαζόμενοι της Amazon στη Λιλ αγωνίζονται ενάντια στην απουσία μέτρων ασφαλείας κατά του ιού.

13.03 Για να προστατευτούν από τη μόλυνση, οι οδηγοί λεωφορείων παραλαμβάνουν τους επιβάτες μόνο από τις κεντρικές και πίσω εισόδους, και χωρίς να τους ζητάνε εισιτήριο.

Παναμάς

20.03 Έντονη αναταραχή από τους εργαζόμενους της Minera Panama (πάνω από 6.000) μετά τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού που ξέσπασαν ανάμεσα τους. Η εταιρεία αρνήθηκε να παρέμβει για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας όπου οι εργαζόμενοι της εταιρείας συχνά ήταν στοιβαγμένοι αν έξι άτομα σε ένα δωμάτιο.
Ισπανία

17.03 1.000 oι εργαζόμενοι της Balay στη Σαραγόσα απαιτούν κλείσιμο του εργοστασίου κατά του κοροναϊού. Η διοίκηση της Balay αρνήθηκε να κλείσει, παρά την απουσία μέτρων ασφαλείας.

18.03 Το εργοστάσιο Aeronova στην Berantevilla (Álava), το οποίο απασχολεί 450 εργαζόμενους, ανέστειλε προσωρινά τη δραστηριότητα του, την Τρίτη, μετά τις πορείες στις 17 Μαρτίου από τους υπαλλήλους της εγκατάστασης. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν το κλείσιμο του εργοστασίου λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού.

Τουρκία

19.03 Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Sarar αγνόησαν τις παραινέσεις των συνδικάτων τους και σταμάτησαν την παραγωγή, για μισή ώρα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην έλλειψη μέτρων για την προστασία τους από τον ιό. Ήθελαν διαβεβαίωση ότι οι εγκαταστάσεις θα καθαρίζονταν. Δεν υπήρχε απολυμαντικό στην είσοδο και οι συνθήκες υγιεινής στην καντίνα είναι άθλιες.

20.03 Οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του Galataport στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν απεργία, καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα κατά του κοροναϊού παρά τα πολλά αιτήματα προς τη διοίκηση.

21.03 Οι εργαζόμενοι της Post και της Telegraph κατέβηκαν σε απεργία όταν η περιφερειακή διοίκηση του PTT επέτρεψε στους μόνιμους εργαζόμενους να παραμείνουν στο σπίτι τα Σάββατα επιβάλλοντας υπερωρίες σε σχεδόν 200 υπεργολαβικούς εργαζόμενους.

Καναδάς

14.03 Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Windsor της Fiat -Chrysler στο Οντάριο αποχωρούν αυθόρμητα.

ΗΠΑ

17.03 Εργοστάσια GM, Ford and FCA: Αύξηση των καταγγελιών από τους εργαζόμενους σχετικά με τις κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο, ενώ οι περισσότεροι διευθυντές και οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι. Οι διευθυντές αυτών των τριών μεγάλων εταιρειών αρνήθηκαν να κλείσουν τα εργοστάσια για δύο εβδομάδες, παρά την απαίτηση των εργαζομένων.

17.03 Οι εργαζόμενοι έκλεισαν προσωρινά το εργαστήριο βαφής στη μονάδα συναρμολόγησης φορτηγών της Chrysler Warren κοντά στο Ντιτρόιτ.

18.03 Αυθόρμητη 24ωρη απεργία των εργαζόμενων οδηγών στις δημόσιες συγκοινωνίες του Ντιτρόιτ, οι οποίοι δεν είχαν εξοπλισμό ασφαλείας, επαρκείς συνθήκες υγιεινής και τη δυνατότητα να απολυμάνουν τα οχήματα τους. Οι μεταφορές ανεστάλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ολόκληρη την πόλη. Τα συνδικάτα εξαναγκάστηκαν να στηρίξουν την απεργία.

18.03 Αυθόρμητες απεργίες στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Sterling Heights (SHAP) στη Fiat-Chrysler του Μίσιγκαν, αφότου δύο υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το εργοστάσιο έκλεισε λόγω των απεργιών.

Lm
22 Μαρτίου 2020

Class Struggle in the Time of Coronavirus: An Incomplete Chronicle of Events (16-21 March)

Μετάφραση και Επιμέλεια: Φαίδων Χριστοδουλου

Πηγή: https://libcom.org/blog/class-struggle-time-coronavirus-incomplete-chronicle-events-16-21-march-23032020?fbclid=IwAR2NE5ND1o_8MN4ZAyQzaQsghKyPa5PT-WVV10k6GknHm4aOTVCDSnCT2Lg

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...